Forum Klubu ROVERki.pl :: [R ALL] Żarówki H7
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: sTERYD
Czw Lis 18, 2010 11:54
[R ALL] Żarówki H7
Autor Wiadomość
thef 

Wysłany: Nie Sty 20, 2008 08:36   

Wazzabii napisał/a:
Dlatego też w dzień będę jeździł na pozycyjnych+halogeny (jako dzienne)
Niech Cię ręka boska broni, bo jak spotkam Cię tak oświetlonego na drodze, to wezmę wiatrówkę i sprawdzę celność na Twoich halogenkach ;) .

SPAMU¦

Wysłany: Nie Sty 20, 2008 08:36   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

KuBaB 

Wysłany: Nie Sty 20, 2008 13:01   

Wazzabii: a czy przypadkiem w Polsce NIE JEST ZABRONIONA jazda na halogenach :?: :?: :?: :?: :?:

argail 

Rover 75

Wysłany: Nie Sty 20, 2008 13:15   

Wazzabii napisał/a:

Szczerze mówiąc - przynajmniej mnie - wkurzające -> http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=22886

[ Komentarz dodany przez: thef: Pon Sty 21, 2008 09:15 ]
Argail, tylko beż wulgaryzmów ;)
Ostatnio zmieniony przez thef Pon Sty 21, 2008 09:15, w całości zmieniany 1 raz  

xamen 

Wysłany: Nie Sty 20, 2008 14:22   

hello

a ja zadam pytanie inne. Cena 75 zł za zestaw żarówek mnie trochę zmierziła, więc szukam czegoś tańszego. Powiedzcie mi, czy te tanie żarówki za 10-15 zł (za komplet) reklamowane jako "żarówki halogenowe z efektem xenonu", które dają niby 30-50% więcej światła od tradycyjnych i białe światło to warte są uwagi? Jak z ich świeceniem? Jak z trwałością?

Teraz mam zwykłe żarówki, które kupiłem razem z autem i już mi się przepaliła jedna :/ więc i tak muszę kupić. Mogę wydać parę złotych więcej jeśli będą faktycznie dawały lepsze światło i lepiej wyglądały, ale nie chcę znowu co 3 miesiące wymieniać ich na nowe...

Poradźcie ;)

wolarz 

Wysłany: Nie Sty 20, 2008 14:48   

xamen napisał/a:
nie chcę znowu co 3 miesiące wymieniać ich na nowe...

za 10-15zł (komplet) na pewno będziesz :wink:

michone 

Wysłany: Nie Sty 20, 2008 15:02   

Wazzabii napisał/a:
żarówki doszły, zamontowałem.
Powiedzieć musze, że widać różnice :mrgreen:
Ma razie nie testowałem w nocy poza miastem, ale niedługo pewnie jakaś trasa się zdarzy, więc napisze wrażenia i z tego.

zmartwiła mnie informacja na pudełku, że żarówki te mają o połowe mniejsza żywotność od żarówek standardowych.
lepsza widocznosc kosztem pogorszonje zywotnosci

sTERYD 
Klubowicz

Wysłany: Nie Sty 20, 2008 15:06   

michone napisał/a:
lepsza widocznosc kosztem pogorszonje zywotnosci

jeśli chodzi o te z niebieskim "filtrem" to widoczność na pewno ne jest lepsza ;)

xamen 

Wysłany: Nie Sty 20, 2008 20:56   

to ja teraz nie wiem...
z Waszych wypowiedzi wynika, że żarówki, które dają lepszą widoczność (choć wcale nie aż tak dużo lepszą) mają znacznie krótszą trwałość i kosztują dużo, a żarówki tanie mają pewnie podobną trwałość, tyle że są... tańsze :)
więc dlaczego kupować te drogie???

TomC 

Rover 400

Wysłany: Pon Sty 21, 2008 07:50   

Proste jak budowa cepa :razz:
Żeby żarówka o mocy 55W świeciła mocniej czyli jaśniej musi mieć skrócony żarnik co w efekcie daje większą emisję światła ale negatywnie wpływa na żywotność żarówki ponieważ krótszy żarnik szybciej się przepala. Nie ma na to rady. Albo więcej widać ale to kosztuje albo widać normalnie czyli prawie nic ale portfelik spokojny.
Ja w swoim czasie przetestowałem sporo żarówek.
Fajnie świeciły BlueVision od Philipsa ale tylko w dzień albo gwiaździstą piękną noc. :roll:
W nocy podczas deszczu lepiej mieć pod ręką mocną latarkę dzięki której widać cokolwiek. Po prostu słabo :cry:
Teraz śmigam na Tungsram Megalight +50%. Żarówki tanie (do 40zł), jasno świecą, a po regulacji świateł w SKP widzę dalej o kilka metrów.

giewu 

Wysłany: Pon Sty 21, 2008 11:37   

Wazzabii napisał/a:
...Dlatego też w dzień będę jeździł na pozycyjnych+halogeny (jako dzienne)
... pomimo tego, iż jest to niezgodne z przepisami :twisted:

Brt 
mgz insz.

Wysłany: Pon Sty 21, 2008 11:46   

moim zdaniem korzystniej jest spróbować wykorzystać światła drogowe do jazdy dziennej oczywiście po pewnych przeróbkach w instalacji (obniżenie napiecia + automatyka zapalania lamp). I sądzę, że to będzie zgodnie z przepisami ;) W wolnej chwili postaram siewdrożyć takie "cudo" u siebie ;) opiszę ofkors wrażenia ;)

blue827 

Wysłany: Pon Sty 21, 2008 19:39   

Zamiast układu obniżającego napięcie lepiej zastosować diody H7, właśnie tak zamierzam przerobić swoje wewnętrzne drogowe światła na dzienne. Odłącze od instalacji drogowych i włoże tam takie >>diodowe żarówki H7 , będą się zapalały wraz z włączeniem silnika.
Natomiast zewnętrzne reflektory mają u mnie żarówki H4 więc pełnią rolę mijania i drogowych.

Brt 
mgz insz.

Wysłany: Pon Sty 21, 2008 19:54   

no u mnie są tylko H4 więc nie bardzo jest inny wybór ;)

AndrewS 
Klubowicz

Rover 800

Wysłany: Pią Sty 25, 2008 00:48   

TomC napisał/a:
Żeby żarówka o mocy 55W świeciła mocniej czyli jaśniej musi mieć skrócony żarnik co w efekcie daje większą emisję światła ale negatywnie wpływa na żywotność żarówki ponieważ krótszy żarnik szybciej się przepala.

ale krótszy zarnik bedzie bral wiekszy prad , a wtedy przy wiekszym pradzie, bedzie wieksza moc zarowki czyli nie bedzie juz 55W, a wiecej

blue827 napisał/a:
Odłącze od instalacji drogowych i włoże tam takie

pogorszysz sobie wtedy drogowe
Jawa 350

Ferrus 

Rover 45

Wysłany: Pią Sty 25, 2008 08:26   

Foczes napisał/a:

(...) ostatnio porównywałem barwę światła z moim kolegą (mazda mx-3) który ma założone jakieś tanie bez firmówki za 25 złotych i sie zawiodłem...jego świecą bielej niż moje ... :cry: ale co zrobić...

Kolor to akurat drugorzędna sprawa, choć uzależniona od żarówki.
Dodatkowo odcień zależy od wieku reflektora - starszy reflektor daje mniej intensywną barwę bo 'lustrzanka' wewnątrz (czy jak to tam nazwać :razz: ) matowieje.
Poparte moim doświadczeniem - nie wiem co mnie podkusiło, żeby w starym aucie zbity reflektor wymienić na nowy (a nie używany) :oops:

xamen napisał/a:
hello

a ja zadam pytanie inne. Cena 75 zł za zestaw żarówek mnie trochę zmierziła, więc szukam czegoś tańszego. Powiedzcie mi, czy te tanie żarówki za 10-15 zł (za komplet) reklamowane jako "żarówki halogenowe z efektem xenonu", które dają niby 30-50% więcej światła od tradycyjnych i białe światło to warte są uwagi? Jak z ich świeceniem? Jak z trwałością?

Teraz mam zwykłe żarówki, które kupiłem razem z autem i już mi się przepaliła jedna :/ więc i tak muszę kupić. Mogę wydać parę złotych więcej jeśli będą faktycznie dawały lepsze światło i lepiej wyglądały, ale nie chcę znowu co 3 miesiące wymieniać ich na nowe...

Poradźcie ;)

A trwałość tych tanich żarówek jest godna politowania :mad:
Od dłuższego czasu usiłowałem mieć oba światła mijania sprawne. Więc poszedłem do sklepu i kupiłem nową H7 za już przepaloną. I za tydzień znowu. I znowu . I znowu. I znowu! Normalnie pojechałem do elektromechanika zmierzyć napięcie ładowania, bo to przecież, aż niemożliwe żeby tyle żarówek 'samo' zdechło... a jednak możliwe.
Unikajcie zakupów w 'hipermakretach' i tanich żarówek. Najprawdopodobniej są zleżałe (i nie wytrzymują wstrząsów na drodze - 3 takie teorie usłyszałem) oraz ich jakość produkcji jest po prostu niższa.
W końcu wydałem 2x35zł na Philipsa i wreszcie nie mam problemu :lol: A czy świecą lepiej... hmm... widzę że kolor jest inny, ale intensywność trudno mi zmierzyć ;-) Na pewno jednak nie mam na co narzekać.

Odpowiedz do tematu