Ja mam starego Trawel pilota DX-R5 ,którego teraz można kupić chyba za 300-400pln + mapa polski 2006/7(50 pln) i jestem bardzo zadowolony.I z radyjka i ze zmieniarki -która dokupiłem za 170 pln ,wraz z czujnikiem i pilotem i 10 -ma płytkami.Bez problemu prowadzi .Po zjechaniu z trasy b.szybko pokazuje nową. Pozdrawiam!
Ja używam Garmin zumo 550 ( mam jeszcze Garmin GPS10 do użytku z pocketem, jednak głównie służy do pożyczania go znajomym ) . Używane mapy to:
- CNE v9 dla podróży po Europie
- GPMapa 5 w Polsce
- Niekiedy UMP-wawa
GPM jest moim zdaniem najlepsza w Polsce (z dostępnych na Garmin'a)
CNE v9 jest dziwny. Tzn jest ewidentnie niedopracowany. Z jednej strony ma niezwykle bogatą siatkę drogową (w wielu przypadkach bardziej bogatą niż w rzeczywistości ), jest jednak totalnie wybrakowany w temacie restrykcje, drogi jednokierunkowe, gradacja dróg, jest praktycznie pozbawiony POI w Polsce. GP ustępuje CNE siatką ale po pierwsze ma bardzo dobrą bazę POI, niezłe restrykcje i kierunkowość dróg.
Trudno jest oceniać GP z Automapą. Z punktu widzenia siatki a przede wszystkim danych adresowych chyba lekko AM wyprzedza GP, jednak mając możliwość użytkowania pocketa ze znacznie lepszą aplikacją Garmina nawet o tym nie myślę.
Urządzenia dedykowane biją na głowę rozwiązania pocketowe pod względem łatwości obsługi, wygody a przede wszystkim stabilności. Mimo że MobileXT na pocketa ma dużo większe możliwości od zumo, używam wyłącznie tego drugiego
Pozdrawiam
Wojtek
PS. Oczywiście moje zumo startuje z pięknym logo Rover'a a panel przedni jest w kolorze 'drewna' z deski R75
ja jeżdziłem z TOMTOM'em Go510 (chyba albo 910) + mapy całej europy
byłem bardzo zadowoliny z tej navi bez problemów prowadziła do wiekszych miast i konkretnych ulic... raz gdy na Okęcie jechałem usłyszałem dziwny komunikat "trzymaj sie lewej strony i skręć w prawo" trzymając sie lewej strony wjechałem na wielki wiadukt i w prawo to sie skręcić nie dało navi oczywiście nie są doskonałe ale jeżeli jezdzimy w dłuższe trasy to napewno jest bardzo przydatny a wiekszość dróg w PL jest juz na mapach systemów navi gorzej jeżeli chodzi o pokrycie adresów słyszałem że jest to ok 39% kraju wiec do Niemiec to nam jeszcze brakuje...
mimo to bardzo polecam TOMTOM'a
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
jeżeli chodzi o pokrycie adresów słyszałem że jest to ok 39% kraju
Też o tym czytałem. Ale tak naprawdę to wszystko wynika z tego, że do swojego zestawu map TomTom wykupił takie pokrycie dla naszego kraju. Z tego co wiem, to TomTom wykorzystuje mapy Teleatlas, które zapewniają pełne pokrycie, za które TomTom musiałby odpowiednio dużo zapłacić.
Polecam nawigację TomTom, szczególnie w Europie, jeździłem na niej po Niemczech, Holandii, Belgii oraz Szwecji, sprawdza się dobrze. W naszym kraju jest już trochę gorzej, ale też da się dojechać.
Przyczyną takiego a nie innego pokrycia Polski w TomTomie są właśnie mapy TeleAtlas'u. Niestety TeleAtlas zwyczajnie nie posiada dobrych map Europy wschodniej.
W zakresie budowy bazy współpracuje z IMAGIS'em (nota bene twórcą GPMapy na konkurencyjną platformę) ale idzie to bardzo wolno.
Znacznie więcej danych o naszej części Europy posiada Navteq (który nabył te dane od EMapy twórcy np. AutoPilota) u którego zaopatruje się Garmin jak również Destinator a ostatnio z tańszych rozwiązań iGo. Jednak to co Navteq ma jest obarczone ogromną ilością błędów.
TomTom jest na obecnym etapie nawigacją, która spełnia rolę wynikającą z nazwy na trasach i w kilku wybranych większych miastach. Gdzie indziej polegnie.
Do nawigacji fabrycznych dane dostarczają obie firmy, często jest tak, że do danego modelu dostarcza Navetq a o innego TeleAtlas. Ba, Nawet ten sam model sprzedawany w EU może mieć inną nawigację niż model na rynek NA.
Kilka razy na wlasna prosbe tak (wersja wczesniejsza).
Obecna wersja jesli jade trasa "krotka" a nie "szybka" licze sie z niespodziankami, jednak zawsze do celu dojade - lipy nie ma. Poprawili sporo ta nowa wersje.
[ Dodano: Pią Maj 18, 2007 11:48 pm ]
arrax napisał/a:
ja jeżdziłem z TOMTOM'em Go510 (chyba albo 910) + mapy całej europy
byłem bardzo zadowoliny z tej navi bez problemów prowadziła do wiekszych miast i konkretnych ulic... raz gdy na Okęcie jechałem usłyszałem dziwny komunikat "trzymaj sie lewej strony i skręć w prawo" trzymając sie lewej strony wjechałem na wielki wiadukt i w prawo to sie skręcić nie dało
Moze wjechales na wiadukt, ktory byl nowszy niz wersja mapy
Tak sie zdarza... coz - myslec trzeba jezdzac z Navi
Juz raz tu pisalem, ze w programie TopGear Clarkson jechal SLRem i navi kazal mu skrecic do jeziora/morza
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Ja używam Tomtoma na nokii N70 (symbian) + odbiornik GPS pod BT .
Jestem bardzo zadowolony, jedyny minus to mały wyswietlacz jak do nawigacji ale mapy bardzo dokładne i mądre urządzonko.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum