Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Mam pytanie związane z alarmem. Czy w R75 jest jakaś syrena alarmowa? Cały czas zalącza się cicho, bez żadnych sygnałów akustycznych. Aby przetestować działanie alarmu zamknąłem się w środku pilotem włączyłem alarm i poruszyłem, aby sprawdzić czy zadziała czujnik ruchu i czy alarm się włączy. Niestety. Cisza!
_________________ Dobromir
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Gru 12, 2010 16:31, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sie 15, 2008 21:30 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
No właśnie tak to wygląda. Kierunkowskazy migają i na tym koniec. Po zamknięciu pilotem miga czerwona dioda na tablicy wskaźników. Jednak w instrukcji, którą zdobyłem jest rozdział poświęcony alarmowi.
Szukałem pod maską syreny, takiej tradycyjnej, jaką jaką znam i miałem w innych dotychczasowych samochodach. Niestety nic takiego tam nie znalazłem. Potem pomyślałem, że może nie ma syreny, a jej rolę pełni klakson i spodziewałem się, że ktoś potwierdzi moje przypuszczenia. Skoro jednak mówisz, że oglądałeś oryginalną syrenę, to oznacza, że byłem w błędzie. Nie zmienia to faktu, że w przypadku jakiejś próby włamania albo kradzieży nic tego nie zasygnalizuje.
miałem podobny problem z tym że nie mam czujnika ruchu.Wsiadłem zamknąłem pilotem i nacisnąłem na przycisk otwierania drzwi koło gałki biegów i... zadziałał wył aż wszyscy sąsiedzi w oknach sie pojawili syrena ponoć jest w podszybiu gdzieś
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
jak jest orginalny kluczyk to otworzy bez alarmu bagażnik a dioda zacznie szybciej mrugać i wyć nie będzie tak mam
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Cze 2008 Posty: 337 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Sie 16, 2008 01:01
[ Dodano: Sob Sie 16, 2008 02:19 ]
gustav.pl napisał/a:
:cool:
Coś mi poprzedni post nie wyszedł. Przede wszystkim witam wszystkich"roverzystów". Ze względu na małe doświadczenie z motoryzacją jestem raczej biernym czytaczem niż równym partnerem w dyskusjach. To co zauważyłem w mojej 75-ce odnośnie tematu:
alarm wykorzystuje dzwięk klaksonu(albo jest bardzo podpobny),czujnik ruchu zadziała przy całkowicie podniesionych szybach.Natomiast przy opuszczonych,alarm można uruchomić otwierając drzwi np. od środka,ale po zamknięciu z klucza. Drzwi nie otworzymy od środka po zamknięciu ich pilotem.
Pozdro.:)
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Nie Sie 17, 2008 11:25
Syrenka jest w okolicy podszybia i wygląda jak zwykły klakson.Pod sufitem mam pudełko,które według oryginalnej instrukcji powinno włączyć alarm w przypadku szarpaniny,lub stłuczenia szyby.Zamknąłem się w środku,tak jak "sknerko",darłem ryja,klaskałem w ręce...i nic,ale jak chciałem otworzyć drzwi alarm zaczął trąbić.Trochę śmieszny i niedzisiejszy ten sygnał.Przypomniał mi się alarm mojego starszego w PF 125!
Szukałem pod maską syreny, takiej tradycyjnej, jaką jaką znam i miałem w innych dotychczasowych samochodach. Niestety nic takiego tam nie znalazłem. Potem pomyślałem, że może nie ma syreny, a jej rolę pełni klakson i spodziewałem się, że ktoś potwierdzi moje przypuszczenia. Skoro jednak mówisz, że oglądałeś oryginalną syrenę, to oznacza, że byłem w błędzie. Nie zmienia to faktu, że w przypadku jakiejś próby włamania albo kradzieży nic tego nie zasygnalizuje
Miejsce zamontowania syreny odnalazłem przypadkiem przy okazji wymiany filtra przeciwpyłkowego. Jest zamontowana tuż obok filtra, pod plastikowymi kratkami. Niby syrena jest podłączona, ale obok niej z wiązki wystają jeszcze jakieś luźne przewody zakończone kostką, które nigdzie nie pasują. Próbowałem zmusić alarm do uruchomienia się, zastosowałem wszystkie sztuczki o jakich udało mi się wyczytać na forum, ale mrugaja jedynie kierunkowskazy. Syrena milczy jakby była niemową.
[ Dodano: Sob Sie 23, 2008 19:56 ]
Posłuchajcie! Naprawiłem dziś oryginalną syrenę alarmową w moim roverku. Powiem tyle cep przy tej syrenie to skomplikowane urządzenie
u mnie tez myslalem ze nie ma alarmu. po zamknieciu sie w srodku i zazbrojeniu (oryginalny kluczyk) mozna robic wszystko i nic sie nie dzieje. np wlozenie kluczyka do stacyjki i przekrecenie rozbraja alarm i otwiera drzwi, zadnej reakcji na ruch, auto odpala. po zazbrojenieu rzekomego alarmu żadne uderzanie w auto albo rozbujanie go, otwieranie z klucza nie powoduje syreny. uznalem ze nie ma alarmu, jednak...
kiedys przypadkowo zazbroilem go pilotem z niedomknietymi drzwiami z tyłu. auto "beknelo" przy zamykaniu, po czym zorientowalem sie i docisnalem drzwi. i co? zaczela wyc syrena
wniosek: mozna wybijac szyby, wlazic do srodka, krecic kluczykiem w stacyjce, otwierać szyby i nic.
Tylko domkniecie drzwi przez złodzieja (jesli wlasciciel zapomni) powoduje alarm. Nic nie rozumiem... To przed czym ostrzega ten alarm?
Pomógł: 74 razy Dołączył: 28 Maj 2007 Posty: 625 Skąd: Opole
Wysłany: Wto Lis 11, 2008 17:43
Generalnie są dwie wersje alarmu - z czujnikiem ruchu w kabinie (rzadsza) i bez czujnika. W tej bez czujnika można bez włączenia alarmu wybić szybę, ruszać się w środku, itp. sknerko dobrze opisał działanie alarmu bez czujnika ruchu. Klamką też się od wewnątrz nie powinny drzwi otworzyć.
Włączenie wszystkich opcji alarmu następuje wyłącznie przy zamknięciu auta z pilota - w instrukcji opisane jako "superlocked". Przy zamknięciu kluczykiem auto jest tylko zamknięte "locked". Oczywiście alarm i immo to dwie odrębne sprawy.
U mnie sie okazalo ze mialem kostke przy syrenie odpieta.Ja wlaczylem alarm otwierajac wlasnie drzwi od srodka.Zaknalem sie w aucie i otworzylem klamka normalnie-zaczelo wyc ale swoja droga to kalkulator jest bardziej skomlikowany niz ten alarm.
_________________ Koła wystarczą 4...cylindrów musi być 5
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Cze 2008 Posty: 337 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Lis 12, 2008 09:35
Zukowaty napisał/a:
.Ja wlaczylem alarm otwierajac wlasnie drzwi od srodka.Zaknalem sie w aucie i otworzylem klamka normalnie-zaczelo wyc
Przy uzbrojeniu alarmu pilotem(nie z klucza), drzwi od środka nie można otworzyć. A co do czujnika ruchu, to u mnie zadziała tylko przy zamkniętych wszystkich szybach.
Pozdrawiam
_________________ rover forever
Ostatnio zmieniony przez piter34 Sro Lis 12, 2008 10:48, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum