Ale jeżeli jest to samochód wyrejestrowany to musiałem mieć do niego jakieś ubezpieczenie?????
Pewnie przejdzie, chociaż to musiałby się jakiś prawnik od tych spraw wypowiedzieć, bo generalnie to auta wyrejestrowane nie muszą mieć OC, ale jeśli znów je chcesz w Polsce zarejestrować, to może już być skomplikowane.
Na 99% nikt tego nie zauważy, bo nie było wcześniejszego OC w Polsce.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Tzn. ten samochód będzie pierwszy raz ubezpieczony w Polsce poniewaz jest on sprowadzony z Niemiec:)
No więc pewnie nikt się nie zorientuje, że jest dziura w ubezpieczeniu.
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Ale jeżeli jest to samochód wyrejestrowany to musiałem mieć do niego jakieś ubezpieczenie?????
Hmm...
Każde auto poruszające się po naszych Polskich drogach musi mieć ubezpieczenie. W przypadku kontroli drogowej masz murowany mandat i holowanie pojazdu. Takie same niespodzianki dotyczyły poprzedniego właściciela.
Nie mam pojęcia jak zachowa się UFG w przypadku, gdy okaże się, że auto przyjechało do Polski 06.2006, a ubezpieczenie leci dopiero od 01.2008 (zakładam, że poprzednik nie płacił OC).
A czy auto ma w ogóle ważny przegląd techniczny?
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
ale w Wydziale Komunikacji powiedzieli mi ze bez problemu moge to zrobic po takim dlugim okresie
Przez chwile myślałem, że gościu kiedyś ten przegląd zrobił i teraz będzie trochę nietypowo trzeba załatwiać "resztę"
Ciekawy sprzedawca, jeździł autem bez przeglądu i prawdopodobnie bez ubezpieczenia przez półtora roku. Skoro na tym oszczędzał to jaki jest stan techniczny samochodu?
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Stan techniczny samochodu jest właśnie bardzo dobry. Mój znajomy mi mowił ze jak na ten rocznik samochodu to jest bardzo zadbany i silnik elegancko pracuje a on sie na tym zna ponieważ sam jest mechanikiem
co do tablic - podrabianych, nieważnych (czerwone lub żółte którym wyszło ubezpieczenie) czy tam innych, - można poruszać się po drogach mając przegląd i OC - grozi to jedynie mandatem w wysokości 200 zł za brak dokumentów (rejestracyjnych w tym przypadku)
co do przypadku Asterka (i) - prawdopodobnie auto stało u importera przez ten czas stad brak przegladu, OC itd. - skadinad zastanawiajacy jest tak długi okres od oplacenia akcyzy do sprzedazy - choc znam tez kilka takich przypadkow z autopsji i nie zawsze grozi to walkiem.
mam pytanie. mam sprowadzony samochod z niemiec, wczoraj skonczylo mi sie ubezpieczenie, ktore bylo na 5 dni. Czy moge jezdzic jeszcze bez ubezpiecznia przez jakis cza?
W przypadku kontroli holowanie na parking policyjny (pewnie zapłacisz ze 300 zł + pewnie ze 200 zł za każdą dobę, a nie wydadzą Ci auta bez uregulowania kwestii OC, więc jak Cie kontrola spotka w piątek to popłyniesz na 900 zł ze startu), do tego kara za brak OC (od 390 do prawie 2000 zł) i dodatkowe olbrzymie kłopoty, gdybyś uczestniczył choćby w stłuczce.
Właściciele samochodów osobowych, którzy spóźnili się z opłatą za OC do trzech dni, zapłacą w tym roku karę w wysokości 390 zł. Dla tych, którzy ubezpieczenia OC nie wykupili w terminie nie przekraczającym 14 dni od obowiązkowej daty, kara wynosi 970 zł. Najwięcej, bo 1930 zł, będą musieli zapłacić właściciele pojazdów osobowych, którzy nie opłacą ubezpieczenia dłużej niż 14 dni.
Ale możesz ubezpieczyć auto w Polsce bez przerejestrowania i to chyba nawet na krótkie okresy.
Wydaje mi się, że kolega Kruchy to ćwiczył po zakupie R216 coupe.
Cytat:
Właściciele samochodów osobowych, którzy spóźnili się z opłatą za OC do trzech dni, zapłacą w tym roku karę w wysokości 390 zł. Dla tych, którzy ubezpieczenia OC nie wykupili w terminie nie przekraczającym 14 dni od obowiązkowej daty, kara wynosi 970 zł. Najwięcej, bo 1930 zł, będą musieli zapłacić właściciele pojazdów osobowych, którzy nie opłacą ubezpieczenia dłużej niż 14 dni.
A JEZELI SAMOCHOD KUPILEM BEZ UBEZPIECZENIA I OD DNIA SPISANIA UMOWU UPLYNELY 2 DNI TO CZY CZEKAJĄ MNIE JAKIEŚ KARY Z UBEZPIECZALNI....???
A JEZELI SAMOCHOD KUPILEM BEZ UBEZPIECZENIA I OD DNIA UMOWU UPLYNELY 2 DNI TO CZY CZEKAJĄ MNIE JAKIEŚ KARY Z UBEZPIECZALNI....???
Nie musisz KRZYCZEĆ (na forum pisanie dużymi literami uznawane jest za krzyk ).
Jeśli ktoś (dokładnie to Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny) do tego dojdzie to skasują Cię na 390 zł, ale szanse są małe, bo na razie CEPiK, baza UFG i inne okołosamochdowe bazy danych mocno kuleją i zanim zaczną działać poprawnie, to sprawa się przedawni (a tu jeszcze trzebaby sprawdzać dane z bazą wszystkich ubezpieczycieli w Polsce).
Policję w czasie kontroli drogowej interesuje tylko Twoje obecne ubezpieczenie, bo data rozpoczęcia ubezpieczenia nie musi być równa z dacie przerejestrowania (ja w R600 przerejestrowałem auto w listopadzie, a OC mam do 12 grudnia, bo po prostu przepisałem na siebie OC poprzedniej właścicielki).
Ciebie dotyczy to tylko od dnia zawarcia przez Ciebie umowy, a za wcześniejszy okres odpowiada poprzedni właściciel.
Ale możesz ubezpieczyć auto w Polsce bez przerejestrowania i to chyba nawet na krótkie okresy.
Wydaje mi się, że kolega Kruchy to ćwiczył po zakupie R216 coupe.
Ubezpieczyć można, ale Policja i tak może odholować samochód, ponieważ po naszych drogach nie można poruszać się pojazdem niezarejestrowanym (była o tym przecież dyskusja jakiś czas temu, chyba nawet w tym wątku ).
Auto na żółtych/czerwonych tablicach nie jest zarejestrowane ani w RP, ani w kraju pochodzenia...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum