Zobacz temat - [Rover 416si 1,6 16V] impulsator

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [Rover 416si 1,6 16V] impulsator

dawidd - Nie Sty 17, 2010 22:22
Temat postu: [Rover 416si 1,6 16V] impulsator
Witam
przy wyciąganiu skrzyni nie wymontowałem impulsatora - utrąciłem go i jeszcze przydeptałem, ale po oczyszczeniu wyglądał OK niestety wskaźnik prędkości nie działa. Zastanawia mnie co to jest impulsator - zwykła cewka czy może cos więcej? W środku impulsatora w tej czarnej części która wchodzi w resztę impulsatora który już jest wkręcony w skrzynie jest na samym środku taki bolec. Jaki długi on powinien być? u mnie jest Ok 2-4mm i tak się zastanawiam czy on się nie ułamał. Ewentualnie jak jeszcze sprawdzić ten impulsator?

kasjopea - Nie Sty 17, 2010 22:26

To pewnie właśnie ten bolec Ci się ułamał. Chyba będziesz musiał kupić tę część (nie cały impulsator). Na allegro chodzą po około 80 zł.
sTERYD - Pon Sty 18, 2010 00:43

impulsator, to raczej jest coś jak tarczka od myszki kulkowej, z dwoma czujnikami, które wiedzą jak daleko obróci się tarczka, i w którą stronę... tylko oczywiście trochę bardziej rozbudowane ;)
pewnie coś z elektroniką nie tak, albo wałek od napędu się urwał, on też jest delikatny :/

kasjopea - Pon Sty 18, 2010 00:46

sTERYD, :razz: :wink:
dawidd - Wto Sty 19, 2010 12:31

a czy z sdi pasował by do benzyny? Dół impulsatora mam sprawny- grunt żeby ten magnes wirujący był taki sam. Podszedł by on?
flapjck1 - Wto Sty 19, 2010 18:37
Temat postu: Re: [Rover 416si 1,6 16V] impulsator
dawidd napisał/a:
u mnie jest Ok 2-4mm i tak się zastanawiam czy on się nie ułamał.

tego bolca jest okolo 15-20 mm - dosc sporo

u mnie ulamal sie tak ze zostal taki zadziorek moze 1,5 mm i dziala ( tylko czasami ma odchyly ze nie chce ) :D hiphiphurra
a przyznam sie ze jak wkladalem skrzynie do dwie sztuki uszkodzilem ( ale bylem zly za lenistwo na siebie ;/ )

yogi2006 - Wto Sty 19, 2010 19:10

witam

Rzadko się udzielam, ale forum mi pomaga więc jak mogę to pomogę..
Zdjęcia i naprawa domowym sposobem, działa u mnie od sierpnia.
I oczywiście 80zł w kieszeni.

KLIK

ten bolec o którym piszesz na 99% jest winny.

pozdrawiam i mam nadzieje że link z moim opisem pomoże.

dawidd - Sro Sty 20, 2010 20:31

dzięki, tylko u mnie zginał magnes wiec nie mam co sklejać - chyba ze pasuje z impulsatora z silnika SDI - bo taki mogę kupic za 60zl