Wysłany: Sob Sty 03, 2009 03:26 [Forum] GARAŻ - Nowa wtyczka forumowa
Witam,
zainstalowalem na naszym forum wtyczke pt. "Garaż"
Sprawdzilismy dzisiaj z adminami, ze dziala i jakos to nawet wyglada
Wielki dzieki dla macieja i walkie za wszelakie testy i tlumaczenia z ang na pol.
Podziekowania dla wild_weasel'a za poprawki-literówki.
Sam moduł pewnie jeszcze bedziemy dopieszczać, ale narazie można dodawać
swoje autka, modyfikacje itp. Wiecej o działaniu w innym watku w tym kaciku.
Tutaj chcialem napisac, ze owy modul zainstalowal sie bez podzialu na
klubowicze/nieklubowicze i kazdy kto byl zarejestrowany na forum
mogl sobie prowadzic dziennik modyfikacji/napraw, oraz wrzucic do 5
zdjec swojego auta.
Na wyrazna prosbe macieja i Brt dorobilem autoryzacje po statusie "klubowicz".
Chcialem sie jednak zwrocic z pytaniem do klubowiczow czy rzeczywiscie
wszyscy sa za tym, aby tego rodzaju dodatki byly tylko dla grona oplacajacych skladke?
Jak pisalem juz w dziale ADM, dla mnie oplata skladki i przynaleznosc do klubu to nie tylko wrzucenie pieciu zdjec Na forum istnieje kilka kącików, do ktorych dostep ma kazdy zarejestrowany uzytkownik, nie tylko klubowicz. Kazdy z uzytkownikow np. w dziale offtopic moglby utworzyc temat MOJE AUTO i wrzucic w nim te 5 zalaczonych zdjec, co poniektorzy tak czynia.
Dla mnie otwarcie dostepu do "garazu" wszystkim zarejestrowanym uzytkownikom to mozliwosc poznania czegos w rodzaju ksiazki serwisowej, historii choroby auta.
Klubowicz czy nie, ktos bedzie chcial kiedys sprzedac auto, a dzieki tej funkcji przyszly kupujacy ma szanse dowiedziec sie o nim wiecej. Oczywiscie zakladajac, ze sprzedajacy bedzie tam cokolwiek wpisywal i jesli juz to bedzie to zgodne z prawda.
Chcialbym rowniez zazanczyc, ze mozliwosc dodania pieciu zdjec na serwer nie stanowi zadnej technicznej bariery i nie przeszkadza w zaden w sposob w dzialaniu serwisu.
Uzytkownik nie moze wrzucic wiecej niz 5 zdjec, wiec juz jest ograniczony niz w przypadku swoistej galerii aut. Takze chcialbym, abyscie nie patrzyli na "Garaz" tylko i wylacznie jako galerii aut dla wszystkich.
Pozdrawiam,
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
MaReK, tu będzie ciężko to rozstrzygnąć.
Ja bym poczekał do czerwca na walne.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
To przedsięwzięcie zabije (i tak już marazmatyczną) stronę klubową
Strona i tak juz nie zyje. Statystyki odwiedzin wskazuja tylko przypadkowe osoby, ktore w google wpisaly "Rover". Reszta wpada tutaj bo forum na domenie roverki.pl ma zdeycdowanie wieksza "ogladalnosc". Podejrzewam, ze nawet jak strona stanie w nowej odslonie i bedzie "na czasie" to i tak jedynym przyczynkiem odwiedzin beda artykuly i szukajka VIN, tak jak ma to miejsce teraz
walkie napisał/a:
A co do tego czasu?
Ja uważam, że klubowicze powinni mieć ten przywilej.
Malo maja przywilejow ?
Mogliby skorzystac z pomyslow i rozwiazan innych, tak jak
to ma miejsce w "poradach technicznych". Tam jest spora
liczba osob nie bedaca jeszcze/z zalozenia w klubie, a
wnoszaca wiele potrzebnej tresci.
maciej napisał/a:
MaReK, tu będzie ciężko to rozstrzygnąć.
Ja bym poczekał do czerwca na walne.
Ja tu nie chce nic rozstrzygac
Chodzi mi o poznanie zdania innych klubowiczow,
o sama wtyczke "garaz" ale traktowana nie jako
galerie, a jako historie zmian czy jakis przypadlosci
w autach uzytkownikow. Dodatkowo do tego dochodza
warsztaty i sklepy z czesciami. Dodawanie nowych,
komentarze itp.
Wydaje mi sie, ze tu bedzie latwiej bo
na walnym nie pojawi sie tylu czlonkow klubu
ilu moze przeczytac ten temat tutaj.
Bo jesli chodzi o dodawanie zdjec to mozna
przerobic wtyczke tak, ze nieklubowicz ma
prawo do jednej albo wcale
Pozdrawiam,
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
wtyczke "garaz" ale traktowana nie jako
galerie, a jako historie zmian czy jakis przypadlosci
w autach uzytkownikow. Dodatkowo do tego dochodza
warsztaty i sklepy z czesciami. Dodawanie nowych,
komentarze itp.
Skoro tak się ma sytuacja, to może taki pomysł:
Całą zawartość z www.roverki.pl (oprócz sklepów z ocenami i komentarzami)przenieść i przerobić na potrzeby forum. Artykuły bez możliwości komentowania, przypięte u góry każdego działu (działy forum odpowiednio jak na www - historia, modele, itp.), to samo z galerią; osobny temat jako galeria aut Klubowiczów (przyczepiona) i pod spodem, w kolejności pojawiania się (lub alfabetycznie) dla nieklubowiczów, z ograniczeniem do 3-5 fotek + własny garaż, historia zmian, itp. Zasada jak w menu wyboru i dostosowywania aut w NFS
Nie wiem jak to technicznie wygląda (pewno masa roboty), ale szkoda byłoby zostawić stronę i jej zawartość na pastwę losu... Lepiej chyba z 2 zrobić 1.
_________________ Lincoln Continental `77 *** M-B 320E *** M-B E500
Taki jest plan. Poniewaz forum przerasło juz kilkakrotnie strone pod wzgledem odwiedzin i zainteresowania jest koncepcja, zeby w oparciu o portalphpbb (rownlegly do forumphpbb) zrobic strone www.
Co do artykułow (z mozliwoscia komentowania dla register_users) mozna smialo dac na strone glowna Portalu. Galeria modeli jak najbardziej jako osobny link i strona. Galeria aut klubowiczow oprocz tej w garazu moze byc smialo ta, ktora stworzylem obok - gallery2.
Reszty nie bardzo rozumiem, moze jakis schemat ideowy w paintcie ?
Reszty nie bardzo rozumiem, moze jakis schemat ideowy w paintcie
Nie chodzi o grafikę, a układ. Logujesz się na forum -> GARAŻ -> SWÓJ NICK -> i masz małe centrum dowodzenia w ramach profilu, które mogą oglądać wszyscy ale edytujesz tylko ty. Np. są tam zakładki: MOJA GALERIA / MOJE MODYFIKACJE WIZUALNE / TECHNICZNE / MOJE WRAŻENIA Z UŻYTKOWANIA / MOJE KOSZTY / HISTORIA POJAZDU / itp. Ktoś posiada Rovera 214Si, wchodzi w GARAŻ, szuka kogoś (klubowicza lub nie), kto ma 214Si i znajduje tam pewne uzupełnienie działu PORADY TECHNICZNE.
Sam ustawiasz opcję, czy pozwalasz komentować zawartość, czy nie. Klubowicze powinni móc umieszczać wszystkiego odpowiednio więcej.
Moja wina; nie powiązałem tematów poprzednich z tą nową wersją i dlatego wychodzi, że byłem na NIE. Ale NIE mówię SAMEJ galerii dla nieklubowiczów, natomiast skoro powiadasz, że strona już się skończyła, to transfer całości jest nawet konieczny. Tam cała zawartość trochę się marnuje. Jestem na TAK.
OK, faktycznie, PRAWIE tak jest Ja dodałbym jeszcze opcję WERSJA SILNIKOWA gdy jesteś w PRZEGLĄDAJ GARAŻ, bo chcąc sprawdzić 600-kę 2,3l, muszę przejrzeć wszystkie 600-ki, aż trafię.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum