Forum Klubu ROVERki.pl :: [Freelander] Niedziałający wskaźnik temperatury silnika
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj





Poprzedni temat «» Następny temat
[Freelander] Niedziałający wskaźnik temperatury silnika
Autor Wiadomość
Igor3127 



Dołączył: 20 Wrz 2017
Posty: 2

Land Rover Freelander

  Wysłany: Sro Wrz 20, 2017 12:19   [Freelander] Niedziałający wskaźnik temperatury silnika
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1999

Witam serdecznie
Freelander 1.8 120 KM 99r.
Jak w temacie, problem z wskaźnikiem temp. silnika. Ponieważ główną przyczyną takiej sytuacji jest przeważnie padnięty czujnik odpowiedzialny za wskazywanie temperatury na liczniku, został on wymieniony na nowy. Jednak po wymianie problem nadal występuje. Po dotknięciu przewodu wyjętego z czujnika dotknę do masy (ten przewód) wskazówka podskakuje do samej góry. Na komputerze wskazania temperatury silnika po podłączeniu do tego czujnika (i również do drugiego, odpowiedzialnego za wskazania na komputerze) są prawidłowe. Termostat jest już zmodyfikowany i działa poprawnie. Wiatraki odpala ją się poprawnie. Czy miał ktoś już taki problem i wie jak sobie z nim poradzić?
Pozdrawiam
 
 
SPAMU¦






Wysłany: Sro Wrz 20, 2017 12:19   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)




 
 
sknerko 




Pomógł: 333 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 6604
Skąd: Czempiń/Poznań



Wysłany: Czw Wrz 21, 2017 08:24   

sprawdź w takim razie masę czujnika zapewne zakamieniał w koło i nie przewodzi. on jest z wtykiem 1 przewodowym to albo nie ma styku czujnik-gniazdo albo masz zerwana masę na silnik.
_________________
.: Podpis użytkownika wymaga edycji :.
 
 
 
Igor3127 



Dołączył: 20 Wrz 2017
Posty: 2

Land Rover Freelander

Wysłany: Pią Wrz 22, 2017 18:28   

Masa na silniku jest...sparawdzone. Czujnik jest nowy, gniazdo czujnika wyczyszczone. Dalej niestety nie działa.
Zrobiłem mały test: przedlużyłem kabelek który podłącza się do czujnika i podpiąłem drugi kabelek do masy w akumulatorze i....zwarłen je. Efektem była wskazówka temperatury podskakująca do samej góry.
Następnie kabelek przeznaczony do podłączenia do czujnika podłączyłem do jednego z pinów (sprawdziłem obydwa) w czujniku, a kabelek od masy przymocowałem do gwintu czujnika(gwint mosiężny). Taki zestaw sprawdzałem zanurzając we wrzącej wodzie...i niestety efektu brak :(
Czy przyczyną może być uszkodzony sam licznik na zegarach? Ma on w sobie jakieś podzespoły elektroniczne odpowiedzialne za odczytywanie temperatury? Wskazówka rusza się tylko przy zawarciu kabelka odpowiedzialnego za czujnik razem z masą, mianowicie podskakuje gwałtownie do góry i opada szybko przy rozwarciu tych kabelków.
Nie widzę tu żadnego logicznego rozwiązania oO
Wie może ktoś co jeszcze mogę tu sprawdzić?
Pozdrawiam
 
 
sknerko 




Pomógł: 333 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 6604
Skąd: Czempiń/Poznań



Wysłany: Nie Wrz 24, 2017 13:31   

czujnik do bani i tyle. Możesz jeszcze spróbować kabel do masy przez rezystor taki jak opór czujnika przy 90stC ale nie wiem jaki opór ma czujnik przy tej temperaturze, poszukaj na forum albo w rave bo wiem że gdzieś to było napisane. Ja tam nawet bym przez potencjometr to do masy przypiął i wtedy bym miał pewność że kabel i licznik są ok bo kręcąc potencjometrem powinna wskazówka się ruszać.
_________________
.: Podpis użytkownika wymaga edycji :.
 
 
 
zdzichu 



Pomógł: 45 razy
Dołączył: 14 Sty 2012
Posty: 597
Skąd: Chełmek



Wysłany: Pon Wrz 25, 2017 13:59   

Spróbój zewrzeć przewód do masy ale na króćcu gdzie wkręcony jest czujnik. Albo przy gorącym silniku podłącz przewodem masę do króćca. Moźe być z akumulatora albo z silnika.
 
 
piotrek789 




Dołączył: 20 Wrz 2017
Posty: 5
Skąd: Wrocław



Wysłany: Pon Wrz 25, 2017 21:35   

Próbowałeś czegoś takiego? Pytam poważnie. W internecie jest całe mnóstwo "ekspertów". Myślę, że wszyscy wiedzą o czym mówię.
 
 
sknerko 




Pomógł: 333 razy
Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 6604
Skąd: Czempiń/Poznań



Wysłany: Wto Wrz 26, 2017 08:24   

piotrek789 ale pytasz mnie czy kolegi? bo jak mnie to pewnie że robiłem nie raz
_________________
.: Podpis użytkownika wymaga edycji :.
 
 
 
zdzichu 



Pomógł: 45 razy
Dołączył: 14 Sty 2012
Posty: 597
Skąd: Chełmek



Wysłany: Wto Wrz 26, 2017 10:34   

Jeżeli o mnie chodzi to miałem taki przypadek w R214. Pod króćcem była uszczelka, śruby z czasem zaoksydowały i nie było połączenia elektrycznego z głowicą.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum

Wersja do drukuWersja do druku
Dodaj temat do ulubionych

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów Przyklejony: [Freelander] FAQ z nr częsci
SyntaX Land Rover (Freelander, Range Rover itp.) 2 Czw Lut 08, 2018 14:05
SyntaX
Brak nowych postów Przyklejony: [Freelander] Linki do stron z przydasiami do Freelandera
sknerko Land Rover (Freelander, Range Rover itp.) 0 Czw Cze 02, 2016 09:32
sknerko
Brak nowych postów Przyklejony: [Freelander] Foto poradnik demontaż konsoli środkowej.
Proszę o przypięcie do FAQ
SyntaX Land Rover (Freelander, Range Rover itp.) 0 Nie Wrz 09, 2012 07:21
SyntaX
Brak nowych postów [freelander] wskaźnik temperatury płynu
amik Land Rover (Freelander, Range Rover itp.) 1 Wto Lip 15, 2014 08:00
sknerko
Brak nowych postów [Freelander] Wskaźnik paliwa
Freelander70 Land Rover (Freelander, Range Rover itp.) 2 Pią Paź 24, 2008 19:00
Freelander70



Forum Klubu ROVERki.pl  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group | © klub ROVERki.pl
Hosted by NETLink