Wysłany: Nie Gru 20, 2009 14:36 [45 iDT 02'] Co to za kontrolka i czemu świeci cały czas
Witam. Opisana powyżej sprawa nie wpływa nijak (na razie) na użytkowanie samochodu, ale że wcześniej tak nie było zastanawiam się co to za dioda (alarm,immo?) i dlaczego nagle zaczęła świecić światłem ciągłym, podczas gdy niegdyś pomigała, pomigała i gasła do następnego "użycia". W mojej niemieckojęzycznej instrukcji obsługi pojazdu nie ma żadnej wzmianki na ten temat, sprzedawca coś wspominał, ale minął już rok od zakupu więc po prostu wyleciało mi to z głowy, szukajka też niewiele mi pomogła niestety, a ja zaczynam się nieco martwić bo nie wiem co to jest i dlaczego zmieniło nagle zachowanie...
_________________ Lubię mojego Roverka...
SPAMU¦
Wysłany: Nie Gru 20, 2009 14:36 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Może zrób zdjęcie tej kontrolki bo z tego co wiem tam nie powinno być żadnej kontrolki. Może ktoś dodatkowo coś montował?
Jeśli dobrze pamiętam to sprzedawca przy okazji mrugania tego czegoś mówił coś o "uzbrajaniu się", niestety byłem wtedy tak zaaferowany kupnem że wszystko mi wyleciało.
Nie wygląda mi to faktycznie na fabryczne urządzenie, ale postaram się zrobić zdjęcie jutro za dnia i wstawić go jakoś, tylko mam ciągły problem z netem a nie mam zbyt wiele czasu na zrobienie czegoś z tym, gdyż zawsze jak jestem w Polsce to albo święta, weekend, itp...
Pomógł: 63 razy Dołączył: 10 Sie 2007 Posty: 1452 Skąd: Busko-Zdrój
Wysłany: Sro Gru 23, 2009 20:22
Diodka od immo/alarmu może być albo w drzwiach, koło rygielka, albo pomiędzy tarczami obrotów i predkości na liczniku, a na konsoli środkowej... Licho wie... ja między klimą a obiegiem mam przełącznik gazu
_________________ >lepiej głupio zapytać, niż mądrze coś spie....lić<
Diodka od immo/alarmu może być albo w drzwiach, koło rygielka, albo pomiędzy tarczami obrotów i predkości na liczniku, a na konsoli środkowej... Licho wie... ja między klimą a obiegiem mam przełącznik gazu
Gadasz tam ..... ja mam dodatkowy immo oprócz fabrycznego i diodę w kolumnie kierownicy
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Właśnie zrobiłem zdjęcie tego czegoś, mam nadzieję że przejdzie...
Przypomnę tylko, że od kilkunastu dni świeci się to to calutki czas, wcześniej tylko pomrugiwało i gasło. Inna kontrolka o której piszecie wyżej znajduje się faktycznie pomiędzy zegarami...
Czyli pomiędzy zegarami będzie alarm prawdopodobnie... Tylko dziwnie się teraz zachowuje, a nie chciałbym być w trasie odcięty od paliwa, czy co to tam powoduje to immo
aiwer napisał/a:
Może zrób zdjęcie tej kontrolki bo z tego co wiem tam nie powinno być żadnej kontrolki. Może ktoś dodatkowo coś montował?
Jeśli dobrze pamiętam to sprzedawca przy okazji mrugania tego czegoś mówił coś o "uzbrajaniu się", niestety byłem wtedy tak zaaferowany kupnem że wszystko mi wyleciało.
a ty na to odpowiadasz
truten23 napisał/a:
więc napisałem że dokładany może być wszędzie a co ty tam sobie myślałeś to już nie wiem ale chłopaki wyraźnie o dokładkach gadają, poza tym z fotki widać że to jakaś nie fabryczna dioda
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
OK, rozumiem już że to jakaś dokładka, teraz może ktoś powie co jest faktycznie fabryczne pomiędzy zegarami (mała czerwona diodka) a co tutaj na zdjęciu, i co mnie najbardziej interesuje to to, jak te diody powinny się zachowywać, bo ta na zdjęciu od niedawna cały czas świeci po włączeniu zapłonu i to mnie martwi...
Tak, pilot jest fabryczny i tak jak pisałem wcześniej, technicznie nic się tutaj nie dzieje poza faktem że ta "dokładka" po prostu zaczyna mnie irytować. Podczas nocnej jazdy rozprasza mnie ta dioda - tak jasno świeci...
Pomógł: 63 razy Dołączył: 10 Sie 2007 Posty: 1452 Skąd: Busko-Zdrój
Wysłany: Sob Gru 26, 2009 21:08
Może poprostu można tą dokładkę wymontować, albo jak jest z tym za duży zachód, to można wstawić diodce dodatkowy rezystor, żeby tak mocno nie żwieciła, albo w ogóle ja wywalić
_________________ >lepiej głupio zapytać, niż mądrze coś spie....lić<
Nagła zmiana. Wczoraj i dzisiaj zrobiłem po około 150 km. I dwa razy mniej więcej w połowie czasu jazdy (po jakiejś godzinie) dioda zaczynała ponownie (po wcześniejszym mruganiu a następnie świeceniu non-stop) mrugać i gasła na amen tak jak wcześniej to bywało. Już wiadomo że to immo, tylko jego (diody) dziwne zachowanie po prostu nieco niepokoi. Niedługo minie rok od zakupu pojazdu i teraz dopiero wyszło takie coś. Uprzedzając... bateria w pilocie wymieniona (rzekomo ma coś wspólnego) i auto otwieram/zamykam z odległości ok 25-30m
Jutro jestem umówiony na olej, inne płyny, filtry, itp. więc przy okazji poruszę temat z mechanikiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum