Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Pią Lut 20, 2009 10:27
Czytając ten temat dochodzę do wniosku, że do niczego on nie prowadzi Jak chcecie pomóc koledze w wyborze, to przede wszystkim oddzielajcie ceny OC od AC i NNW, podawajcie zniżki, wartość auta w przypadku AC, pojemność, miejscowość itp. bo to ma największy wpływ na cenę ubezpieczenia. Najlepiej, o ile ktoś w ogóle orientował się w sytuacji, podawać warianty dla różnych firm ubezpieczeniowych. Wtedy to dopiero ma sens.
Najlepszą jednak radą dla pytającego jest chyba skorzystanie z kalkulatorów dostępnych w necie. Niestety, skorzystanie z niektórych wiąże się z podaniem swoich danych osobowych, (co swoją drogą uważam za chamstwo ze strony ubezpieczyciela) więc może lepiej dzwonić lub wybrać się do jakiegoś brokera. Tu z kolei inna sprawa - poprzez agenta będzie zawsze trochę drożej niż przez net .
Pomógł: 9 razy Dołączył: 18 Sty 2009 Posty: 175 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: Pią Lut 20, 2009 12:16
thef napisał/a:
Niestety, skorzystanie z niektórych wiąże się z podaniem swoich danych osobowych, (co swoją drogą uważam za chamstwo ze strony ubezpieczyciela)
owszem ... a jak maja wyliczyc skoro , wiek , ilosc ubezpieczen , znizek wplywa na cene ?
dane sa niestety potrzebne ...
thef napisał/a:
Tu z kolei inna sprawa - poprzez agenta będzie zawsze trochę drożej niż przez net .
z tym sie nie zgadzam .. bo juz sie przekonalem ze tak nie jest ... taniej "bo nie ma agenta" to tylko ladnie brzmi w reklamie telewizyjnej
samemu trzeba poszukac i niejako "pod siebie" znalezc najkorzystniejsza oferte
Za opieszałość... zgubiłem karteczkę z ubezpieczeniem, wysłałem do nich kserokopię żeby mi podstęplowali i podpisali bo bez tego to jest g... warta. Czekałem 2 miesiące.
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Pią Lut 20, 2009 13:56
Pat28 napisał/a:
owszem ... a jak maja wyliczyc skoro , wiek , ilosc ubezpieczen , znizek wplywa na cene ?
dane sa niestety potrzebne ...
Jasne, Imię i Nazwisko, PESEL i nr telefonu (koniecznie komórkowego) i mail są na pewno potrzebne do wyliczenia składki, proszę ze mnie idioty nie robić Podam wiek i płeć bez zbędnych pytań, nie interesuje mnie, że można to wyciągnąć z mojego nru PESEL, jakoś niektóre ubezpieczalnie wyliczają składki bez podawania nazwiska i telefonu
Pat28 napisał/a:
z tym sie nie zgadzam .. bo juz sie przekonalem ze tak nie jest ... taniej "bo nie ma agenta" to tylko ladnie brzmi w reklamie telewizyjnej
Ja nie piszę o LINK4 (jak zapewne myślisz przywołując reklamę). Spróbuj zawrzeć umowę u brokera, a potem spróbuj zawrzeć w tej samej firmie co u niego przez Internet, będzie różnica.
Z własnego podwórka
Z PZU uciekłem do Warty, po niej był link4 aż sprawdziłem ofertę własnego banku tak - najlepsza cena, występują jako broker wielu ubezpieczycieli i mają warunki, których nigdy bym nie osiągnął wchodząc do tej firmy tak po prostu z ulicy. Warto sprawdzić.
ps co do link4 radzę uważać, kiedy zawierałem umowę byli super, po roku trochę mniej konkurencyjni a przy ofercie trzeciej zdumiałem się srodze
NIE WYPOWIADAM SIĘ O DZIAŁANIU POLIS ALE TYLKO O KWOTACH, nie miałem na szczęście potrzeby testować w praktyce
Nigdy nie testuje sie w praktyce swojej polisy OC.
Testujesz jak w kogoś przywalisz. W skrajnych przypadkach TU może wypiąć się na Ciebie i uchylać od odpowiedzialności wobec poszkodowanego. W takiej sytuacji możesz mieć sprawę cywilną o odszkodowanie.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Wtedy prędzej poszkodowany procesuje się z TU, a nie ze mną. Mnie może pozwać co najwyżej z powództwa cywilnego, ale to może zrobić zawsze.
Niemniej jednak masz rację tak jak mówisz w skrajnych przypadkach.
Pomógł: 47 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1080 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Czw Lut 26, 2009 12:45
PZU:
Komplet zniżek od ojca (60% + 5% za wpłatę jednorazową + 5% za pozostanie w PZU) i niestety zwyżki za wiek (23 lata), nie pamiętam ile %, co daje:
OC: 758zł
NW: 66zł
Łączne: 824zł
MiniCasco: 102zł (tylko po to żeby zniżki leciały na AC )
Witam, ja mam OC+NNW w allianz.ogolnie korzystnie, porownywalem z compensa, link 4 , samopomoc i wszedzie ogolnie wychodzilo drozej.
Co do ceny konkretnie, w zeszlym roku wyszlo 700zl , w tym 450zl(w tym 50zl NNW na kierowce i pasazerow) .A skad ta roznica?
Rok temu wzialem ubezpieczenie od agenta, teraz telefonicznie allianz direct.
Nie dosc ze sama skladka u agenta wychodzi drozej, to agent dolicza 30% za wiek(jestem wspolwlascicielem z ojcem ktory ma 60% znizek), czego nie ma bezposrednio w firmie.kolejna roznica to jak dostalem druczek na przedluzenie na kolejny rok to za kontynuacje u agenta jest -10%, bezposrednio -15%.Ja bralem ubezpieczenie na dwie raty, bezposrednio doliczaja za to +5 procent, posrednik bodajze 10%
Wniosek: Agencje zdzieraja jak i gdzie tylko moga .
Polecam allianz ale tylko direct, czyli telefonicznie lub przez internet.A jesli ktos nie chce placic za polaczenie moze zadzwonic ze skypea lub poprosic mila Pania aby oddzwonila na nasz numer Na pewno nie odmowi
Mi OC wyszło najtaniej w AXA. Oprócz zniżki za bezszkodową jazdę przy zakupie online dali mi dodatkową w wysokości 16%. Poza tym wygodna opcja zapłaty w 4 ratach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum