Forum Klubu ROVERki.pl :: [R75] Tablet jako jednostka sterująca
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj





Poprzedni temat «» Następny temat
[R75] Tablet jako jednostka sterująca
Autor Wiadomość
jaca14 



Dołączył: 07 Sty 2018
Posty: 7



Wysłany: Nie Sty 07, 2018 14:01   

Witam wszystkich.

Nie posiadam Rovera ale jest to jedyne jeszcze forum na którym poruszany jest temat nexusa w aucie.
Mam do Was kilka pytań odnośnie USB ROM-u z Timurs kernelem. Zmontowałem sobie coś takiego w aucie z miesiąc temu ale dopiero teraz dokupiłem kabelek usb otg y i po zamontowaniu wszystko cacy pięknie ale...
-po nocy czyli ok 8 godz. zużycie baterii ze 100 spadło do 60% (czyli jakoś dużo,bez otg i podłączonego pendriva zużycie przez noc było ok 3-4%). Czy na tym romie jest jakaś różnica miedzy ładowaniem zwykłym kablem a kablem otg?

-wcześniej też tablet ładował sie razem z telefonem jedną ładowarką bez problemu a teraz po podłączeniu obu urządzeń ładowarka się grzeje i rozłacza wiec jest możliwość ładowania tylko jednego urządzenia. Czy to przez to OTG z podpiętym pendrivem?

-jak zmienić to logo z porsche przy wyłączaniu?

-czy przy każdym odłączeniu zasilania pendrive sie odłacza? (troche jest to irytujące bo za każdym razem system skanuje multimedia a trochę to trwa)
Tablet to nexus I z wifi.
 
 
SPAMU¦






Wysłany: Nie Sty 07, 2018 14:01   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)




 
 
dawidd 




Pomógł: 24 razy
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 2497
Skąd: Czestochowa/Radomsko



Wysłany: Pon Sty 08, 2018 13:05   

jaca14 napisał/a:
po nocy czyli ok 8 godz. zużycie baterii ze 100 spadło do 60% (czyli jakoś dużo,bez otg i podłączonego pendriva zużycie przez noc było ok 3-4%)
to masz uruchomiona jakąś apke która caly czas pracuje, może to ta co obsługuje pendriva. Jak zostawię janosika to baterie do zera rozładuje po nocy
jaca14 napisał/a:
-wcześniej też tablet ładował sie razem z telefonem jedną ładowarką bez problemu a teraz po podłączeniu obu urządzeń ładowarka się grzeje i rozłacza wiec jest możliwość ładowania tylko jednego urządzenia. Czy to przez to OTG z podpiętym pendrivem?
ciezko powiedzieć- odłącz pena i zobacz. W zależności jak jest ustawiony tablet -lądowanie szykie/normalne będzie odpowiedni pobierał więcej/mniej prądu. Ładowarka musi byc wydajna do tableta, zwykla(1-2A ) nie da rady
jaca14 napisał/a:
zy przy każdym odłączeniu zasilania pendrive sie odłacza?

skoro odcina zasilanie to tak będzie. Możesz użyć aktywnego haba ktory będzie caly czas zasilany, ale nie jestem pewny czy to cos zmieni - musiałbyś sprawdzić
_________________
Dobra kawa z ekspresu
serwis sprzedaż ekspresów 504602363
 
 
jaca14 



Dołączył: 07 Sty 2018
Posty: 7



Wysłany: Pon Sty 08, 2018 18:28   

Dzięki dawidd, za odpowiedż.
Z tym rozładowywaniem to podejrzewam że tablet próbuje go zasilać (nie wiem czy to możliwe?) Dziś z 70% procent baterii do zera w ,,?" bo po 5ciu godz tablet rozładowany zastałem.
W weekend sie za to zabiorę. Narazie wraca na zwykły kabelek do ładowania a muza na pamięć wewnetrzną.

Co do ładowania to cały czas było ustawione na szybkie i latało. Zmieniłem poprostu kabelki i dorzuciłem pena.
 
 
dawidd 




Pomógł: 24 razy
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 2497
Skąd: Czestochowa/Radomsko



Wysłany: Pon Sty 08, 2018 19:07   

nie powinien tablet zasilać pena po przejściu w "firm sleep" czy jak to się tam nazywa. U mnie wszystko gasło gdy tablet sie wyłączył. Jeśli tak nie jest u Ciebie to coś jest nie tak. Możesz sprawdzić miernikiem czy na USB masz dalej napięcie 5v po wygaszeniu tableta, ewentualnie sa peny, modemy, BT i inne wynalazki na USB które maja diodę sygnalizując podpięcie do usb i dioda świeci tak długo jak długo jest zasilanie. Wepnij takie coś i zobacz czy zgaśnie po przejściu tableta w stan uśpienia
_________________
Dobra kawa z ekspresu
serwis sprzedaż ekspresów 504602363
 
 
jaca14 



Dołączył: 07 Sty 2018
Posty: 7



Wysłany: Pon Sty 08, 2018 19:45   

No właśnie muszę tak zrobić. Mam jakiś czytnik kart z diodą.
A z tym zasilaniem to tak pomyślałem bo z ciekawości podłaczałem w domu zamiast pena telefon i on po odłączeniu ładowarki pokazywał że się ładuję :?:
 
 
dawidd 




Pomógł: 24 razy
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 2497
Skąd: Czestochowa/Radomsko



Wysłany: Wto Sty 09, 2018 07:30   

teoretycznie jeśli masz dobry kabel otg-y i wszystko dobrze podpięte to nie powinien.
To twój temat jest na elektrodzie ze tablet nie wykrywa urządzeń podpiętych do huba?
_________________
Dobra kawa z ekspresu
serwis sprzedaż ekspresów 504602363
 
 
vrilski 



Dołączył: 03 Sty 2018
Posty: 28



Wysłany: Czw Sty 11, 2018 09:02   

Dostałem w spadku od kolegi Nexusa 2013 i okazało się że jest to wersja 32Gb LTE .
Gdy go dostałem miał naładowanie na poziomie około 20% .Tablet podobno był bardzo rzadko używany . Niestety o ile to co udało mi się sprawdzić wszystko w nim działa
(LTE,GPS,WIFI) to po próbie podłączenia ładowarki jestem rozczarowany .
Nexus się nie ładuje lub baaaaardzo wolno :(
Podłączyłem ładowarkę 2A od Galaxy Note 2 na całą noc i Nexus naładował się do 20% .
Aplikacja Ampere pokazuje że prąd ładowania ma tylko 200-300 mA gdzie ta sama ładowarka na NOTE 2 pokazuje 1900 mA .
Na wyłączonym tablecie jest takie samo tempo ładowania .
Przywrócenia ustawień fabrycznych też nic nie pomogło .
Po USB z komputera też ładuje na poziomie 200 mA .

Co może być przyczyną tak słabego ładowania ?
 
 
jaca14 



Dołączył: 07 Sty 2018
Posty: 7



Wysłany: Czw Sty 11, 2018 22:20   

dawidd napisał/a:
teoretycznie jeśli masz dobry kabel otg-y i wszystko dobrze podpięte to nie powinien.
To twój temat jest na elektrodzie ze tablet nie wykrywa urządzeń podpiętych do huba?


Nie to nie mój temat.
Pytanko jeszcze mam. Czy wyłączony tablet powinien się sam włączać po podaniu zasilania? Bo mi się włącza czasami a powiem szczerze że fajnie by było gdyby się tak działo za każdym razem.

[ Dodano: Czw Sty 11, 2018 22:20 ]
vrilski napisał/a:
Dostałem w spadku od kolegi Nexusa 2013 i okazało się że jest to wersja 32Gb LTE .
Gdy go dostałem miał naładowanie na poziomie około 20% .Tablet podobno był bardzo rzadko używany . Niestety o ile to co udało mi się sprawdzić wszystko w nim działa
(LTE,GPS,WIFI) to po próbie podłączenia ładowarki jestem rozczarowany .
Nexus się nie ładuje lub baaaaardzo wolno :(
Podłączyłem ładowarkę 2A od Galaxy Note 2 na całą noc i Nexus naładował się do 20% .
Aplikacja Ampere pokazuje że prąd ładowania ma tylko 200-300 mA gdzie ta sama ładowarka na NOTE 2 pokazuje 1900 mA .
Na wyłączonym tablecie jest takie samo tempo ładowania .
Przywrócenia ustawień fabrycznych też nic nie pomogło .
Po USB z komputera też ładuje na poziomie 200 mA .

Co może być przyczyną tak słabego ładowania ?

Próbowałeś na innych kabelkach?
Mam tak samo z żony telefonem , jakiś wybredny jest :grin: i ciągle wykrywał jakby ładowany był z portu USB. Po zakupie porządnego kabelka problem znikł.
 
 
dawidd 




Pomógł: 24 razy
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 2497
Skąd: Czestochowa/Radomsko



Wysłany: Pią Sty 12, 2018 06:55   

jaca14 napisał/a:
zy wyłączony tablet powinien się sam włączać po podaniu zasilania? Bo mi się włącza czasami a powiem szczerze że fajnie by było gdyby się tak działo za każdym razem.
powinien odpalić za każdym razem po podaniu zasilania, a zgasnąć gdy prądu braknie i wtedy przejść w "tryb samolot" To jest cala idea softu do samochodu dla nexusa

[ Dodano: Pią Sty 12, 2018 06:55 ]
vrilski, sprawdź czy gniazdo microubs nie jest zaśniedziałe od zawilgocenia
_________________
Dobra kawa z ekspresu
serwis sprzedaż ekspresów 504602363
 
 
vrilski 



Dołączył: 03 Sty 2018
Posty: 28



Wysłany: Pią Sty 12, 2018 11:41   

Sprawdzałem na różnych kablach i dalej to samo . Jeśli ładowarka mojej żonki od Nota 2
u niej pokazuje 1900mA to i ładowarka i kabel są w porządku . Ten sam zestaw
podłączony do Nexusa pokazuje 200-300 mA .

@davidd gniazdo wydaje się być ok ale może potraktować je jakimś spirytusem ?
Ma wziąć jakiś wacik czy pędzelek nasączony spirytusem i przetrzeć ?

Ma obawy czy czasami nie jest padnięty moduł ładowania na płycie .
Pewnie wymiana płyty a pewnie dostanę tylko używaną może przedrożyć ten cały biznes.

Myślałem też w drugim kierunku z pominięciem baterii czyli -"Nexus No Battery Mod" :)
Podobno działa rewelacyjnie :
http://pccar.ru/showpost....&postcount=3255
 
 
dawidd 




Pomógł: 24 razy
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 2497
Skąd: Czestochowa/Radomsko



Wysłany: Pią Sty 12, 2018 14:05   

pryśnij jakimś kontaktem w gniazdo, włóż później parę razy kabel do gniazda i zobacz.
Nexusy 2 sa uciążliwe w naprawie, a właściwie w rozbierany. Często pęka czarna obwódka wokoło lcd. Mi udało sie nawet sam lcd uszkodzić :) . Pytki w nexusie II masz 2 jedna główna - koszt ok 250zl a druga z gniazdem i chyba tam tez jest układ od ladowania - cos kolo 100zl
_________________
Dobra kawa z ekspresu
serwis sprzedaż ekspresów 504602363
 
 
vrilski 



Dołączył: 03 Sty 2018
Posty: 28



Wysłany: Pią Sty 12, 2018 15:23   

Ok Dzięki :)
Wieczorem prysną i zobaczę czy pomogło .
Zmierzyłem napięcie akumulatora i ma 3,6-3,7 V na wyjściu gdzie nowy powinien mieć 3,7 V
Wychodzi na to że akumulator jest w porządku.

Jeśli to nie pomoże to robię rosyjskiego moda :)
 
 
nanab 



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 21 Kwi 2017
Posty: 297



Wysłany: Pią Sty 12, 2018 18:35   

Napięcie nie ma nic do rzeczy, a nowy ma 3,7 bo jest nienaładowany. Naładowany ma 4,1 albo 4,2V.
Ten no battery mod to najlepsze rozwiązanie.
 
 
dawidd 




Pomógł: 24 razy
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 2497
Skąd: Czestochowa/Radomsko



Wysłany: Pią Sty 12, 2018 19:30   

Tylko warto by było sprawdzić jaki pobór prądu jest w stanie uśpienia, chociaż wydaje mi sie ze powinien byc minimalny. Ale z drugiej strony jak zostawisz jakaś aplikacje która nie pozwoli przejść w tryb samolot np janosik i łączy sie ciągle z gps lub w inny sposób zżera prąd, to może w zimę być problem. Ale to tylko moje przypuszczenia
Druga sprawa, nie jestem zwolennikiem podpinania na stale do akumulatora urządzeń własnych konstrukcji. Szkoda by było sfajczyć auto przez jakieś niedopatrzenie
_________________
Dobra kawa z ekspresu
serwis sprzedaż ekspresów 504602363
 
 
vrilski 



Dołączył: 03 Sty 2018
Posty: 28



Wysłany: Pią Sty 12, 2018 21:26   

No właśnie mnie to też zastanawia a chodzi właściwie o samego androida ponieważ i ile tablet chodzi po baterii to w zależności jak sobie to wszystko skonfigurujemy tablet po odcięciu zasilania głównego przechodzi w deep sleep a po dodaniu zasilania tablet się wybudza .
W "no battery mod " żeby to funkcjonowało musiałby być podłączony pod akumulator samochodu na stałe a to też myślę że może być niebezpieczne.
Jedyne rozsądne rozwiązanie to przetwornica i podanie napięcia po przekręceniu stacyjki lecz system za każdym razem będzie startował od nowa .

Doczytałem że kernel Timura z wszystkimi swoimi dobrodziejstwami pracuje prawidłowo z tym modem .

Muszę przejrzeć ten temat na rosyjskim forum .
 
 
nanab 



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 21 Kwi 2017
Posty: 297



Wysłany: Pią Sty 12, 2018 21:36   

Na pewno mniejszy niż przez kabel usb. Skoro ogniwo może 2Ah wystarcza na cały dzień albo i kilka to pobór prądu to kilkadziesiąt mA. Może rozładować akumulator jeśli zostawisz go na mrozie około miesiąca albo dwóch.
Do pożaru nie może doprowadzić jedno niedopatrzenie, muszą być minimum dwa. Jednym z nich musi być brak bezpiecznika :) Poza tym pozostawienie we wnętrzu samochodu telefonu z bombą zapalającą daje dużo większą szansę na pożar niż jej usunięcie, nie chciałbyś mieć chyba czegoś takiego w samochodzie:
https://youtu.be/fF9fhlr9S5s?t=38s
Na filmie akumulatorek 2 albo 3x mniejszy niż ten w telefonie
 
 
vrilski 



Dołączył: 03 Sty 2018
Posty: 28



Wysłany: Pią Sty 12, 2018 22:59   

Kto gawarit pa ruski bo ja już zapomniałem :grin:
https://www.youtube.com/w...rre3mqDUE4&t=1s

Jednak napięcie idzie z stacyjki .
 
 
dawidd 




Pomógł: 24 razy
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 2497
Skąd: Czestochowa/Radomsko



Wysłany: Pią Sty 12, 2018 23:05   

Bezpiecznik nie daje żadnej gwarancji, już nie raz widziałem wypalone płytki z całymi bezpiecznikami i z amperazme zgodnym z zaleceniem producenta. Szczególnie w ekspresach Saeco.
Nie upieram się że jest wolno takich rzeczy robić ale naprawdę trzeba z głową do tematu podejść

[ Dodano: Pią Sty 12, 2018 23:05 ]
Jeżeli napięcie idzie po stacyjce to nie bardzo rozumiem sens takiej przeróbki. Table będzie uruchamia!jak się z minutę albo i dłużej. Jak dla mnie bez sensu. Teraz walczę u siebie o każdą sekundę startu bo mam zamykaną bramę garażu z tableta i od odpalenia do wyjechania mija kilka sekund i w tym czasie chce widzieć że brama się zamknęła. Gdyby tablet miał wstawać minutę to wolałbym zwykle radio
_________________
Dobra kawa z ekspresu
serwis sprzedaż ekspresów 504602363
 
 
vrilski 



Dołączył: 03 Sty 2018
Posty: 28



Wysłany: Pią Sty 12, 2018 23:11   

dawidd,

Ja bym tylko podłączył Nexusa po tym modzie pod przetwornicę a ona była by podłączona pod
zapłon np: pod zapalniczkę .
Całej tej dodatkowej instalacji audio opisywanej w tym temacie bym nie miał ponieważ Nexus tylko by się łączył po bluetooth z moim fabrycznym radiem .
W sumie to nie zależy mi na tak rozbudowanym systemie jak Twój (no ale kto wie :grin: )
Potrzebuje tylko mp3,nawigację ,internet oraz jeśli była by taka możliwość w Nexusie rozmowy głośnomówiące.

Przejrzę jeszcze to forum może rosjanie jeszcze coś ciekawszego wymodzili :)

Edytka:
Moderator na tym forum odpowiedział mi (translator google) :
" Tak - możesz. Przygotowanie płyt do wykonania jednej z postaci wykonania operacji w trybie automatycznym: aby wyjąć baterię, sterownik urlopu akumulatora i odpowiednio go przygotować (marka zworkę dla „minus”, wymień termistor przy stałym oporem), wyjąć czujnik Halla, ale zamiast tego rezystora lutowniczej (jak w opisie ) i wyprowadzić przewód sterujący z tabletu (zarządzanie Hall), wyjąć przewód z przycisku zasilania z tabletu. Aby zasilać tablet i hub, polecam to Moduł DC-DC (osobno dla tabletu i oddzielnie dla HUB-a).

Ta część cytatu dotyczy tej przeróbki którą podałem wcześniej .
http://pccar.ru/showpost....&postcount=3255

I dalej odpowiedział :

" Aby korzystać z tabletu w trybie automatycznym (on / off przez „ACC”) potrzebuje zasilania z funkcji „inteligencji” do wdrożenia opóźnień czasowych i algorytm zawierający kanałów doprowadzających tabletka, HUB-dołkowe, OTG kontrolę trybu i czujnika Halla. "

Czy mam rozumieć że ta ostatnia część odpowiedzi dotyczy ustawienia w aplikacjach typu Tasker lub podobnych oraz właściwości kernela Timur ?

Tylko to by oznaczało że jednak tablet jest podpięty pod aku samochodu bo jak by wtedy aplikacje działały w deep sleep .
 
 
dawidd 




Pomógł: 24 razy
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 2497
Skąd: Czestochowa/Radomsko



Wysłany: Sob Sty 13, 2018 07:49   

mało rozumiem z tego tłumaczenia, ale na logikę jak chcesz zeby tablet był uśpiony to musi miec stały dopływ napięcia czy to z oryginalnego akumulatora czy z samochodowego

[ Dodano: Sob Sty 13, 2018 07:49 ]
vrilski napisał/a:
jeśli była by taka możliwość w Nexusie rozmowy głośnomówiące.
niestety nie ma
No chyba ze ktoś już napisał apke pod to - ale ze 2 m-ce temu nie było, jedna sie dumnie chwaliła w sklepie play ze to potrafi za 15 zl, ale komentarze po dnia - "nie działa"
_________________
Dobra kawa z ekspresu
serwis sprzedaż ekspresów 504602363
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum

Wersja do drukuWersja do druku
Dodaj temat do ulubionych

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów Tablet dla dziecka w R75
dukat11 Car-audio, nawigacje, radia CB 7 Czw Sie 16, 2012 21:59
dukat11



Forum Klubu ROVERki.pl  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group | © klub ROVERki.pl
Hosted by NETLink