Zobacz temat - [R620]Uniwersalny Sterownik Zamka Centralnego. Podłączenie.

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R620]Uniwersalny Sterownik Zamka Centralnego. Podłączenie.

Matbia - Pon Sie 15, 2011 19:15
Temat postu: [R620]Uniwersalny Sterownik Zamka Centralnego. Podłączenie.
Witam!!!

Szukam i Szukam na tym allegro i tak nie mogę się zdecydować, potrzebuję zamontować uniwersalną centralkę w moim Roverku (koniec 96roku) sterownik Radiowy. z moim oryginalnym pilotem stało się coś niedobrego... gdy wciskam przycisk otwierania dioda mruga szybko i nie da sie tego wyłączyć... wymieniłem juz dwa komplety bateri... i nic... pilot nie reaguje wtedy na centralke... postanowiłem więc wymienić centralke... ale... jaka będzie odpowiednia? Zależy mi na tym aby po otwieraniu i zamykaniu z pilota samochód dawał znaki kierunkami tak jak jest oryginalnie... noi chciałbym aby alarm sie uzbraiał i działał... Pytanie do kogoś kto podłączał juz w takim aucie uniwersalną centralkę. wystarczy podpiąc się pod standardową instalację? czy trzeba przerabiać wtyczki?? Bardzo proszę o pomoc ewentualne linki do aukcji z takim sterownikami, ( Te co są na forum linki dawno już nie działają).

@EDIT (po podłączeniu)

Po poradach w tym temacie zdecydowałem się na zamówienie z allegro.pl uniwersalnego sterownika zamka centralnego firmy STIG: (nie będe podawał linku do allegro bo i tak zniknie)

Kiedy będziemy już mieli centralkę w ręku musimy zabrać się do podłączenia jej pod naszą instalacje, ja zrobiłem to następująco: (zaznaczam od razu że jest to wersja Radiowa centralki R po 96r.)

1). Lokalizujemy nasz fabryczny sterownik zamka centralnego - znajduje się on w bagażniku po prawej stronie pod boczną wykładziną, przykręcona jest na dwie śruby 10', warto jest ją odkręcić i wyciągnąć trochę razem z instalacją do wewnątrz bagażnika aby ułatwić sobie podpinanie.

2). Gdy już mamy sterownik na wierzchu odpinamy go od kostek instalacji, mamy w nią wpięte dwie kości małą oraz dużą. u mnie kabelki były spięte/skupione taśmą izolacyjną. Rozciąłem ją i rozluźniłem przewody aby mieć wygodny dostęp do kabelków które są mi potrzebne.

3). Przystępujemy do Podpinania przewodów z naszego nowego sterownika do fabrycznej instalacji.
.

Przewodów z fabrycznej instalacji nie przecinałem, ściągałem tylko izolacje na małym odcinku i w tym miejscu wlutowywałem się przewodem z uniwer. centralki, trzeba pamiętać aby wszystko dokładnie zaizolować żeby nie zrobiło się nigdzie żadne spięcie.

musimy znaleźć w pobliżu montażu naszych sterowników miejsce w karoserii w którym podepniemy się z masą. Ja podczepiłem się pod śrubę mocującą fabryczną centralkę. Tak jak widać w zamiszczonej wyżej tabelce przewody koloru żółtego oraz żółto czarnego łączymy razem ze sobą i podpinam do wcześniej znalezionego miejsca z masą na karoserii.

4). Jeśli dodatkowo chcemy aby migały nam kierunkowskazy poprzez sygnały idące z uniwersalnej centralki wybieramy dwa przewody brązowe i podłączamy jeden do zielonożółtego drugi do zielono czerwonego z fabrycznej instalacji. u Mnie wtedy auto reaguje następująco: Gdy otwieram z pilota mruga 3x szybko - otwiera się zamek z jednoczesnym mrugnięciem z fabrycznego alarmu natomiast zamykam mruga raz szybko - zamyka się zamek i fabrycznie mruga 3 razy. dodatkowo dzięki podłączeniu się pod kierunki mam funkcje odnajdowania samochodu na parkingu poprzez przycisk na pilocie po którego naciśnięciu kierunki mrugają 25 razy.

5). Jeśli już mamy wszystko polutowane i poizolowane podpinamy pod fabryczne kostki fabryczny sterownik i pod dokładaną kość sterownik uniwersalny. Zbieramy kable do kupy, spinamy i montujemy w tym samym miejscu skąd wymontowalismy. Nasz dokładany sterownik montujemy według swojego upodobania ale myślę ze najlepiej zrobić to obok fabrycznej centralki. Zwróćmy także uwagę czy w okolicach sterowników nie mamy nigdzie wilgoci bądź wody ponieważ one tego nie lubią...

Tak właśnie ja podłączyłem swoją uniwersalną centralkę i rozwiązałem problem wadliwego pilota, słabego zasięgu i po prostu lepszych możliwości centralnego zamka.

Wszystkie informacje zdobyłem na forum, tutaj zebrałem do kupy. Jeśli będziesz miał jakieś problemy przy montażu pisz na pewno pomożemy :)

Szczególne podziękowania dla forumowiczów:
wiecho65
Deamian
BorysOpole
Mayson

wiecho65 - Pon Sie 15, 2011 19:52
Temat postu: zmiana centralki
jest na forum - ja wymieniałem centralke/ wiecho65- jak cos to pisz na pr
Deamian - Wto Sie 16, 2011 10:04

Z kluczyka centralny działa ??

Matbia napisał/a:
Zależy mi na tym aby po otwieraniu i zamykaniu z pilota samochód dawał znaki kierunkami tak jak jest oryginalnie...

To akurat większość posiada :wink:

Matbia napisał/a:
wystarczy podpiąc się pod standardową instalację?

Ja akurat u siebie wpinałem się wprost w przewody i starą centralkę tez musiałem zostawić.
Kluczyk masz gruby czy łamany ??

Cytat:
Bardzo proszę o pomoc ewentualne linki do aukcji z takim sterownikami, ( Te co są na forum linki dawno już nie działają).

Zależy Ci na jeszcze jakichś bajerach jak wyjście na otwieranie bagaznika albo domykanie szyb ?? A może to i to albo cos jeszcze

Matbia - Wto Sie 16, 2011 16:26

Deamian napisał/a:
Z kluczyka centralny działa

Tak działa

Cytat:
Kluczyk masz gruby czy łamany

Normalny kluczyk (nie scyzoryk) ale nie wiem o co Ci chodzi;p

Deamian napisał/a:
Zależy Ci na jeszcze jakichś bajerach jak wyjście na otwieranie bagaznika albo domykanie szyb A może to i to albo cos jeszcze

Można było coś tam pogrzebać żeby z pilota otwierac bagażnik, nie mam modułu domykania szyb ale myślałem kiedyś nad tym

Deamian - Wto Sie 16, 2011 19:29

Normalny kluczyk (nie scyzoryk) ale nie wiem o co Ci chodzi;p

Bo występowały dwa rodzaje kluczyków. Z zaszytym immo(gruby) i bez czyli taki łamany jak w załączniku ( troche mała foto ale znalazłem tak na szybko)

Matbia napisał/a:
Można było coś tam pogrzebać żeby z pilota otwierac bagażnik, nie mam modułu domykania szyb ale myślałem kiedyś nad tym

Bo od tego zależy ile centrala będzie musiała mieć wyjść wyzwalanych dodatkowo z pilota

karolj - Wto Sie 16, 2011 20:37

Ja sobie kupiłem sterownik od stiga z allegro, jakość pilotów mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła, chociaż bardzo głupio jest zrobione sterowanie - tzn po zamknięciu lub otwarciu najpierw 3x migną kierunkowskazy a dopiero potem aktywuje sie zamek. Nie rozumiem po co to tak ktoś zrobił i osobiście mnie to na tyle wkurza, że niedługo będę chciał przeprogramować PIC-a tak, zeby pasowało do moich potrzeb. Generalnie polecam, ale zwrócćie uwagę właśnie na kolejność migania i zamykania ;)
Matbia - Sro Sie 17, 2011 07:24

Kluczyk mam gruby. załóżmy że jestem zainteresowany tymi bajerami
Deamian - Sro Sie 17, 2011 10:37

http://moto.allegro.pl/al...1760243494.html
Przykład sterownika jakiego potrzebujesz. Znaleziony na szybko. Jak będziesz szukał zwróć uwage aby było dodatkowe wyjście sterowane z pilota do bagaznika i wyjście na funkcje komfort (domykanie szyb). A najlepiej napisz do jakiegoś sprzedawcy to wskaże Ci napewno odpowiedni sterownik

BorysOpole - Sro Sie 17, 2011 14:40

ja zakupiłem na allegrogo jakiś czas temu

http://moto.allegro.pl/tu...1693683487.html

spisuje się ok ma też wyjście (domykanie szyb, i klapę bagażnika) domykanie już zamontowałem nad klapą potrzebuję trochę czasu ale myślę że w tym roku może się uda

a co się tyczy zamykania to u mnie miga 3 razy ale po zamknięciu normalnie może jest jest kwestia modelu centralki

Deamian - Sro Sie 17, 2011 17:08

BorysOpole napisał/a:
domykanie już zamontowałem

Domykanie działa na jakiej zasadzie ?? Możesz zamknąć i otworzyć z pilota czy zawsze po zamknięciu samochodu z pilota zamykaj Ci się i szyby ??

BorysOpole - Sro Sie 17, 2011 17:14

szyby działają na zasadzie domykania tzn zamykam z pilota drzwi i po 5 sekundach domykają się szyby po kolei łącznie z szyberdachem
karolj - Sro Sie 17, 2011 17:37

BorysOpole napisał/a:

spisuje się ok ma też wyjście (domykanie szyb, i klapę bagażnika) domykanie już zamontowałem nad klapą potrzebuję trochę czasu ale myślę że w tym roku może się uda

a co się tyczy zamykania to u mnie miga 3 razy ale po zamknięciu normalnie może jest jest kwestia modelu centralki

No właśnie ja kupiłem to samo. Jak już pisałem, to piloty bardzo przyzwoite, to co wygląda na metalowe rzeczywiście jest metalowe, plastik porządny, bardzo dobry sprzęt. Niestety wku... mnie to, ze zamek działa z opóźnieniem spowodowanym tym, że najpierw migają kierunkowskazy. BorysOpole: u Ciebie tak nie ma?

BorysOpole - Sro Sie 17, 2011 18:18

nie u mnie najpierw zamyka się zamek i ryglują drzwi a następnie migają kierunki, .....

wpiąłeś się pod istniejącą instalację ? czy robiłeś całość od nowa?

Deamian - Sro Sie 17, 2011 18:40

BorysOpole napisał/a:
szyby działają na zasadzie domykania tzn zamykam z pilota drzwi i po 5 sekundach domykają się szyby po kolei łącznie z szyberdachem

Używałeś jeszcze dodatkowego modułu do tego ??

BorysOpole - Sro Sie 17, 2011 18:43

co masz na myśli moduł dodatkowy ?
Matbia - Sro Sie 17, 2011 19:53

BorysOpole napisał/a:

Borys klika pytań:

Jeśli zakupie taki sterownik odpowiesz mi na ewentualne pytania dotyczące podłączenia?

W aukcji jest mowa o jakiś impulsach plusowych i minusowych, jaki są w naszych roverkach?

Podłączając funkcje domykania szyb dokładałeś jakiś dodatkowy moduł??

Mam rozumieć że z tym sterownikiem dostane wtyczke z przewodami, i te przewody będe musiał podłączyć pod odpowiednie przewody w oryginalnej centralki

BorysOpole - Sro Sie 17, 2011 20:39

1 - tak pomogę jak tylko będę potrafił ale dopiero za tydzień jutro z samego rana wylatuje na urlop :)

2 - tam jest opis ze plusowe i minusowe wiec będzie uniwersalny będzie pasować

3 - tak do funkcji domykania szyb jest dodatkowy moduł wrzuciłem fotkę jak to mniej więcej wygląda po montażu, nie jest takie straszne jak wygląda :)
mam dokładnie ten bo mam szyberdach
http://moto.allegro.pl/mo...1773147110.html
jeśli nie masz szyber ten będzie ok
http://moto.allegro.pl/mo...1706766027.html

4 - dokładnie tak jak napisałeś

Matbia - Sro Sie 17, 2011 21:06

na zdjęciu widać sterownik centralki? Podłączałes ją w miejscu koło sterowania szyb?? Masz sterowanie radiowe? czy na podczerwień?? moja Centralka jest w bagażniku po prawej stronie

@EDIT

Chyba jednak źle myśle bo spojrzałem w link na zdjęciu to jest tylko moduł domykania szyb?

BorysOpole - Sro Sie 17, 2011 21:25

to co widzisz na zdjęciu to jest moduł domykania szyb
moduł centralnego mam w bagażniku zrobię zdjęcia po powrocie

Deamian - Czw Sie 18, 2011 00:16

Matbia napisał/a:
W aukcji jest mowa o jakiś impulsach plusowych i minusowych, jaki są w naszych roverkach?

Choć do borysa pytanie ale u nas sterowanie jest minusem więc możesz śmiało brać

Matbia napisał/a:
Mam rozumieć że z tym sterownikiem dostane wtyczke z przewodami, i te przewody będe musiał podłączyć pod odpowiednie przewody w oryginalnej centralki

dokładnie tak. Dobrze rozumiesz :wink:

[ Dodano: Czw Sie 18, 2011 01:16 ]
http://forum.roverki.eu/v...m+r600&start=20

W tym temacie kolega Mayson wrzucił rozpiskę jaki kolor kabelka i w jakiej kostce odpowiada za co więc kupuj, czytaj, i śmiało sam zamontujesz :razz:

Matbia - Czw Sie 25, 2011 15:59

@UP

Gdzie Ty widzisz opis kabelków z oryginalnej centralki ?? :P Kolgea Mayson widze ze tylko wrzucił screene z opisem co jest popsute jeśli coś tam

Deamian - Czw Sie 25, 2011 23:47

No tak. I przy okazji widzimy że np kabel z mniejszej kostki A1 zielono-niebieski jest od lewego kierunkowskazu :razz:
Matbia - Pią Sie 26, 2011 19:17

juz podłączyłem! Tylko jeszcze pytanie, u was też po wciśnięciu na pilocie guzika centralka zamyka się/otwiera się z opóźnieniem??
Deamian - Pią Sie 26, 2011 22:47

U mnie nie :> A duże to opóźnienie :?:
karolj - Pią Sie 26, 2011 23:15

hehe, no właśnie o tym pisałem ;) :P

U mnie to opóźnienie wynika z tego, że najpierw mruga kierunkowskazami, a potem zamyka/otwiera auto. Głupie...

rami1000 - Sob Sie 27, 2011 08:08

u mnie zamyka po wciśnięciu przycisku a kierunki migają po
Matbia - Sob Sie 27, 2011 13:10

jest to jakies 2 sek. opóźnienie ale otwiera i zamyka równocześnie z mignięciem kierunków więc nie w tym tkwi problem

Podłączyłem także mryganie kierunków z centralki uniwersalnej i nie mam juz wrażenia jakby było opóźnienie, tylko że teraz jak otwieram samochód kierunki mrygają 3 razy szybko otwiera się zamek wraz z pojedynczym fabrycznym mrygnięciem, i analogicznie przy zamykaniu mryga raz zamyka sie i mryga 3 razy fabrycznie ;> jestem juz po montażu i podłączeniu także zaraz zedytuje pierwszy post i napisze tam jaki kabelek do czego zeby było dla potomonych wytłumaczone prosto i wyraźnie ;)

R.E.D. - Pon Sie 29, 2011 10:31

u siebie rowniez zamontowalem uniwersalna centralke i podpialem do oryginalu. po jakims czasie mialem problemy (mechaniczne) z zamkiem, wiec go wymontowalem celem naprawy - po wyjeciu przestaly migac kierunki. zamek jakis czas lezal i wczoraj po zamontowaniu kierunki nadal nie migaja - nie wiecie czego to moze byc wina?
Matbia - Pon Sie 29, 2011 10:52

Jeśli nie migają kierunki to znaczy ze alarm się nie uzbraja. sprawdź krańcówki w drzwiach, przewody z drzwi do karoserii w szczególności kostki w drzwiach
BorysOpole - Pon Sie 29, 2011 16:52

a na samym orginalnym alarmie jak odłączysz dołozony działa normalnie tzn uzbraja i mryga ?
R.E.D. - Pon Sie 29, 2011 21:00

na oryginalnym kiedys dzialalo, ale pilotem musialem naciskac po kilka/kilkanascie razy - dlatego tez dolozylem uniwersalny.

moze trzeba jakos zresetowac? odpiac kleme czy cus?

Matbia - Czw Wrz 08, 2011 17:15

Szukałem na forum ale chyba jeszcze nikt nie zamontował otwierania bagażnika z pilota, macie jakies info moze juz o tym jakiego siłownika użyć? albo może już planowaliście coś?
Deamian - Czw Wrz 08, 2011 18:18

Ja mam bagażnik z pilota :wink: Prosta sprawa :smile: Siłownik wystarczy uniwersalny slave z allegro, przekaźnik, kawałek przewodu i trochę chęci :wink: Zaraz wstawię link z miejsca z którego brałem pomysł :P

[ Dodano: Czw Wrz 08, 2011 19:18 ]
http://www.forum.corollac...ic.php?p=375838

Proszę :smile: Podłączyłem według tego schematu i bagażnik działa już dość długo i bezproblemowo :smile:

Matbia - Pią Wrz 09, 2011 13:52

Ok, widziałem ten temat. Teraz tylko tak, gdzie wsadziłeś ten siłownik bo patrzyłem w klapie tam mało miejsca jest, i gdzie złapałeś cięgno od siłownika. tu przy tym cięgnie od zamka? i gdzie przeprowadziłes przewody. Cyknął byś foteczkę jakąś jak to tam umieściłes.
karolj - Pią Wrz 09, 2011 14:30

Ja siłownik (taki jak do drzwi) wsadziłem całkiem po drugiej stronie klapy, tak jak zamek, tylko że po lewej. Jako cięgna użyłem linki od hamulca w rowerze;)
Żeby go tam przymocować musiałem dać kawałek blaszki, bo inaczej druga śruba by mi wisiała w powietrzu.

Deamian - Pią Wrz 09, 2011 18:46

Cytat:
Ja siłownik (taki jak do drzwi) wsadziłem całkiem po drugiej stronie klapy, tak jak zamek, tylko że po lewej. Jako cięgna użyłem linki od hamulca w rowerze;)
Żeby go tam przymocować musiałem dać kawałek blaszki, bo inaczej druga śruba by mi wisiała w powietrzu.

Ja u siebie zrobiłem bardzo podobnie :wink: również siłownik po drugiej stronie klapy :smile: linka też taka sama :smile: przewód puściłem w tym tym jak by zawiasie do klapy bagażnika zostawiając na nim trochę luzu i do centralki :razz: Nic trudnego :wink: Mogę porobić zdjęcia ale dopiero jutro wieczorem jeśli chcesz :smile:

aartur0000 - Nie Wrz 11, 2011 22:35

ja bym chętnie zobaczył :)
kotulsky - Czw Paź 13, 2011 17:36

witam.chciałbym troszkę odświeżyć temat i z tad kilka pytań. w moim roverku 620 sdi 95r był kiedyś alarm lecz został wypruty z bagażnika bo nie było pilotów i alarm sam się załaczał i wył po nocach.wisza tam 2 kostki od centralki której brak.

1. czy kupujac uniwersalna centralke musze dokupić centralkę orginalna i od niej dopiero wyjść na uniwernalna?czy wystarczy tylko uni by to poprawnie działało.

2. czy w orginalnej centralce był odrazu scalony centralny zamek+alarm+immobilaizer? jeśli nie to gdzie tego szukać żebym mógł sprawdzić czy i to nie zostało usunięte.

3. czy w moim roverku była centralka radiowa czy na podczerwień?

4. jak odrużnić czy mam siłowniki w drzwiach na linke czy pręcik ( pytał mnie sprzedawca od centralnych zamków)

Deamian - Czw Paź 13, 2011 22:56

kotulsky napisał/a:
1. czy kupujac uniwersalna centralke musze dokupić centralkę orginalna i od niej dopiero wyjść na uniwernalna?czy wystarczy tylko uni by to poprawnie działało.

zapewne bez oryginalnej centralki nawet centralny Ci nie działa??

kotulsky napisał/a:
2. czy w orginalnej centralce był odrazu scalony centralny zamek+alarm+immobilaizer? jeśli nie to gdzie tego szukać żebym mógł sprawdzić czy i to nie zostało usunięte.

kluczyk masz cienki łamany czy gruby??

kotulsky napisał/a:
3. czy w moim roverku była centralka radiowa czy na podczerwień?

na podczerwień

kotulsky napisał/a:
4. jak odrużnić czy mam siłowniki w drzwiach na linke czy pręcik ( pytał mnie sprzedawca od centralnych zamków)

na pręcik. ale po co Ci siłowniki?? no chyba że oryginalne też zostały usunięte

kotulsky - Pią Paź 14, 2011 20:05

tak centralny mi niedziała.kluczyk mam cienki,a z tego co wiem w grubym był wtopiony czujnik od immo.pilota też brak.poprostu umoczyłem dlatego niemajac tego klucza alarm wył i auto było nie do odpalenia :mad: dlatego centralka zrobiła wek. ale siłowniki w drzwiach zostały

czy mogę dokupić centralke obojętnie jaka czy tylko na podczerwień??

[ Dodano: Pią Paź 14, 2011 21:05 ]
a tak poza tym Deamian widze ze mamy te same modele i podobne wkłady finansowe :lol: wiec bedzie jeszcze pare spraw do ciebie :grin: wrzuce fotki swojego i sie okaże kogo ładniejszy :ok:
ale tak poważnie to mów co wiesz o tym centralu bo temat mnie tak dręczy że sie nieda :shock:

R.E.D. - Sob Paź 15, 2011 11:18

kotulsky napisał/a:
czy mogę dokupić centralke obojętnie jaka czy tylko na podczerwień??

centralke kupujesz z pilotami, wiec obojetne jaka bo ma swoj odbiornik :wink:

Marrkus - Sob Paź 15, 2011 11:58

A czy bez centralki silnik odpala?? Z tego co mi wiadomo to centralka od alarmu w starszych R620 pełni też i rolę immo, tzn. wysyła sygnał do ECU odblokowujący. Brat ma R620i z 1995 i gdy zamknie z pilota (ma na podczerwień) to otwarcie kluczykiem jeszcze wychodzi ale odpalenie z kluczyka już nie... trzeba otworzyć pilotem i wówczas silnik normalnie odpala. Można immo odblokować poprzez kod wprowadzany kluczykiem w drzwiach kierowcy
kotulsky - Sob Paź 15, 2011 13:46

tak po krótce ; kupiłem 600 bez pilotów i tylko z 1 kluczykiem cienkim. po kilku tygodniach zauważyłem że migaja kierunkowskazy i wyje syrenka.czyli immo wkońcu zaskoczyło prawda??bo na desce migał zielony kluczyk i brak reakcji na przekręcanie kluczykiem w stacyjce. autoelektronik od komputerów tak sie zabrał za ten temat ze skasował mnie 500 :shock: na boga i wypiepszył centralkę. mówił że to jedyna szansa by odpalić auto.od tamtej pory nic nie wyje,auto odpala i brak centralnego zamka. wiec mogę kupić centralkę oryginalna,podłaczyć ja do instalacji i dopiero wpiać sie w kostki uniwersalna centralka z pilotkami :wink: tak ??
Matbia - Sob Paź 15, 2011 16:28

teoretycznie możesz podłączyć uniwersalną centralkę pod oryginalną instalację, ale będziesz musiał pogrzebać z przewodami aby odpowiednio się podpiąć, myślę że nie będzie to łatwe, gdzies na forum był screen z opisem jaki kabelek od czego to napewno Ci się przyda, i działaj ;)

tu masz temat z tymi schematami kolega Mayson to napisał:
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=23488

kotulsky - Nie Paź 16, 2011 10:27

więc dobrze.wpiać sie w kable starej instalacji dam rade ale pozostaje problem starej centralki-czy jak zakupie ta do roku 96 czyli na porszerwień ze zintegrowanym immo to czy niemajac kluczyka z chipem do tej centralki niedojdzie do tego co kiedyś czyli do ponownej blokady komputera i niemożliwości odpalenia auta?? bo jak zakupie tę po 96 czyli radiówkę to problem ustępuje bo immo było w osobnej puszce :> co wy na to?? i czy któryś z was ma centralkę uniwersalna z której jest wyjście na czujniki ruchu na podsufitce by działały???
R.E.D. - Nie Paź 16, 2011 17:44

nie rozumiem po co ci ori centralka ? kup jakis lepsiejszy alarm, ktory bedzie sie dalo podpiac np pod czujniki i po sprawie :wink:
kotulsky - Nie Paź 16, 2011 18:55

R.E.D. ale czy to ruszy ok?? niebede musiał kombinować z siłownikami...zmieniać czegoś itp??
claudii - Czw Gru 01, 2011 13:35

mam w centralce jeszcze pomarańczowy i pomarańczowo-czarny przewód, rozumiem że u nas nie są one wykorzystywane?
Matbia - Czw Gru 01, 2011 21:51

W pierwszym poście tego tematu jest wszystko opisane :) Pozdrawiam!
claudii - Pią Gru 02, 2011 08:44

już wszystko rozszyfrowałam ze schematu, te dwa przewody są wykorzystywane przy zamkach sterowanych plusem i minusem.

Warto dodać w instrukcji że u nas po prostu nie są wykorzystywane. :)

W instalacji fabrycznej miałam trochę inne kolory do kierunków niż podane w pierwszym poście: zielono-żółty i zielono-niebieski a nie zielono-czerwony który jest podany, nie wiem czy błędnie podany czy po prostu inna instalacja.

Matbia - Sro Gru 07, 2011 13:41

a który rok Twojego R?
skiba99 - Sro Gru 07, 2011 20:09

Witam kolegów. Zastanawiam się czy muszę mieć fabryczny sterownik czy wystarczy ze kupie jakiś zestaw z allegro i podłącze go pod kości w bagażniku.
claudii - Sro Gru 07, 2011 20:55

Matbia napisał/a:
a który rok Twojego R?

1999r.

Cytat:
Witam kolegów. Zastanawiam się czy muszę mieć fabryczny sterownik czy wystarczy ze kupie jakiś zestaw z allegro i podłącze go pod kości w bagażniku.

właśnie o tym jest temat jak podłączyć uniwersalny sterownik z allegro...

skiba99 - Czw Gru 08, 2011 10:31

mój roverek jest z 95r. Ale chodzi mi o to, że ja nie mam sterownika fabrycznego i czy wystarczy, że kupie z allegro sterownik i podłącze go pod kości w bagażniku
kotulsky - Czw Gru 08, 2011 21:35

ja też niemiałem.kupiłem alarm uniwersalny z pilotami który ma tylko wyjście sygnału do zamykania zamka centralnego i dokupiłem orginal centralke od dawcy z tego samego rocznika.
claudii - Pią Gru 30, 2011 14:46

Mam centralkę z kanałem na bagażnik.
Czy ten siłownik wystarczy? http://allegro.pl/silowni...2006218596.html
bo piszą jeszcze o jakimś przekaźniku.

bob1987 - Pią Gru 30, 2011 16:04

Claudii, moim skromnym zdaniem do odblokowywania klapy bagażnika wystarczy Ci najzwyklejszy siłownik "slave"
siłownik slave za jedną czwartą ceny tego "profesjonalnego siłownika" :)
niestety aby zmusić uniwersalną centralkę do wysterowania siłownika trzeba go podpiąć przez przekaźnik (koszt ~ 3zł)
Pozdrawiam P.B

claudii - Sob Gru 31, 2011 00:54

oo to jeszcze lepiej, dziękować :D

edit:
a ten przekaźnik to jaki musi być?

MrSorohc89 - Sob Mar 10, 2012 13:25

Odgrzewam kotleta ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi a bezsensu będzie zakładać nowy temat. Otóż moje pytanie brzmi: czy po założeniu centralki przy zamykaniu z pilota alarm uzbraja się całkowicie (tzn czujniki ruchu i immo)? Dodam, że sprawdzałem alarm i jest sprawny (na tyle na ile się uzbraja przy zamykaniu kluczykiem).
Deamian - Sob Mar 10, 2012 19:52

Jaki masz kluczyk?? Gruby czy chudy?? Czujki ruchu przy uniwersalnej centralce i przy zamykaniu kluczykiem nie sa aktywne
MrSorohc89 - Sob Mar 10, 2012 23:09

Szkoda, że nie są aktywne. Kluczyk mam gruby, nie łamany, Roverek rocznik 98
TrAViShOn - Nie Mar 11, 2012 00:17

Deamian, jak to nie są aktywne po zamknięciu kluczykiem, skoro kierunki sygnalizują zazbrojenie alarmu... Już nic nie kumam z tym alarmem... rozumiem, że chodzi o radiowy poliftowy...

[ Dodano: Nie Mar 11, 2012 00:17 ]
MrSorohc89, najlepiej to sprawdzić zamykając z kluczyka i zostawiając uchyloną szybę, a po kilku minutach ronia w środek i zamachać lub zapukać w nie...
W sumie to nigdy tego nie sprawdzałem... :hm:

marthinez - Nie Mar 11, 2012 09:44

TrAViShOn napisał/a:
Deamian, jak to nie są aktywne po zamknięciu kluczykiem, skoro kierunki sygnalizują zazbrojenie alarmu... Już nic nie kumam z tym alarmem...
Może nie rozumiesz, bo alarmy przed i poliftingowe różnia sie diametralnie.
Jakby były z zupełnie różnych aut.

Dlatego jeśli ktoś szuka porady to na samym początku musi podać informację jakiego auta (przed czy po fl) to dotyczy.

MrSorohc89 - Nie Mar 11, 2012 10:19

Z tego co rozumiem alarm się uzbraja po zamknięciu kluczykiem ale nie są uzbrojone wszystkie funkcje. Więc aby mieć czujki ruchu pozostaje dokupić cały alarm z funkcją sterowania centralnym zamiast uniwersalnej centralki. Dobrze rozumiem?
Deamian - Nie Mar 11, 2012 10:28

MrSorohc89 napisał/a:
Szkoda, że nie są aktywne. Kluczyk mam gruby, nie łamany, Roverek rocznik 98

Czyli immo również będzie Ci działaś gdyż nie jest ono zespolone z alarmem jak to było w chudych kluczykach.

TrAViShOn napisał/a:
Deamian, jak to nie są aktywne po zamknięciu kluczykiem, skoro kierunki sygnalizują zazbrojenie alarmu... Już nic nie kumam z tym alarmem... rozumiem, że chodzi o radiowy poliftowy...

Zarówno w polifotowym i przedliftowym było to samo. Po zamknięciu kluczykiem alarm byl aktywny ale bez czujek ruchu w środku. Opcja gdyby chciało się zostawić w środku np psa albo coś.

MrSorohc89 napisał/a:
Z tego co rozumiem alarm się uzbraja po zamknięciu kluczykiem ale nie są uzbrojone wszystkie funkcje. Więc aby mieć czujki ruchu pozostaje dokupić cały alarm z funkcją sterowania centralnym zamiast uniwersalnej centralki. Dobrze rozumiem?

No jeśli nie masz pilotów a chcesz je mieć to tak. Tylko prawdę mówiąc jeszcze chyba nikt z forum nie doszedł w jaki sposób załączane są te czujki dopiero pilotem więc nie wiem czy i one nie będa do wymiany przy dołożeniu sterownika :roll:

MrSorohc89 - Nie Mar 11, 2012 10:35

Bardzo przydatne informację. Jeszcze jedna wątpliwość czy są czujki od uderzeń? Ostatnio miałem włam do Roverka i dlatego tak drąże ten temat :cry:
Deamian - Nie Mar 11, 2012 12:10

MrSorohc89 napisał/a:
Jeszcze jedna wątpliwość czy są czujki od uderzeń?

W oryginale nie ma niestety :neutral:

TrAViShOn - Nie Mar 11, 2012 14:19

Deamian, opcja psa wyjaśnia wszystko :wink: thx
pozdrówki :mrgreen:

marthinez - Nie Mar 11, 2012 14:36

Deamian napisał/a:
Zarówno w polifotowym i przedliftowym było to samo. Po zamknięciu kluczykiem alarm byl aktywny ale bez czujek ruchu w środku. Opcja gdyby chciało się zostawić w środku np psa albo coś.
Niestety po fl jest inaczej i czujki się zawsze uruchamiają.
Deamian napisał/a:
Czyli immo również będzie Ci działaś gdyż nie jest ono zespolone z alarmem
Po fl immo jest w kluczyku (symbol kluczyka na blacie obrotomierza) i pilot aktywujący alarm nie ma tu nic do rzeczy.
kotulsky - Nie Mar 11, 2012 17:40

ja kupiłem u stiga alarm z wyjściem na centralny zamek. w komplecie były czujniki ruchu 2szt i czujnik udarowy tzn uderzeniowy, syrenka. wpiołem się w instalke alarmem .czujniki zamonntowałem w miejsce orginalnych tzn wyrzuciłem całe bebechy z tej puszki nad głowa pasarzera, wkleiłem na glue nowe,kablami pod plastikami i do bagarznika. syrenke w miejsce orginalnej.diode sygnalizujaca uzbrojenie spiolem z tymi w drzwiach.czujnik udarowy zamontowałem w bagarzniku na wewnętrznej stronie blotnika.troszke regulacji potencjometrem czujników i hula aż chuczy. lekko uchylona szyba = alarm wyje. lekkie puknięcie auta lub przetarcie o zderzak przez innego kierowce = auto wyje. oczywiście kierunki i syrenka sygnalizuja o załaczeniu lub wlamie czy puknięciu.
MrSorohc89 - Nie Mar 11, 2012 18:39

I to jest chyba najlepsze rozwiązanie. Rano sprawdzę te czujki ruchu i jeżeli nie działają to robię tak samo.

Mógłby ktoś na priv podrzucić mi instrukcję montażu siłownika do otwierania bagażnika pilotem?

KRYS - Sro Maj 30, 2012 17:36

A ma ktos opis kabli w centralce z 94r?
kotulsky - Sro Maj 30, 2012 17:48

KRYS to jest link do tematu w którym sir MaYsOn wrzucił tabelke dotyczaca opisu poszczegulnych kabli i kości. wczytaj sie to nie boli; :cool: http://forum.roverki.eu/v...m+r600&start=20

[ Dodano: Sro Maj 30, 2012 18:48 ]
może być mała rużnica w kolorach ale na 1000% nie w ułożeniu ich w kostkach

KRYS - Sro Cze 06, 2012 16:30

Hejka
O jakiej sile ma być siłownik bagażnika?

Deamian - Czw Cze 07, 2012 10:56

u mnie już od dawna dobrze spisuje się zwykły uniwersalny siłownik typu slave
http://allegro.pl/silowni...2398563835.html

KRYS - Pią Cze 08, 2012 08:10

dzięki Deamian.
A wrzucisz zdjęcie jak to zamontowałeś?
Znalazłem też siłowniki , które gabarytowo wydają się być mniejsze o tego co proponujesz
http://allegro.pl/silowni...2348562827.html
Jest sens brac ten mniejszy?

A macie jakieś pomysły jak zrobic by klapa otwierala sie do konca?

Deamian - Pon Cze 11, 2012 23:29

Nie wiem czy jest sens brać mniejszy bo w klapie jest sporo miejsca. No ale mniejsze to zawsze mniejsze. Zdjęcie wrzucę jakoś jutro.

A otwieranie klapy do końca to...
http://forum.roverki.eu/v...ght=baga%BFnika

Balas87 - Sro Lis 28, 2012 12:14

Pomóżcie szukam jakąś niedrogą centralkę z pilotem pod mojego roverka 97rocznik mam immo w kluczyku. kupie cos do 100 zł na alledrogo ??

[ Dodano: Sro Lis 28, 2012 12:14 ]
jako że nikt nie odpisał znalazłem jakiś sterownik z allegro i mam pytanie czy ten będzie działać z moim autem ??
http://moto.allegro.pl/tu...2795211860.html

Marrkus - Czw Lis 29, 2012 22:02

Ostatnio montowałem coś takiego :
http://moto.allegro.pl/li...18824&country=1

Matbia - Czw Lis 29, 2012 23:25

Balas87 napisał/a:
Pomóżcie szukam jakąś niedrogą centralkę z pilotem pod mojego roverka 97rocznik mam immo w kluczyku. kupie cos do 100 zł na alledrogo ??

[ Dodano: Sro Lis 28, 2012 12:14 ]
jako że nikt nie odpisał znalazłem jakiś sterownik z allegro i mam pytanie czy ten będzie działać z moim autem ??
http://moto.allegro.pl/tu...2795211860.html

Ja montowałem dokładnie tą centralkę którą podałes i wszystko ok było

A tak w ogóle to zajrzyj do pierwszego posta w tym temacie, wszystko tam opisałem :)

zeno94 - Wto Gru 04, 2012 18:42

Witam! Zamontowałem sterownik zamka centralnego od stiga wg porady w pierwszym poście ale nie działa mi centralny zamek. Działaja tylko kierunki. Rover jest z 95r. Co może być przyczyną?