Forum Klubu ROVERki.pl :: [R620] Problem z wskaźnikiem temperatury
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj





Poprzedni temat «» Następny temat
Udostepnij na Facebook [R620] Problem z wskaźnikiem temperatury
Autor Wiadomość
mariuszlol23 




Dołączył: 13 Paź 2008
Posty: 186
Skąd: Orzesze




Wysłany: Sro Maj 13, 2009 21:21   [R620] Problem z wskaźnikiem temperatury
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie

Witam.

Mam pytanie, czy wskaznik temperatury ma swoj bezpiecznik??
Bo po powrocie od mechanika przestal dzialac. Jak sie zalacza stacyjke to sie obniza minimalnie a jak sie wylacza to wraca do normalnej pozycji. Nie wiem moze mechanik zle podlaczyl czujniki.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Lut 02, 2011 16:35, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
SPAMU¦







Wysłany: Sro Maj 13, 2009 21:21   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)




 
 
Brt 
Klubowicz
mgz insz.





Pomógł: 1052 razy
Dołączył: 08 Cze 2004
Posty: 11373
Skąd: Głogów




Wysłany: Sro Maj 13, 2009 21:44   

pewnie źle podłaczył, lub coś urwał .... czujniki temp są w okolicy alternatora wkręcone w króciec wyjściowy płynu chlodniczego z silnika do chłodnicy.
_________________
Pozdrawiam - Brt


Nie udzielam pomocy na priv :!: Masz problem pisz na forum :ok:
 
 
thef 
Klubowicz




Pomógł: 387 razy
Dołączył: 15 Mar 2007
Posty: 4424
Skąd: Oświęcim




Wysłany: Sro Maj 13, 2009 21:48   

Ten który podaje temperaturę na desce rozdzielczej, to jednopinowy wkręcony poziomo w króciec o którym mówi Brt. Ma cienki czarny kabelek wpinany w pojedynczy prosty wtyk w wiązce głównej na wysokości mniej więcej pierwszego wtrysku. Pewnie mechanik zapomniał go podłączyć. Zdejmij obudowę silnika, to powinieneś to bez problemu zauważyć śledząc wiązkę silnika.
 
 
mariuszlol23 




Dołączył: 13 Paź 2008
Posty: 186
Skąd: Orzesze




Wysłany: Sro Maj 13, 2009 21:56   

ok dzieki. Ide obczaic.

Bo wogule ten mechanik jakis taki niewyzyty. Wszytko nie powadzane brudne itp.
Rorzad byl wymieniany i przed wymiana, paski cichutko chodzily. A teraz przyjechalem z tata i prawie zagluszaja prace silnika:P Mozliwe ze za bardzo sa naciagniete, czy sie wyrobia po jakims czasie??
 
 
thef 
Klubowicz




Pomógł: 387 razy
Dołączył: 15 Mar 2007
Posty: 4424
Skąd: Oświęcim




Wysłany: Sro Maj 13, 2009 22:06   

mariuszlol23 napisał/a:
A teraz przyjechalem z tata i prawie zagluszaja prace silnika:P Mozliwe ze za bardzo sa naciagniete, czy sie wyrobia po jakims czasie??
Hmm dziwne, a może poprostu jest głośniejsza praca silnika a nie samych pasków? Jeśli tak, to trzeba ustawić kąt wtrysku, zresztą po wymianie rozrządu i tak powinien był to zrobić. No chyba, że rolek w ogóle nie wymienił i stąd te hałasy.
 
 
Brt 
Klubowicz
mgz insz.





Pomógł: 1052 razy
Dołączył: 08 Cze 2004
Posty: 11373
Skąd: Głogów




Wysłany: Sro Maj 13, 2009 22:30   

jak hałasują, to bardzo możliwe, ze są za bardzo naciągnięte ... słychać wtedy rolki paska (taki gwizd) jeśli tak, to koniecznie trzeba poluzować ....napinacz ma własną sprężynę, która powinna go sama właściwie docisnąć do paska, a póxniej tylko dociśniętą rolkę należy dokręcić na stałe. To jest ta tylna rolka paska rozrządu.
_________________
Pozdrawiam - Brt


Nie udzielam pomocy na priv :!: Masz problem pisz na forum :ok:
 
 
hrv 




Pomógł: 8 razy
Dołączył: 24 Kwi 2009
Posty: 97
Skąd: Leeds/Poznan




Wysłany: Sro Maj 13, 2009 23:35   

W moim poprzednim aucie 400sdi wymienilem rozrzad, po czym czujnik przestal stopniowo dzialac, az padl.Tez myslalem ze cos nagrzebal, ale gdy zrobilem test wyszlo ze to czujnik sie skonczyl.Po wymianie, dosc skomplikowane ze wzgledu na jego polozenie, wszystko gralo.Przyloz przewod od niego do masy silnika, jak wskazowka pojdzie do gory to znaczy ze czujnik padl.Jezeli nie ruszy sie, znaczy ze kabel gdzies nie styka.
 
 
mariuszlol23 




Dołączył: 13 Paź 2008
Posty: 186
Skąd: Orzesze




Wysłany: Czw Maj 14, 2009 18:04   

Własnie bylismy u mechanika bo jak sprawdzalismy to wszystko bylo podlaczone. I robil tak jak napisales, ale wskaznik wogule sie nie poruszyl. W poniedzialek mamy tam zawiesc samochod bo ma sciagnac elektryka.

A ile jest tych czujnikow 1 czy 2?
_________________
ROVER TO 3 SŁOWA:KLASA, STYL I WYGODA
 
 
hrv 




Pomógł: 8 razy
Dołączył: 24 Kwi 2009
Posty: 97
Skąd: Leeds/Poznan




Wysłany: Czw Maj 14, 2009 18:48   

Jeden czujnik.Pewnie w okolicy przerwal sie przewod.
 
 
mariuszlol23 




Dołączył: 13 Paź 2008
Posty: 186
Skąd: Orzesze




Wysłany: Czw Maj 14, 2009 19:56   

No mozliwe. Ale tak to nie widac nigdzie przerwanego. Zostawimy to elektrykowi:P

Dzieki wszystkim za pomoc:)
_________________
ROVER TO 3 SŁOWA:KLASA, STYL I WYGODA
 
 
thef 
Klubowicz




Pomógł: 387 razy
Dołączył: 15 Mar 2007
Posty: 4424
Skąd: Oświęcim




Wysłany: Czw Maj 14, 2009 20:23   

Czujniki są dwa, jeden podaje temperaturę do komputera (dwupinowy, wkręcany pionowo w kolanko), drugi (ten, o którym mówimy, jednopinowy, wkręcany poziomo) podaje temperaturę na wskaźnik. Oprócz tego są jeszcze dwa termowłączniki wentylatorów w chłodnicy.
 
 
mariuszlol23 




Dołączył: 13 Paź 2008
Posty: 186
Skąd: Orzesze




Wysłany: Czw Maj 14, 2009 20:41   

A w moim modelu 620 SDI z 1996 roku jest komputer??
_________________
ROVER TO 3 SŁOWA:KLASA, STYL I WYGODA
 
 
thef 
Klubowicz




Pomógł: 387 razy
Dołączył: 15 Mar 2007
Posty: 4424
Skąd: Oświęcim




Wysłany: Czw Maj 14, 2009 21:43   

mariuszlol23 napisał/a:
A w moim modelu 620 SDI z 1996 roku jest komputer??
Chodzi mi oczywiście o komputer sterujący pracą silnika, takowy jest. Komputera pokładowego (przynajmniej fabrycznego) nie ma.
 
 
mariuszlol23 




Dołączył: 13 Paź 2008
Posty: 186
Skąd: Orzesze




Wysłany: Czw Maj 14, 2009 21:50   

Hmm tego drugiego nie umie znalesc :(
_________________
ROVER TO 3 SŁOWA:KLASA, STYL I WYGODA
 
 
hrv 




Pomógł: 8 razy
Dołączył: 24 Kwi 2009
Posty: 97
Skąd: Leeds/Poznan




Wysłany: Czw Maj 14, 2009 21:56   

Ten drugi czujnik jest dla ciebie nieistotny, gdyz informacja z niego idzie tylko do komputera sterujacego a nie na zegar.Tak zreszta napisal kolega wyzej.
 
 
mariuszlol23 




Dołączył: 13 Paź 2008
Posty: 186
Skąd: Orzesze




Wysłany: Czw Maj 14, 2009 22:11   

Yhy no dobra.

A tak z ciekawosci, gdzie znajduje sie ten komputer z silnika, czy to jakas skrzyneczka, czy co?? Gdzie jest umieszczony w samochodzie??
_________________
ROVER TO 3 SŁOWA:KLASA, STYL I WYGODA
 
 
thef 
Klubowicz




Pomógł: 387 razy
Dołączył: 15 Mar 2007
Posty: 4424
Skąd: Oświęcim




Wysłany: Czw Maj 14, 2009 22:11   

Oto oba czujniki:
Górny obrazek, ostatnia rycinka nr 8 - czujnik dwupinowy, dolny obrazek, ostatnia rycinka nr 6 -czujnik jednopinowy.

[ Dodano: Czw Maj 14, 2009 22:11 ]
mariuszlol23 napisał/a:
A tak z ciekawosci, gdzie znajduje sie ten komputer z silnika, czy to jakas skrzyneczka, czy co?? Gdzie jest umieszczony w samochodzie??
Obok akumulatora.
 
 
mariuszlol23 




Dołączył: 13 Paź 2008
Posty: 186
Skąd: Orzesze




Wysłany: Czw Maj 14, 2009 22:13   

O dzieki:)
_________________
ROVER TO 3 SŁOWA:KLASA, STYL I WYGODA
 
 
thef 
Klubowicz




Pomógł: 387 razy
Dołączył: 15 Mar 2007
Posty: 4424
Skąd: Oświęcim




Wysłany: Czw Maj 14, 2009 22:16   

A przepraszam, w 600ce zdaje się pod nogami pasażera.
 
 
mariuszlol23 




Dołączył: 13 Paź 2008
Posty: 186
Skąd: Orzesze




Wysłany: Pią Maj 15, 2009 20:45   

Dzieki za te obrazki.
Ale ukryty ten czujnik. Jest urwany i nie ma wogule czesci kabelka od tego czujnika do wtyczki z wiazki kabli.

A z ciekawosci szukalem tego kompa i nie znalazlem hehe :lol: on jest pod tapicerka i wogule nie ma do niego dojscia?? Bo pod nogami tylko tapicerka i to w calosci, tak ze jej nie idzie cofnac.
_________________
ROVER TO 3 SŁOWA:KLASA, STYL I WYGODA
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum

Wersja do druku
Dodaj temat do ulubionych

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów [R620] Problem ze wskaźnikiem paliwa
skafolk Rover serii 600, Honda Accord 2 Czw Sie 06, 2009 12:46
skafolk
Brak nowych postów [R620] Czujnik temperatury ? problem z odpalaniem
kolodariusz Rover serii 600, Honda Accord 2 Sro Gru 02, 2009 23:46
Pino
Brak nowych postów [rover 620 si] problem z wskaznikiem paliwa
xxxkoksa Rover serii 600, Honda Accord 2 Czw Lip 21, 2011 12:41
maciej1
Brak nowych postów [R620] wskaźnik temperatury
and77 Rover serii 600, Honda Accord 4 Pią Kwi 26, 2013 21:03
and77
Brak nowych postów [R620] Czujnik temperatury
jacek007 Rover serii 600, Honda Accord 10 Sob Lis 10, 2007 21:58
lukasz620sdi



Forum Klubu ROVERki.pl  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group | © klub ROVERki.pl
Hosted by NETLink