Wysłany: Wto Sty 22, 2008 22:34 Programowanie w jezyku C
witam,
jestem juz zdesperowany... mam do napisania program w jezyku c, ktory po wpisaniu tekstu wyswitli mi to samo slowo, tylko kazda literka bedzie o jeden przesunieta w alfabecie.
cos typu:
wpisuje: abc
wynik: bcd
ma ktos pojecia jak to zrobic ?
kazda pomoc bedzie mile widziana
Marcin
_________________ O_o
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sty 22, 2008 22:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Powinienneś jeszcze dodać obsługę błędów, bo będą jaja np. przy 'Z' - może wyjść jakiś "biały znak".
Pozaty sprawdź, bo napisałem to z pamięci i bez kompilatora, a w C nie pisałem ze 4 lata.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Już widzę, że zapomniałem o alokacji pamięci pod stringi - musisz albo użyć funkcji malloc albo, jeśli znasz długość tych stringów, to możesz dać tablice znaków char text1[30];.
No i nie dałem header'ów, bo ich nie pamiętam.
Chyba stdio.h, alloc.h i jeszcze może conio.h jakbyś chciał jakieś bajery konsolowe.
[ Dodano: Wto Sty 22, 2008 22:47 ]
Skiba napisał/a:
Jedna pętelka i znak po znaku dodawaj +1 do kodów ASCII ...
Poszedłeś na łatwiznę.
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
a o co chozi z malloc ? jak by to wygladalo w tym przypadku ? Chodzi o to, ze dlugosci nie znam, bo to moze byc jakie kolwiek slowo.
Myślę, że w tym przypadku możesz założyć np. 100 znaków i olać problem.
Ale gdyby nie to należałoby wczytywać znak po znaku (np. funkcją getch() albo podobną) i po wprowadzeniu każdego znaku alokować kolejny kawałek pamięci, bo inaczej program może zacząć pisać poza swoim miejscem w pamięci (np. w miejscu na inne zmienne) i się zwiesi. Tak w skrócie.
Nie lubię od razu kodu komuś dawać Jak potem taka osoba ma się nauczyć programować ?
W sumie racja.
Ja to chciałem sprawdzić, czy jeszcze coś pamiętam z C.
A przez to ze mnie na pierwszym roku studiow zwolniono z C i C++ teraz nic nie pamietam. Na III r. wybralem specjalizacje Sieci Komputerowe i wiedza zanikla... ale przypomnialbym sobie jesli trzebaby bylo
Maciek skoro ty taki wymiatacz jestes w C to w PHP tez musisz sobie radzic doskonale.
Moze jednak sie zawezmiesz w koncu nad kodem roverki.pl
Pozdrawiam,
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Radzę sobie z PHP, z wymiataniem to przesada.
Ale jakoś zawsze jak się za to zabierałem to wyjeżdżałem, coś mi wypadało i nigdy nie wychodziło.
Mam nawet od 2 lat przygotowane skrypty do migracji głównych table do PostNuke, tylko nigdy tego nie skończyłem...
Zawsze albo brakło czasu albo motywacja siadała...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum