Forum Klubu ROVERki.pl :: [R75]Toaf światła do jazdy dziennej
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj





Poprzedni temat «» Następny temat
[R75]Toaf światła do jazdy dziennej
Autor Wiadomość
Dargor 



Dołączył: 19 Sty 2014
Posty: 26



Wysłany: Nie Lut 11, 2018 15:54   [R75]Toaf światła do jazdy dziennej
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2005

Pewnie temat był poruszany ale nie znalazłem odpowiedzi,otóż po włączeniu świateł dziennych giną pozycje z przodu a z tyłu są, a po włączeniu samych pozycji nadal z przodu nie ma.badania technicznego nie przejdzie.Pytanie do szanownych kolegów czy robię jakiś bład?
 
 
SPAMU¦






Wysłany: Nie Lut 11, 2018 15:54   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)




 
 
Koder
[Usunięty]






Wysłany: Nie Lut 11, 2018 17:39   Re: [R75]Toaf światła do jazdy dziennej

Dargor napisał/a:
[...]otóż po włączeniu świateł dziennych giną pozycje z przodu a z tyłu są[...]
Masz trochę jakby na odwrót, To światła dzienne powinny gasnąć po włączeniu oświetlenia głównego (tak mówi ustawa). Sam to podłączałeś?
Dargor napisał/a:
[...]Pytanie do szanownych kolegów czy robię jakiś bład?
A co w ogóle robisz? Bo nic o tym nie powiedziałeś :-)
Może wrzuć jakiś rysunek jak to tam masz pospinane, bo w dziedzinie wróżbiarstwa raczej kiepsko mi idzie :-)
 
 
Dargor 



Dołączył: 19 Sty 2014
Posty: 26



Wysłany: Nie Lut 11, 2018 17:57   

nie. użyłem toaf i po włączeniu świateł dziennych dzieje sie taki cyrk
Ostatnio zmieniony przez Dargor Sro Lut 14, 2018 17:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
pawelo12 



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Wrz 2016
Posty: 52

Rover 75

Wysłany: Nie Lut 11, 2018 18:01   

Cześć, miałem ostatnio to samo i niestety też wyszło na przeglądzie. Na początku myślałem, że to spalone żarówki, ale szybko doszedłem o co chodzi . Diagnosta powiedział, że w ogóle ta opcja światła do jazdy dziennej nie jest na nasze drogi. (O ile dobrze pamiętam świecą światła na środku). Wgrałem backup i włączyłem tylko odpalanie świateł razem z silnikiem. Wszystko działa jak trzeba.
 
 
Dargor 



Dołączył: 19 Sty 2014
Posty: 26



Wysłany: Nie Lut 11, 2018 18:10   

Zgadza się,wróciłem do ustawień poprzednich i jest po staremu.I tak musi zostać.Nie da się ustawić tych świateł zgodnych z naszymi przepisami ,a szkoda. jeszcze jedno ustawiłem tak jak Ty po uruchomieniu silnika i nie było świateł drogowych tylko mrugnięcie.sprawdzałeś??
 
 
marcin.misek 
Klubowicz



Profesor
Coding Group


Pomógł: 23 razy
Dołączył: 13 Maj 2012
Posty: 668



Wysłany: Nie Lut 11, 2018 18:47   

Dargor napisał/a:
po włączeniu świateł dziennych giną

Masz na mysli DRL ?
Dargor napisał/a:
po uruchomieniu silnika i nie było świateł drogowych tylko mrugnięcie.sprawdzałeś??

A przekreciles pokrętło od świateł ?
Włączyć swiatła na stałe mozna tylko przy włączonych ( fizycznie) swiateł. Wszystko było opisane, czytales na ten temat ?
_________________
Kodowanie, diagnoza R75/MG ZT
Dopisywanie kluczy, pilotów
Chiptuning : CDT -> CDTI-> i wiecej
 
 
 
Dargor 



Dołączył: 19 Sty 2014
Posty: 26



Wysłany: Nie Lut 11, 2018 19:09   

tak chodzi o Drl przy włączonych światłach do jazdy dziennej nie ma pozycji z przodu oczywiście że sprawdzałem wszystkie opcje na pokrętle.np.po włączeniu samych pozycji są z tyłu i podświetlenie tablicy przodu nie ma
 
 
marcin.misek 
Klubowicz



Profesor
Coding Group


Pomógł: 23 razy
Dołączył: 13 Maj 2012
Posty: 668



Wysłany: Nie Lut 11, 2018 19:24   

Po pierwsze - uzywaj wiecej znaków interpunkcyjnych bo piszesz ciagiem i ciezko cos zrozumiec.

Brak swiatel postojowych jest znany, ale jest to blad ktorego nie jestem w stanie u siebie powtorzyc - przez co nie jestem w stanie tego wyeliminowac - wgraj backup ze strony TOAF'a , potem wlacz DRL - i sprawdz czy dziala wszystkoi prawidlowo.
Co do swiateł drogowych - musisz wlaczyc swiatłą - przekrecic pokretło, inaczej nie uda się wlączyc na stałe świateł drogowych.

A z jakiej wersji TOAF'a korzystasz ?
_________________
Kodowanie, diagnoza R75/MG ZT
Dopisywanie kluczy, pilotów
Chiptuning : CDT -> CDTI-> i wiecej
 
 
 
Dargor 



Dołączył: 19 Sty 2014
Posty: 26



Wysłany: Nie Lut 11, 2018 20:36   

No cóż,jeżeli nie można sobie poradzić z pozycjami to nie będę wiecej grzebał.Co do TOAF to ten dostępny na stronie
 
 
MaReK 
Instytucja wspierająca


Pan
Wszechomogący :)


Pomógł: 129 razy
Dołączył: 08 Kwi 2005
Posty: 7799
Skąd: Warszawa/Mokotów

MG ZT

Wysłany: Pon Lut 12, 2018 00:40   

Jak będziesz miał podłaczony komputer to sprawdź jaką wersję CI masz w module świateł.
Ostatnio odkryliśmy Amerykę, ale póki co jeszcze nie będę się z tym afiszował :P

Ps.
Który masz rok auta?
_________________
Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf remove), VW Group (tuning, dpf remove)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu

dolny śląsk:marcin.misek
wielkopolska: longer86
 
 
 
Dziadek 




Pomógł: 53 razy
Dołączył: 22 Maj 2008
Posty: 933
Skąd: Dąbrowa Górnicza



Wysłany: Pon Lut 12, 2018 08:03   

U siebie już jakiś czas temu ustawiłem Toafem DRL-y i wszystko gra jak należy (CDT rocznik 01) , no ale skoro facet pisze "nie użyłem toaf i po włączeniu świateł dziennych dzieje sie taki cyrk" to może w ustawieniach robi coś równie niechlujnego. Czepiam się bo jestem starej daty i pamiętam czasy kiedy na Forum pisało się zgodnie z zasadami ortografii i interpunkcji.
_________________
Sprawdzajka pisowni nie boli.
 
 
 
christopher7 
Klubowicz





Pomógł: 24 razy
Dołączył: 19 Sty 2008
Posty: 728
Skąd: Poznan

Rover 75

Wysłany: Pon Lut 12, 2018 08:59   

W "starszych" wozach ( 2000, 2001) po ustawieniu DLR nie ma problemów z pozycyjnymi. Może to faktycznie kwestia wersji CI ...
_________________
Kontakt: 780177880
email
wiadomość
nadmiarowe części, gadżety i akcesoria do Rovera 75 :szoping:
 
 
MaReK 
Instytucja wspierająca


Pan
Wszechomogący :)


Pomógł: 129 razy
Dołączył: 08 Kwi 2005
Posty: 7799
Skąd: Warszawa/Mokotów

MG ZT

Wysłany: Wto Lut 13, 2018 18:03   

Jeśli CI będzie inne niż 28 to się ta sztuka DRL'i nie uda ;)

Dziadek napisał/a:
"nie użyłem toaf i po włączeniu świateł dziennych dzieje sie taki cyrk"

Mógł je włączyć za pomocą BMW Scannera i zrobionej kiedyś przeze mnie stronki do tego... ale ja nie wiem czego użył ten "facet" bo ciężko się to czyta ;) W każdym razie, lekarstwem na wywalone światła w CI: 27 jest przywrócenie backupu z pliku.

marcin.misek pisz patcha do pliku toaf.exe ;P z oficjalnej wersji.

christopher7 napisał/a:
W "starszych" wozach ( 2000, 2001)

Są starsze - 98/99 rok ;)
_________________
Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf remove), VW Group (tuning, dpf remove)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu

dolny śląsk:marcin.misek
wielkopolska: longer86
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum

Wersja do drukuWersja do druku
Dodaj temat do ulubionych

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów Przyklejony: [R75/ZT] - TOAF Diagnostic Tool
Temat dotyczący programu TOAF, narzędzia diagnostycznego dla samochodów marki Rover 75/MG ZT
MaReK Rover serii 75, MG ZT 1757 Sro Wrz 26, 2018 10:13
MaReK
Brak nowych postów [R75] LEDy do jazdy dziennej
tazOR Rover serii 75, MG ZT 73 Sob Lut 02, 2013 22:42
VIEnIO84
Brak nowych postów [R75]Toaf
Dargor Rover serii 75, MG ZT 4 Sob Gru 09, 2017 21:06
Dargor
Brak nowych postów [R75] Pomoc z Toaf'em
itemek48 Rover serii 75, MG ZT 24 Nie Kwi 22, 2018 10:30
viking
Brak nowych postów [R75] wentylator chłodnicy a Toaf
czort Rover serii 75, MG ZT 13 Czw Lip 13, 2017 22:57
dzelo23



Forum Klubu ROVERki.pl  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group | © klub ROVERki.pl
Hosted by NETLink