Wysłany: Pon Mar 09, 2009 17:17 [MGF] Diagnostyka mocy silnika
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: wszystkie
[ Posiadam MGF 1.8i VVC jak rozpoznać silnik 150 konny oraz jak sprawdzić jego osiągi czy w silniku 120 konnym także istnieje możliwość pociągnięcie obrotomierza do 7500rpm czy tylko to możliwe w mocniejszym silniku 150 konnym proszę o jakieś szczegóły jak można to rozpoznać podnosząc tylnią klapę ? ]
Ostatnio zmieniony przez emes Wto Lis 23, 2010 21:28, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pon Mar 09, 2009 17:17 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A mam pytanie z całkiem innej beczki, choć tożsamej nieco - po ile chodzą te silniki - 1.8 bez VVC i z VVC (zmienne fazy rozrządu) na Wyspach? Chodzi mi o silnik z np. wydmuchniętą uszczelką pod głowicą. Z tego, co słyszałem, bardzo mało ludzi je naprawia w UK i skazuje na złom albo szrocik. Prawda li to jest, czy plotken?
_________________ Człowiek pochodzi od małpy. W czerwonym.
a MG ZS 120 to ile mam w koncu KM bo jakos znalesc nigdzie tego nie moge ale sadze ze pewnie bedzie 117 standardowe no chyba ze tam cos MG zrobil zeby bylo 120
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Pon Mar 09, 2009 17:46 Re: [ MGF 1.8] Diagnostyka mocy silnika
domeryk napisał/a:
o jakieś szczegóły jak można to rozpoznać podnosząc tylnią klapę ? ]
plastikowy kolektor dolotowy - wersja bez VVC,
metalowa puszka (może być pomalowana na czarno), na kolektorze dokolotowym (i sam kolektor metalowy) - wersja VVC.
Tak mój ma pod maską napisane na tablice srebnego koloru MGF 1.8i VVC a kolektor dolotowy mam plastikowy i właśnie nie widziałem jak mam to rozpoznać onieważ brak Loga VVC na silniku lecz kręcił mi się na obrotach przed remontem silnika do 7500rpm.
pewnie bedzie 117 standardowe no chyba ze tam cos MG zrobil zeby bylo 120
różnicy trzech koni mechanicznych nie odczujesz
MG ZS 120 ma 117 km, MG ZS 180 ma 177 km
cyferki służą do identyfikacji z jaką wersją mamy do czynienia
Odebrałem samochód po remoncie faktycznie chodzi teraz dobrze kręci sie do 7600rpm , pytanie mam następujące czy jest gdzieś włącznik lub wyłącznik SRS i czy to normalne że od 4000rpm dopiero czuć moc tego samochodu , mam do zakupienia możliwość VVC czy to podniesie mi dużo moc samochodu i czy bez problemu idzie to zmienić ?
Tak mam VVC lecz silnik został zmieniony i obecnie nie posiadam VVC a to normalne dziwi mnie to, że nie ma auto takiego porządnego kopa powinno wgniatać w siedzenie a tu takiego rezultatu niema dopiero czuć wartość przyspieszenia od 4000rpm co może być przyczyną tego np. ? obecna jednostka którą mam ma podajże 125 koni , wcześniej posiadałem kilka lat do tylu Kadeta GSI i miał 125 koni i bez porównania.
Rozumie czyli głowice wymieniam na VVC a co daje VVC to Turbina ? sory za pytania lecz ogólnie nić nie wiem na temat tego wozu, jeśli polepszy to przyspieszenie to zakupie sobie. , Zastanawia mnie czy spalanie o dużo się zwiększa obecnie na całym baku robie 450mil wiec ile zrobię zmieniając na VVC dużo większe spalanie
[MGF 1.8i 99'] problem z odpaleniem w samochodzie zostały zmienione następujące elementy splanowana głowica , wymiana uszczelki pod głowica, pompa wody , po przejechaniu 2000mił mechanik wymienił mi olej na nowo lekki wyciek miałem na chłodnicy od starości lecz kontrolowałem płyn i 2 dni temu pojechałem do Hipermarketu oddalonego 30km robiąc zakupy wróciłem do samochodu po upływie 3 godz samochód odpaliłem lecz popatrzyłem na obrotomierz i zawsze trzymał na 1000rpm dodałem mu gazu podniosła się wskazówka do 2500 i opadła do 800rpm po 10 sek zgasł , odpaliłem poraz kolejny tak 10 razy i mogole nie mogłem gazu dodać były odczuwalne cząsy silnika po upływie od oddalenia 10 sek silnik gasł. Nic innego nie pozostało go holować ponieważ w tym momencie nie odpala silnik kręci i nie może zaskoczyć co to może być cewka za plonowa jakiś moduł poleciał umówiłem się na 21 maja do Serwisu Bosch aby prze skanowali go na skanerze i stwierdzili co się stało mechanik mój Angielski jest bezradny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum