Pomógł: 8 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 567 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 19:22 [R100] Jaki olej do silnika??
Typ: VVC Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: wszystkie
Nadeszla ta chwila aby zmienic olej w silniku, jaki moge zastosowac? Teraz jezdze na 10W40 pol syntetyk. Chcialbym jakis dobry olej do wysokich temperatur. Macie jakies doswiadczenia z takimi olejami? Czy moge np wlac jaki sytetyk, czy lepiej pol syntetyk?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Lis 23, 2010 00:15, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 19:22 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 20:15
Wybierz olej na podstawie parametrów , które dla Ciebie są ważne. Ja aktualnie zalałem Motul 6100 10W40 półsyntetyk. Nie ma wysokiej liczby TBN, 8.6 bo przy jeździe na lpg nie jest to istotne ale pozostałe parametry lepkościowe bardzo przyzwoite.
Jeśli zalezy Ci aby w wysokiej temperaturze trzymał większą lepkość to patrz na parametr 'Lepkość w temp. 100'C. Najlepsze te parametry będą miały oleje .W50 i .W60.
Ale czy warto? olej jest chłodzony borygiem, np. u mnie jest termostat 78C, mam nową chłodnicę i wychodze z założenia że dzięki temu olej ma dobre chłodzenie, nie dostaje tak bardzo w kość.
Pomógł: 67 razy Dołączył: 13 Lis 2001 Posty: 1096 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 20:22
Wydaje mi sie że to co zaleca fabryka to w naszych warunkach pogodowych najlepszy kompromis (10w-40 półsyntetyk) powiedz może jaki przebieg ma twój silnik bo do takich lekko zużytych to valvoline maxlife ponoć jest jedną z najkorzystniejszych opcji. Wielu go chwali (również tu na forum) - ponoć ładnie uszczelnia silnik, zapobiega poceniu się jednostki i ogranicza przedmuchy
Jednocześnie należy pamiętać że te najpopularniejsze oznaczenia typu "10-w40" to tylko oznaczenia zakresu temperatury pracy do którego przeznaczony jest dany olej i jest w głównej mierze zależny od strefy klimatycznej lub temperatury pracy.
Ważniejsze są jednak oznaczenia jakościowe - to te dziwne znaczki np wg API: SL/CF mówiące o jakości oleju.
Lub wpisać w "gógle" jakieś zapytanie w stylu "klasyfikacja jakościowa olei silnikowych"
Generalnie Rover miał swoje wymagania co do oleju określone specyfikacją RES.22.OL.G4 - i nawet oleje firmy Lotos go spełniają - kiedyś była taka informacja na opakowaniach ich olejów syntetycznych i półsyntetycznych.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 567 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Kwi 07, 2008 20:30
Samochod jest przeznaczony do zabawy, czyli sciagnie, street ustawki. Silnik ma okolo 160tyskm. Kumpel polecal mi motulu 300v competition czyli 15w50, albo castrol tws 10w60.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum