Wysłany: Wto Lip 26, 2022 11:53 [Freelander 1] przekładka silnika z 1.8 na 1.8 R75
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2000
Witam pisze z następującym zapytaniem. Mam w miarę tanich pieniądzach kupić land Rovera freelandera 1 1.8 w którym padł silnik (olej poszedł do układu chłodzenia). U mnie na podwórku stoi R75 z silnikiem 1.8, myślałem o zakupie freelandra i poprostu przełożenia silnika do niego z R75. Czy te silniki są takie same? Wiem ze jest różnica w układzie zapłonowym R75 cewki freelander kopułka, ale to myślę że nie problem kwestia przełożenia wałków rozrządu. Ale czy te słupki się jeszcze czymś różnią? Proszę o udzielenie informacji;)
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lip 26, 2022 11:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jak olej poszedł do chlodziwa, to kwestia porządnie zrobionej uszczelki pod głowicą i będzie jeździł. Nie trzeba od razu silnika wymieniać. Ale ogólnie poza górą niczym się nie różnią. (Może jeszcze we frelku 1 być rozrząd z ręcznym napinaczem, ale to dłobiazg)
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Ale po co mam się bawić w remonty skoro jeden z moich R75 idzie na złom a silnik jest sprawny? taniej mi będzie wyjąć silnik i zrobic przekladke niż bawić się w rozbieranie RE generowanie itp itd. Kwestia druga też jest czy w silniku R75 jest mocowanie na reduktor;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum