Mam taki oto problem, że nazbierała mi się suma o ok. 43800zł brutto wiec niestety przekraczam 1 próg podatkowy, mam za dużo o jakieś 400zł, czy mogę coś zrobić w tej materii?
Wszystkie umowy które posiadam są umowami o dzieło.
4 umowy to umowy o wykonanie nie materialnej usługi artystycznej typu przygotowanie oprawy muzycznej/koncertu.
Suma za takie umowy stanowi jakieś 30000zł brutto a reszta to pozostałe bardzo rożne większe i mniejsze.
Będę wdzięczny za jakieś informacje, bo sam nie mam pojęcia co mogę zrobić w moim przypadku.
Z góry bardzo dziękuje.
Ps. jestem osobą fizyczną, bez działalności gospodarczej bo takowa jest mi zbędna, aktualnie studiuje więc mam ubezpieczenia itp.
_________________ Music Sounds Better With...Me
Ostatnio zmieniony przez Spiro Sro Sty 23, 2008 03:13, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sty 21, 2008 16:20 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ale nie rozumiem o co chodzi?
Przecież stawkę drugiego progu zapłacisz od 400 zł, a nie od całości (czyli dodatkowo trochę ponad 50 zł ponad to co pewnie i tak odpowadziłeś jako zaliczkę do US).
Więc dlaczego 7 tys.?
Chcesz uniknąć całości?
Chyba też nie, bo od całości to byłoby ponad 8 tys.
Wydaje mi się, ze coś źle liczysz albo nie napisałeś dokładnie o co chodzi.
A jeśli chodzi o Twoje umowy o dzieło, to coś mi się kojarzy, że powinienneś mieć 50% kosztów uzyskania, bo to podobnie jak za prace naukowe.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
ZTCP w tym roku wreszcie progi zostały "odmrożone".
Wcześniej to chyba nawet 37000 było.
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
tak to wygląda w praktyce, chodzi też o to aby nie wejść w podatek VAT
Podstawa obliczenia podatku w złotych jako 1 próg na rok 2007
43 405 - 19% minus kwota zmniejszająca podatek 572 zł 54 gr
43 405 - 85 528 podatek wynosi 7 674 zł 41 gr + 30% nadwyżki
powyżej
85 528 podatek wynosi 20 311 zł 31 gr + 40% nadwyżki
Roczny dochód nie powodujący obowiązku zapłaty podatku wynosi - 3 015 zł
Tak to wygląda w rzeczywistości.
aby nie wejść w VAT to nie należy przekroczyć sumy 39700zł
ale nie wiem jakich umów to się tyczy.
Niestety nie wiem czy tak jest w 100%, nie mam jak narazie żadnego potwierdzenia.
Zapewne jest tak że należy zapłacić podatek od sumy którą się przekroczyło, ale wtedy np. nie otrzymam zwrotu 572zł a będę musiał dodatkowo dopłacić...
Po pierwsze - w pierwszym poście nie wspominasz nic o VAT'cie
Po drugie - czy masz działalność gospodarczą?
Bo jeśli nie, to VAT Cię nie dotyczy!
Jeśli podpisujesz umowę jako jednoosobowa firma, to tak, ale wtedy skolei płacisz 19% liniowy podatek od dochodów od osób prawnych (CIT)i nie obchodzą Cię progi.
Jeśli umowy o dzieło podpisałeś jako osoba fizyczna (a jeśli dobrze rozumiem Twoje posty tak właśnie było), to interesuje Cię tylko podatek od osób fizycznych (PIT) i tu są opisane wcześniej progi, ale żaden VAT Cię nie obchodzi.
Przeczytaj ustawę o podatku dochodowym od osób fizyczny, o podatku dochodowym od osób prawnych i o podatku VAT i nie mieszaj ludziom w głowach.
Albo, jeśli chcesz poradę to opisz dokładnie jaką działalność prowadzisz, jakie umowy podpisałeś (typy umów, rodzaj odprowadzanej zaliczki na podatek itp), ale to, moim zdaniem, nie są informacje do rozpowszechaniania na takim forum.
Walkie, a Twojej logiki nie rozumiem - ja wolę wejść w 2 próg niż nie...
W końcu jak przekroczę zostanie mi 70% z tej kwoty, o którą ten próg przekroczę, a jak nie przekroczę, to zostanie mi 0% z tej kwoty!!
Czyli jak przekroczylam to mi cos oddadza czy mam doplacic? Ja sie nie znam
Pracodawca powinien pobierać większą zaliczkę na podatek w ostatnich miesiącach roku (mniejsza suma netto; tak jest u mnie przynajmniej) i tutaj ta odchyłka "oddadzą/ja dopłacę" jest zawarta.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
W przypadku jednego PITu zawsze wychodziłem na 0, ale w tym roku będą 2 i nie wiem jak to bedzie. Raczej nie powinienem dopłacać, bo zaliczka przezornie była od razu 30% wpłacana z tego drugiego PITa, ale dopiero po rozliczeniu wyjdzie kot z worka
Czyli jak przekroczylam to mi cos oddadza czy mam doplacic?
Wyjdzie jak policzysz, bo to zależy jak Twoja księgowa pobierała zaliczkę w ciągu roku.
Acha, mam jednego pita. Czekam jeszcze na pita orsona. Jak ja tego nie lubię. Rok temu jak się rozliczaliśmy to raz wychodziło że jesteśmy n 0 a drugim razem że dopłacić 800 zl i tak 4 razy w kółko - oddaliśmy tego co byliśmy na 0 hehe.
Macieju, zupełnie nie rozumiem po cóż tak sie unosisz w tej sprawie, aczkolwiek dziękuje Ci za rady które umieściłeś w swoich wypowiedziach.
Wydaje mi się, że w moim 1 poście wyraziłem się dosyć jasno.
Nie mam zamiaru wprowadzać nikogo w błąd, a jeżeli tak się stało to jedynie wynikało z mojej nie wiedzy.
Znając odpowiedź na zadane pytania nie fatygowałbym i nie poruszał tego tematu na forum, lecz zapytałem myśląc sobie, że może ktoś zaglądający tutaj, zajmuje się takimi sprawami na co dzień i mógłby pomóc mi jak i innym użytkownikom w rozwiązaniu jakiś drobnych niejasności związanych z fiskusem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum