Forum Klubu ROVERki.pl :: [R all] - uniwersalny interfejs diagnostyczny ???
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj





Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: sTERYD
Czw Lis 18, 2010 09:02
[R all] - uniwersalny interfejs diagnostyczny ???
Autor Wiadomość
wojtekk 



Dołączył: 20 Cze 2010
Posty: 1
Skąd: Stalowa Wola



Wysłany: Nie Wrz 19, 2010 10:47   ELM 327

Witam,i udało się komuś połączyć ELMem do rovera 45 z 2001r a jeżeli tak to jakim programem?
 
 
SPAMU¦






Wysłany: Nie Wrz 19, 2010 10:47   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)




 
 
slawarek 



Dołączył: 08 Lip 2010
Posty: 13
Skąd: brzesko



Wysłany: Pią Paź 15, 2010 02:27   

No i wykonałem testy Visy z procesorkiem i też niestety nie udało mi się połączyc, fejs dobry bo z fordem się łączył.
Za to nabyłem wiedzy że moje auto jest po liftingu z 4 kwartału 2000r więc trzeba go liczyc jako 2001 i może to ma już znaczący wpływ. Może faktycznie trzeba by go ELM spróbowac , na kompie mi pisze EOBD.
 
 
leszek95b 




Pomógł: 23 razy
Dołączył: 25 Cze 2008
Posty: 870
Skąd: Gdynia



Wysłany: Pią Paź 15, 2010 08:13   

slawarek napisał/a:
No i wykonałem testy Visy z procesorkiem i też niestety nie udało mi się połączyc, fejs dobry bo z fordem się łączył.
Za to nabyłem wiedzy że moje auto jest po liftingu z 4 kwartału 2000r więc trzeba go liczyc jako 2001 i może to ma już znaczący wpływ. Może faktycznie trzeba by go ELM spróbowac , na kompie mi pisze EOBD.


Z jakim autem chcesz się łączyć?
Jeśli 25,45,75 to Visą nie dasz rady.
 
 
slawarek 



Dołączył: 08 Lip 2010
Posty: 13
Skąd: brzesko



Wysłany: Pon Paź 25, 2010 02:18   

z freelandlerem
 
 
budyn26 




Dołączył: 22 Lip 2009
Posty: 160
Skąd: RZESZÓW



Wysłany: Sob Lis 06, 2010 12:36   

Podpoiłem dzisiaj euroscana i mi wykrył 3 błędy:

1. Engine bay Fan light drv
2. Cylinder 1+4 Injectors
3. Anti-Percolating sys. Realy

Mam pytanie czy dobrze je rozumiem 1 to coś z wiatrakiem od chłodnicy, 2 problem z wtryskiwaczami a 3 to w ogóle nie kumam. :/
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Lis 06, 2010 14:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
keczu 




Pomógł: 121 razy
Dołączył: 05 Wrz 2008
Posty: 1141
Skąd: Ostroleka/Dublin



Wysłany: Sob Lis 06, 2010 16:41   

budyn26 napisał/a:
Podpoiłem dzisiaj euroscana i mi wykrył 3 błędy:

1. Engine bay Fan light drv
2. Cylinder 1+4 Injectors
3. Anti-Percolating sys. Realy

Mam pytanie czy dobrze je rozumiem 1 to coś z wiatrakiem od chłodnicy, 2 problem z wtryskiwaczami a 3 to w ogóle nie kumam.

Podaj opisy ,ale z numerami (kodami) bledow. Czasem opisy sa nie do konca prawidlowe lub nie dokladne . Z kodami bedzie lepiej/latwiej pomoc. Pozdr.
 
 
leszek95b 




Pomógł: 23 razy
Dołączył: 25 Cze 2008
Posty: 870
Skąd: Gdynia



Wysłany: Sob Lis 06, 2010 19:45   

budyn26, jak masz możliwość to zapodaj zrzut ekranu z VISY, jak nie masz jak to chociaż komórką zrób zdjęcie. W VISIE pod (...najprawdopodobniej) F10 jest opis błędu. Zapodaj go też.
 
 
budyn26 




Dołączył: 22 Lip 2009
Posty: 160
Skąd: RZESZÓW



Wysłany: Wto Lis 09, 2010 16:34   

Wczoraj nie miałem jak się podpiąć bo u mnie padało, a nie miałem garażu wolnego. Dziwna sprawa dzisiaj podpoiłem euroscana i nie wykryło żadnego błędu nawet w pamięci. Rozłączyłem się i podłączyłem ponownie tez nie wykryło, pojeżdżę chwile i znowu podepnę zobaczę wtedy.
 
 
 
Zwibel 



Dołączył: 01 Lut 2011
Posty: 57
Skąd: Jelenia Góra



Wysłany: Nie Lut 27, 2011 17:43   

Panowie, kupiłem ELM 327 i nie mam pojęcia dlaczego nie chce się połączyć z kompem, niby wszystko robię zgodnie z instrukcją ale i tak lipa.
Auto to MG ZR z 2004r. W czym może tkwić problem??
 
 
IROLA 




Pomógł: 17 razy
Dołączył: 25 Lip 2009
Posty: 406
Skąd: Przemyśl



Wysłany: Wto Mar 01, 2011 20:09   

Zwibel - w nawiązaniu do naszych PW (piszę tutaj ponieważ obecnie mam jakiś problem z wysłaniem PW) gdy kupiłem ELMa otrzymałem płytę i był tam taki opis :
LECZ NIE ODPOWIADAM ZA JEGO TREŚĆ

"Z doswiadczenia naszego i Klientow wynika, ze na laptopach ASUSA moga byc problemy z diagnostyka aut. W razie klopotow z polaczeniem nalezy wykonac ponizsza operacje:

1. Znajdz sterowniki zasilania "asusacpi.sys" i "asusacpi.inf" w katalogu systemowym Windows. Mozna uzyc do tego windowsowej wyszukiwarki w Menu Start.

2. Skopiuj je w bezpieczne miejsce na dysku (np. na pulpit).

3. Skasuj oryginalne sterowniki z katalogu systemowego Windows, a kopie zachowaj do pozniejszego uzycia

4. Zrestartuj laptopa.

5. System bedzie zglaszal bledy, ale mimo to przeprowadz diagnostyke.

6. Przenies kopie sterownikow zasilania "asusacpi.sys" i "asusacpi.inf" do oryginalnej lokalizacji w katalogu systemowym Windows.

7. Ponownie zrestartuj laptopa.

W razie koniecznosci ponownego uzycia interfejsu do diagnostyki, nalezy powtorzyc powyzsza operacje."
 
 
 
Zwibel 



Dołączył: 01 Lut 2011
Posty: 57
Skąd: Jelenia Góra



Wysłany: Sro Mar 02, 2011 07:29   

Nie...stety mam starą toshibe :mrgreen: ale próbowałem już też na netbooku samsunga i to samo. Jutro chyba odeśle interfejs do sprawdzenia.
 
 
IROLA 




Pomógł: 17 razy
Dołączył: 25 Lip 2009
Posty: 406
Skąd: Przemyśl



Wysłany: Sro Mar 02, 2011 12:05   

Spróbuj połączyć się z innym samochodem (kogoś z kolegów, rodziny) aby go sprawdzić. Będzie łatwiej i taniej niż odsyłać. Tak z ciekawości od kogo (nr aukcji) kupiłeś ?
 
 
 
keczu 




Pomógł: 121 razy
Dołączył: 05 Wrz 2008
Posty: 1141
Skąd: Ostroleka/Dublin



Wysłany: Sro Mar 02, 2011 20:28   

Zwibel napisał/a:
Nie...stety mam starą toshibe ale próbowałem już też na netbooku samsunga i to samo. Jutro chyba odeśle interfejs do sprawdzenia.

Wiec mi jak jeszcze uzywalem ELM-a na starej Toshibie dzialalo i na netbooku samsunga rowniez :razz: , ale nie bez problemu. Na poczatku mialem problem z konfiguracja portow. Potem bylo w miare oki, ale nie na wszystkich programach. Sprobuj sciagnac jakis inny niz ten dolaczony. Ostatnio uzywalem "EasyOBD" ,nie ma wersji polskiej jakby co, ale starsze wersje sa za darmo do sciagniecia. ELM to takie badziewne urzadzenie i dziala jak mu sie chce. Po dlugiej przerwie jak go nie uzywalem nagle zaczal mi dzialac z najnowsza wersja danego programu z ktora nigdy nie dzialal ,a przestal z tym wszystkim co wczesniej bylo oki :/ . Dlatego nie uzywam go teraz bo wkur.....lo mnie jak czasem cos chcialem zrobic i musialem kombinowac zeby go odpalic, czasem nawet 30 min. ale finalnie zawsze dzialal. :roll:
 
 
oizo64 




Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Kwi 2007
Posty: 52
Skąd: Toruń

Rover 200

Wysłany: Pią Mar 04, 2011 21:52   

Własnie zamówiłem laptopa z dwoma portami rs232, który kabel muszę kupić by mieć możliwość czytania błędów silnika w r200 Si z 97 roku. Wolę jeszcze raz zapytać ponieważ w tym temacie są poruszane problemy różnych modeli z różnych lat, a nie chcę kasy wywalać w błoto. Pozdrawiam i dziękuję za jakiekolwiek wskazówki.

Czy ten zestaw się nadaje?
http://autozakupy.pl/euroscan.htm
 
 
 
pgrad 



Pomógł: 22 razy
Dołączył: 05 Lis 2007
Posty: 499
Skąd: Łódź

MG ZR

Wysłany: Sob Mar 12, 2011 10:24   

Jeżeli masz komputer firmy MEMS/MOTOROLA to nie podłączysz się zwykłym interfejsem do roverka. Np. Diesle z końcówką D, SD na 100% tylko testbook. Jeżeli możesz wybłyskać błędy za pomocą kawałka drucika to wtedy jest duża szansa, że takim interfejsem na elm327 się podłączysz. Do takiego ELM powinny podejść wszystkie samochody po 2000r. wyprodukowane na europę. Poza tym są interfejsy na usb. Działają bez większych problemów nawet na win 7 64bit.

P.S. Będę jutro w Toruniu to możemy się spotkać i spróbować się podłączyć kompem.
 
 
 
marcinmarcin 




Pomógł: 37 razy
Dołączył: 21 Kwi 2008
Posty: 890
Skąd: Opole



Wysłany: Sob Mar 12, 2011 23:31   

Zwibel napisał/a:
Nie...stety mam starą toshibe :mrgreen: ale próbowałem już też na netbooku samsunga i to samo. Jutro chyba odeśle interfejs do sprawdzenia.
U mnie działa ELM327 dobrze (nie pokazuję tylko błędów tzw. producenta). Jak masz windowsa7 to nie instaluj oprogramowania portu z płytki tylko zainstaluj automatycznie przez windows (ściąga nowe sterowniki FTDI - symulator RS232 na USB). Jak Ci przydzieli zbyt wysoki numer portu COM (powyżej 8 ) to zmień go w manadżerze urządzeń na 2 lub 3. Program jaki używam pod 7 to nowe EASY OBD II - wersja chyba 2.4 - darmowy więc funkcjonalność nie szokuje, ale ma wszystko co potrzeba. Pod XP działał mi dobrze scantool (też darmowy) a sterownik FTDI miałem z płytki.

[ Dodano: Sob Mar 12, 2011 23:31 ]
pgrad napisał/a:
Jeżeli masz komputer firmy MEMS/MOTOROLA to nie podłączysz się zwykłym interfejsem do roverka.
K-Series działa na MEMS - ZR mają MEMS3, ale zgodność z OBD dopiero od 2001 (diesle później)
 
 
Zwibel 



Dołączył: 01 Lut 2011
Posty: 57
Skąd: Jelenia Góra



Wysłany: Sro Mar 16, 2011 07:07   

Dzięki za podpowiedzi -wszystkie wskazówki które podaliście robiłem, zero reakcji, kabel poszedł do reklamacji zobaczymy jutro -będę dzwonił co z nim było.

[ Dodano: Sro Mar 16, 2011 07:07 ]
Już po problemie :mrgreen: udało się połączyć po dosłaniu nowego kabla -tamten musiał być faktycznie ferelny. Tak jak myślałem błędy wykasowane-innych nie pokazuje. Dzięki za podpowiedzi gdyby był potrzebny komus z JG chętnie pomogę.
 
 
oizo64 




Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Kwi 2007
Posty: 52
Skąd: Toruń

Rover 200

Wysłany: Pon Mar 21, 2011 13:11   

budyn26 napisał/a:
Skoro linia L może wisieć w powietrzu to widzałem gdzieś na elektrodzie schemat euroscana z innym wsadem który działa z jednym portem com. Ułatwiło by to sprawę z komputerami i można by podpiąć byle jaki laptop.

leszek95b, czyli według tego może być ? Patrząc od przodu na gniazdo ?

Obrazek

[ Dodano: Sob Cze 26, 2010 14:59 ]
Ok poradziłem sobie myślałem ze jest więcej kabelków w gnieździe obd2. Wykryło mi 2 błędy w pamięci komputera, skasowałem i po skasowaniu już nie wykryło żadnego :smile: Pojeżdżę trochę, znów podepnę i sprawdzę :smile:



Kolego czyli mając euroscana z wyjsciami:
1. masa,
2. 12v,
3. Linia L
4. Linia k
mam złącze podłączyć tak:
1. masa -> 4 groung,
2. 12v -> 16. 12v battery voltage
3. L linia -> nic,
4. Linia K -> 7. K-line or K1
Dziękuję i pozdrawiam.
 
 
 
slawarek 



Dołączył: 08 Lip 2010
Posty: 13
Skąd: brzesko



Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 23:40   

Tak dokładnie.
A ten komputer czym zdiagnozowac bo visą nie daje rady.

NNW002040 | tu duże 3
4180 |
-----------------------------
SALLNAAA7
1A591763

a pod kodem kreskowym jest
M3LD108YY
 
 
oizo64 




Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Kwi 2007
Posty: 52
Skąd: Toruń

Rover 200

Wysłany: Sob Sie 20, 2011 21:43   

Wracam do tematu, znalazłem czas w wakacje to się bawię w podpięcie laptopa pod komputer. Laptop z dwoma portami com (CA6100), interface euroscan 2000. Problem polega na tym iż w każdej konfiguracji nie chce mi się połączyć z autko z laptopem. Za każdym razem mam komunikat "message file not found". Com1 mam na 3f8 a com2 na 2f8 czyli poprawnie, wszystkie atrybuty plików ustawione poprawnie. Macie jakieś wskazówki?? Pozdrawiam.

[ Dodano: Sob Sie 20, 2011 19:22 ]
Znalazłem rozwiązanie, trzeba rozpakować plik rar najlepiej na komputerze na którym będzie uruchamiany program. Poszło dalej. Ale program jakby nie czytał nic z ecu, są komunikaty że czeka na sygnał z ecu i tak na okrągło.

[ Dodano: Sob Sie 20, 2011 21:43 ]
Wiec już mój interface działa i wygląda to tak.
http://www.youtube.com/watch?v=_fXL2y1TUY0

Powiedzcie mi jak korzystać z tego programu, gdzie pokazywane są kody błędów i jak je czytać.
Na video pokazuje się co jakiś czas okno białe i jest w nim napisane:

INFORMACJE ECU
KOD ISO DB ** ** ** ** ** **
ECU's ISO CODE: 55 76 83
ECU INFO:
75: 66: 72: 66: 86: 48: 48: 50: 194: 0: 2: 94:

Jeśli moje pytania są trywialne, przepraszam. Mimo wszystko liczę na jakąś pomoc. Pozdrawiam
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum

Wersja do drukuWersja do druku
Dodaj temat do ulubionych

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów [rxxx]interfejs/tester diagnostyczny
jaro92 Wszystkie (Wszystkie modele marki Rover i MG) 4 Wto Lis 20, 2007 21:24
piter34
Brak nowych postów [All Diagnostyka] Chcę kupić interfejs diagnostyczny Łódź
SyntaX Wszystkie (Wszystkie modele marki Rover i MG) 6 Nie Lip 11, 2010 21:16
adamk
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi [All]UNIWERSALNY KOMPUTER POKŁADOWY
Borowa Wszystkie (Wszystkie modele marki Rover i MG) 2 Pon Maj 28, 2012 17:35
Borowa
Brak nowych postów [all R] interfejs diagnstyczny do każdego R < = 99
SIMON Wszystkie (Wszystkie modele marki Rover i MG) 4 Nie Mar 28, 2010 14:58
budyn26
Brak nowych postów [All] Kupiłem interfejs ELM OBD II 327 Diagnostyka za piwko
SyntaX Wszystkie (Wszystkie modele marki Rover i MG) 0 Pon Wrz 13, 2010 09:38
SyntaX



Forum Klubu ROVERki.pl  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group | © klub ROVERki.pl
Hosted by NETLink