PomógÅ‚: 4 razy DołączyÅ‚: 03 Maj 2008 Posty: 165 SkÄ…d: Chorzów
Wysłany: Nie Sie 31, 2008 21:38 poszukiwany dobry adwokat- prawnik w sprawie rozwodu
jak w temacie kto sie zna i mo?e pomóc, jak szybko i sprawnie wszystko zako?czy? jak i co spisa? itp prosze o pomoc przez gg. kolejny przyk?ad na to ?e baby to ch.......e!!!
_________________ Nie ma s?abych aut... s? tylko s?abi kierowcy
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sie 31, 2008 21:38 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomogła: 70 razy Dołączyła: 24 Sie 2007 Posty: 1716 Skąd: Zabrze
Wysłany: Nie Sie 31, 2008 21:40
hawczyn, nie b?d? komentowa? ostatnich s?ów, powiedzmy, ?e w nerwach cie ponios?o. Jak potrzebujesz jakich? informacji mo?e b?d? mog?a pomóc, bo sama jestem w trakcie. Mam te? namiary na radczyni?.
Wysłany: Nie Sie 31, 2008 21:56
zouza, ok w nerwach mnie ponios?o ja ju? sie nie denerwuje ona chce 2000 i 400 z? miesi?cznie wed?ug mnie super ale jak to spisa? itp i czy mozna tak po prostu wzi??? rozwód za porozumieniem
[ Dodano: Nie Sie 31, 2008 21:56 ] zouza, nie wiedzia?em ze jeste? w trakcie
W takich sprawach (chwilach) jest potrzebne opanowanie i nie nale?y si? ?pieszy?. Po?piech jest tutaj z?ym doradc? i pozwala tylko wi?cej nape?ni? kieszenie adwokatów.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lut 2001 Posty: 201 Skąd: polska
Wysłany: Pon Wrz 01, 2008 19:31
hawczyn napisał/a:
ona chce 2000 i 400 z? miesi?cznie wed?ug mnie super ale jak to spisa? itp i czy mozna tak po prostu wzi??? rozwód za porozumieniem
rozwod bez orzekania o winie mozna wziac o ile oboje sie na to zgadzacie. Takie rozwiazanie wyklucza jednak jakiekolwiek alimenty - przysluguja one jedynie, gdy jedna ze stron jest "winna" i wowczas ona placi.
Jesli chcecie zawrzec sobie taki "uklad" to musi byc to zupelnie obok sprawy rozwodowej jesli idziecie na opcje bez orzekania. Mozna oczywiscie sobie spisac taka umowe i ja potem realizowac ale jej egzekucja przy braku dobrej woli moze isc tylko z powodztwa cywilnego, czyli na komornika z urzedu nie ma tu co liczyc...
Wysłany: Pon Wrz 01, 2008 19:43
Irek, mo?esz mi to napisa? jasniej bo bardzo mi sie to podaba
czyli jak we?niemy za porozumieniem stro to co z alimentami?
[ Dodano: Pon Wrz 01, 2008 19:46 ] dareke, jestem spokojny i nie chce pochpnie podj?? decyzji dlatego szukam kogo? kto mi pomo?e
[ Dodano: Pon Wrz 01, 2008 19:53 ]
jutro jade z zouz? sie popyta?
[ Dodano: Pon Wrz 01, 2008 20:08 ]
jeszcze jedno czy bed?c w takiej sytuacji czyli czekaj?c na rozówd moge sie z kim spotkac chodzi o kobiete? czy nie moge mie? kole?anek bo mnie oskar?y
[ Dodano: Pon Wrz 01, 2008 20:09 ]
czy idzie co? z ni? spisa? ?e mo?emy sie z kim? innym spotyka? bo ona tez ma kogo?
PomógÅ‚: 2 razy DołączyÅ‚: 29 Mar 2007 Posty: 219 SkÄ…d: Kraków/Lublin
Wysłany: Pon Wrz 01, 2008 21:21
Irek napisał/a:
rozwod bez orzekania o winie mozna wziac o ile oboje sie na to zgadzacie. Takie rozwiazanie wyklucza jednak jakiekolwiek alimenty
za wyj?tkiem sytuacji, w której s? dzieci
[ Dodano: Pon Wrz 01, 2008 21:23 ]
hawczyn napisał/a:
jeszcze jedno czy bed?c w takiej sytuacji czyli czekaj?c na rozówd moge sie z kim spotkac chodzi o kobiete? czy nie moge mie? kole?anek bo mnie oskar?y
[ Dodano: Pon Wrz 01, 2008 20:09 ]
czy idzie co? z ni? spisa? ?e mo?emy sie z kim? innym spotyka? bo ona tez ma kogo?
lepiej by? ostro?nym, chyba, ze masz jakby co dowody na ni? - mo?e domaga? si? orzeczenia o winie
_________________ Zdrowy sen nie tylko przed?u?a ?ycie, ale i skraca dzie? roboczy.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lut 2001 Posty: 201 Skąd: polska
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 18:24
dareke napisał/a:
Moi drodzy na doros?ych tez s? alimenty nawet przy orzeczeniu rozwodu bez winy (obu stron)
ale jak to?? Prawo przeciez mowi wyraznie, ze przy braku orzeczenia winy ?adnej ze stron alimenty sie nie naleza...
mowia o tym polaczone art 57 ust 1 i 2 i art. 60 ust 1 KRiO
ja oczywiscie odnosze sie tutaj tylko do alimentow wobec malzonka a nie dzieci. Istotne jest takze to, ze alimenty dla rozwiedzionego malzonka naleza sie wylacznie w przypadku istotnego pogorszenia jego stanu materialnego i moga byc zasadzone do 5 lat (o ile nie zostanie zawarte przez niego nowe malzenstwo bo wtedy wczesniej sie konczy obowiazek alimentacyjny).
a co do nowych partnerow przed uzyskaniem prawomocnego rozwodu to moze byc to argument do orzekania o winie...
pozdr
irek
[ Dodano: Wto Wrz 02, 2008 18:26 ]
hawczyn napisał/a:
Irek, mo?esz mi to napisa? jasniej bo bardzo mi sie to podaba
czyli jak we?niemy za porozumieniem stro to co z alimentami?
porozumienia stron to moze byc jak odchodzisz z pracy
w malzenstwie orzeka sie o winie lub tez na zgodny wniosek obu stron nastepuje rozwod bez orzekania o winie
Prawo przeciez mowi wyraznie, ze przy braku orzeczenia winy ?adnej ze stron alimenty sie nie naleza...
Z ca?ym szacunkiem Irek, ale nie do ko?ca jest tak jak napisa?e?. Zgodnie z przepisami, które wskaza?e? (w telegraficznym skrócie) to wygl?da tak, ?e:
1. je?eli jedna ze stron na skutek rozwodu popadnie w niedostatek, to alimenty mog? jej zosta? przyznane niezale?nie od tego czy druga strona by?a uznana za wy??cznie winn? rozwodu czy te? nie,
2. je?eli strona nie popada na skutek rozwodu w niedostatek to alimenty mo?e dosta? tylko od ma??onka wy??cznie winnego rozwodu.
Ostatecznie zale?y zatem czy s?d uzna ?e strona popada w niedostatek, ale to ju? robota dla fachowej papugi
pozdr
Ostatnio zmieniony przez maciej Pon Wrz 08, 2008 10:58, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 22 razy Dołączył: 19 Maj 2008 Posty: 631 Skąd: Gliwice
Wysłany: Sro Kwi 12, 2017 07:37
:g?upek: ?o matko Buzka, ale? wykopa?a kotleta, posty z 2008 roku .
Zakrawa mi to na reklam?, a jak moderacja my?li ?
jolka33,
Do??czy?a: Wczoraj 21:05
_________________ ???q ????pzod
nie ma za co- kliknij POMÓG?
R420 Di'97,by?
R111 LSi'96,by?
R420 Di'97,by?
R75 CDT+'02,jest
MG TF '04,jest
Wysłany: Sro Maj 17, 2017 09:11
Proponuj? sprawdzi? jeszcze na jakim? forum - np forum prawne. Tam adwokaci udzielaj? porad. Poczytaj, przeanalizuj. Napisz na priva lub znajd? adokata po nick-u. Najwi?ksze ?yj?ce forum to wg mnie te tutaj. Sporo kwestii o tematyce rozwodowej, wzory pozwu rozwodowego oraz inne tego typu kwestie mo?na znale?? te? tutaj.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum