Forum Klubu ROVERki.pl :: [R75] Tablet jako jednostka sterująca
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj





Poprzedni temat «» Następny temat
[R75] Tablet jako jednostka sterująca
Autor Wiadomość
Punx 



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 1056
Skąd: Wrocław

Rover 75

Wysłany: Wto Cze 09, 2015 18:03   

Czy taki interface wystarczy http://allegro.pl/interfe...5400854560.html ? Coby dzialalo to Torque Pro z poziomu telefuna ?
 
 
 
SPAMU¦






Wysłany: Wto Cze 09, 2015 18:03   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)




 
 
j0zek 




Pomógł: 17 razy
Dołączył: 14 Maj 2013
Posty: 992
Skąd: Przejdź do mapy

MG ZT

Wysłany: Wto Cze 09, 2015 18:34   

ja mam cos takiego:
http://allegro.pl/kabel-d...5373738500.html

tylko ze wersje bez kabla na samym bluetooth.

Co do tego, ktore wyslales nie wypowiadam sie, poniewaz nie korzystalem
_________________
KUPIĘ COŚ
 
 
Punx 



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 1056
Skąd: Wrocław

Rover 75

Wysłany: Wto Cze 09, 2015 18:38   

Duże trochę :) Nie przeszkadza na co dzień ? Jest podłączone cały czas ?

Ciekawe dlaczego ta sztuka taka droga http://allegro.pl/elm-327...5400962251.html wygląda identycznie jak ten za 15PLN.
 
 
 
j0zek 




Pomógł: 17 razy
Dołączył: 14 Maj 2013
Posty: 992
Skąd: Przejdź do mapy

MG ZT

Wysłany: Wto Cze 09, 2015 18:54   

ja rzadko podlaczam wiesz :)
Ale jeśli już jest podłączony to jakos nie przeszkadza

Na cenach sie nie znam
_________________
KUPIĘ COŚ
 
 
Punx 



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 1056
Skąd: Wrocław

Rover 75

Wysłany: Wto Cze 09, 2015 18:57   

Ja to bym chciał raz podłączyć i zapomnieć o tym - korzystać kiedy mi się podoba. Tylko czy to aby na pewno bezpieczne tak cały czas z włączonym interfejsem jeździć ?
 
 
 
longer86 
Moderator




Pomógł: 138 razy
Dołączył: 26 Wrz 2010
Posty: 4795
Skąd: Mosina/Poznań

Rover 75

Wysłany: Wto Cze 09, 2015 19:18   

zawsze możesz sciskająć 2 zatrzaski wyciągnąć gniazdo diagnostyczne i położyć na osłonie nad nogami, to Ci nie bedzie dyndadać
_________________
75 Red Edition
 
 
spidi23 




Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Gru 2011
Posty: 159
Skąd: Rzeszów

Rover 75

Wysłany: Wto Cze 09, 2015 22:56   

Punx, u mnie interfejs jest już ze 2 lata wpięty, wypinam tylko jak podłączam coś innego :wink:

Polecam niebieski,
.

Jednak wiem, że zdarzają się wadliwe, niedziałające egzemplarze, jednak, jeśli tylko się połączy, to jest ok :wink:
 
 
prebenny 
Klubowicz





Pomógł: 46 razy
Dołączył: 18 Wrz 2014
Posty: 2321
Skąd: Poznań

Rover 75

Wysłany: Wto Cze 09, 2015 23:07   

spidi23 u mnie w klekocie niby działa, ale nie mogę powiedzieć żeby spalanie prawdziwe pokazywał (na darmowym torque ale wątpie żeby na pro się to miało zmienić).
_________________
https://forum.roverki.eu/viewtopic.php?p=874423
 
 
spidi23 




Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Gru 2011
Posty: 159
Skąd: Rzeszów

Rover 75

Wysłany: Sro Cze 10, 2015 02:33   

Nie korzystam ze spalania, nawet tego w zegarach, gdyz cyferki swoje, a gaz i tak zawsze swoje :P

Natomiast kiedys zauwazylem ze wyniki z torque pokrywaja sie mniej więcej z tym co widac na zegarach. Reszta funkcji w zasadzie bez zarzutu - nawet mniej wiecej bledy silnika prawidlowe pokazuje.
 
 
Punx 



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 1056
Skąd: Wrocław

Rover 75

Wysłany: Czw Cze 11, 2015 23:16   

Panowie zasadnicze pytanie czy ELM 327 + Torque pro działa w CDT/CDTi ? Czy może to tylko jest tak pięknie w benzyniakach ?
 
 
 
j0zek 




Pomógł: 17 razy
Dołączył: 14 Maj 2013
Posty: 992
Skąd: Przejdź do mapy

MG ZT

Wysłany: Pią Cze 12, 2015 00:09   

DZIAŁA NA 100%
_________________
KUPIĘ COŚ
 
 
Punx 



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 1056
Skąd: Wrocław

Rover 75

Wysłany: Pią Cze 12, 2015 20:43   

Dobrze wiedzieć, dzięki za potwierdzenie. Czyli na takim kombajnie o malo ciekawej nazwie "Krypton":

http://walmart-products.c...uner-bluetooth/

Powinien zadziałać "Torque Pro" lub jemu podobny soft ? Ta stacja 2Din kosztuje w necie ok $295, posiada androida, radio analogowe, gps, DVBT (wejście na 2 anteny), wejście na kamerę cofania i osobne na AV (np. do rejestratora trasy) o wznaq nie wspominając.

Jakby tak podliczyć wszystko co już jest tu zintegrowane to koszt 1100pln wydaje się nawet lepszym rozwiązaniem niż tablet i spinanie całej reszty na pająka ... tu jest gotowiec plug and play, może ktoś się odważy, zamówi, zamontuje i napisze na forum recenzje :) ?
 
 
 
j0zek 




Pomógł: 17 razy
Dołączył: 14 Maj 2013
Posty: 992
Skąd: Przejdź do mapy

MG ZT

Wysłany: Pią Cze 12, 2015 23:05   

Jak dla mnie to nadal lepsza opcja tablet + osprzęt.
Czy torque na tym androidzie w stacji nie mam pojęcia.
Jak już miałbym wybierać z firm no name to zdecydowanie kupiłbym takie coś:

http://allegro.pl/radio-d...5444438927.html
_________________
KUPIĘ COŚ
 
 
Punx 



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 1056
Skąd: Wrocław

Rover 75

Wysłany: Sob Cze 13, 2015 08:10   

Tylko ze to nie ma androida, ale skoro jest wsparcie dla Torque Pro na takim wynalazq:

http://archiwum.allegro.p...5012008554.html

To pewnie prawie polowe tańszy Krypton tez da rade z tym oprogramowaniem do OBDII.


Niestety to cos za ponad 2k pln nie ma wbudowanego DVBT:

"- Analogowy TV Tuner-Opcjonalnie możliwość Dodawania do zestawu tuner TV cyfrowej DVB-T mpeg4,2 w cenie 399zł "
 
 
 
j0zek 




Pomógł: 17 razy
Dołączył: 14 Maj 2013
Posty: 992
Skąd: Przejdź do mapy

MG ZT

Wysłany: Sob Cze 13, 2015 11:42   

a po co Ci w ogole TV w samochodzie? Jezdzisz i ogladasz, czy czesto siedzisz w aucie i ogladasz tv?
_________________
KUPIĘ COŚ
 
 
Punx 



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 1056
Skąd: Wrocław

Rover 75

Wysłany: Nie Cze 14, 2015 12:32   

Jakby to było często to już dawno bym sobie sprawił, miałem "w standardzie" jak kupiłem auto TV analoga i z niego korzystałem, głównie dzieciak i to się sprawdzało, nie jest to rzecz pierwszej potrzeby ale taka wartość dodana podnosząca wyposażenie samochodu. Puki co wypróbuje tego Torque Pro na smartfonie z Andrutem 4.4 a później się zobaczy czy warto zainwestować w lepsze "radio" od fabrycznego 3,5''.

Podobne pytanie można zadać ludzikom po co im hak w samochodzie czy ciągle targają przyczepkę, czy np. po co im +300KM czy codziennie używają auta do wyścigów ...
 
 
 
j0zek 




Pomógł: 17 razy
Dołączył: 14 Maj 2013
Posty: 992
Skąd: Przejdź do mapy

MG ZT

Wysłany: Nie Cze 14, 2015 13:52   

No to jeśli Android i opcja z TV, to mimo wszystko polecam ten system tablet + osprzęt. Za tak małe koszty nie ma lepszej opcji. Tu jest kwestia 150-250 zł + tablet, a wszystkie stacje dedykowane na androidzie kosztują po 1600 i więcej.
_________________
KUPIĘ COŚ
 
 
Punx 



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 1056
Skąd: Wrocław

Rover 75

Wysłany: Czw Cze 18, 2015 18:27   

Kupiłem fioletowego ELM'a takiego jak pokazał spidi23, Torque łączy się pokazuje podstawowe dane:

1. Accel
2. Revs
3. Throttle
4. Speed
5. Boost
6. Coolant

Dodałem dodatkowe liczniki:

1. LPK
2. LPK(avg)
3. Fuel

Początkowo 1 i 2 nic nie pokazywały ale po właczeniu Enhanced MPG Calculation zaczęły działać wskazania. Jednakże spalanie chwilowe jest jakieś kosmiczne wartości od 22 do 130 (zazwyczaj ok 40-44), spalanie średnie oscyluje między 88 a 93 (komputer pokładowy pokazuje 11l/100), licznik Fuel nic nie pokazuje - wskazówka ani drgnie.

Zastanawiam się w jakich jednostkach są prezentowane wyniki, ewentualnie czy mam użyć jakiegoś mnożnika korekcji, np. 0,1225 -> 90 * 0,123 to 11,025 tylko że 42*0,1225 to 5,15 a ja po mieście na bank mam spalanie ok 9-12l/100.

Co ciekawe jak miałem odłączane poduszki (wymiana sterownika pod kurtyny) to powinny zapisać się błędy a Torque nie znajduje żadnych błędów, może w CDT/CDTi przez tego ELM'a nie da się odczytać błędów ?
 
 
 
j0zek 




Pomógł: 17 razy
Dołączył: 14 Maj 2013
Posty: 992
Skąd: Przejdź do mapy

MG ZT

Wysłany: Czw Cze 18, 2015 19:11   

pewnie masz nie w litrach tylko w galonach, czy milach na galon, cos takiego.

W opcjach musisz poustawiać prawidłowe jednostki, a jeśli później będą złe wyniki to musisz skalibrować odpowiednio współczynnikiem korekcji.

Odczytuje kody błędów, ale tylko z silnika.
_________________
KUPIĘ COŚ
 
 
Punx 



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 04 Gru 2009
Posty: 1056
Skąd: Wrocław

Rover 75

Wysłany: Czw Cze 18, 2015 20:07   

Pogrzebie jeszcze w aplikacji ale nie jestem przekonany że tu chodzi o spalanie w MPG

http://milnagalon.republika.pl/

90 MPG = 3,13L/100km

http://www.convertworld.c...l+na+galon.html

90 MPG = 2,61L/100km

zapewne róznica wynika z rónych pojęć galonu (USA/UK)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum

Wersja do drukuWersja do druku
Dodaj temat do ulubionych

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów [ Ankieta ] tablet w samochodzie
oleg707 Car-audio, nawigacje, radia CB 0 Czw Mar 21, 2019 23:13
oleg707
Brak nowych postów Tablet dla dziecka w R75
dukat11 Car-audio, nawigacje, radia CB 7 Czw Sie 16, 2012 21:59
dukat11



Forum Klubu ROVERki.pl  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group | © klub ROVERki.pl
Hosted by NETLink