Forum Klubu ROVERki.pl :: [R75] Tablet jako jednostka sterująca
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj





Poprzedni temat «» Następny temat
[R75] Tablet jako jednostka sterująca
Autor Wiadomość
MD 
Klubowicz





Pomógł: 29 razy
Dołączył: 22 Lut 2013
Posty: 929
Skąd: Krzepice

Rover 75

Wysłany: Sob Cze 06, 2015 16:45   

Wrzucajcie fotkiiiii. Chcę się zorientować bo i u siebie mam zamiar robić tablet, ale na spokojnie. Myślę np. o wlutowaniu się w przyciski fizyczne, by zrobić sterowanie głośnością z gałki na ramce lub z kierownicy. ;P
_________________
Jam jest MD, władca Dinożaurów
 
 
SPAMU¦






Wysłany: Sob Cze 06, 2015 16:45   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)




 
 
rafalmis1 




Pomógł: 78 razy
Dołączył: 30 Kwi 2012
Posty: 2999
Skąd: Dynów

Rover 75

Wysłany: Sob Cze 06, 2015 18:16   

A właśnie u mnie jest problemem z ładowanie, ale to wina tabletu, coś jest zepsute. Doładowujących się na minimum podświetlenia, trochę mnie to WKU...

_________________
.: Podpis użytkownika wymaga edycji :.
 
 
szpynior 



Pomógł: 24 razy
Dołączył: 14 Mar 2011
Posty: 891
Skąd: Grudziądz



Wysłany: Nie Cze 07, 2015 11:45   

No ładnie, ładnie . Gdyby nie mój PC już Nexus by witał w desce :)
 
 
j0zek 




Pomógł: 17 razy
Dołączył: 14 Maj 2013
Posty: 992
Skąd: Przejdź do mapy

MG ZT

Wysłany: Nie Cze 07, 2015 13:00   

rafalmis1 napisał/a:
Znalazłem program, który daje bardzo dużo możliwości w konfiguracji telefonu/tabletu pod nasze widzimisię. Lama, pozwala na np. ustawić co się dzieje z ekranem podczas włączenia ładowania bądź wyłączenia i wiele wiele innych. Dzięki temu rozwiązaniu spokojnie możemy wsadzić każdy tablet jaki się nam zamarzy, pod warunkiem że się zmieści do auta.
Ja włożyłem Nexusa takiego jak Damian. Ale w sumie teraz wolałbym Lg G Pad 7.0. Minusem jest brak możliwości dodatkowych przycisków na belce, ale ogromnym plusem Knokcode wiec w sumie nie potrzebujemy dostępu do żadnych klawiszy, tym bardziej jeżeli zostawimy radio jak w moim przypadku.
Zmieści się nawet Lg G Pad 8.0, a może i 8.3 ale tu juz ramka na wysokość jest dosłownie kilka milimetrów za niska, trzeba było by w drukarce 3D zaprojektować, szczerze to się zastanawiam czy w tym roku jeszcze tego nie zrobić


Owszem jest lama, ale żeby spełniało swoją funkcję i tak trzeba zrootować tableta :/
 
 
rafalmis1 




Pomógł: 78 razy
Dołączył: 30 Kwi 2012
Posty: 2999
Skąd: Dynów

Rover 75

Wysłany: Nie Cze 07, 2015 13:03   

j0zek napisał/a:
Owszem jest lama, ale żeby spełniało swoją funkcję i tak trzeba zrootować tableta

Ale chyba nie do wszystkich funkcji?
_________________
.: Podpis użytkownika wymaga edycji :.
 
 
j0zek 




Pomógł: 17 razy
Dołączył: 14 Maj 2013
Posty: 992
Skąd: Przejdź do mapy

MG ZT

Wysłany: Nie Cze 07, 2015 16:50   

rafalmis1 napisał/a:
j0zek napisał/a:
Owszem jest lama, ale żeby spełniało swoją funkcję i tak trzeba zrootować tableta

Ale chyba nie do wszystkich funkcji?


Do wszystkich nie, ale do najważniejszych, które są potrzebne w tym wypadku - czyli m.in. wprowadzenie tabletu w tryb samolotowy, gdy odłączasz zasilanie.

Bez roota jedynie można zrobić tak, że jak wyłączysz zasilanie to tablet wygasza ekran..
 
 
rafalmis1 




Pomógł: 78 razy
Dołączył: 30 Kwi 2012
Posty: 2999
Skąd: Dynów

Rover 75

Wysłany: Nie Cze 07, 2015 17:01   

j0zek napisał/a:
Bez roota jedynie można zrobić tak, że jak wyłączysz zasilanie to tablet wygasza ekran..

a w opcjach programistycznych masz, utrzymuj ekran zawsze włączony podczas ładowania. a podczas podłączania zasilania tablet zawsze się odpala
_________________
.: Podpis użytkownika wymaga edycji :.
 
 
j0zek 




Pomógł: 17 razy
Dołączył: 14 Maj 2013
Posty: 992
Skąd: Przejdź do mapy

MG ZT

Wysłany: Nie Cze 07, 2015 17:09   

Owszem, tylko, że po kilkunastu sekundach ekran się przygasza mimo, że ładuje.

Problemem jest tylko jak zrobić bez roota, aby tablet wchodził w tryb samolotowy, gdy jest odłączone zasilanie.
_________________
KUPIĘ COŚ
 
 
longer86 
Moderator




Pomógł: 138 razy
Dołączył: 26 Wrz 2010
Posty: 4795
Skąd: Mosina/Poznań

Rover 75

Wysłany: Nie Cze 07, 2015 18:22   

Józek a nie masz opcji ekran zawsze podświetlony podczas ładowania?
_________________
75 Red Edition
 
 
j0zek 




Pomógł: 17 razy
Dołączył: 14 Maj 2013
Posty: 992
Skąd: Przejdź do mapy

MG ZT

Wysłany: Nie Cze 07, 2015 20:33   

longer86 napisał/a:
Józek a nie masz opcji ekran zawsze podświetlony podczas ładowania?


Napisałem o tym powyżej przecież..

W opcjach programistycznych ustawione mam, aby ekran cały czas był podświetlony podczas ładowania. I on się przygasza po tylu minutach na ile mam ustawione przygaszanie ekranu. Od razu dodam, że nie ma w opcjach parametru, który każe mu świecić cały czas, jest tylko max 30 minut.
Sprawę z podświetleniem załatwiłem w programie Lama.

Problem jest z włączeniem trybu samolotowego po wyłączeniu zasilania.
 
 
Punx 



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 1056
Skąd: Wrocław

Rover 75

Wysłany: Pon Cze 08, 2015 14:27   

A czy jest szansa na podłączenie do takiego tableta złącza OBDII i na bieżąco odczytywanie menu serwisowego ? :)
 
 
 
MD 
Klubowicz





Pomógł: 29 razy
Dołączył: 22 Lut 2013
Posty: 929
Skąd: Krzepice

Rover 75

Wysłany: Pon Cze 08, 2015 16:07   

Punx, tak. Istnieje specjalna kostka BT i program na tablet, ostatnio w ten sposób sprawdzaliśmy z kolegą BMW E39. Kostka taka wpinana jest w gniazdo OBD i ledwo co od niego odstaje, łączność bezprzewodowa zapewnia brak kabli. ;)
_________________
Jam jest MD, władca Dinożaurów
 
 
Punx 



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 1056
Skąd: Wrocław

Rover 75

Wysłany: Pon Cze 08, 2015 18:40   

Ok ale ja pytam o menu serwisowe ... czy wtedy jest dostęp do takich danych jakie sa prezentowane na dużym NAVI - czyli wszystko to co na wyświetlaczu komputera miedzy licznikami tyle ze na 1 ekranie. Plus inne rzeczy z menu serwisowego takie jak obroty, temp plynu, aktualne spalanie itd itd
 
 
 
j0zek 




Pomógł: 17 razy
Dołączył: 14 Maj 2013
Posty: 992
Skąd: Przejdź do mapy

MG ZT

Wysłany: Pon Cze 08, 2015 21:44   

Punx napisał/a:
Ok ale ja pytam o menu serwisowe ... czy wtedy jest dostęp do takich danych jakie sa prezentowane na dużym NAVI - czyli wszystko to co na wyświetlaczu komputera miedzy licznikami tyle ze na 1 ekranie. Plus inne rzeczy z menu serwisowego takie jak obroty, temp plynu, aktualne spalanie itd itd


Wszystko w tym programie (torque pro) sobie ustawiasz.
Ustawiasz ile ma być ekranów i jakie parametry na danym ekranie w jakiej formie (kilka form do wyboru, słupek, wykres, licznik, liczba itp).
Wrzucasz np na 1 ekran obroty, temperature, predkosc, moc, moment, obciazenie silnika, spalanie chwilowe/na trasie/dlugodystansowe. Na innym ekranie mozesz sobie ustawic czas od 0-100kmh/ , 0-200 km/h, 1/4 mili, 1/2 mili i takie tam

A jeśli chodzi o wyswietlanie informacji co sa obok licznika to nie, mam tu na mysli ktore drzwi otwarte, czy zarowka sie przepalila itp
 
 
Punx 



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 1056
Skąd: Wrocław

Rover 75

Wysłany: Pon Cze 08, 2015 21:56   

Czyli w "torque pro" ktoś zaimplementował obsługę menu serwisowego R75 ? Czy on tylko działa jak inne programy diagnostyczne ... zatem szanse na odczyt tego co prezentuje tryb serwisowy są raczej male.
 
 
 
j0zek 




Pomógł: 17 razy
Dołączył: 14 Maj 2013
Posty: 992
Skąd: Przejdź do mapy

MG ZT

Wysłany: Pon Cze 08, 2015 22:28   

Jeśli możesz to wymień wszystkie funckje, które tryb serwisowy pokazuje to napiszę, które rzeczy torque pokaże
_________________
KUPIĘ COŚ
 
 
Punx 



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 1056
Skąd: Wrocław

Rover 75

Wysłany: Pon Cze 08, 2015 22:34   

Sporo tego, nie wszystko jest zresztą rozszyfrowane ;) Poniżej opis

https://forum.roverki.eu/viewtopic.php?p=85346#85346

Dla mnie najważniejsze to chwilowe spalanie, ale w menu serwisowym jest prezentowane/wyświetlane kilkanaście razy na sekundę wiec strasznie szybko się wartości zmieniają i trudno się odczytuje, idealnie jakby soft mógł sam wyliczać średnia z ostatnich 2-3sek i ja prezentować na ekranie
 
 
 
j0zek 




Pomógł: 17 razy
Dołączył: 14 Maj 2013
Posty: 992
Skąd: Przejdź do mapy

MG ZT

Wysłany: Pon Cze 08, 2015 22:43   

No więc tak:
1. Chyba nie
2. Nie
3. Chyba tak
4. Tak
5. Tak
6. Tak
7. Tak
8. -
9. Tak
10. Nie
11. -
12. -
13. -
14. ?

Chwilowe tak nie skacze, jak na wyświetlaczu Roverka.
A z zasięgiem to musisz się pobawić w profilu auta ustalasz wagę auta z paliwem i kierowcą, pojemność silnika, objętośc zbiornika itd. i poziom paliwa jaki jest w momencie ustawień i wtedy CI oblicza ile zostało %.
Myślę, że wystarczająco funkcji jest
 
 
Punx 



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 1056
Skąd: Wrocław

Rover 75

Wysłany: Pon Cze 08, 2015 23:08   

Ale to chwilowe to odczyt z komputera auta czy program sam sobie to wylicza ? Może masz jakiś filmik prezentujący w działaniu ?
 
 
 
j0zek 




Pomógł: 17 razy
Dołączył: 14 Maj 2013
Posty: 992
Skąd: Przejdź do mapy

MG ZT

Wysłany: Wto Cze 09, 2015 01:11   

chwilowe jest z kompa, a sam sobie oblicza takie parametry jak ilość % do końca baku i zasięg.

Filmiku niestety nie mam.
Może jutro będę mieć czas, żeby się przejechać i odpalić.
_________________
KUPIĘ COŚ
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum

Wersja do drukuWersja do druku
Dodaj temat do ulubionych

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów [ Ankieta ] tablet w samochodzie
oleg707 Car-audio, nawigacje, radia CB 0 Czw Mar 21, 2019 23:13
oleg707
Brak nowych postów Tablet dla dziecka w R75
dukat11 Car-audio, nawigacje, radia CB 7 Czw Sie 16, 2012 21:59
dukat11



Forum Klubu ROVERki.pl  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group | © klub ROVERki.pl
Hosted by NETLink