Forum Klubu ROVERki.pl :: [MEMS 1.6 / 1.9 ECU] aplikacja na Android OS
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj





Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Raptile
Nie Lut 01, 2015 17:23
[MEMS 1.6 / 1.9 ECU] aplikacja na Android OS
Autor Wiadomość
MEMS_Diag 



Dołączył: 07 Sty 2015
Posty: 21



Wysłany: Sro Sty 07, 2015 13:48   [MEMS 1.6 / 1.9 ECU] aplikacja na Android OS
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1999

Witam,

Jak powszechnie wiadomo diagnostyka sterownikow MEMS 1.6 / 1.9 to raczej trudny temat. Po dlugich poszukiwaniach i probach z Visa/Uniscanem konczacych sie zazwyczaj frustracja, zdecydowalem sie stworzyc odpowiedni soft od zera.

Nie przedluzajac, jesli ktos ma w miare nowego Androida z portem usb (z kablem "OTG") oraz:

Dla MEMS 1.9: typowy kabel USB/OBD2-VAG-K zrobiony na chipsecie FTDI

lub

Dla MEMS 1.6: zwykly konwerter USB<->SERIAL (ftdi lub pl2303)

To proponuje zapoznac sie z:

http://memsdiag.blogspot.ch/

Wersja free (brak logowania do pliku, oraz limit ilosci odebranych ramek z danymi):

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.rovermemslite&hl=en

Pelna wersja (wczesniej wyprobowac wersje free celem weryfikacji interfejsu):

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.rovermemsfull&hl=en

Jak dotychczas, przetestowany z Freelanderem 1.8 99r (MEMS 1.9), Polonezem 1.4 (MEMS 1.6) (Testowane na Samsungu Note3).


Pozdrawiam
Pawel
 
 
SPAMU¦






Wysłany: Sro Sty 07, 2015 13:48   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)




 
 
BigBoyPL 




Pomógł: 36 razy
Dołączył: 20 Sty 2012
Posty: 754
Skąd: Śląsk



Wysłany: Sro Sty 07, 2015 17:23   

Pobrałem apkę, obejrzałem, niestety nie przetestowałem z racji braku kabla oraz odpowiedniego ECU.
Widać że aplikacja jeszcze troszkę kuleje ale to kosmetyka, na tym etapie ma działać a nie musi wyglądać.
Natomiast ważna informacja! Nie wszystkie urządzenia z USB OTG mają zaimplementowane sterowniki do FT232 oraz PL2303 ( w obecnym mam je albo w kernelu albo jakiejś multipaczki sterowników, w tablecie mam każdy nazwany odpowiednio tj. PL2303.ko itp. natomiast w poprzednim telefonie działały tylko urządzenia pamięci masowej a nawet mysz usb już nie)

Wiem że będzie ci ciężko z racji nie posiadania samochodów ale czy planujesz dodać wsparcie dla MEMS3, diesla roverków albo land rovera ?

A i co się działo od stycznia bo w internecie nie można znaleźć żadnego info na temat tej apki.
 
 
MEMS_Diag 



Dołączył: 07 Sty 2015
Posty: 21



Wysłany: Sro Sty 07, 2015 20:10   

Od wersji Adnroida 3.1 jest dostepne API USB host mode, cala reszta tzn. specyficzne komendy dla FTDI lub PL2303 jest realizowana w samej aplikacji, tym samym nie ma potrzeby korzystania z dedykowanych driverow kernela.

Z ciekawosci, na jakim telefonie probowales ? Jakie uwagi dotyczace kosmetyki ?

MEMS3 o ile mi wiadomo jest zgodny z OBD2, wiec wystarczy zwykly interfejs na ELM327 i jedna z wielu dostepnych aplikacji.
 
 
BigBoyPL 




Pomógł: 36 razy
Dołączył: 20 Sty 2012
Posty: 754
Skąd: Śląsk



Wysłany: Sro Sty 07, 2015 20:31   

Kolego aplikację pobrałem tylko żeby zobaczyć jakie funkcje oferuje. Bez kabla i samochodu nie zobaczę wykresów i wszystkich opcji. Co do kosmetyki to np. w ustawieniach wybieramy sobie zmianę jakiejś opcji. Po pierwsze od razu mamy inną wartość niż domyślnie wpisana, po drugie mimo kliknięcia przycisku anuluj i tak ustawia nam się dana wartość.
Telefon to LG G2 i ma pełne wsparcie dla wszystkich urządzeń usb także pewnie nie było by problemu.
Co do ELM327 to mam kabel rs232 i nie znalazłem apki która by z nim działała na androidzie. Nie jestem pewny czy to wina przejściówki czy samych apek bo na niektórych są tylko opcje BT lub WIFI.
Kolego jak ze wsparciem do jakiś innych modułów, np poduszek powietrznych ?
 
 
MEMS_Diag 



Dołączył: 07 Sty 2015
Posty: 21



Wysłany: Sro Sty 07, 2015 21:26   

>Co do ELM327 to mam kabel rs232 i nie znalazłem apki która by z nim działała na androidzie.

Prawdziwy RS232 czy USB-konwerter-na-rs232 z ELM327 ? Ale tak czy siak, caly development dzis wydaje sie byc nakierowany na BT lub WiFi.

Jesli USB to tylko platne TouchScan lub Torque Pro, chwala sie ze oprocz BT/WiFi wspieraja tez USB.

>jak ze wsparciem do jakiś innych modułów, np poduszek powietrznych ?

Na razie nie planuje, poziom skomplikowania sprzetowego rosnie (abs'y, poduszki komunikuja sie po innym pin'ie niz ECU co wymusiloby stosowanie multipleksera)
 
 
NoPE 




Pomógł: 51 razy
Dołączył: 12 Lis 2012
Posty: 1422

MG ZR

Wysłany: Czw Sty 08, 2015 19:47   

MEMS_Diag, :brawo:
Mało komu dzisiaj chce się posiedzieć nad czymś.

Jako, że nie mam zielonego pojęcia to spytam skąd wiesz jakie komendy programu odczytują parametry z silnika? Masz dostęp do wsadu programu z MEMSa czy to jest jakiś standard? Ciekawi mnie to niesamowicie :)
_________________
Jak Kolonko, mówię jak jest.
 
 
MEMS_Diag 



Dołączył: 07 Sty 2015
Posty: 21



Wysłany: Pon Sty 12, 2015 20:30   

Witam,

Wsad programu do starych MEMS'a jest raczej nie do zdobycia, ktos tam sie chwalil na angielskich forach ze posiada, ale na chwaleniu sie skonczylo. MEMS'y 1.x opieraja sie na INTEL'u AN87C196KD z wbudowana pamiecia EPROM (raz programowalna) w samym procku.

>skąd wiesz jakie komendy programu odczytują parametry z silnika?

Duzo eksperymentow i jeszcze wiecej poswieconego czasu :)

Pozdrawiam
 
 
Rademenez_ 




Pomógł: 9 razy
Dołączył: 19 Mar 2012
Posty: 168
Skąd: Łódź



Wysłany: Czw Sty 15, 2015 01:52   

"Plik pakietu nie został prawidłowo podpisany."
Taki komunikat pojawia się przy próbie instalacji.
 
 
NoPE 




Pomógł: 51 razy
Dołączył: 12 Lis 2012
Posty: 1422

MG ZR

Wysłany: Czw Sty 15, 2015 16:04   

Aplikacja czy zip żeby mogła być zainstalowana musi być podpisana cyfrowo. Służy do tego np apk signer (dostępny na forum xda developers).
Ja jednak obstawiam, że jest niekompatybilna z Twoją wersją Andka.
 
 
MEMS_Diag 



Dołączył: 07 Sty 2015
Posty: 21



Wysłany: Pią Sty 16, 2015 16:23   

Okazuje sie ze sa roznice pomiedzy JDK 1.6 i 1.7, zmieniono domyslne metody szyfrowania podpisow. Dlatego tez nowsze androidy sobie radzily a niektore starsze nie mogly zweryfikowac podpisu.

Poprawilem, powinno juz dzialac.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.rovermemslite&hl=en
 
 
NoPE 




Pomógł: 51 razy
Dołączył: 12 Lis 2012
Posty: 1422

MG ZR

Wysłany: Pią Sty 16, 2015 17:03   

Zdaje się Androida ogarniasz jak mało kto.
Powiedz mi czy trudne jest wrzucenie jakiejś x aplikacji do autostartu bez zewnętrznych aplikacji?
Uruchamia się system i po załadowaniu z automatu apka (tutaj DailyRoads), która z kolei też automatycznie zacznie nagrywać.
Coś tam znalazłem w sieci ale nie wiem gdzie i jaką komendę wkleić do tego xml'a, żeby uruchomiło DailyRoads? Dalej muszę też edytować coś w samej apce DailyRoads, żeby włączyło się nagrywanie, tak?

Można się domyślić co chce poczynić. Tani używany smartfon typu SGS2 jako dashcam na stałe podłączony pod stacyjkę. Jakość o niebo lepsza od kamerek i cenowo wyrównane. Do tego GPS, a idąc dalej można FM też odpalać i jest git.
Uruchamiam auto i bootuje się android, a dalej nagrywanie trasy. Proste. Kończę jazdę to mnie nie interesuje czy padnie bateria (albo "na krótko"), bo i tak znów wystartuje android po przekręceniu stacyjki. Mały minus to czas załadowania wszystkiego ale do przełknięcia.
Kontrargument dla użytkowników kamerek o konieczności każdorazowego uruchamiania aplikacji ;p
 
 
Markzo 
Klubowicz





Pomógł: 190 razy
Dołączył: 11 Lip 2006
Posty: 7251
Skąd: Błażowa

Rover 75

Wysłany: Pią Sty 16, 2015 17:14   

Kurde, czy to ogarnie memsa od Turbo? tam jest zdaje się 1,6 memsior. Z lapka go odpalę? jeśli to działa to wieeeelkie brawa!!! ja z visą dałem sobie siana - nie działa. Znalazłem to: https://code.google.com/p/memsgauge/ ale nie próbowałem.
_________________
to boost or to boost even more - that's a question ;)
 
 
 
Kozik 




Pomógł: 140 razy
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 3294
Skąd: Sanok

MG ZS

Wysłany: Pią Sty 16, 2015 22:51   

czy taki kabelek wystarczy do memsa 1.6?
http://allegro.pl/adapter...4997179545.html
_________________
Pozdrawiam Kozik
 
 
 
MEMS_Diag 



Dołączył: 07 Sty 2015
Posty: 21



Wysłany: Sob Sty 17, 2015 11:01   

Moge potwierdzic ze z MEMS1.6 dobrze spisuje sie ten konwerter:

http://allegro.pl/konwert...4814352132.html


Natomiast ten ponizej kompletnie NIE dziala, pomimo ze jest na tym samym chipsecie, dziwne, ale prawdopodobnie inne wartosci pull-up resistors, albo trafilem na uszkodzony egzemplarz.

http://allegro.pl/konwert...4796520325.html

Czy polaczy sie z MEMS 1.6 turbo ? Odpowiedz najgorsza z mozliwych: "Powinno dzialac" :) (z tym ze raczej na prawdziwym androidzie, emulatory na laptopie slabo emuluja usb, pozatym zapewne system operacyjny laptopa zaladuje swoj driver do konwertera tym samym go blokujac)
 
 
Kozik 




Pomógł: 140 razy
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 3294
Skąd: Sanok

MG ZS

Wysłany: Sob Sty 17, 2015 23:57   

najpierw muszę sprawdzić czy mój telefon łyknie OTG bo czytałem na necie że problemy są, będę miał OTG w tym tygodniu jeśli łyknie myszkę to zamawiam kabelek do memsa ;)
_________________
Pozdrawiam Kozik
 
 
 
Rademenez_ 




Pomógł: 9 razy
Dołączył: 19 Mar 2012
Posty: 168
Skąd: Łódź



Wysłany: Nie Sty 18, 2015 15:54   

Witam. Po zmianach w programie, instaluje się program i rozpoznaje CP2102 i FTDI. A jest szansa na bezprzewodowe działanie ? Np ELM327 bluetooth , czy bluetooth rx tx 5V. Program domyślnie szuka USB, czy obsługa Bluetoota byłaby możliwa? W 620ti po lifcie gniazdo diagnostyczne jest nad stopami kierowcy. Niestety ELM 327 v1.4a na FT232RL nie komunikuje się z ECU.
PS. 'Kozik' Sprawdź na czym masz gazowy kabelek, to taki sam standard.
 
 
MEMS_Diag 



Dołączył: 07 Sty 2015
Posty: 21



Wysłany: Nie Sty 18, 2015 23:17   

Aktualnie tylko polaczenie USB jest zaimplementowane. Teoretycznie powinno byc mozliwe rozszerzenie aplikacji tak aby wykorzystac moduly bluetooth ale tylko dla MEMS 1.6, dla MEMS'a 1.9 wymagany bylby dodatkowy hardware. Natomiast z 1.6/1.9 napewno NIE zadziala fejs ELM327 (powinien dzialac z rocznikami >2001r, czyli MEMS3 i typowa aplikacja OBD2).
Ewentualnie nalezaloby troche przerobic typowo chinski klon (w srodku zazwyczaj jest sam ELM327 + Modul BT MH-05). Ale to zalezy od dostepnego wolnego czasu, aktualnie lepiej skupic sie na stabilnosci aktualnej wersji, w przyszlosci mozna sprobowac cos z BT.

Co do 620Ti, to niestety nie mialem stycznosci z tymi ciekawymi silnikami, wedlug informacji w sieci mozna wywnioskowac ze starsze wersje to MEMS 1.6 (MCK101600) z wtyczka 3-pinowa zaraz kolo samego ECU, wiec zakladajac ze protokol jest identyczny z wolnossacym MEMS 1.6 to powinien zadzialac ten kabel:

http://1.bp.blogspot.com/...sbttl_cable.png

Nowsze (po 1996r ?) maja juz MEMS'a 1.9 (MKC104072), wiec wtyczka to typowa 16-pin OBD2 pewnie zlokalizowana gdzies w kabinie, wiec jest szansa ze zadziala K-line interface (koniecznie wersja z chipem FTDI)

http://3.bp.blogspot.com/...agkkl_cable.png

Tak jak pisalem wczesniej, jak dotychczas sprawdzilem tylko z Freelanderem 1.8 oraz poldkiem 1.4.

Czy komus udalo juz sie podlaczyc z jakims innym K-Series ?
 
 
Markzo 
Klubowicz





Pomógł: 190 razy
Dołączył: 11 Lip 2006
Posty: 7251
Skąd: Błażowa

Rover 75

Wysłany: Pon Sty 19, 2015 05:48   

czekam na kabel OTG i ten usb z 4 pinami, będę próbował odpalić memsa turbo z 3 pinowym złączem przy silniku ;)
_________________
to boost or to boost even more - that's a question ;)
 
 
 
Kozik 




Pomógł: 140 razy
Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 3294
Skąd: Sanok

MG ZS

Wysłany: Pon Sty 19, 2015 13:46   

Rademenez_ napisał/a:
PS. 'Kozik' Sprawdź na czym masz gazowy kabelek, to taki sam standard.


mam kabelek gazowy ale ma przejściówkę z usb na com i z niej dopiero com na LPG-tech Stag landi itd

[ Dodano: Pon Sty 19, 2015 13:46 ]
MEMS_Diag, a można bezpośrednio z tej przejściówki usb->com rs232 wydobyć piny do podłączenia przejściówki?
_________________
Pozdrawiam Kozik
 
 
 
Markzo 
Klubowicz





Pomógł: 190 razy
Dołączył: 11 Lip 2006
Posty: 7251
Skąd: Błażowa

Rover 75

Wysłany: Pon Sty 19, 2015 16:12   

Kabel OTG już mam - na Samsungu Galaxy S3 działa na nim myszka, pendrive itp. Także czekam tylko na ten kabelek do wtyki do memsa i będę próbował odpalić diagnostykę :)
_________________
to boost or to boost even more - that's a question ;)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum

Wersja do drukuWersja do druku
Dodaj temat do ulubionych

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów [MG ZS 2,0T16] MEMS i OBD2
Markzo Wszystkie (Wszystkie modele marki Rover i MG) 3 Czw Mar 21, 2013 16:27
sTERYD
Brak nowych postów [R all]MEMS, Tseria, Kseria - dokumenty, manuale, serwisówki
Markzo Wszystkie (Wszystkie modele marki Rover i MG) 7 Wto Kwi 14, 2015 11:36
AndrewS
Brak nowych postów [All Rover] MEMS 3 jakie informacje da się wyciągnąć EOBD
piotrekcrash Wszystkie (Wszystkie modele marki Rover i MG) 5 Czw Gru 15, 2011 12:12
IROLA



Forum Klubu ROVERki.pl  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group | © klub ROVERki.pl
Hosted by NETLink