Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: wszystkie
Witam
Jestem nowy na forum..
Jestem również posiadaczem Rovera 216 Si Coupe Targa 90kW.
Od jakiegoś czasu mam problem z kontrolką Check Engine.. pod pasażera chodniczkiem zauwazylem ze jest dioda i mruga ona 13 razy.. czyli z tego co czytałem kod błedu 13 "Obwód czujnika ciśnienia bezwzględnego" czy mógłby mi ktoś powiedzieć coś więcej na temat tego błędu??
pozdrawiam
Nismozmc
Ostatnio zmieniony przez sTERYD Pią Lis 19, 2010 22:47, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lut 05, 2008 18:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Mar 2001 Posty: 99 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Lut 05, 2008 21:19 Re: R 216 SI Coupe Targa
NismoZmc napisał/a:
zauwazylem ze jest dioda i mruga ona 13 razy.. czyli z tego co czytałem kod błedu 13 "Obwód czujnika ciśnienia bezwzględnego" czy mógłby mi ktoś powiedzieć coś więcej na temat tego błędu??
Również witamy.
Na początek spróbuj skasować błędy w ECU. Prawdopodobnie w skrzynce bezpieczników będzie się znajdował bezpiecznik od komputera. Może być oznaczony jako np. backup. Wyjmij go na jakiś czas (powiedzmy 1-2 min). Następnie sprawdź czy błąd nadal występuje. Sprawdź też przewód (rurkę) doprowadzającą podciśnienie z kolektora dolotowego do czujnika MAP, czy nie jest popękany lub nie ma innych nieszczelności. Można też sprawdzić sam czujnik MAP. W tym celu należy odłączyć rurkę od kolektora i przy włączonym zapłonie zmierzyć napięcie woltomierzem na wyprowadzeniach czujnika. Powinno wynosić ok. 5V. Następnie należy wytworzyć sztucznie podciśnienie w rurce odłączonej od kolektora i podłączonej do czujnika. Jak wytworzyć podciśnienie pozostawiam Twojej inwencji. Może to być np. strzykawka jednorazowa podłączona do rzeczonej rurki. Wyciągając tłok wytwarzamy podciśnienie i napięcie na MAP powinno się zmieniać (zmniejszać). Jeśli tak się nie dzieje to czujnik do wymiany.
Popytaj też na forum www.hondapl.org
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum