Forum Klubu ROVERki.pl :: [R75] Webasto
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj





Poprzedni temat «» Następny temat
[R75] Webasto
Autor Wiadomość
wellman 




Pomógł: 51 razy
Dołączył: 28 Lis 2013
Posty: 926
Skąd: Przejdź do mapy

Rover 75

Wysłany: Czw Paź 29, 2015 09:36   

pablo, poza termistorem za takie wskazania może odpowiadać też układ smd po drugiej stronie płytki sterownika i uszkodzenie jednego z kilku oporników w okolicy. Myślę, że trudno odgadnąć co dokładnie, więc trochę szukania przed Tobą. :-)
_________________
"Mówisz, że możesz - to możesz. Mówisz, że nie możesz - to nie możesz.
Więc sobie wybierz."
 
 
SPAMU¦






Wysłany: Czw Paź 29, 2015 09:36   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)




 
 
pablo 




Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 329
Skąd: Mazury



Wysłany: Czw Paź 29, 2015 11:10   

Chyba znalazłem winowajcę . Rezystorek smd przy termistorze chyba ma zimny lut bo w czasie testu jak lekko docisnąłem cynę do elementu to temperatura spadła do 40 stopni. Piecyk był ciepły bo wcześniej musiałem autkiem parę km zrobić. Więc te 40 stopni było całkiem realne. Jak będę w domu poprawię dokładniej te luty wokół termistora i smd.
 
 
arturwar 



Dołączył: 20 Gru 2008
Posty: 14
Skąd: lubuskie



Wysłany: Czw Gru 21, 2017 12:36   

Podzielę się z Wami moim przypadkiem z webasto (automatyczne wspomagające). Roverka kupiłem z Włoch w 2000 roku, gdzie jeździł 10 lat. Od tamtego czasu kilkukrotnie zabierałem się za uruchomienie webasta ale po kilku nieudanych próbach zrezygnowałem - do przedwczoraj. Stwierdziłem, że albo uda mi się je uruchomić albo je wytnę w cholerę i przynajmniej autko się odchudzi. Zacząłem od jego wymontowania i rozkręcenia na części pierwsze. Ku mojemu zdumieniu komora piecyka jak i cała reszta w środku wyglądały na zupełnie nowe, czyste bez jakichkolwiek oznak użycia. Przystąpiłem do sprawdzania poszczególnych podzespołów i tak: świeczka grzeje, pompa obiegowa pracuje i wiatrak się kręci. Przyszła kolej na pompkę podającą paliwo, słyszę że "tyka" ale paliwo nie leci. Chyba przy setnym "tyknięciu" wraz z paliwem wyskoczył glut parafiny, taki sam glut tkwił w mosiężnym przewodzie doprowadzającym paliwo do komory spalania w piecyku. Po udrożnieniu przewodów, poskładałem wszystko do kupy. Webasto zainstalowałem z powrotem pod maskę, podłączyłem przewody od cieczy i czas na test (podanie + na 3 pin przy odpiętej wtyczce) - eureka działa! no ale niestety po 2 minutach webasto się wyłącza...Co zaobserwowałem, że podczas testu wiatrak, świeca żarowa i pompa obiegowa działają ale nie ma sygnału na podanie paliwa przez pompkę. Natomiast przy podpiętych wszystkich wtyczkach, podczas uruchamiania i pracy silnika występuje zerowa reakcja ze strony webasta... Myślałem że mnie szlak trafi na miejscu! dwa dni męczenia się z tym ustrojstwem, godziny spędzone na czytaniu forum a tu dupa... Dopiero po ochłonięciu i przeanalizowaniu na spokojnie zasady działania piecyka zdecydowałem się na przecięcie niepotrzebnego (według mnie) przewodu biegnącego chyba do komputera czy złącza OBD. Może w komputerze auta był jakiś błąd, który blokował pracę piecyka ale teraz webasto uruchamia się wraz z silnikiem i wyłącza w momencie osiągnięcia nominalnej temperatury silnika.
 
 
dorotamax1 




Pomógł: 4 razy
Dołączył: 14 Wrz 2009
Posty: 162
Skąd: GDAŃSK \ CZECHY

Rover 75

Wysłany: Pon Sty 08, 2018 21:44   

Witam dawno tu się nie odzywałem,ale nadszedł czas WEBASTO,
wczoraj rozebrałem i wyczyściłem całe weba sto bo raz się włączało raz nie,i wymieniłem komorę zapłonową palnika i palnik.
po czyszczeniu okazało się z wina leży w wtyce,Gniazdo X2 - zasilanie pieca,stopiła się wtyczka i nie stykała,przerobiłem na wsuwki i działa piec,ale coś się zesrało,brak kontrolek kierunkowskazów i radio powoli się włącza,i kontrolka świeci się otwartych drzwi.Przeciełem w wtyce Gniazdo X1 - sterowanie pieca kabel z pinu nr5 i wszystko wróciło do poprzedniego stanu działa.
Tera pytanie mogę tak jeździć,to kabel biało czerwony jak wyczytałem to jest Przełącznik Lato/zima ?
Gniazdo X1 - sterowanie pieca
pin 1 kolor kabla brązowo biały
pin 5kolor kabla biało czerwony
pin6 6kolor kabla szaro zielony

A tu dobra strona o weba sto
http://ogrzewaniepostojowe.net.pl/Instalacja.html
_________________
R.R.
 
 
marcin.misek 
Klubowicz



Profesor
Coding Group


Pomógł: 23 razy
Dołączył: 13 Maj 2012
Posty: 668



Wysłany: Pon Sty 08, 2018 22:39   

dorotamax1 napisał/a:
Tera pytanie mogę tak jeździć,to kabel biało czerwony jak wyczytałem to jest Przełącznik Lato/zima ?

A w linku ktory podajesz jest :
Cytat:
98570B - piec uruchamiany poprzez podanie masy na pin 3 gniazda 6 pin pieca. Piec steruje wentylatorami zaraz po włączeniu pieca. Brak opcji zmiany trybu lato/zima

66232C - piec uruchamiany poprzez podanie +12V na pin 1 gniazda 6 pin pieca. Piec steruje wentylatorami w momencie kiedy woda osiągnie temperaturę 30°C. Brak opcji zmiany trybu lato/zima


Na moje oko ucieles kabel od I-BUS.

Ponadto , skad mas ten opis kolorów kabelków ?
<a href=https://zapodaj.net/f5cdeab54852f.png.html>webasto.png</a>
Tutaj widac zupelnie inne kolorki i połączenia.
_________________
Kodowanie, diagnoza R75/MG ZT
Dopisywanie kluczy, pilotów
Chiptuning : CDT -> CDTI-> i wiecej
 
 
 
sash997 




Pomógł: 36 razy
Dołączył: 24 Mar 2009
Posty: 1627
Skąd: wieluń



Wysłany: Wto Sty 09, 2018 14:29   

Kabel biały z czerwonym paskiem jest od k-bus i powinien być w pinie 2
_________________
-DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
 
 
 
MaReK 
Instytucja wspierająca


Pan
Wszechomogący :)


Pomógł: 129 razy
Dołączył: 08 Kwi 2005
Posty: 7799
Skąd: Warszawa/Mokotów

MG ZT

Wysłany: Sro Sty 10, 2018 17:55   

A ja byłem kiedyś przeciwnikiem WEBASTO (podobnie jak automatycznej skrzyni biegów), a teraz mam i to i to ;) Chwalę sobie posiadanie WEBASTO, bo u mnie ono działa (jako dogrzewacz), ale chyba prawidłowo. Po odpaleniu silnika, słyszę głośną pracę webasto. Po chwili się wyłącza. Po kolejnej chwili włącza się, spod auta wydobywa się lekko szary dymek i tak pracuje aż osiągnie temp. W czasie to ok. 5 min. a w km to ok. 2-3 jak mam wskazówkę na połowie. Temperatura zewnętrzna to jak na razie maksimum (-10C). Jednak z tego co wiem, nie u wszystkich działa to tak samo. Jednym w ogóle webasto nie dymi, innym temperatura robocza zostaje osiągnięta po wielu kilometrach, a webasto pracuje cały czas (całą drogą) do momentu zgaszenia.

Jako użytkownik tego dodatku jestem bardzo zadowolony, ale dość mało o jego zachowaniu wiem. Nie wiem, jak powinno się zachowywać nasze webasto. Nie wiem czy są jakieś interwały czasowe na załączanie/odłączanie, warunki temperaturowe i takie tam.

Mam jeszcze problem taki, że z moim (zamontowanym) webasto nie mogę połączyć się przez OBD2. Podłączam inne płytki i wszystko jest okej, ale moja konkretna nie działa. Wymieniłem już kilka elementów SMD na płycie, ale to żaden z nich, więc się zastanawiam czy nie trafił szlag procka, ale... ono oprócz diagnostyki działa poprawnie (chyba że nie działa poprawnie :P ). Tutaj musiałby się wypowiedzieć ktoś, kto zna temat dłużej i ma więcej z tym ustrojstwem do czynienia.

Ps. Zdarzyło mi się, że spaliny z webasto dostały mi się nawiewem do środka. Wiem, że wtedy przeokrótnie wiało i być może zawinęło je w nawiew...

Ps.2 Webasto świetnie dogrzewa mi płyn i robi ciepełko w aucie jeśli pojazd jest w ruchu. A co jeśli chciałbym go uruchomić zdalnie? Ile czasu potrzeba, żeby nagrzać 75/ZT wewnątrz? Ile webasto musi chodzić? Czy to w ogóle możliwe, żeby sobie nagrzać auto do 20C wewnątrz zanim się do niego przyjdzie (jeśli na zewnątrz jest np. -10)?
_________________
Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf remove), VW Group (tuning, dpf remove)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu

dolny śląsk:marcin.misek
wielkopolska: longer86
 
 
 
dorotamax1 




Pomógł: 4 razy
Dołączył: 14 Wrz 2009
Posty: 162
Skąd: GDAŃSK \ CZECHY

Rover 75

Wysłany: Sro Sty 10, 2018 19:49   

sash997 napisał/a:
Kabel biały z czerwonym paskiem jest od k-bus i powinien być w pinie 2


A ja mam tak podłączone.
_________________
R.R.
 
 
sash997 




Pomógł: 36 razy
Dołączył: 24 Mar 2009
Posty: 1627
Skąd: wieluń



Wysłany: Czw Sty 11, 2018 00:00   

możesz to tak zostawić rozcięte lub podłączyć prawidłowo do pinu 2, jak zostawisz nie podłączone to nic sie nie stanie, nie bedziesz mieć tylko diagnozy pieca przez obd
o sorry!! to jest dobrze podłaczone, ktoś odwrotnie kostkę poskładał, kable masz ok tylko sterownik dupnięty bo masz model 98570B lub 98570D i to typowa dla nich usterka

Marek, sygnał(+12V) do włączenia pieca najprawdopodobniej wychodzi z ECU, wędruje na termowłącznik który jest zwarty poniżej ok 5stC, z termowłącznika szarozielonym przewodem wędruje do 1 lub 3 pinu na piecu(w zależności od modelu pieca) po włączeniu piec grzeje do 78stC po osiągnięciu tych 78st wygasza się i oczekuje na spadek temp o jakieś 4-6st w dół, zostawia przy tym włączoną pompkę obiegową, jak temp spadnie to się rozpala od nowa i dogrzewa,myślę że te piece które działają non stop podczas jazdy to w większości przekłamuje termistor na sterowniku pieca o kilka stopni i piec chce ciągle podgrzewać, co do komunikacji ze sterownikiem pieca to jeśli masz ten nowszy z bmw to możesz mieć padnięty ELMOS 10026B, zazwyczaj jego padnięcie oznacza problemy z szalejącymi światłami lub zegarami bo sieje głupotami po k-bus, taki sam scalak znajdziesz w sterowniku fotela z pamięcią lub 10026A ale są zamienne a jeśli masz ten starszy sterownik z pierwszych lat produkcji to możesz sie nie połączyć przez obd z nim bo jest ciężki w komunikacji, dobry sposób to webasto thermo test w połaczeniu z kablem od toafa z tym że trzeba bezpośrednio pod 2 pin sie podpiąć diagnozą, no i piec nie powinien absolutnie kopcić podczas pracy, jeśli masz palnik w dobrym stanie i nadal kopci to należałoby mu zmienić proporcje powietrze paliwo ale to webasto thermo test potrafi, jakbyś czegoś nie wiedział o piecu to wal śmiało, po tym jak mi w R nie działał piec , kupnie 4 używanych jak sie okazało nie sprawnych piecy i wyrolowaniu przez gościa naprawiającego sterowniki sam je teraz naprawiam i regeneruje niektóre części w nich, aha miałem zdalne sterowanie w R75 i w 15min zagrzewało mi z ok -10 do ok 30st silnik,bo dmuchawę w środku miałem nie podłączoną, chciałem tylko podgrzewać szybko silnik
_________________
-DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
 
 
 
christopher7 
Klubowicz





Pomógł: 24 razy
Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 728
Skąd: Poznan

Rover 75

Wysłany: Czw Sty 11, 2018 10:52   

W połączeniu z pilotem chodzi super :-) Mi sprawdza się to szczególnie rano. Odpalam pilotem z domu kilka minut wcześniej. Jak dochodzę do samochodu to już z daleka słychać wdzięczny dźwięk startującego odrzutowca. :mrgreen:
Widok przechodniów patrzących z przerażeniem wóz bez kierowcy startujący do lotu jest nie do opisania...
W kabinie jest już wyraźnie cieplej niż na dworze a silnik bez męczenia odpala.
Minus jest taki, że trochę prądu ciągnie to dobrodziejstwo..
Odpalając je codziennie i poruszając się tylko na b. krótkich dystansach można aku rozładować.
_________________
Kontakt: 780177880
email
wiadomość
nadmiarowe części, gadżety i akcesoria do Rovera 75 :szoping:
 
 
dawidd 




Pomógł: 26 razy
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 2550
Skąd: Czestochowa/Radomsko



Wysłany: Pią Sty 12, 2018 07:29   

sash997, mam do Ciebie pytanie.
W jakiej sytuacji i czy w ogolę taka może być ze po odpaleniu webasto z pilota, na pinie 4 nie pojawi sie napięci lub zniknie (mam model w którym od razy po starcie pojawia sie 12V a nie po zagrzaniu do 30s)
Czy jeśli webasto złapie błąd i po probie uruchomienia nie odpali, to czy na pin4 będzie +12V czy nie? Zakładając ze na pin 3 cały czas będzie sygnał do startu z dołożonego sterownika ?

Potrzebne mi to bo wykorzystuje ten pin (od wczoraj) do startu dmuchawy. I ten pin ma być informacja zwrotna czy piec odpalił

A poza tym od paru dni kombinuje ze sterowaniem przez telefon i softem supla + esp8266, ewentualnie gotowy produkt sonoff.
Co z tego będzie - zasięg - cały świat. Informacje zwrotne od uruchomieniu pieca. Odczyt temp w środku auta online wiec widzimy co kilka sekund jak temp się podnosi. Możliwość wyłączenia pieca w dowolnym momencie. Możliwość przedłużenia grzania w zależności od ustawionego timeta 15min lub 2x15min lub 3x15 min itd
Dla lubiących bajer można jeszcze skonfigurować komendy głosowe i zamiast ręcznie odpalać wystarczy powiedzieć do tel ze chcemy miec ciepło w aucie :)

Jak wszystko mi odpali to postaram sie opisać jak to zrobić bo cena takiego sterownika to ok 100zl i w tym liczę router mifi, karte sim i moduł esp
_________________
Dobra kawa z ekspresu
serwis sprzedaż ekspresów 504602363
 
 
pablo 




Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 329
Skąd: Mazury



Wysłany: Pią Sty 12, 2018 11:31   

MaReK napisał/a:

Mam jeszcze problem taki, że z moim (zamontowanym) webasto nie mogę połączyć się przez OBD2. Na stałe mam kabelek odłączony od OBD2.


Ja u siebie też nigdy nie mogłem połaczyć się przez OBD2. Na krótko po linii K łaczy się prawidłowo i mogę testować wszystkie elementy Webasto.

MaReK napisał/a:

Ps.2 Webasto świetnie dogrzewa mi płyn i robi ciepełko w aucie jeśli pojazd jest w ruchu. A co jeśli chciałbym go uruchomić zdalnie? Ile czasu potrzeba, żeby nagrzać 75/ZT wewnątrz? Ile webasto musi chodzić? Czy to w ogóle możliwe, żeby sobie nagrzać auto do 20C wewnątrz zanim się do niego przyjdzie (jeśli na zewnątrz jest np. -10)?


Tak jak pisał sash997 też mam zdalne włączanie webasto pilotem jako dogrzewanie silnika bez dmuchawy do kabiny i sprawdza się doskonale. Czas mam ustawiony na 10 minut ( może trochę za krótko) ale samochód ma znacznie łatwiejszy start i dużo szybciej się nagrzewa w środku. Temperatury nie mierzyłem ale czuć różnicę czyli coś zdąży nagrzać.
 
 
sash997 




Pomógł: 36 razy
Dołączył: 24 Mar 2009
Posty: 1627
Skąd: wieluń



Wysłany: Pią Sty 12, 2018 14:36   

David, są różne wersje tego sterownika, niektóre mają tak że masą z 3 pinu za pierwszym razem włączy pin 4 jak odlaczysz masę to zostaje pin 4 włączony a wyłącza się dopiero po drugim podaniu masy na pin 3, niektóre nie włączają pinu 4 po starcie z pinu 3
_________________
-DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
Ostatnio zmieniony przez sash997 Pią Sty 12, 2018 17:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
dawidd 




Pomógł: 26 razy
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 2550
Skąd: Czestochowa/Radomsko



Wysłany: Pią Sty 12, 2018 17:10   

ok, a jak wywołać sztucznie 3 błędy (nie szkodząc piecykowi), tak żeby sterownik zablokował piec? Wtedy sprawdził bym czy na pin 4 pojawi się stan wysoki po podaniu na pin 3 masy.
_________________
Dobra kawa z ekspresu
serwis sprzedaż ekspresów 504602363
 
 
sash997 




Pomógł: 36 razy
Dołączył: 24 Mar 2009
Posty: 1627
Skąd: wieluń



Wysłany: Wto Sty 16, 2018 23:58   

Możesz zdjąć, środkowy czarny dekielek na piecu i pod nim możesz odłączyć kostki od świecy, dmuchawy i pompki obiegowej

[ Dodano: Wto Sty 16, 2018 23:58 ]
Czasem warto piecyk przeczyścić w środku aby lepiej grzał
https://youtu.be/c_zkWuUw7iE
Tym bardziej jeśli go coś wcześniej bolało, łapał błędy i walił dymem, wtedy taka świeża sądzą się odkłada bardzo szybko
_________________
-DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
 
 
 
sTERYD 
Klubowicz





Pomógł: 1084 razy
Dołączył: 20 Cze 2006
Posty: 10446
Skąd: ZGL / szczecin



Wysłany: Sro Sty 17, 2018 16:08   

Wow. A w zeszłym roku czyściłem... :|
_________________
W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia ;)
 
 
 
sash997 




Pomógł: 36 razy
Dołączył: 24 Mar 2009
Posty: 1627
Skąd: wieluń



Wysłany: Sro Sty 17, 2018 18:03   

Wszystko przez to że łapał błąd podczas pracy, wtedy bucha dymem i szybko załazi taką sądzą, dzisiaj wysłany bo wczoraj się żona na pocztę spóźniła
_________________
-DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
 
 
 
sTERYD 
Klubowicz





Pomógł: 1084 razy
Dołączył: 20 Cze 2006
Posty: 10446
Skąd: ZGL / szczecin



Wysłany: Pią Sty 19, 2018 23:44   

Jestem pod wrażeniem. Zamontowałem piecyk i oczywiście hula. To było do przewidzenia, ale nie spodziewałem się, że w tydzień będę miał go spowrotem w aucie ani tego jak tanio to wyjdzie. Jesteś Wielki.
Jakby ktoś jeszcze miał wątpliwości, czy wysyłać webasto do kolegi, to niech ich nie ma :cool:
_________________
W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia ;)
 
 
 
sash997 




Pomógł: 36 razy
Dołączył: 24 Mar 2009
Posty: 1627
Skąd: wieluń



Wysłany: Sob Sty 20, 2018 14:00   

Nie chwal dnia przed zachodem słońca, usterka była dziwaczna i nie jestem pewien na 100% że to to ale jak na razie dobrze pracuje to można być dobrej myśli
_________________
-DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
 
 
 
dziara01 



Dołączył: 03 Paź 2010
Posty: 26
Skąd: Glogów



Wysłany: Pon Mar 12, 2018 11:55   

Witam wszystkich na forum.Prawdopodobnie padla mi pompa wody webasto,mam pytania czy mozna ja jakos naprawic np.wymienic szczotki?Jesli nie to jaka powinienem kupic?ROVER 75 CDT ROK 2000.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum

Wersja do drukuWersja do druku
Dodaj temat do ulubionych

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi [R75] Webasto
lukasz1980r1 Rover serii 75, MG ZT 1 Czw Wrz 30, 2010 09:48
apples
Brak nowych postów [R75] Webasto
Dukes Rover serii 75, MG ZT 21 Nie Lis 23, 2008 15:20
Dukes
Brak nowych postów [R75] Webasto
Webasto w moim Roverku chyba nie działa
KryDa Rover serii 75, MG ZT 4 Pon Lis 03, 2008 11:43
Brt
Brak nowych postów [R75] Webasto
tommsz Rover serii 75, MG ZT 2 Sob Sie 28, 2010 00:16
tommsz
Brak nowych postów [R75] Webasto
Ml777 Rover serii 75, MG ZT 14 Sro Paź 29, 2008 07:18
Rowan



Forum Klubu ROVERki.pl  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group | © klub ROVERki.pl
Hosted by NETLink