tommsz, mam problem z moim rowerkiem komp pokazuje jakies dziwne spalania nawet do 16l/1oo km po miescie czy to normalne (1.8 benzyna) sprawdze jak jest naprawde gdyz zatankowalem do pelna
a może może tyle pokazać
to jest dość ciężkie auto i 16l/100km w cyklu miejskim to nic dziwnego
a zresetuj spalanie ustań pod lekką górką rusz dość dynamicznie i włącz spalanie to ci pokaże i z 70l/100km ale tylko chwilowo jak już się rozbujasz spalanie będzie spadać
witam nawet obroty mi skacza mam problem z odpalaniem jak odpali to na luzie pokazuje 600 obr/min to jakby za malo wymienilem silnik krokowy i nic to nie dalo chyba cos z elektryka gdyz jak odpinam kostke z krokowego nic sie nie dzieje chyba pojade sprawdzic to do warsztatu komputer chyba pokaze usterke
tomczyk32, używaj znaków interpunkcyjnych!
A teraz na spokojnie: to jest wątek o spalaniu w 75 z silnikiem diesla. Załóż nowy wątek, bo tu nikt nie zagląda w celu pomocy benzyniakom. Serio. Lepiej wyjdziesz na tym jak będziesz miał swój temat w dziale "Usterki i porady techniczne".
A teraz na spokojnie: to jest wątek o spalaniu w 75 z silnikiem diesla. Załóż nowy wątek, bo tu nikt nie zagląda w celu pomocy benzyniakom. Serio. Lepiej wyjdziesz na tym jak będziesz miał swój temat w dziale "Usterki i porady techniczne".
R 75 2000 CDT - spalanie trasa min 4,9l/100km.
trasa średnie 5,5l/100km.
jazda mieszana 6,0l/100km.
miasto 6,5-8l/100km.
Zasadniczo po miescie max 8 l. z tym ze ja raczej delikatnie jeżdże.
V- max 185km/h, nie chce sprawdzac na maxa ile pójdzie bo miał jeszcze zapas na obrotomierzu ale szkoda mi samochodu. Pedkośc przelotowa 140-150 jest ok.
u mnie też komputer pokazywał w mieście 9-12 l ale po podjechaniu na komputerek w celu wykasowania błędów, mechanik zauważył że mam uszkodzony termostat. Po jego wymianie w mieście spalanie przy tej samej jeździe spadło średnio o 2 litry
Thrillco [Usunięty]
Wysłany: Czw Lis 13, 2008 08:11
Rzeczowo:
trasa: 5-6l/100km
miasto: 6,5-8l/100km
cykl mieszany w proporcji 50/50 -śr. 6,5l/100km
Ale jak mam taki miesiąc, ze mi się częsciej niż normalnie głupawka załącza to te wartości są o ok 0,5-1l wyższe, jednak na codzień jeżdże bardzo spokojnie niemal stosując ecodriving...ale bez tej całej paranoi z gaszeniem silnika na swiatłach itp.
A...dodam ze autoklimy uzywam raczej z rzadka, bo w sumie niewiele w tym roku było naprawde goracych dni, poza tym miałem uwalony wiatrak a od sierpnia to zamiast lata mamy jesień więc w sumie auto czesto gesto jeździło z zupełnie wyłaczoną klimą, bo temperatury wewnątrz i na zewnątrz byuło optymalne jak dla mnie. Do pracy jak jade to na 6km tez nie ma sensu odpalać klimy, chyba ze w celu odparowania szyb ale to wystarczy zwykły nadmuch przez minute i koniec.
Zauwazyłem jednak, że jak R75 na trasie pogonic tak 160-180km/h to przestaje być tak oszczędny, choć to tez kwestia paliwa....w wakacje tankowałem w Czechach na Shellu i potem w nocy autostradą ok 70% dystansu pokonałem ze srednią 160km/h zblizając się czesto do v-max i jakoś nie stwierdziłem zawyżonego spalania...na pełnym baku wyszło może 40km mniej niż zazwyczaj.
notabene...za to bardzo lubie te autko Duże jak Jag oszczedne jak Golf SDI No i całkiem szybkie na trasie.
Witam przejechałem swoim roverkiem 1500 Kraków-Magdeburg spalanie 5,7 l/100km przy 130 km/h w mieście pali 8-8,5 na 100km uważam to za satysfakcjonujące .
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Wto Gru 08, 2009 20:54
Chyba mieścisz się w normie.U mnie przy spokojnej jeździe(ale bez przesady)5,5 poza miastem.W mieście nigdy nie litrażuję samochodów,bo różnie bywa.W sierpniu z przyczepą kempingową na odcinku 2200 km średnio 6,5.
U mnie po 400 kilosa 80 miasto reszta trasa predkosc 120-130 wyszlo 5,5 litra ,
mam pytanie kasowaałem błed punkltem 21 bo mi coas w 14,0 wyskaliwalo i dalej wyskakuje ale nie oto chodzi czy jak zrobilem reset 21 punkt to skasowalem ustawienia punktu 20 bo nie nie zagladalem tam wczesniej i niewiem jaka tam byla wartosc, ciekawi mnie czy moze mi sie spalanie zmienic.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 34 Skąd: białystok
Wysłany: Wto Gru 08, 2009 23:02
witam
mi latem na mieście spala ok 7l
zimą na mieście ok 8.5l (średnia w mieście i latem i zmą wynosi ok. 32km)
na trasie białystok - szklarska poręba (ok. 700km) wyszło 5.7; średnia prędkość ok. 120-140 km/h. w szklarskiej odłączłem EGR bo mi zaczynał szwankować i wracająć do białego wyszło 5.1, a na dodatek to większość drogi ok 140 km/h trzymałem. tak na marginesie to po tuningu w łodzi na trasie ok 1l spalanie spadło. w mieście niestety troszkę więcej pali, ale jak jest czym to częściej go cisnę
Mój 2.0 CDT w trasie potrafi spalić bardzo mało, w okolicach 4.6 - 4.7. Dla przykładu jak jechałem z Krakowa do Lublina to dojechałem tam i "na zad" na tankowaniu za 100 PLN; przy cenie oleju 3,60 to daje jakieś 28 litrów na 600 km, czyli jakieś 4.7. Trzeba wziąć pod uwagę, że w tym Lublinie trochę pokręciłem bo miasta nie znam. Dużo zależy jaka jest ta "trasa". Na "Zakopiance" pali koło 5.5 - 5.8 / 100 km - bo są górki.
W mieście 7.8 - 8.1 /100km. Nie mam na myśli jakiegoś korka w okolicach 17:00 w tygodniu... bo wtedy jest trochę gorzej.
Osobiście zauważyłem, że ważna jest interpretacja tego co widać na ekranie w korelacji ze stosowaniem przycisku "resetu". Zaraz po resecie (2 -3 sekundy) to mamy spalanie chwilowe i potrafi być ono duże. W zależności z jakiego okresu średnia jest liczona mamy różną jakość wskazania. Można przejechać w trasie 500 km i wykręcić spalanie np. 5.5 a potem tydzień bez kasowania jeździć po mieście i dostać wskazanie 5.7.
Kurcze moj na trasie jadac z predkoscia 120 - 140km/h spalil mi 13 litrow...to jest nie dopuszczalne mysle ze to filtr powietrza juz brudny probuje go znalezc ale nie wiem gdzie on jest ktos mi powie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum