Witam wszystkich prosze o pomoc w wyborze skrzynki basowej i wzmacniacza do rovera 416si
na Skrzynie chce przeznaczyc ok 350zl , i wzmacniacz moze cos uzywanego gdzies do 150-200zl
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sty 14, 2008 15:11 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Najlepsza skutecznosc ma JBL: 93dB (co prawda nie znalazlem danych Alpine...)
no i wszedzie podaja moc MAX zamiast RMS...
a do czego Ci skutecznosc?? wazniejsze jest qts,fs,vas...
skutecznosc jest wazna w glosnikach estradowych i przy malej mocy wzmacniaczach.
popatrz np na sonic-15 skutecznosc ma cos 86 czy 88db ale przy mocy rzedu 1000w rms robi 150db
Noi mam dylemat bo zastanawiam sie czy nie lepiej zrobic skrzynke samemu tylko nie mam pojecia jak to zrobic niby mam nozyk elektryczny w garazu i plytke mdf nie problem kupic ale nie mam pojecia jakiej wielkosci czym wytlumic skad wziasc bass reflexy i jak zaprojektowac poprostu ,... pomocy myslalem o takim glosniku . Piszcie swoje propozycje
Ostatnio zmieniony przez Brt Wto Sty 15, 2008 21:38, w całości zmieniany 1 raz
jakby co to jestem w stanie zaprojektowac skrzynke pod konkretny glosnik. co do robienia skrzynki ja swoja robilem z OSB 22mm za wyciecie 7 scianek zaplacilem w castoramie cos kolo 15 zl u stolarza z mdf pod wymiar bedzie z 20-30 zl kosztowac. Tunele BR np. www.stx.pl allegro.pl albo wykonaj sam. Ja mam obudowe closed i nie mam problemu
_________________ Sentyment do r200 silverstone pozostanie na zawsze...
a ile kosztuje mniej wiecej sam material z 50 zl ( sama plyta)
[ Dodano: Wto Sty 15, 2008 21:54 ]
juz spojrzalem plytka osb kosztuje ok 35 zl + bass reflex z 4 zl a jak ma wygladac skrzynie ma byc na zasadzie szesciennej bryly ( tylko 6 scian) czy musi miec jeszcze wewnatrz jakas wstawke ? Jak ma byc obita ? Czy w srodku trzeba ja czyms wygluszyc CZym? co potrzebuje ogolnie pokolei do zrobienia skrzyni chodzi mi o materialy
Pozatym prosze o pomoc w wyborze odpowiedniego glosnika
no wiec ja slucham prawie wszystkiego z nastawieniem na house techno noi troche hiphopu rapu + to co leci w radiu eska radiostacja i rmf max .
[ Dodano: Sro Sty 16, 2008 15:59 ]
a tak wogole to zaczolem za przeproszeniem od dupy strony ... w moim roverku siedza raczej fabryczne glosniczki , ktore musze przyznac nie graja najgorzej , 2 tweatery w przednich slupkach 2 glosniczki w przednich drzwiach wydaje mi sie ze to jakies 13 i 2 glosniki w bagazniku slyszalem ze to ponoc sa mb quart (ponoc !) a co do radyjka to obecnie jest to blaupunkt rmd 169 dallas na minidisc ( niby to jest 4x40W ale gra sympatycznie tylko ze nosnik mi nie odpowiada) wszystko jest na seryjnej instalacji , niestety cieniutkie miedziane kabelki pokryte po wiekszosci nalotem takze bede tez sie zabieral do zmiany polozenia nowych kabli z miedzi ofc 2x2,5 mm2 na radio na wzmacniacz oraz na glosniki tylko ze niestety gotowka nie pozwala na zrobienie wszystkiego odrazu ... noi tak co myslicie o tym wzmacniaczu mtxa thunder ? http://www.allegro.pl/ite...2_280w_rms.html
brac go za ta cene czy znalezc cos innego moze z alpiny ?
nastawiam sie raczej na to ze bedzie on napedzal sam subwoofer.
Pozatym w chwili obecnej posiadam ok 250zl przeznaczone na ten cel takze i tak nie kupie skrzyni i wzmaka. A propos tego mtxa czy jest to jakis rewelacyjny wzm. w dobrej cenie ?
tego mtxa bral bym odrazu gdyby mi fundusze na koncie pozwalaly... obserwowalem go juz wczesniej ludzie sie nie znaja dlatego nikt go nie kupil a do suba jak znalazl do tego subik jl'audio 10w0 albo cos z 12 i bylo by git
_________________ Sentyment do r200 silverstone pozostanie na zawsze...
kupilem go za 200 zl z przesylka priorytet +ubezp.
Jezeli idzie na sub no pewnie do bagaznika to teraz w takim razie mniej wiecej ile metrow kabla i jakiego musze kupic zeby go podlaczyc? i pewnie jakies koncowki (widelki ) sie przydadza
W media markt widzialem kable ofc profigolda z tego co wiem to chyba jest dosc dobra marka i zamierzam sie tam udac . Jakiej grubosci musi byc kabel miedzy wzmacniacz a sub ?
powiedz ze zartujesz...
po pierwsze po co Ci kondensator przy 140 rms ( ktorych ten wzmacniacz nie ma)?
po drugie jaki inny sprzet sluchales
najtanszy zestaw jaki oferuje jakis poziom to :
stx 300 ap/
ravemaster bsw 104/124/
reveland axx
ja osbiscie staram sie doradzic cos co oferuje jakis poziom... moje opinie nie sa subiektywne dosc duzo z nich jest obiektywnych popartych podobnymi odczuciami jednego z najwiekszych forow audio ktorego jestem moderatorem. ( zapraszam na www.diyaudio.pl - jest tam dosc obszerny dzial CA )
Wysłany: Sob Sty 19, 2008 19:30
michone napisał/a:
powiedz ze zartujesz...
po pierwsze po co Ci kondensator przy 140 rms ( ktorych ten wzmacniacz nie ma)?
po drugie jaki inny sprzet sluchales [..]
nie zartuje taki sprzet mialem w samochodzie i mam o nim poprostu pozytywne wrażenia. jednostkę miałem Pioneer KEH-8200P z oddzielnym sterowaniem subwoofera, i współgrało to wszystko bardzo dobrze. Tzn nie było przesterowania, i nic nie harczało, głośność wystarczająca. Czego chcieć więcej od suba który służy tylko do odtwarzania niskich częstotliwości <120Hz ? IMO bardzo ważną kwestią jest możliwość oddzielnego sterowania sygnału niskotonowego w radiu, czyli glośność i odcięcie częstotliwości, bardzo często to regulowałem , w zależności od utworu lub jak mi się podobało no ale fakt nie miałem okazji słuchać jakiegoś profesjonalnego sprzętu. Nawet miałem tego solinga montować do roverka ale butle lpg wożę teraz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum