Ponoć zawracał na autostradzie.... Niech mi ktoś wytłumaczy, dlaczego takie coś nie jest traktowane jako usiłowanie zabójstwa i nie ma za to dożywocia?
http://www.youtube.com/watch?v=39IwQbdZwPE
_________________ Lincoln Continental `77 *** M-B 320E *** M-B E500
No z tym dożywociem to różnie bywa , ale często wystarczyłoby zwykłe zabranie prawa jazdy do końca życia dla takiej osoby. Jeśli ma ktoś wątpliwości to proszę pooglądać.
Ponoć zawracał na autostradzie.... Niech mi ktoś wytłumaczy, dlaczego takie coś nie jest traktowane jako usiłowanie zabójstwa i nie ma za to dożywocia?
http://www.youtube.com/watch?v=39IwQbdZwPE
No i mamy typowy kwiatek do polskiego prawodawstwa. Ponieważ Polcja mogłaby ukarać kierowcę ciężąrówki tylko za zawracanie w miejscu niedozwolonym... a winni kolozji mogli być Ci, którzy nie zachowali bezpiecznej odległości od poprzedzającego go samochodu... to tylko interpretacja.
Ponieważ Polcja mogłaby ukarać kierowcę ciężąrówki tylko za zawracanie w miejscu niedozwolonym...
No to byłby to komiczny mandat, ze 4 pkt i 300zł(?); jeśli tak jest faktycznie, to kara śmiechu warta.... A istnieje coś takiego jak stworzenie "zagrożenia w ruchu", "niebezpiecznej sytuacji" czy coś w tym stylu? Słyszałem o czymś takim ale nie wiem czy istnieje i czy jest np. w taryfikatorze drogówki... Może z tego tytułu dałoby się coś więcej dowalić...
pozwolę sobie zacytować kolegę z poprzedniego wątku:
wild_weasel napisał/a:
Popolemizujcie sobie z poniższym i zastanówcie się nad celowością i elementem wychowawczym pozbawienia uprawnień do prowadzenia pojazdów we wskazanych przypadkach
Art. 42.
§ 1. Sąd może orzec zakaz prowadzenia pojazdów określonego rodzaju w razie skazania osoby uczestniczącej w ruchu za przestępstwo przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji, w szczególności jeżeli z okoliczności popełnionego przestępstwa wynika, że prowadzenie pojazdu przez tę osobę zagraża bezpieczeństwu w komunikacji.
§ 2. Sąd orzeka zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych albo pojazdów mechanicznych określonego rodzaju, jeżeli sprawca w czasie popełnienia przestępstwa wymienionego w § 1 był w stanie nietrzeźwości, pod wpływem środka odurzającego lub zbiegł z miejsca zdarzenia określonego w art. 173, 174 lub 177.
§ 3. Sąd może orzec zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych na zawsze, jeżeli sprawca w czasie popełnienia przestępstwa określonego w art. 173 lub 174, którego następstwem jest śmierć innej osoby lub ciężki uszczerbek na jej zdrowiu, albo w czasie popełnienia przestępstwa określonego w art. 177 § 2 lub w art. 355 § 2 był w stanie nietrzeźwości, pod wpływem środka odurzającego lub zbiegł z miejsca zdarzenia.
§ 4. Sąd orzeka zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych na zawsze w razie ponownego skazania osoby prowadzącej pojazd mechaniczny w warunkach określonych w § 3.
Art. 173 - katastrofa w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym zagrażającą życiu lub zdrowiu wielu osób albo mieniu w wielkich rozmiarach.
Art. 174 - sprowadzenie bezpośredniego niebezpieczeństwa katastrofy w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym.
Art. 177.
§ 1. Kto, naruszając, chociażby nieumyślnie, zasady bezpieczeństwa w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym, powoduje nieumyślnie wypadek, w którym inna osoba odniosła obrażenia ciała określone w art. 157 § 1,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2. Jeżeli następstwem wypadku jest śmierć innej osoby albo ciężki uszczerbek na jej zdrowiu, sprawca
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
§ 3. Jeżeli pokrzywdzonym jest wyłącznie osoba najbliższa, ściganie przestępstwa określonego w § 1 następuje na jej wniosek.
§ 2. Jeżeli następstwem wypadku jest śmierć innej osoby albo ciężki uszczerbek na jej zdrowiu, sprawca
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
(zginęły aż 4 osoby)
dobryziom napisał/a:
Art. 173 - katastrofa w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym zagrażającą życiu lub zdrowiu wielu osób albo mieniu w wielkich rozmiarach.
dobryziom napisał/a:
§ 1. Sąd może orzec zakaz prowadzenia pojazdów określonego rodzaju w razie skazania osoby uczestniczącej w ruchu za przestępstwo przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji, w szczególności jeżeli z okoliczności popełnionego przestępstwa wynika, że prowadzenie pojazdu przez tę osobę zagraża bezpieczeństwu w komunikacji.
Z tego wynika, że jeśli nie zbiegł z miejsca zdarzenia, nie był wcześniej karany za to samo, był trzeźwy i nieodurzony - na zawsze niestety prawka nie może stracić, mimo tego co zrobił... A największa kara to 8 lat. Czyli za brak/nieużywanie mózgu, nie ma wysokiej kary...
No nie wiem... nie mnie weryfikować istniejące prawo ale jeśli posiada się prawo jazdy i mózg, to można domyślić się, co spowoduje zawracanie na autostradzie ciężarówką... Jak dla mnie jest to działanie z premedytacją - jeśli wiem, że mogę swoim działaniem kogoś zabić, a jednak robię to, to robię to świadomie... Czyli po 8 latach ten człowiek może cofać TIRem w tunelu..
Ja chciałem napisać że sąsiad mojego brata, znajomy moich rodziców i poniekąd też mój, zginął właśnie w tym wypadku. Bratowa opowiadała właśnie że w nocy słyszała straszny krzyk i płacz z ich mieszkania (mieszkają pod nimi).Miał żonę i dwójke dzieci (jedno chodzi do 1 klasy liceum a drugie do podstawówki) Nie dawno jakiś roke temu nabrali kredytów na zakup domu i auta... teraz wszystko się powywracało do góry nogami i generalnie jedna wielka niepewność co do przyszłości.
Jeśli była to wina tego kierowcy TIRa mam nadzieje że pójdzie siedzieć i to najlepiej do końca życia za tą jego głupote i najlepiej żeby spłacał raty wszystkich możliwych kredytów (jednak wiem że to jest niemożliwe). Ile to takich bezmózgowców jeździ po polskich drogach? Którzy to myślą tylko i wyłącznie o sobie i nie mają na uwadze życia innych uczestników ruchu?
Dlaczego przeważnie tak jest że jedzie jeden bałwan z drugim czy to po pijaku czy jak kierowca TIRa(jeśli to on) którzy wyją cało z wypadku i inny zupełnie nie winni ludzie giną?
['] dla Waldka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum