Wysłany: Sob Sty 19, 2008 14:39 Światła przeciwmgielne zamiast mijania w dzień?
Witam
co raz wiecej samochodów porusza się w dzień z wyłączonymi światłami mijania (tylko postojówki) i włączonymi przeciwmgielnymi...
rozumie, że prawnie można tak robić bo "ma się widoczne światła" w dzień więc policja się nie przyczepi?
tylko jaki jest tego cel? ma to fajnie wyglądać? czy oszczędność prądu? przeciwmgielne mają mniejszą moc?
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Sob Sty 19, 2008 14:45
Na przeciwmgielnych absolutnie nie można jeździć. Po drugie nawet się nie da bez włączenia świateł mijania. Ci o których piszesz maja zapewne zamontowane specjalne światła do jazdy dziennej.
Nie, thef - sporo ludzi uważa, że "tak jest fajniej" i rzeczywiście tak jeżdżą, ale to niezgodne z Kodeksem i nei ma żadnego rozsądnego uzasadnienia.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Ale Macieju, nie da się włączyć świateł przeciwmgielnych bez włączenia świateł mijania.
Ależ thef oczywiście że się da!
Jak masz mgłę na maksa to lepiej się jeździ z przeciwmgłowymi, a bez mijania (dwa razy w życiu jechałem w aż tak gęstej mgle).
Przednich świateł przeciwmgłowych nie możesz włączyć bez pozycyjnych, ale bez mijania już tak (stanowi o tym któryś tam z kolei regulamin ECE i jest to przepisane do naszych rozporządzeń).
A tylnych świateł przeciwmgłowych ZTCP nie możesz włączyć bez pozycyjnych i mijania lub przednich przeciwmgłowych.
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Sob Sty 19, 2008 15:29
maciej napisał/a:
No skoro tak prawisz . Obecnie przeciwmgielnych nie posiadam, ale jakoś mi się wydawało w poprzednim aucie, że musiałem włączyć mijania, żeby uruchomić halogeny.
W tym Roverku też nie mam, ale mam w Felicji i miałem w poprzednich 2 Roverkach i jestem pewny że tak jest.
...Przednich świateł przeciwmgłowych nie możesz włączyć bez pozycyjnych, ale bez mijania już tak ... A tylnych świateł przeciwmgłowych ZTCP nie możesz włączyć bez pozycyjnych i mijania lub przednich przeciwmgłowych.
zainteresowany tym zagadnieniem poszedłem zerknąć z ciekawości jak to jest w moim autku i po sprawdzeniu potwierdzam słowa macieja w 100% ...
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
w focusie na bank tak jest
za jazde na przeciwmgielnych jest 100zl mandatu i 2 pkt karne dostalismy kiedys z kumplem w audi b3 (a za czerwone kierunki zabrali dowod )
_________________ Sentyment do r200 silverstone pozostanie na zawsze...
Trzeba tępić debili używających p.mgielnych aby szpanować. w dzień pół biedy ale jak dzisiaj wieczorem w deszczu powłączali idioci to nic nie widziałem . wkur..za mnie to prostactwo.
I prosze niech nikt nie tłumaczy sie jak to więcej widać dzięki p.mgielnym bo pobocze doświetlają. Może i doświetlają pobocze ale jedynie na wysokości przodu auta co jest g** warte bo w tej strefie to nawet ujrzenie wybiegającego dzika to za późno by zareagować.
Trzeba jakąś ogólnopolską akcję zrobić pt: "Wozignoju wyłącz halogeny" to może zaczną się wstydzić jeździć na nich.
A do tego czasu traktuje takich deliwkentów tak samo jak jadących z przeciwka na drogowych - mrugam długimi żeby widzieli jak to miło nic nie widzieć.
Trzeba tępić debili używających p.mgielnych aby szpanować. w dzień pół biedy ale jak dzisiaj wieczorem w deszczu powłączali idioci to nic nie widziałem . wkur..za mnie to prostactwo.
I prosze niech nikt nie tłumaczy sie jak to więcej widać dzięki p.mgielnym bo pobocze doświetlają. Może i doświetlają pobocze ale jedynie na wysokości przodu auta co jest g** warte bo w tej strefie to nawet ujrzenie wybiegającego dzika to za późno by zareagować.
Trzeba jakąś ogólnopolską akcję zrobić pt: "Wozignoju wyłącz halogeny" to może zaczną się wstydzić jeździć na nich.
A do tego czasu traktuje takich deliwkentów tak samo jak jadących z przeciwka na drogowych - mrugam długimi żeby widzieli jak to miło nic nie widzieć.
forum to nie podwórko... prosze o troche kultury... to samo mozna napisac nie uzywajac wulgaryzmow...
Ale Macieju, nie da się włączyć świateł przeciwmgielnych bez włączenia świateł mijania.
Jak masz mgłę na maksa to lepiej się jeździ z przeciwmgłowymi, a bez mijania (dwa razy w życiu jechałem w aż tak gęstej mgle).
Przednich świateł przeciwmgłowych nie możesz włączyć bez pozycyjnych, ale bez mijania już tak (stanowi o tym któryś tam z kolei regulamin ECE i jest to przepisane do naszych rozporządzeń).
A tylnych świateł przeciwmgłowych ZTCP nie możesz włączyć bez pozycyjnych i mijania lub przednich przeciwmgłowych.
Potwierdzam, że się da. Wracałem ostatnio w takich warunkach z Kielc. Na postojowkach i przeciwmgielnych ponieważ przy włączonych światłach mijania widoczność była praktycznie zerowa.
Was naprawdę oślepiają auta jadące na przeciwmgielnych w deszczu Nie jestem w stanie tego zrozumieć, mijam wiele razy auta z włączonymi p. mgielnymi i w żaden sposób mi to nie przeszkadza/nie pogarsza mojej widoczności. Największym problemem są źle ustawione światła u jadących z naprzeciwka, a takich jest ok 40% na moje oko.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Posty: 139 Skąd: Brzeg Dolny/Wrocław
Wysłany: Sro Sty 23, 2008 23:14
Dokładnie, światła przeciwmgielne są ustawione praktycznie w ziemię, ostatnio jechałem wieczorem w deszcz i mijałem kilka aut na p.mgielnych i w ogóle mnie nie oślepiały, w przeciwieństwie do aut z źle ustawionymi światłami, albo jakimiś dziwnymi żarówkami.
Mam Roverka 214i rok 1997 i zauważyłem, że mnie to tylko 4% użytkowników dróg nie oślepia! Myślę że 20% ma "źle" ustawione światła, albo jakieś cuda niebieskie itp, a 76% oślepia mnie dlatego, że poprostu ja mam słabe światła. hmm.. z tego wynika, że 4% ma słabe światła, albo te 4% jeżdżą maluchami:))) cho maluchy też dają popali światłami.
Dlaczego mam tak słabe światła?? Żarówki mam nowe i nie kombinowałem tylko założyłem 50/60W (chyba takie) z "plus tam ileś % światła, firmy "tungsram"czy jakoś tam. W deszcz nie widze "NIC" i nienawidze jeździc nocą.
Pomógł: 5 razy Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 318 Skąd: Nowy Targ
Wysłany: Sob Sty 26, 2008 08:49
Ja mam podobnie ze w deszczu jadac moja 214 w dodatku jak jest ciemno to malo co widze moze kilka metrow przed auto, a jak jest noc bez deszczu to juz lepiej cos widac ale i tak kicha slabe mam zarowki czy co? (o_O)
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wysłany: Sob Sty 26, 2008 22:45
ja tak mam tylko jak mam zabrudzone lampy( czyste święcą aż miło oprócz tego że jedna jest jaśniejsza od drugiej...:/), wystarczy trochę kurzu na nich i już praktycznie nic nie świecą ale może koniec off-topa?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum