jakby się zmieścił gdzieś u mnie pod maską to łaj not ale akurat w tym wypadku pesymizm przeważa Kto widział komorę silnika R200 w klekocie wie o czym mówię
Marian_K, Może byś zrobił jakiś artykulik na temat tego sterownika. Ze schemacikiem i wykazem części no i softem do tego.
Na artykulik, to nie bardzo teraz mam czas... ale, tak na dobrą sprawę, to nie ma co pisać artykułu.
Wszystko jest pięknie opisane tu: http://www.openbmw.com/bus/ w dziale Interfacing. Dalej są podane możliwe w użyciu kości do budowy interfejsu: TH8080, TH3122, MC33290, MC33199, U6812B, ... itd które trzeba połączyć z MAX 232 (obsługa portu RS-232). To wszystko. Schematy dla wszystkich kości są w katalogach - nie trzeba niczego przerabiać.
Oczywiście zamiast MAX 232 można pokusić się o zrobienie jakiegoś układziku do podłączenia na USB, ale mi już sie nie chciało bawić.
sam sterownik oddalem do kolesia co zajmuje sie typowo sterownikami od samochodow
Kupiłem używane webasto w Firmie Auto-Szkot (tak w nawiasie, chciałbym tę Firmę zarekomendować, bo faktycznie działają sprawnie, profesjonalnie i niezbyt drogo - jak to zrobić, aby więcej użytkowników Rover-ków się o tym dowiedziało ).
Podłączyłem i od strzała uruchomiło się i odpaliło (podałem napięcie + na pin 1, silnik nie był uruchomiony ).
Jedno mnie tylko zastanawia, bo kiedy popracowało chwilkę (kilkanaście minut), podgrzało płyn w układzie, wygasiło się a następnie biały dym poszedł z rury zasysającej powietrze, i za chwilkę włączył się wentylator i zassał ten dym i wyrzucił rurą wydechową - zakopciłem trochę okolicę - czy tak powinna kończyć się praca webasto ?
chętnie przekazałbym komputerek webasto do przebadania i ew. naprawy - ponieważ podejrzewam, że to on był przyczyną nieodpalania webasta
[ Dodano: Pon Sie 04, 2008 08:00 ]
Marian_K napisał/a:
Bez schematu - zgaduj zgadula :-(
Mam jakiś schemat, ale nie jestem pewien czy dotyczy tej płytki.
Załączę foto poniżej:
[ Dodano: Pon Sie 04, 2008 08:02 ]
to jest ta płytka którą posiadam
[ Dodano: Pon Sie 04, 2008 08:06 ]
a oto schemat - jeśli się przyda, to i ja chętnie przekaże płytkę do naprawy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum