Forum Klubu ROVERki.pl :: BMC DIA
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
BMC DIA

ColdAirIntake - dolot zimnego powietrza
Autor Wiadomość
marcinmarcin 

Wysłany: Nie Lis 23, 2008 19:01   BMC DIA

Jak w temacie, czy ktoś orientuje się może jak to cudo się spisuje? Według znalezionych przeze mnie informacji nie różni się niczym od wersji CDA, poza tym oczywiście, że ma obudowę plastikową, a nie karbonową. Jak ktoś ma wykres z hamowni albo jakiś test tego filtra, będę wdzięczny :)

[ Dodano: Czw Lis 27, 2008 14:04 ]
Mały update w temacie. Filtr wydaje się naprawde niezłym rozwiązaniem, od wersji CDA praktycznie różni się tylko materiałem, więc zdecydowałem się go zakupić. Cena dla silnika do 1600 490zł, powyżej 1600 580zł, ale przy zakupie przynajmniej 2szt znaczący rabat :) . Zainteresowanych wspólnym zakupem proszę o info w temacie, albo przez priv.

SPAMU¦

Wysłany: Nie Lis 23, 2008 19:01   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

Konrad_Zr160
[Usunięty]

Wysłany: Czw Lis 27, 2008 17:56   

Ciekawe czy ten plastik rownie dobrze jak karbon izoluje od ciepla

marcinmarcin 

Wysłany: Czw Lis 27, 2008 20:36   

Konrad_Zr160 napisał/a:
Ciekawe czy ten plastik rownie dobrze jak karbon izoluje od ciepla

Na pewno aż tak dobrze nie. Wersja karbonowa kosztuje prawie 900zł, więc za coś się dodatkowo płaci. Ale różnica jest prawdopodobnie minimalna - gdzieś na necie znalazłem szacunkowe przyrosty: CDA 5-6%, DIA 4-5%, ale z drugiej strony fabryczne doloty są zawsze plastikowe, a na dodatek zawsze można puszkę + wszystkie rury dolotowe zaizolować

xtomekx 

Wysłany: Czw Lis 27, 2008 21:30   

ja mam cda u siebie w zr

rodi_ 

MG ZT

Wysłany: Pią Lis 28, 2008 10:41   

xtomekx napisał/a:
ja mam cda u siebie w zr

A hamowales go juz?

xtomekx 

Wysłany: Pią Lis 28, 2008 16:00   

4 km dodalo i mily dzwiek :)

marcinmarcin 

Wysłany: Pią Lis 28, 2008 16:07   

xtomekx napisał/a:
4 km dodalo i mily dzwiek :)

Hamowałeś przed i po, czy tylko po? VVC dość często seryjnej mocy nie trzymają. Jak masz zamontowany - tzn gdzie dolot powietrza dałeś - pod zderzak czy w seryjny rezonator? A jak odczuwasz to na "d**ohamowni" - reakcja na pedał gazu jest chyba znacznie lepsza?

rodi_ 

MG ZT

Wysłany: Pią Lis 28, 2008 20:27   

Dzis poszperalem troche o tym dolocie, i wyspiarze chetnie zakladaja ale tylko CDA. Zadnych wykresow nie moglem znalezc, ale na aukcji alledrogo sa jakies wykresy. Tylko na ile im mozna zaufac?
Znalazlem rowniez watek o ZR ktory mial 183KM, dolot Vipera, wydech Janspeeda i cos tam pozmieniane w ECU.
Ja sie wlasnie waham miedzy BMC a Viperem, okaze sie po swietach co bedzie :razz:

kolin 

Wysłany: Pią Lis 28, 2008 20:31   

Panowie pamiętajcie o tym że jak będzie montować to z głową żeby podczas deszczu/takiej pory roku jak teraz nie zaciągał wody lub po pierwszym przejeździe nie zapacał się błockiem

EDIT

Do sprostowania zakładaliśmy w CRX del sol CIA w 1.6 16v 125 KM w serii po hamowaniu wyszło 131 KM

Dla mnie CIA to dobra rzecz i warto to zakładać

marcinmarcin 

Wysłany: Pią Lis 28, 2008 20:56   

rodi* napisał/a:
Dzis poszperalem troche o tym dolocie, i wyspiarze chetnie zakladaja ale tylko CDA. Zadnych wykresow nie moglem znalezc, ale na aukcji alledrogo sa jakies wykresy. Tylko na ile im mozna zaufac?
Znalazlem rowniez watek o ZR ktory mial 183KM, dolot Vipera, wydech Janspeeda i cos tam pozmieniane w ECU.
Ja sie wlasnie waham miedzy BMC a Viperem, okaze sie po swietach co bedzie :razz:

Bo CDA jest już parę ładnych lat a DIA dopiero na rynek weszła :) PTP sprzedaje kit Janspeed + CAI Maxogen firmy ITG i gwarantuje 180km w miejsce 156 seryjnie. Nie wiem jak z wykresami ale p. Jędrasik mówił że największy procentowy przyrost jaki hamował to było 90 na 99 koni w Civicu 1.4, co by potwierdzało teorię, że "wiertarkom" można dolotem sporo pomóc. A Janspeed mnie mocno korci, tylko to już droga zabawa niestety :/

rodi_ 

MG ZT

Wysłany: Pią Lis 28, 2008 21:12   

Widzialem ten zestawik PTP i gdybym mial ZR to bym w to zainwestowal. Jak narazie polowa wydechu jest, po swietach kolektor, decat i dolocik. Zanim to wszystko zaloze to moze sie przejade do Dublina na hamownie, dla swietego spokoju zebym wiedzial na ile konikow tyle kasy wydam :wink:

marcinmarcin 

Wysłany: Pon Gru 01, 2008 21:08   

To jak - jest ktoś zainteresowany wspólnym (rabat) zakupem porządnego dolotu BMC? :grin:

rodi_ 

MG ZT

Wysłany: Pon Gru 01, 2008 21:35   

Masz na mysli zakup w Polsce czy w UK?

marcinmarcin 

Wysłany: Pon Gru 01, 2008 22:07   

rodi* napisał/a:
Masz na mysli zakup w Polsce czy w UK?

W Polsce od Jędrasika - cena zakupu z rabatem wyjdzie poniżej 500 zł dla większego i trochę ponad 400 za mniejszego.

[ Dodano: Pon Gru 01, 2008 22:12 ]
kolin napisał/a:
Panowie pamiętajcie o tym że jak będzie montować to z głową żeby podczas deszczu/takiej pory roku jak teraz nie zaciągał wody lub po pierwszym przejeździe nie zapacał się błockiem

W związku z brakiem miejsca pod maską założę jak 90% wyspiarzy - do oryginalnego rezonatora :)

rodi_ 

MG ZT

Wysłany: Pon Gru 01, 2008 22:12   

Ja bym sie zdecydowal ale na CDA, moglbys sie dowiedziec ile za niego chce?
Za tydzien bede w PL wiec byloby ok

marcinmarcin 

Wysłany: Wto Gru 16, 2008 23:08   

Jest ktoś jeszcze zainteresowany? :)

Odpowiedz do tematu