Forum Klubu ROVERki.pl :: [R75] Tempomat nie działa
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj





Poprzedni temat «» Następny temat
[R75] Tempomat nie działa
Autor Wiadomość
MaReK 
Instytucja wspierająca


Pan
Wszechomogący :)


Pomógł: 129 razy
Dołączył: 07 Kwi 2005
Posty: 7821
Skąd: Warszawa/Mokotów

MG ZT

Wysłany: Nie Lip 31, 2016 19:31   

W benzynie w/g RAVE wygląda to tak:

Opis kolorów:

LGP - Light Green/Purple
B - Black
GR - Green/Red
RG- Red/Green
_________________
Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf remove), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu

dolny śląsk:marcin.misek
wielkopolska: longer86
 
 
 
SPAMU¦






Wysłany: Nie Lip 31, 2016 19:31   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)




 
 
Grucha 



Dołączył: 06 Lip 2014
Posty: 7
Skąd: Przejdź do mapy

Rover 75

Wysłany: Sob Lis 03, 2018 20:38   

Witam wznawiam temat, ponieważ nie znalazłem zadowalającej odpowiedzi.
A wiec, posiadam Rovera 75 CDTI w automacie. Postanowiłem zamontować tempomat, i zamontowałem sterownik za schowkiem, przyciski na kierownicy, przełącznik w panelu środkowym , aktywowałem Toafen tempomat i narazie nic.
Moje pytanie brzmi: czy potrzebuję jakiegoś dodatkowego czujnika na pedale hamula lub gazu ?
 
 
MD 
Klubowicz





Pomógł: 28 razy
Dołączył: 22 Lut 2013
Posty: 898
Skąd: Krzepice

Rover 75

Wysłany: Nie Lis 04, 2018 00:19   

Grucha, jeżeli nie masz w samochodzie to tak, koniecznie na pedałach musisz mieć czujniki, które wyłączają tempomat w razie przejęcia kontroli nad autem (dohamowanie itd).
_________________
Jam jest MD, władca Dinożaurów
 
 
Grucha 



Dołączył: 06 Lip 2014
Posty: 7
Skąd: Przejdź do mapy

Rover 75

Wysłany: Nie Lis 04, 2018 18:30   

Czy czujnik od stopu wystarcza czy jest jeszcze inny na pedał hamulca? Czy będę potrzebaował tylko na gaz? Dużo jest na temat Benzyny z manualem, a na dieselka z automatem niestety niewiele.
 
 
SeniorA 
Klubowicz





Pomógł: 568 razy
Dołączył: 14 Sty 2009
Posty: 4702



Wysłany: Nie Lis 04, 2018 19:47   

nic nie potrzeba oprócz czujnika hamulca który jest
_________________
Andrzej
Pozdrawiam
 
 
Grucha 



Dołączył: 06 Lip 2014
Posty: 7
Skąd: Przejdź do mapy

Rover 75

Wysłany: Nie Lis 04, 2018 20:26   

Wielkie dzięki, czyli mam problem z modułem tempomatu. Czy Toaf widzi ten moduł? Jeżeli tak to jak on powinien być podpisany. Pozdrawiam kolegów.
 
 
marcin.misek 
Klubowicz



Profesor
Coding Group


Pomógł: 23 razy
Dołączył: 13 Maj 2012
Posty: 694



Wysłany: Nie Lis 04, 2018 22:31   

Grucha napisał/a:
Czy Toaf widzi ten moduł?

Nie, i T4 tez nie ma.
Mozna podejrzec dane na temat dzialania przycisków tempomatu i czujników hamulca/sprzegla w Live data ECU.
_________________
Kodowanie, diagnoza R75/MG ZT
Dopisywanie kluczy, pilotów
Chiptuning : CDT -> CDTI-> i wiecej
 
 
 
Grucha 



Dołączył: 06 Lip 2014
Posty: 7
Skąd: Przejdź do mapy

Rover 75

Wysłany: Pią Lis 09, 2018 19:32   

Już tempomat działa. Problem był z modułem, wymieniłem na drugi no i pięknie zaświeciła się autostrada.
Także podsumowując żeby dołożyć tempomat w dieslu potrzebne jest:
Przełączniki na kierownicy, włącznik w desce i moduł pod schowkiem.
I musi działać.
Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam!
Fanatyk R75. :cool:
 
 
marcin.misek 
Klubowicz



Profesor
Coding Group


Pomógł: 23 razy
Dołączył: 13 Maj 2012
Posty: 694



Wysłany: Sob Lis 10, 2018 19:49   

A przekodowania ECU?
Be, tego też będzie tempomat działał ale guziki na kierownicy nie będą działały tak jak powinny.
_________________
Kodowanie, diagnoza R75/MG ZT
Dopisywanie kluczy, pilotów
Chiptuning : CDT -> CDTI-> i wiecej
 
 
 
MaReK 
Instytucja wspierająca


Pan
Wszechomogący :)


Pomógł: 129 razy
Dołączył: 07 Kwi 2005
Posty: 7821
Skąd: Warszawa/Mokotów

MG ZT

Wysłany: Nie Lis 18, 2018 22:28   

Dodatkowo w wersji manualnej potrzeba jeszcze czujnika pod pedał sprzęgła ;)
O czym już chyba na tym forum napisano encyklopedię ;)
_________________
Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf remove), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu

dolny śląsk:marcin.misek
wielkopolska: longer86
 
 
 
thomassonss 



Dołączył: 30 Wrz 2018
Posty: 8



Wysłany: Sro Gru 05, 2018 19:15   

marcin.misek napisał/a:
Grucha napisał/a:
Czy Toaf widzi ten moduł?

Nie, i T4 tez nie ma.
Mozna podejrzec dane na temat dzialania przycisków tempomatu i czujników hamulca/sprzegla w Live data ECU.


Witam, również tanim kosztem ulepszam sukcesywnie swojego Rovera. Wreszcie na ostatniej stronie znalazłem odpowiedź od Marcina na pytanie które miałem zadać :mrgreen:
Przecież najłatwiej sprawdzić TOAFem czy czujniki działają co nie?
Ale jako ze tempomat mi niestety nie działa mam inne pytanie: czy TOAF pokazuje uszkodzenie przycisku przy kierownicy? Ja mam w Live Data "SET+ = 1" przez cały czas. No i mi w ogóle nic nie hula :evil: Żadnej diodki autostrady. Czy gdyby walnięty był wspominany czujnik ABS w prawym/lewym (którym bo już nie wiem w końcu) to chociaż diodka by się zapalała? I czy można zdiagnozować jakoś moduł? Kupiłem używkę i nie chciałbym iść w kolejne koszta skoro nie wiem czy działa czy nie..

[ Dodano: Sro Gru 05, 2018 19:15 ]
Sorry za posta pod postem ale w międzyczasie znalazłem inny wątek o tematyce tempomatu z nowymi informacjami :razz:
Sprawdzałem TOAFem:
1. czujniki obu pedałów działają.
2. nie mam błędów ABSu oprócz tego zwarcia do masy co miało kilka osób i CC działał.
3. w Live data pozycja SET+ = 1 nie ważne co robię
4. Nie mam w ogóle pozycji RESET, zamiast tego jakiś SM_FLAUS = 1 nie wazne co robię.

Dodam, że rozkręciłem manetki przy kierownicy na czynniki pierwsze, posprawdzałem multimetrem, niestety działają. Poodginałem piny itp. Zresztą klakson i manetki radia działają więc chyba wykluczyć można ową "taśmę kierownicy"?

Został sterownik. Czy można go jakoś przetestować? Nie uśmiecha mi się kupować nowego a nie mam od kogo pożyczyć.. No i jeszcze na desce rozdzielczej nie mam wcale ikonki tempomatu (chyba że jestem ślepy). Proszę o poradę. Dzięki!
  
 
 
marcin.misek 
Klubowicz



Profesor
Coding Group


Pomógł: 23 razy
Dołączył: 13 Maj 2012
Posty: 694



Wysłany: Sro Gru 05, 2018 19:57   

Może głupie pytanie ale czy sprawdzałeś bezpiecznik od modułu tempomatu ?
Nigdzie też nie piszesz czy masz guzik to włączenia tempomatu ( ten pod panelem klimy).
Samego modułu nie da sie sprawdzić.
Ale TOAF powinien pokazywać zmiany poszczególnych przycisków na kierownicy , o ile wszystko ze sterownikiem jest OK.

EDIT :
specjalnie dla Ciebie i innych nagrałem film jak sprawdzić tempomat : https://www.youtube.com/watch?v=g2Q05wJFSBk

sprawdeznie po kolei, czujnik hamulca, czujnik sprzegła, przycisk set, przycisk res.
Aby przycisk res i set+ dawał oznaki zycia musisz włączyć tempomat ( silnik nie musi pracować) ( zielona dioda zna przycisku tempomatu musi sie świecić)
_________________
Kodowanie, diagnoza R75/MG ZT
Dopisywanie kluczy, pilotów
Chiptuning : CDT -> CDTI-> i wiecej
  
 
 
 
thomassonss 



Dołączył: 30 Wrz 2018
Posty: 8



Wysłany: Sro Gru 05, 2018 22:11   

Bezpiecznika nie sprawdzałem. Gdzieś tu na forum wyczytałem kilka razy że jest ten sam co od świateł cofania. Ale zerknę na to jutro.

Guzik mam :razz: oczywista oczywistość, już nie chciałem wydłużać posta.

Dzięki Marcin za filmik :grin: Podobny nagrał Marek i już to testowałem pedały działają ale już SET nie, stąd moje pytanie było. Bo właśnie u mnie w TOAFie pozycja SET+ jest (nie reaguje) ale nie ma pozycji "RESET" tylko wymieniony jakiś "SM_FLAUS = 1" (może zrobię screen jak się podepnę jutro). Każe mi to przypuszczać że jednak wina sterownika, choć to prosta puszka to jednak kupiłem u handlarza złomem który nie obchodził się delikatnie z częściami :-| na szczęście w dzisiejszych czasach części do tych aut poniewierają się wszędzie, w sumie już wyhaczyłem 2 moduły do ew. kupna, może jakiś spasuje..

PS. Od tego samego handlarza złomem (co miał 3 Roverki w częściach) dostałem w gratisie roletę tylnej szyby. Fajnie działa ale ni hu się nie zwija (szmata wisi luzem). Jest tam jakaś spręzynka czy coś? Nigdy nie widziałem sprawnej a ta mi wygląda na kolejny badziew od goscia..
Ostatnio zmieniony przez thomassonss Czw Gru 06, 2018 07:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
MaReK 
Instytucja wspierająca


Pan
Wszechomogący :)


Pomógł: 129 razy
Dołączył: 07 Kwi 2005
Posty: 7821
Skąd: Warszawa/Mokotów

MG ZT

Wysłany: Sro Gru 05, 2018 22:23   

thomassonss napisał/a:
Podobny nagrał Marek

O! A gdzie ;) ? Bo chętnie bym pozbierał filmiki o TOAFie i może na główną stronę projektu podlinkował... żeby ludzie dupy nie zawracali co się kot zesra ;)
_________________
Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf remove), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu

dolny śląsk:marcin.misek
wielkopolska: longer86
 
 
 
marcin.misek 
Klubowicz



Profesor
Coding Group


Pomógł: 23 razy
Dołączył: 13 Maj 2012
Posty: 694



Wysłany: Sro Gru 05, 2018 22:51   

thomassonss napisał/a:
ale nie ma pozycji "RESET" tylko wymieniony jakiś "SM_FLAUS = 1

No to to samo, tylko nikomu nie chcialo sie przetłumaczyć tego na jezyk polski, jak widzisz na filmie jest jezyk angielski.
Ale jak chcesz to w katalogu Languages, plik toaf.pl zmien
z :
Kod:
S_MFLEINM=Przycisk RES

na :
Kod:
S_MFLAUS=Przycisk RES

i wszystko będzie dobrze.

Napisze raz jeszcze - aby SET i RES działały musisz włączyć tempomat, jeżeli zielona dioda na przycisku sie nie swieci to tempomat nie jest włączony - sprawdź bezpiecznik nr 41 - zasilanie włącznika tempomatu. Sam moduł tempomatu ma inne zasilanie, z innego bezpiecznika.

Cytat:
PS. Od tego samego handlarza złomem (co miał 3 Roverki w częściach) dostałem w gratisie roletę tylnej szyby. Fajnie działa ale ni hu się nie zwija. Jest tam jakaś spręzynka czy coś? Nigdy nie widziałem sprawnej a ta mi wygląda na kolejny badziew od goscia..

A ja staram sie to kupic, to albo nikt nie ma albo chce taką cenę że głowa mała - a tu za darmo rozdają ;/ Gdzie ten handlarz ? :D
_________________
Kodowanie, diagnoza R75/MG ZT
Dopisywanie kluczy, pilotów
Chiptuning : CDT -> CDTI-> i wiecej
 
 
 
thomassonss 



Dołączył: 30 Wrz 2018
Posty: 8



Wysłany: Czw Gru 06, 2018 09:21   

MaReK napisał/a:
thomassonss napisał/a:
Podobny nagrał Marek

O! A gdzie ;) ? Bo chętnie bym pozbierał filmiki o TOAFie i może na główną stronę projektu podlinkował... żeby ludzie dupy nie zawracali co się kot zesra ;)


No i to by się przydało :razz: Nawet dziś znalazłem w poszukiwaniu tego filmiku, twojego innego posta z dokładnym zdjęciem czujnika pedału sprzęgła. A już czytałem dziesiątki pytań na ten temat i żadnego porządnego zdjęcia. Forum jest chaotyczne, ale może to i lepiej, człowiek nie traci nadziei że uzyska odpowiedź w 2 czy 3cim temacie :wink:

Marcin dzięki za odp. Kolejny problem z głowy, w sumie nie potrzebne mi tłumaczenia ale myślałem że po prostu ten atrybut pobiera dane z jakiegoś innego miejsca przez walnięty sterownik.
Sprawdziłem bezpiecznik - niestety jest (choć inny niż do świateł cofania a na forum pisało że to ten sam), czego zresztą się spodziewałem bo PRZYCISK TEMPOMATU świeci. Już nie pisałem o przycisku bo są tu ludzie kumaci a to chyba podstawa żeby włączyć guzik (no choć moze ktoś to mógłby przeoczyć :shock: ). Pozostaje sterownik .. :neutral:

Cytat:
Cytat:
PS. Od tego samego handlarza złomem (co miał 3 Roverki w częściach) dostałem w gratisie roletę tylnej szyby. Fajnie działa ale ni hu się nie zwija. Jest tam jakaś spręzynka czy coś? Nigdy nie widziałem sprawnej a ta mi wygląda na kolejny badziew od goscia..

A ja staram sie to kupic, to albo nikt nie ma albo chce taką cenę że głowa mała - a tu za darmo rozdają ;/ Gdzie ten handlarz ? :D

Co do części - Marcin słabo szukasz. Nie wiem skąd jesteś ale u mnie w okolicach Śląska tych Roverów poniewiera się mnóstwo. Na OLX choćby znalazłem z 2 CDT i 3 Pb, gdzie zapraszają mnie z kluczami. Tak jest najtaniej. Co do rolety to miałem chrapkę na taką:

https://www.olx.pl/oferta...D5-IDmQ0SI.html

Przeceniona ze 150zł na 100zł (130zł z kurierem) :twisted: z przyciskiem i półką. Ale liczę że znajdę jakąś za 50zł haha (dobrą)
  
 
 
marcin.misek 
Klubowicz



Profesor
Coding Group


Pomógł: 23 razy
Dołączył: 13 Maj 2012
Posty: 694



Wysłany: Czw Gru 06, 2018 12:13   

A spróbuj jeszcze zmienic kodowanie sterownika silnika na Tempomat - Aktywny.
Moze tu jest jakis problem, aczkolwiek bylby to pierwszy taki przypadek.

thomassonss napisał/a:
Co do części - Marcin słabo szukasz

A.. bo ja jakos nie ufam temu OLX, wole Allegro.
_________________
Kodowanie, diagnoza R75/MG ZT
Dopisywanie kluczy, pilotów
Chiptuning : CDT -> CDTI-> i wiecej
 
 
 
thomassonss 



Dołączył: 30 Wrz 2018
Posty: 8



Wysłany: Czw Gru 06, 2018 18:05   

Zmieniałem CC w TOAF na AKTYWNY. Spoko czytam was ze zrozumieniem :mrgreen: zrobiłem wszystko co mogłem
Niestety nie udało mi się dziś dogadać z 2 właścicielami wraków i nie załatwiłem sterownika CC na podmiankę.. Jak załatwię to sprawa powinna się wyjaśnić.

Za to mam roletę z demobilu, super stan za 40zł roleta, półka i przycisk :razz: Marcin mogę ci z wdzięczności wysłać tą roletę, co mam teraz. Niestety zwija się ale nie roluje (przez co materiał trochę wisi). Nie rozpracowałem dlaczego.. nic w niej nie brakuje, moze jest jakoś w środku zaśniedziała (??)
  
 
 
MaReK 
Instytucja wspierająca


Pan
Wszechomogący :)


Pomógł: 129 razy
Dołączył: 07 Kwi 2005
Posty: 7821
Skąd: Warszawa/Mokotów

MG ZT

Wysłany: Pią Gru 07, 2018 09:13   

thomassonss, a Ty masz wersję przedliftową czy poliftową swojego wehikułu?
Trzeba pamiętać, że w wersji polfitowej (diesel) do całości należy jeszcze odpowiednią mapę sterownika silnika wrzucić.

To może jeszcze raz napisz co działa a co nie?
Po aktywowaniu tempomatu przyciskiem na konsoli? Jak kontrolujesz przyciski to:

- pedał sprzęgła działa (0/1) ?
- pedał hamulca działa (0/1) ?

nie działają przyciski na kierownicy?

Zdarzyły mi się kiedyś takie kwiatki, że nie działał RES. Winnym okazała się wtyczka od modułu tempomatu - miała na sobie ślady korozji.

Innym razem przycisk na konsoli i raz problem był z taśmą w kierownicy. Uszkodzony moduł tempomatu widziałem raz - podłączony zaświecał non stop trzecie światło stopu.
_________________
Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf remove), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu

dolny śląsk:marcin.misek
wielkopolska: longer86
 
 
 
thomassonss 



Dołączył: 30 Wrz 2018
Posty: 8



Wysłany: Nie Gru 09, 2018 17:44   

Tempomat działa. Bawiłem się z webasto i pomyślałem że może coś padło na płytce od CC. W sumie jest ona dużo prostsza, cóż mogłby się na niej zepsuć.. Rozebrałem, pomierzyłem rezystory. Było ok. Na koniec sporo odgiąłem piny i chyba to pomogło (z tego wynika że Marek miałeś już taki przypadek, zresztą w jednym poście dziś znalazłem ze sugeruje się przeczyszczenie pinów).
Po odpaleniu TOAFa ukazał się błąd "1Eo5 - jednostka sterująca tempomatem" i już wiedziałem że ożyje. SET+ i RES zaczęły zmieniać stany na 0, więc było super.
Jeszcze się bawiłem w procedury z posta sTERYD - "zespułem tempomat" bo miałem głupie zachowania diody autostrady:
1. SET nic.
2. RES zapala autostradę
3. SET gasi i na tym diodka umiera
Ale w końcu ustawiłem w TOAF na "aktywny" przejechałem się i działa wzorowo. No może brak funkcji jaką miałem w Focusie, mianowicie zapamiętywania prędkości po naciśnięciu RES i automatycznego powrotu do niej po ponownym set :) Ale rozumiem że ten typ tak będzie miał.

Podsumowywując: Komu nie działa sterownik, lub jest takie podejrzenie, polecam odgiąć solidnie piny i wtyczkę wepchnąć do oporu.

Dzięki za rady, pozostało już tylko webasto...
  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum

Wersja do drukuWersja do druku
Dodaj temat do ulubionych

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów [R75] Tempomat - nie działa
Tordal Rover serii 75, MG ZT 2 Wto Maj 14, 2013 14:39
Tordal
Brak nowych postów [R75] Tempomat - jak działa ?
Olo12 Rover serii 75, MG ZT 39 Sro Lip 16, 2008 18:39
Dam-Kam
Brak nowych postów [R75]Nie działa tempomat
roverr Rover serii 75, MG ZT 11 Pią Maj 27, 2016 08:50
SeniorA
Brak nowych postów [R75] nie działa tempomat
curaasan Rover serii 75, MG ZT 30 Nie Sty 21, 2018 21:58
curaasan
Brak nowych postów [R75] Tempomat - nie działa
Hirek Rover serii 75, MG ZT 15 Sob Kwi 04, 2009 22:44
MaReK



Forum Klubu ROVERki.pl  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group | © klub ROVERki.pl
Hosted by NETLink