Forum Klubu ROVERki.pl :: [R200/R25/Streetwise] stan paliwa
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj





Poprzedni temat «» Następny temat
[R200/R25/Streetwise] stan paliwa
Autor Wiadomość
Matius 




Pomógł: 9 razy
Dołączył: 22 Cze 2009
Posty: 606
Skąd: Dębno / Berlin

Rover 200

Wysłany: Pią Lip 03, 2009 00:24   [R200/R25/Streetwise] stan paliwa

Witam,

denerwuje mnie to że w r 200 cały czas pokazuje stan paliwa... da rade to jakoś przerobić żeby bo zgaszeniu silnika wskazówka się zerowała i po włączeniu silnika wskoczyło w pozycje ile paliwa jest?

czemu w ogóle tak to jest zrobione ;/ ble...
_________________
mam dużo części do r200 - zainteresowani pisać bo leży i się kurzy :)
Ostatnio zmieniony przez Adrian Sob Wrz 29, 2012 21:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
SPAMU¦






Wysłany: Pią Lip 03, 2009 00:24   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)




 
 
Jugol 



Pomógł: 116 razy
Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 2341



Wysłany: Pią Lip 03, 2009 00:28   

...to raczej tak jest we wsZystkich R :)
Ostatnio zmieniony przez Jugol Pią Lip 03, 2009 00:28, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Tomaszi 




Pomógł: 20 razy
Dołączył: 08 Lut 2007
Posty: 552
Skąd: Kędzierzyn-Koźle

Rover 400

Wysłany: Pią Lip 03, 2009 00:28   

bo w angli nie kradną aut z pustym bakiem ;P
a tak na poważnie to nie wiem... ale mnie to nie robi różnicy.

[ Dodano: Pią Lip 03, 2009 00:39 ]
można by spróbować pobawić się z synchronizacją tego zegarka ze stacyjką (tak jak działa radio) ale czy to się tak da to muszą spece od elektryki się wypowiedzieć -pewnie jak by mi zależało to coś bym wykombinował :cool:
_________________
NIE POTRAFISZ PRZECZYTAĆ TEGO TEKSTU, WCIŚNIJ Ctrl +
 
 
 
faecd 




Pomógł: 97 razy
Dołączył: 14 Paź 2008
Posty: 2125
Skąd: Police k.Szczecin

Rover 400

Wysłany: Pią Lip 03, 2009 00:45   

Czemu jest tak nie wiem. Wiem, ze Rover to Honda i w Hondzie civic tez tak mialem:/

Co wiecej czytalem, ze ktorys z kolegow przerabial chyba wskazowki na takie, ktore przewodza swiatlo i zdejmowal stare wskazowki, wsadzal nowe, skalibrowal tak by wszystko poprawnie pokazywaly i po wszystkim wskazowka zaczela opadac po zgaszeniu zaplonu...

A niee e taki efekt otrzymano po pomalowaniu wskazuwek farba fluorescencyjna czy tam jaka i zaczela opadac:/
_________________
.: Podpis użytkownika wymaga edycji :.
 
 
Pływak 




Pomógł: 48 razy
Dołączył: 11 Mar 2008
Posty: 1918
Skąd: PPL

Rover 200

Wysłany: Pią Lip 03, 2009 07:55   

Jugol napisał/a:
...to raczej tak jest we wsZystkich R :)

Wcale nie w kanciaku jest normalnie, po wyłączeniu zapłonu wskazówka opada :D
_________________
Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
 
 
Gość






Wysłany: Pią Lip 03, 2009 07:58   

Ja znowu słyszałem, że zakłada się jakąś sprężynkę, żeby wskazówka opadała. Ale mi osobiście to nie przeszkadza
 
 
Mix 




Pomógł: 55 razy
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1110
Skąd: Warszawa



Wysłany: Pią Lip 03, 2009 08:42   

faecd napisał/a:
Czemu jest tak nie wiem. Wiem, ze Rover to Honda i w Hondzie civic tez tak mialem:/

Właśnie w Civic'u (przynajmniej MB1), po zgaszeniu silnika, wszystkie wskazówki wędrowały grzecznie na pozycję 0 - obroty :wink: , temp. i ilość paliwa.
Rozwiązanie w R/MG jakoś specjalnie mi nie przeszkadza :cool:
_________________
.: Podpis użytkownika wymaga edycji :.
 
 
Botanix 




Pomógł: 35 razy
Dołączył: 20 Gru 2008
Posty: 775
Skąd: Głogów / Leeds w UK



Wysłany: Pią Lip 03, 2009 09:34   

To wiedzę, że odmian R było wiele. U mnie wskazówka opada, w sumie wszystkie z nich.
_________________
reservasjonerb
est deals
 
 
 
faecd 




Pomógł: 97 razy
Dołączył: 14 Paź 2008
Posty: 2125
Skąd: Police k.Szczecin

Rover 400

Wysłany: Pią Lip 03, 2009 09:48   

Mixtated, w EG3 i innych eg wszystkie opadaly tylko dumna wskazowka paliwa stala w miejscu o ile miala byc z czego dumna:D
_________________
.: Podpis użytkownika wymaga edycji :.
 
 
camaro17 




Pomógł: 31 razy
Dołączył: 27 Maj 2008
Posty: 1320
Skąd: Pęgów

MG ZR

Wysłany: Pią Lip 03, 2009 10:29   

faecd, nie ktoś tylko JA i wszystko jest ok, gaszę silnik opada, zapalam podnosi się i wszystko OK. Przez 2 tyg śmigałem z kanistrem ale nie potrzebnie bo dobrze pokazywał. Jak wyciągałem stare wskazówki to jak nowe zakładałem to na zapalonym silniku wsadziłem ją na zero i sama się wyzerowała do odpowiedniego poziomu. I od tego powodu mam spokój, aha jak wcześniej malowałem garbka to musiałem ją dotknąć i tez opadała i tez nie miałem z nią żadnego problemu. :mrgreen:
 
 
 
thef 



Pomógł: 387 razy
Dołączył: 15 Mar 2007
Posty: 4424
Skąd: Oświęcim



Wysłany: Pią Lip 03, 2009 10:39   

Takie rozwiązanie występuje także w niektórych fordach. Wskazówka jest mechanicznie (pewnie przez bardzo delikatną sprężynkę) utrzymywana w ostatniej pozycji przed zgaszeniem silnika. Jeżeli opadała po pomalowaniu, to pewnie jej ciężar na tyle się zwiększył, że pokonuje opór sprężyny, ewentualnie została ona uszkodzona przy wyjęciu wskazówki. Cała zabawa z tym systemem po to, żeby podczas jazdy po nierównościach ograniczyć jak najbardziej ruchy tej wskazówki powodowane chwilowymi zmianami ustawienia pływaka.
 
 
qlesh 



Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 31
Skąd: Elbląg



Wysłany: Pią Lip 03, 2009 14:38   

thef napisał/a:
Cała zabawa z tym systemem po to, żeby podczas jazdy po nierównościach ograniczyć jak najbardziej ruchy tej wskazówki powodowane chwilowymi zmianami ustawienia pływaka.


hehe może i na wybojach to osiągnęli jakiś cel/sukces ale mimo wszystko chwilowe wahania pływaka wpływają w bardzo znaczącym i denerwującym stopniu np w 400-tkach, co w ogóle jest generalnie porażką w tych samochodach. Chociaż z drugiej strony mam jakiś taki argument gdy jadę pod górkę przyspieszając na 4500+ obrotach i mi paliwo rośnie :D . jakiś taki usprawiedliwiony się czuję jeśli chodzi o ekonomiczność jazdy :cool:
_________________
Nigdy nie dyskutuj z debilem...
Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona cię doświadczeniem
 
 
 
west
[Usunięty]






Wysłany: Pią Lip 03, 2009 14:42   

to jest swietne w 400tkach. jak widze, ze mi sie paliwo konczy, ale nie jestem pewien ile go jest to wystarczy ze przyhamuje. jak sie kontrolka zapala przy hamowaniu, znaczy, ze czas najwyzszy odwiedzic stacje:)
 
 
fearless
[Usunięty]






Wysłany: Pią Lip 03, 2009 14:46   

west napisał/a:
to jest swietne w 400tkach.
szczególnie jak się rezerwa zapala a w rzeczywistości w zbiorniku jest jeszcze 15 litrów :evil: Mnie to osobiście irytuje :mad:
 
 
Mix 




Pomógł: 55 razy
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1110
Skąd: Warszawa



Wysłany: Pią Lip 03, 2009 14:56   

Na rezerwę to mam swój sposób. Wg. instrukcji, gdy zapali się kontrolka, w zbiorniku powinno być jeszcze 8l. paliwa. W rzeczywistości kontrolka zapala się (a w zasadzie pomryguje) o wiele wcześniej. Zakładam, że zostało te 8l. w momencie, gdy ani przy ostrzejszym ruszaniu, ani hamowaniu kontrolka nie zgaśnie. Od tej chwili zapamiętuję końcówkę stanu licznika i doliczam, że 100km jeszcze mogę przejechać. Nigdy jeszcze nie zgasł mi samochód, a rekord tankowania to 52,62l. czyli w zbiorniku zostało nieco ponad 2 litry :mrgreen:
_________________
.: Podpis użytkownika wymaga edycji :.
 
 
west
[Usunięty]






Wysłany: Pią Lip 03, 2009 15:01   

Mixtated napisał/a:
... Nigdy jeszcze nie zgasł mi samochód, a rekord tankowania to 52,62l. czyli w zbiorniku zostało nieco ponad 2 litry :mrgreen:


dzizus, to ja w moim bolidzie mam zbiornik 55l? nigdy nie tankowalem wiecej jak 46l:)
 
 
Mix 




Pomógł: 55 razy
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1110
Skąd: Warszawa



Wysłany: Pią Lip 03, 2009 15:07   

west napisał/a:
dzizus, to ja w moim bolidzie mam zbiornik 55l? nigdy nie tankowalem wiecej jak 46l:)

Widać masz słabsze nerwy niż ja :hurra: Tak jak napisałem wyżej to był rekord - uparłem się wtedy, że zatankuje Shell'a V-Power i musiałem nadłożyć naście km. :mrgreen: Zwykle wlewam 48-50l., zależy którą stację mam po drodze.
_________________
.: Podpis użytkownika wymaga edycji :.
 
 
Gość






Wysłany: Pią Lip 03, 2009 15:07   

Mixtated napisał/a:
Na rezerwę to mam swój sposób. Wg. instrukcji, gdy zapali się kontrolka, w zbiorniku powinno być jeszcze 8l. paliwa. W rzeczywistości kontrolka zapala się (a w zasadzie pomryguje) o wiele wcześniej. Zakładam, że zostało te 8l. w momencie, gdy ani przy ostrzejszym ruszaniu, ani hamowaniu kontrolka nie zgaśnie. Od tej chwili zapamiętuję końcówkę stanu licznika i doliczam, że 100km jeszcze mogę przejechać. Nigdy jeszcze nie zgasł mi samochód, a rekord tankowania to 52,62l. czyli w zbiorniku zostało nieco ponad 2 litry :mrgreen:


Tylko obawiałbym sie o ten syf z dna zbiornika. Ja zawsze na 1/5 zbiornika tankuję, bo szkoda sprzęta
 
 
Mix 




Pomógł: 55 razy
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1110
Skąd: Warszawa



Wysłany: Pią Lip 03, 2009 15:12   

jarowozn, na stacji bywam rzadko - raz, że diesel, dwa, że szkoda czasu. Pilnuję częstych zmian filtra paliwa (tylko Bosch) i narazie jest ok.
_________________
.: Podpis użytkownika wymaga edycji :.
 
 
misi3k 




Pomógł: 5 razy
Dołączył: 06 Wrz 2007
Posty: 384
Skąd: Lublin



Wysłany: Pią Lip 03, 2009 15:49   

Mixtated napisał/a:
Widać masz słabsze nerwy niż ja
Co powiesz na to? Moje rekordy pustego baku :D 52,16 l, 51,08 l oraz 53,78 litra :)
_________________
Był R416Si '97 i zawsze pozostanie, lecz nie materialnie a duchowo...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum

Wersja do drukuWersja do druku
Dodaj temat do ulubionych

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów [R200] tunel srodkowy konsola czy podejdzie od streetwise?
mi-lu Tuning wizualny 12 Wto Lis 03, 2015 18:09
flow
Brak nowych postów Zr a streetwise
tuners Tuning wizualny 7 Czw Gru 29, 2011 13:12
tuners
Brak nowych postów [Streetwise]akcesoria zewnętrzne?
BigBoyPL Tuning wizualny 2 Wto Lut 02, 2016 19:53
BigBoyPL
Brak nowych postów [STREETWISE] tuning zewnętrzny
Vigoslaw Tuning wizualny 33 Pią Lis 14, 2014 10:15
NoPE
Brak nowych postów Zmiana wyglądu 25 -> Streetwise
Gość Tuning wizualny 3 Wto Cze 16, 2009 16:23
Krzysi3k



Forum Klubu ROVERki.pl  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group | © klub ROVERki.pl
Hosted by NETLink