Forum Klubu ROVERki.pl :: [R75] Tablet jako jednostka sterująca
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj





Poprzedni temat «» Następny temat
[R75] Tablet jako jednostka sterująca
Autor Wiadomość
mateo_c1 



Dołączył: 21 Lut 2018
Posty: 18



Wysłany: Pon Mar 05, 2018 20:23   

dawidd napisał/a:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2496302.html
zobacz tu

dawidd śledziłem ten temat już chwilę temu:)

dziękiGCh właśnie o takie piny chodziło:)

Panowie, ja mam dalej "problem". Kwestię "podtrzymania" zasilania przy rozruchu załatwiłem - znalazłem cienki przewód idący do zegarów na którym pojawia sie 12V po stacyjce i znika dopiero w momencie wyciagniecia kluczyka i użyłem go do wysterowania cewki przekaźnika - w skrócie, jest tak jak chciałem i jest stabilne zasilanie:)
Problem mam jednak taki, że tasker nie za kazdym razem wyłacza lub włącza tryb samolotowy.. przez co raz na jakiś czas po wybudzeniu tableta, tryb samolotowy zostaje... bawiłem sie juz troche i nie moge tego ogarnąć do końca...Wy korzystacie z jakiejś aplikacji zarządzającej?

A kolejna sprawa to zewnętrza karta dźwiękowa na usb (PCM2704) - u mnie chwilę działa w porządku, a zaraz przestaje grać tylko skrzeczy, piszczy, strzela z głośników:( miał ktoś coś takiego? potrzebuje jeszcze jakiś filtr, wzmacniacz?
 
 
SPAMU¦






Wysłany: Pon Mar 05, 2018 20:23   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)




 
 
GCh 



Dołączył: 19 Paź 2017
Posty: 16



Wysłany: Pon Mar 05, 2018 20:50   

Ja chwilowo bawię się z 'automate', ale nie jest to miarodajne, bo żaden soft 'samochodowy' mnie nie zadowala...

Timur USB rom po ok dwóch tygodniach na tablecie zaczął u mnie strasznie mulić, do tego nie obsługiwał poleceń głosowych ze względu na niską wersję androida.
Autodroid wyższa wersja andka, ale za to z wydajnością chyba jeszcze gorzej wg wielu opinii, mnie też nie powalił. Aktualnie sprawdzam androida 7 (nougat?), który jest niby po prostu szybki i próbuję go właśnie zgrać z automate. Jednak tu pojawia się problem pod tytułem zasilanie. Przy włączonym GPS i internecie ładowanie nic nie daje. Po podłączeniu dwóch źródeł zasilania przez OTG Y nic się nie zmienia i bateria wciąż leci w dół. Pozostaje albo wrócić do timursa, który jednak miał mocniejsze ładowanie i trzymał baterię fantastycznie, albo szukać N7 2013, który jest jednak dużo droższy...

Ktoś znalazł soft porównywalny do tych samochodowych pod względem baterii?
 
 
mateo_c1 



Dołączył: 21 Lut 2018
Posty: 18



Wysłany: Pon Mar 05, 2018 21:06   

Myślę że inne softy od timura nie zdadzą egzaminu...musi być fastcharging z softu timura żeby to jako tako ładowało... no niestety, Nexus 2012 lubił przymulać i jak miał 3 aplikacje w tle to już praktycznie nie dąło sie używać...

Ja swojego nexusa 2013 dorwałem za 200 zł (miał być ubity jeden róg i delikatnie pęknięty ekran w rogu ) gdy dotarł do mnie to wyglądał jakby ktoś nim w piłkę grał :-| kazdy róg ubity, ekran delikatnie w rogu peknięty, i ubytki ramki dookoła, ale naszczescie fizycznie wszystko działało bez zastrzeżeń... chciałem od gościa wysepić zwrot czesci kasy, niby miał przelać ale ostatecznie kontakt sie urwał.... ostatnio zamówiłem u chinczyka ekran z ramką za 100 zł(czekam na dostawę), więc powiedzmy "jak nowy" tablet wyszedł mnie 300 zł:) Myślę że warto, bo działa duuuzo płynniej... niech no tylko ogarnę do końca z personalizacją i myślę że będę zadowolony...

Nawiązując do kamerki cofania - używa ktoś na nexusie? mi wbudowana apka vcam2 niestety nie chce działać... wyskakuje komunikat "Failed to unit video input from 640x480-> to 640x480".. spotkał sie ktoś z tym?
 
 
dawidd 




Pomógł: 26 razy
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 2550
Skąd: Czestochowa/Radomsko



Wysłany: Pon Mar 05, 2018 23:01   

mateo_c1 napisał/a:
chinczyka ekran z ramką za 100

tez kupiłem i nie działa dotyk, ale ostatecznie odzyskałem kasę.
mateo_c1 napisał/a:
Nawiązując do kamerki cofania - używa ktoś na nexusie? mi wbudowana apka vcam2 niestety nie chce działać... wyskakuje komunikat "Failed to unit video input from 640x480-> to 640x480".. spotkał sie ktoś z tym?

mam ten sam komunikat ale ze używam easycapa to sie nie zagłębiałem w to i nie znam przyczyny
_________________
Dobra kawa z ekspresu
serwis sprzedaż ekspresów 504602363
 
 
mateo_c1 



Dołączył: 21 Lut 2018
Posty: 18



Wysłany: Pon Mar 05, 2018 23:14   

No dawidd nawet nie strasz... :-| odsyłałeś do Chin?

OK poprobuje jeszcze na tym easycapie :) niestety.. W audi nie mam tak łatwo i nie mam skąd wziąć sygnału biegu wstecznego:p zastosowałem przy wynieraku kontaktron i magnes... To znowu przy aktualnych mrozach nie działa to dobrze bo kontaktron nie odbija:D chwilami mam zamiar strzelić tym i kupić chinczyka z Androidem... No ale mam za dużo przeróbek na radio 2din..:(
 
 
dawidd 




Pomógł: 26 razy
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 2550
Skąd: Czestochowa/Radomsko



Wysłany: Wto Mar 06, 2018 10:28   

nie odsyłałem, chcieli ale sie nie zgodziłem. W końcu alliexpres wkroczył i oddal mi pieniądze.

mateo_c1 napisał/a:
W audi nie mam tak łatwo i nie mam skąd wziąć sygnału biegu wstecznego:p

Jak to nie masz? Przecież czujnik w skrzyni jest, wiązka do sterownika świateł lub prosto do wstecznych na pewno leci. Zdecydowanie lepiej sie wpiąć w fabryczny czujnik niż dokładać samemu.
Popatrz tez czy nie ma jakiegoś dodatkowego kable np do lusterka fotochromatycznego (nie wiem czy w audi takie były). Ja własnie z tego pociągnąłem sygnał do startu easycapa

[ Dodano: Wto Mar 06, 2018 10:28 ]
mateo_c1 napisał/a:
hwilami mam zamiar strzelić tym i kupić chinczyka z Androidem.

to poczytaj równoległy temat o stacjach chińskich, tak samo sprawiają mnóstwo problemow, a to radia nie lapie, a to dźwięk kiepski a to ekran pada. Tak to już jest jak nie kupi sie drogiego sprzętu to trzeba sie szarpać z rożnymi problemami zarówno z tabletem jak i stacjami chińskimi
Chociaż nie powiem bo na pewno sa modele po 200-300$ które dzialaja ok, ale i tablet jak opanujesz to tez tylko sie używa a nie grzebie w nim, ja już dawno nic nie poprawiałem bo nie było takiej potrzeby
_________________
Dobra kawa z ekspresu
serwis sprzedaż ekspresów 504602363
 
 
mateo_c1 



Dołączył: 21 Lut 2018
Posty: 18



Wysłany: Wto Mar 06, 2018 10:30   

Czujnik skrzyni gdzieś pod autem, to nie chciałem aż z tamtad ciągnąć... A zapalenie wsteczny idzie po CANie.. Lusterka fotochromatyczne mam ale nie zauważyłem żeby były jakoś zależne od wstecznego (nie rozjasniaja ani nie sciemniają po wbić R).
Poczytam, pobawię się i dam znać jak ogarne:) dzieki;) póki co udało mi się zrobić sterowanie tabletem - jako dawce użyłem starego gamepada:D
 
 
dawidd 




Pomógł: 26 razy
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 2550
Skąd: Czestochowa/Radomsko



Wysłany: Wto Mar 06, 2018 12:14   

mateo_c1 napisał/a:
A zapalenie wsteczny idzie po CANie

to z tylu masz sterownik gdzieś kolo lamp który komunikuje sie ze sterownikiem z przodu? Raczej malo prawdopodobne, ale nie mam audi to moze o czymś nie wiem.
Lusterko fotochromatyczne gdy jest ściemnione powinno rozjaśnić sie po wbiciu wstecznego bo inaczej mocno z założenia utrudnia manewry autem do tylu, dlatego ten sygnał powinien kolo lusterka gdzieś byc, ale tu tez może byc komunikacja can i wtedy nic nie zdziałasz.
Ostatecznie zostaje wpiąć sie w czujnik, ale nie przy skrzyni tylko poszukać gdzie on idzie do sterownika świateł i tam sie podłączyć, a jak i z tym bedzie problem to ciągnąc jeden kabel od żarówki wstecznego.
Duzo kamer razem w jednym kablu ma mase, sygnał kamery i sterowanie ktore własnie podpina sie do żarówki wstecznego

[ Dodano: Wto Mar 06, 2018 12:14 ]
mateo_c1 napisał/a:
póki co udało mi się zrobić sterowanie tabletem - jako dawce użyłem starego gamepada:D
napisz cos więcej
_________________
Dobra kawa z ekspresu
serwis sprzedaż ekspresów 504602363
 
 
mateo_c1 



Dołączył: 21 Lut 2018
Posty: 18



Wysłany: Sob Mar 10, 2018 10:37   

dawidd z sygnałem wstecznego temat ogarnięty, prześledziłem schematy MCE w moim aucie i okazało się że mam wersje HIGH ( czyli obsługującą kontrole spalonych żarówek itd) i tam znalazłem sygnały idące do tylnych świateł cofania. Podłączone przez przekaźnik działa teraz świetnie i za każdym razem.
Problem tylko taki że kamerka nie działa i śnieży... miała być wodoodporna a chyba ją trafiło od wilgoci... niestety gwarancja skończyła się miesiąc temu :-| :cry:

Jeśli chodzi o pilota to postaram sie wolnej chwili wrzucić zdjęcia i opisać coś więcej

Wracając do nexusa 7 2013 - zauważyłem pewien problem u siebie, mianowicie dość szybko spada mi bateria w czasie snu, jak wszedłem w szczegóły i wyres, to widać że WiFi mam cały czas aktywne i nie da się go wyłaczyć. Wy też tak macie? dodam że lokalizacje po wifi mam wyłączoną, skanowanie sieci też i aktywność po uśpieniu również - teoretycznie wszystko co z wifi mam wyłączone, a mimo wszystko gdy je wyłącze w ustawieniach, wyjde i wejde jeszcze raz, domyślnie jest włączone.. miał ktoś coś podobnego? Pozdrawiam i miłego weekendu:)
 
 
dawidd 




Pomógł: 26 razy
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 2550
Skąd: Czestochowa/Radomsko



Wysłany: Nie Mar 11, 2018 06:48   

Ja obecnie mam wersję LTE ale korzystam z routera mifi i nie mam problemu z bateria . Chyba że zostawię włączonego Janosika to na snie rozładuje mi w 1 noc cała baterie
_________________
Dobra kawa z ekspresu
serwis sprzedaż ekspresów 504602363
 
 
mateo_c1 



Dołączył: 21 Lut 2018
Posty: 18



Wysłany: Sob Mar 24, 2018 15:01   

Witam, po krótkiej przerwie:) dawidd jak rozwiązałeś patent wyłączania Yanosika? ręcznie go za kazdym razem ubijasz? Po pewnym czasie używania nexusa 7 II własnie zauważyłem, że za bardzo zjada mi baterie, przez co po kilku dniach całkiem pada bo nie zdąży się podładować. Do zamrażania apki używam Grenify, ale ona cos słabo sobie radzi z yanosikiem i widze że nie zawsze go zabija.
Podobny problem mam z wyłaczaniem gps przez aplikacje tasker - doinstalowałem dodatek secure settings, niby wsztstko robiłem jak trzeba, a i tak nie wyłącza gps po uspieniu. Miał ktoś tak?

Jeśli chodzi o rozładowywanie, to ktoś pisał wczesniej o przetworniczce 10A na zasilanie bo tylko ta wyrabiała - spróbuje najwyzej tego sposobu, ja mam 5 A i na nexusie 1 gen. działała bez najmniejszego problemu.

Edit:
Powyższy problem rozwiązany:) Przetworniczka 10A aktualnie daje radę!:) Dodatkowo drenowanie baterii przez yanosik wykluczone - okazało sie ze mam włączoną opcje yanosik connect (do tego ich urządzenia przez obd) przez co cały czas był aktywny i grenify nie radził sobie z zamrażaniem yanosika. Teraz po nocy bateria spada mi max o 2-3%, co po krótkiej jeździe - jakiś 5 minutach dobija do 100:) Zauważyłem jednak że przy wybudzaniu nie zawsze pojawia sie ustawiony przeze mnie ekran powitania- jest to losowe. Jak to jest u Was? Pozdrawiam i Wesołych Świąt Wielkanocnych wszystkim życzę!:)
 
 
GCh 



Dołączył: 19 Paź 2017
Posty: 16



Wysłany: Wto Kwi 03, 2018 17:54   

Witam ;)
Po 'odrobinie' testowania i lutowania udało mi się dojść na chwilę obecną do wersji, którą mógłbym już wrzucić 'na stałe' do auta. Znalazł się za to jeden problem.

Strasznie spodobał mi się w lolipopie dzielony na pół ekran (np. lewo mapy google, prawo odtwarzacz) i chciałbym zachować tą możliwość, jednakże po podłączeniu otg Y maksymalny prąd ładowania to 500mA. I tu zataczamy krąg, bo żeby móc ładować 1,5A to potrzeba samochodowego softu a andka 4...

Zastanawiam się teraz nad tym jak to wszystko pogodzić. Pod huba USB podpiętą mam tak na prawdę tylko kamerkę cofania i chyba więcej nie będzie (przynajmniej na chwilę obecną). Zastanawiam się czy jest przerobić otg Y, aby huba wykrywało tylko po wrzuceniu wstecznego i wtedy widział nie tylko easycapa, ale ogólnie tryb OTG, a normalnie żeby dostawał max prąd z ładowarki. Niestety mam już wszystko polutowane i 'zabudowane' w małej skrzynce, która powędruje za radio.

Niestety minusem będzie na stałe brak możliwości np podpięcia pendrive czy chociażby pada na usb (dla pasażera oczywiście ;) ) bez wbicia wstecznego.

Da radę jakoś oszukać i przy USB host wrzucić wyższy amperaż?

Dodatkowo pytanie- zauważyłem, że po 1 użycie mapy google pokazują czarny ekran i nie widać map. Jakieś rozwiązanie?
 
 
mateo_c1 



Dołączył: 21 Lut 2018
Posty: 18



Wysłany: Wto Kwi 03, 2018 19:51   

GCh, Ja osobiście chyba dla samej funkcji dzielenia ekranu raczej nie rezygnowałbym z Timura - fast charging jak itp. U siebie w końcu tak spersonalizowałem wszystko że działa tak jak chciałem - szybko i bez problemowo:)
Wydaje mi się że nie oszukasz - jedynie innym kernelem..
 
 
GCh 



Dołączył: 19 Paź 2017
Posty: 16



Wysłany: Sro Maj 16, 2018 17:58   

Skończyło się na USB Rom ;) Jednak jest najlepszy do takiego zastosowania. Szkoda tylko, że YT i mapy google lubią się często wysypywać.

Do tego pytanko- jako apkę do kamerki cofania używam FPViewer, ale po 2-3 dniach przestaje rozumieć co dostaje z kamerki i się nie włącza zupełnie (podpięty telefon z tą samą apką działa zawsze). Jakiś knif? Czy po prostu Easycapa zainstalować płatnego? ;)


I zwracam honor poprzednikom ;) LM2956 jednak potrafi strasznie siać zakłócenia. Co ciekawe prawie tylko jak jadę do pracy :D Poszukuję innej przetworniczki na zmianę, a jak nie da rady nic to wtedy DAC pod USB. Muszę przewertować temat jeszcze raz ;)
 
 
mateo_c1 



Dołączył: 21 Lut 2018
Posty: 18



Wysłany: Pon Cze 04, 2018 17:59   

Witam, po krótkiej przerwie! Panowie zauważyłem u siebie pewną zależność która mnie trochę denerwuje:) Mianowicie często przy wybudzaniu od razu pojawia się ekran domowy, bez ekranu wybudzenia. Zrobiłem sobie fajne, specjalne ekrany do wybudzenia i usypiania i chciałbym zeby zawsze one się pojawiały a nie losowo. Z usypianiem tego problemu nie ma. Zauważyłem, że gdy wyłaczę taskera to problem znika i ekran powitalny za każdym razem się pojawia. Wy tez macie taki przypadek?:) próbowałem wydłużyc czas bezczynności w taskerze, ale nic to nie daje.
Jak sprawują sie wasze nexusy? używacie jeszcze, czy ten temat pomału umiera?:) Ja wymieniłem w swoim Nexusie 7 II ekran z ramką na nowy z chin i o dziwo działa elegancko:)

Sprawa druga - używa ktoś jakiejś aplikacji wideorejestratora? Ja mam tablet namocowany na desce rozdzielczej dzięki czemu chciałem wykorzystywać tylną kamerke jako wideorejestrator podczas jazdy, jednak wszystkie "popularne" aplikacje ze sklepu play nie spełniają wymagań - albo tablet nie nadąża się ładować bo tak drenują baterię, albo nie posiadają automatycznego startu nagrywania po ruszeniu:) Pozdrawiam
 
 
dawidd 




Pomógł: 26 razy
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 2550
Skąd: Czestochowa/Radomsko



Wysłany: Pią Cze 08, 2018 07:36   

ad1, miałem podobnie, zrezygnowałem z ekrany startowego i mam standard
ad2 ja nie używam, ale chętnie wypróbuje
_________________
Dobra kawa z ekspresu
serwis sprzedaż ekspresów 504602363
 
 
mateo_c1 



Dołączył: 21 Lut 2018
Posty: 18



Wysłany: Nie Cze 10, 2018 21:55   

Dzięki dawidd.
Mam jeszcze jedną prośbę - czy mógłbys zainstalować u siebie aplikację Button Mapper i sprawdzić czy po ponownym włączeniu tabletu też wyłącza się ta apka w ułątwieniach dostępu? Uzywam jej do mapowania przycisków gamepada (przerobiłem go na sterowanie tebletem) i gdy nadam jej wszystkie potrzebne uprawnienia, włącze jej dostęp w ułatwieniach dostępu, wyłącze wszelką optymalizację baterii (aby nie wyłączało tej apki) to mimo wszystko po ponownym podaniu zasilania i wybudzeniu tabletu i wejsciu w Ustawienia->Ułatwienia dostępu - apka po kilkudziesięciu sekundach się wyłacza - nie wiem czy to wina samej apki, androida 6 czy jeszcze jakis ustawień (chociaz wydaje mi się ze przewertowałem wszystkie). Apka jest naprawdę świetna i najbardziej mi odpowiada ze wszystkich innych tylko ten opisany problem najbardziej mi przeszkadza, przez co praktycznie ją przekreśla....
no chybaże w taskerze można ustawić włączanie poszczególnych ułatwień dostępu? ale tego też po części próbowałem..

Pozdrawiam
 
 
GCh 



Dołączył: 19 Paź 2017
Posty: 16



Wysłany: Wto Cze 12, 2018 19:29   

Wymieniłem już kabel OTG, bo odmówił posłuszeństwa, zmieniałem schemat kilkukrotnie, aktualnie podłączone to mam przez przedłużkę 2x micro USB metrową (mogę poszukać i wrzucić link do takiej, bo wiem, że to towar deficytowy), czekam na mocniejszą przetwornicę i koniec końców czekam też na Nexusa 2013 ;) Więcej wymienić chyba już nie mogę ;)

1. N2012 jednak mulił obojętnie od oprogramowania
2. Często miał problemy z uruchomieniem aplikacji do kamerki (niezależnie od odłączenia OTG, kabla, wyłączenia tabletu itp- nie odłączam OTG przekaźnikiem.

Także mam prośbę, ponieważ ciężko to znaleźć- mógłby ktoś podrzucić link do usbromu dla N2013? Parę osób tu na forum go używa, więc na pewno gdzieś jest ;)

Jak już uda mi się to okiełznać to wrzucę czego ostatecznie użyłem u siebie, jak to zamontowałem i wrzucę ostateczny schemat ;)
 
 
dawidd 




Pomógł: 26 razy
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 2550
Skąd: Czestochowa/Radomsko



Wysłany: Sro Cze 13, 2018 13:35   

GCh napisał/a:
akże mam prośbę, ponieważ ciężko to znaleźć- mógłby ktoś podrzucić link do usbromu dla N2013? Parę osób tu na forum go używa, więc na pewno gdzieś jest

https://www.reddit.com/r/...or_android_601/
_________________
Dobra kawa z ekspresu
serwis sprzedaż ekspresów 504602363
 
 
GCh 



Dołączył: 19 Paź 2017
Posty: 16



Wysłany: Pon Cze 18, 2018 10:34   

Dzięki wielkie za link. Może jutro będę mógł już się z tym pobawić ;)

Poniżej przedłużka microUSB, którą zamówiłem i używam aktualnie:
http://tiny.pl/gsm66

[ Dodano: Pon Cze 18, 2018 10:34 ]
Dzięki jeszce raz dawidd, N7 2013 już zamontowany (tzn postawiony, bo jeszce montaż muszę poprawić) w aucie. Widac duża różnicę w płynności, mapy nie mulą, do tego car launcher dobrze skonfigurowany i jest sama przyjemność z korzystania. Nie licząc jednej rzeczy. Kamera cofania :razz:

Po odpaleniu auta tablet budzi się i od razu aplikacja kamery (easycap viewer, fpv viewer - obojętnie) wpada w pętlę (ale też nie zawsze...a przekaźnik się nie zawiesza, bo 'cyka' za każdym razem prawidłowo). Tak jakby sygnał dochodził na 0.1s i znikał i tak w kółko- oczywiście nie ma prawa go dostawać. Zastanawiam się czy wspólna masa sygnału kamery i +12 stacyjki mogą tu coś psuć? Ewentualnie kwestia ciągnięcia + do kamery bezpośrednio z lampy cofania zamiast przez przekaźnik?

Oprócz tego pytanie, ponieważ domyślne Cam V2 z Timur'sa nie wyświetla obrazu i pokazuje za każdym razem błąd skalowania (dlatego sprawdzam z innymi apkami). Mam easycapa z prockiem UTV007 - po załatwieniu STK problem powinien zniknąc i nie powinienem nawet potrzebować dodatkowej aplikacji?

To już chyba ostatni element układanki, który muszę rozwiązać i w końcu będę mógł powiedzieć, że skończyłem :razz:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum

Wersja do drukuWersja do druku
Dodaj temat do ulubionych

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów Tablet dla dziecka w R75
dukat11 Car-audio, nawigacje, radia CB 7 Czw Sie 16, 2012 21:59
dukat11



Forum Klubu ROVERki.pl  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group | © klub ROVERki.pl
Hosted by NETLink