|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Kontrolka zarówek
Hetmann - Pią Paź 01, 2010 06:34 Temat postu: [R75] Kontrolka zarówek jako, ze to mój pierwszy post najpierw przywitam wszystkich serdecznie.
Od kilku dni jestem posiadaczem(szczęśliwym) Roverka75 kombi.
Świeci się w nim niestety kontrolka przepalonej zarówki;-( Instrukcja mówi ze świeci sie kontrolka jeśli układ jest włączony- a u mnie świeci tylko po przekręceniu kluczyka. Dodam, ze wszystkie światła chyba działają...
Jak pozbyc sie problemu naprawiając go??
(nie mówcie o wyjeciu kontrolki....;-))
Boncky - Pią Paź 01, 2010 06:44
nie pokazuje ci która żarówka ? jeżeli nie to sprawdź wszystkie po kolei, musi któraś nie działać, sprawdź podświetlenie rejestracji.
Hetmann - Pią Paź 01, 2010 08:09
to wersja bez kompa niestety- ale z tego co przeczytałem, to jest szansa, ze to tylna pozycja zamiast której swieci stop...
apples - Pią Paź 01, 2010 09:10
Hetmann napisał/a: | Jak pozbyc sie problemu naprawiając go?? | Włącz wszystkie światła i obejdź auto dookoła. Zobaczysz wtedy która żarówka nie świeci. Do sprawdzenia Stopu weź sobie pomocnika. Dla pewności, że w tylnych lampach świeci na pewno żarówka postojowa, a nie stopu to wypnij "lampę" z zaczepów by mieć ją na wierzchu. Lampa zamocowana jest na 3 lub 2 rozpórki. Wyciągasz ją od strony bagażnika.
Jeżeli wszystkie okażą się sprawne to masz włożoną którąś z żarówek o nieodpowiedniej wartości i komputer wykrywa błąd traktując tak samo jak spaloną żarówkę.
Hetmann - Pią Paź 01, 2010 17:58
no właśnie- spalona pozycja tył...ale jest też przykre info plastik od zatrzasku światła ten po przeciwnej stronie niż śrubki jest połamany (to kombi) gdzie kupić to ustrojstwo??
maryba - Pią Paź 01, 2010 18:41
Hetmann napisał/a: | no właśnie- spalona pozycja tył...ale jest też przykre info plastik od zatrzasku światła ten po przeciwnej stronie niż śrubki jest połamany (to kombi) gdzie kupić to ustrojstwo?? |
też tak miałem .. ale nie zginieła mi ta częsc i przykleiłe klejem dwuskładnikowym - juz dwa razy zdejmowałem po tym i trzyma .. więc jak nie zgubiłeś to klej...
apples - Pią Paź 01, 2010 18:41
Hetmann napisał/a: | gdzie kupić to ustrojstwo?? | Nowe http://www.rimmerbros.co.uk/Item--i-GRID001658
Używane szukaj na http://allegro.pl/ ale może być ciężko do Tourera. Nie jestem pewien, ale wydaje mi się że ta lampa powinna mieć takie same mocowania jak do sedana.
Hetmann - Sob Paź 02, 2010 18:27
dzięki... ale chyba nie kupię jednej czy dwóch spinek w GB... jakieś inne sugestie?
i jeszcze jedno... przy wymianie zarówek (demontażu lampy) ten plastik powinien zostawać przy samochodzie a metalowy bolec z kulka wychodzić? czy całość z plastikiem powinna zostac przy lampie??
apples - Sob Paź 02, 2010 19:15
Hetmann napisał/a: | dzięki... ale chyba nie kupię jednej czy dwóch spinek w GB... jakieś inne sugestie? |
maryba napisał/a: | też tak miałem .. ale nie zginieła mi ta częsc i przykleiłe klejem dwuskładnikowym - juz dwa razy zdejmowałem po tym i trzyma .. więc jak nie zgubiłeś to klej... |
Szukaj na szrocie używki.
maryba - Nie Paź 03, 2010 19:02
apples napisał/a: | Hetmann napisał/a: | dzięki... ale chyba nie kupię jednej czy dwóch spinek w GB... jakieś inne sugestie? |
maryba napisał/a: | też tak miałem .. ale nie zginieła mi ta częsc i przykleiłe klejem dwuskładnikowym - juz dwa razy zdejmowałem po tym i trzyma .. więc jak nie zgubiłeś to klej... |
Szukaj na szrocie używki. |
moja trzyma - lampę juz kilka razy zdejmowałem i wszystko jest OK - - ja polecam klejenie - tylko jakimś dobrym epoksydowym dwu składnikowym klejem
Boncky - Nie Paź 03, 2010 21:12
ja bym ją z czegoś innego dobrał, w sklepie obok mam 4 pudła ze wszelkiej maści spinkami i zatrzaskami... ewentualnie podeślij ją to Ci dorobię...
Voytec - Pią Lis 04, 2011 18:25
Panowie mam problem,
Wyskoczyła mi spalona żarówka, niestety wszystkie działają dobrze i kazda idealnie świeci.
Nie wiem co może być przyczyną.
Dodatkowo od zawsze nie świeciła mi żarówka w schowku, ale bład sie nie pojawiał. dzisaij z ciekawości włożyłem do schowka żarówkę LED i działa ... niemniej jednak miga ... komputer nadal wywala błąd. Po włożeniu normalnej żarówki niestety nie zaświeca się, a błąd na komputerze pozostaje.
Jakieś pomysły?
Mr.RovereK - Sob Lis 05, 2011 18:18
Voytec Sprawdziłeś światła zewnętrzne i wewnętrzne???
Jeśli tak to na komputerze pokładowym powinno pokazać,
która żarówka jest przepalona.
SeniorA - Sob Lis 05, 2011 19:32
Voytec, żarówka sygnalizująca błąd oświetlenia, kontroluje tylko oświetlenie zewnętrzne z wyjatkiem (czyli nie kontroluje) lamp cofania, p. mgielnych przód, kierunków na błotnikach i dodatkowego stopu na szybie. Usterka jest zapamiętana przez LSM i można sprawdzić to też Testbookiem.
Niedawno o tym było na forum.
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=22966
|
|