Forum Klubu ROVERki.pl :: [R200] Project Car Audio by Botanix
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[R200] Project Car Audio by Botanix
Autor Wiadomość
Botanix 

Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 10:28   [R200] Project Car Audio by Botanix

Witam i pozdrawiam wszystkich rowerowców w tym pięknym dniu :) .

Postanowiłem założyć ten temat chociaż jeszcze nie wziąłem się za robotę. Temat będzie prowadzony mam nadzieję w czasie nie dłuższym niż najbliższe 2 tygodnie ( zaczynając od jutra bo mam 4 dni urlopu, reszta na wakacje i trzytygodniowe odwiedziny Ojczyzny ). Od początku chciałem solidnie zabrać się do pracy ale napotkałem po drodze na kilka niespodzianek m.in spadki mocy silnika, mocno trzeszcząca tapicerka ( co mnie trochę irytowało gdyż używam samochodu do pracy ) i parę innych drobnostek. Jest to mój pierwszy samochód, chciałem aby był idealny - na swój sposób, lecz te usterki nieco mnie zniechęcały. Usterki w większości już zażegnane więc trzeba teraz rozpracować CA :D .

Co użyję?

Odtwarzacz:

Alpine 9857R

Głośniki frontowe:

Polk Audio SR5250 ( dla niewtajemniczonych tu więcej na ich temat http://www.audiosklep.pl/...250-p-1057.html )

Wzmaczniacz:

Phoenix Gold Ryval A4.75 - 2x75W RMS na fronty + 240W RMS w mostku na suba. Mocy jak dla mnie w sam raz i jakość dźwięku na wysokim poziomie.

Subwoofer:

Rockfor Fosgate P2D212 - piękna rzecz :)

Co jest do zrobienia:

1. Drzwi wytłumione, w planach jest zbudowanie 7 litrowych obudów dla głośników frontowych + panele obszyte skórką na boczki.

2. Wmontować tweeterki w wewnętrzne osłony lusterek, trochę trzeba będzie przerobić więc zabawa z włóknem szklanym i żywicą przede mną. Wykończenie czarną skórką.

3. Wytłumienie podłogi i bagażnika

4. Zabudowa całego bagażnika. Głośnik + wzmacniacz od strony foteli, zwrotnice dla frontów po bokach. Wszystko podświetlone na czerwony kolor - w założeniu i pokryte czarno-czerwoną skórką. Do zabudowy planuję użyć około 25kg płyty MDF - całkiem sporawo chociaż z drugiej strony tyle właśnie potrzeba.

5. O czymś zapomniałem ale wyjdzie w praniu :)

Od czego zacznę?

Najpierw trzeba rozebrać nieco wnętrze, pracę zacznę od budowy osłonek na tweeterki. W trakcie muszę jeszcze usunąć parę usterek w samochodzie więc postaram się aktualizować temat nie rzadziej niż raz na dzień. Pracę zaczynam od jutra tak więc zapraszam do lektury, pierwsze fotki również jutro :)

Szkice:

Zastanawia mnie sposób montażu obudów na głośniki frontowe. Nie jest łatwo zagospodarować 7-10 litrów dlatego pomyślałem aby "nieco" powiększyć otwór na głośnik. Pisząc nieco mam na myśli całkiem sporo. Czy taki manewr to dobry pomysł? Na zdjęciu mniej więcej widać co chcę osiągnąć. Zamierzam wyciąć sporą dziurę w kształcie prostokąta i przykręcić do niej zarówno dolną jak i górną część obudowy głośnika ( na zdjęciu widoczna tylko ta dolna część. Obawiam się utraty sztywności drzwi, dlatego postaram się usztywnić je metalowymi listwami jak na fotce. Jak myślicie zły pomysł czy dobry?

SPAMU¦

Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 10:28   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

michone 

Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 17:50   

Cytat:
w planach jest zbudowanie 7 litrowych obudów dla głośników frontowych
ja bym tego nie robil... 13 i tak beda odciente w okolicach 100hz powyzej to wazne obudowa nie ma az takiego znaczenia tymbardziej ze zadaniem ich bedzie przetwarzanie wysokich i srednich tonow.

Botanix 

Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 21:51   

Tyle, że materiały już mam i jestem zdecydowany na obudowę, Powyżej 100Hz w istocie obudowa ma mniejsze znaczenie ale jednak... nie buduję sprzętu za 100zł - ma być perfect :) . Generalnie chodzi mi o to czy można tak drzwi ciąć czy niezbyt. Jesli nie zrobię to inaczej. Obudowa również nieco wytłumi wnętrze, w końcu mdf tłumi lepiej od blachy.

greg-si 
Klubowicz

Rover 400

Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 13:52   

Ma być perfekt a głośniczki 13cm, wzmacniacz to już kompletna klapa nic specjalnego najniższa linia tego producenta...
Nic nie wspominasz czym wygłuszasz, jakie okablowanie dajesz a to ma również znaczenie.

Botanix 

Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 14:21   

greg-si

Ma być perfekt jak dla mnie :) . Nie planuję startować w SQ, ma to grać super ale dla mnie...

Te głośniczki grają mocniej niż większość 16, jeżeli chodzi o jakość natomiast to nie słyszałem nic lepszego ( nie przesłuchiwałem żadnych w podobnej cenie ), zwłaszcza jeśli chodzi o górę... poczytaj o nich troszkę :wink:

Co do wzmacniacza to fakt, mocą nie grzeszy choć mi wystarcza, jakość dźwięku na zadowalającym poziomie. Wzmak jest stary napędzał co innego i na razie zostaje, później w planach konkretna 2 kanałówka, prawdopodobnie genesis bo tu dość tanie są i mono rockforda na suba.

Co do wygłuszenia przez wielu niedoceniana taśma dekarska:). 4 Warstwy na zewnątrz drzwi i 3 w środku. Na razie tylko drzwi, dach wygłuszone i wszystkie słupki ( jakiś miesiąc temu ), jutro bagażnik i podłoga jeśli się z nią wyrobię. Dodatkowo używam waty plastikowej i gąbki do wyeliminowania nadmiaru wyższych/średnich częstotliwości z otoczenia.

Co do okablowania sygnałowe Dietz podwójnie ekranowane, zasilajace 25mm2, głośnikowe 16mm2 na suba i 10mm2 na fronty.

greg-si 
Klubowicz

Rover 400

Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 16:16   

Botanix, wiesz ja nie wnikam w Twoje preferencje ale sens kupna takich głośników na przód jest żaden z tego względu że będziesz musiał wysoko ciąć subwoofer co zaowocuje tym że będzie można go wychwycić. Nie będzie równowagi tonalnej. Nie wiem w jakim aucie i jakie głośniki słyszałeś. Na samym starcie 13cm odpadają w porównaniu do 16. Oczywiście jeśli jest to z głową zrobione i mowa o tym samym aucie.
Sam miałem kupować 200 ale jako że moim konikiem jest CA kupiłem 400 bo wooferek w 200 jest na środku drzwi co negatywnie wpływa właśnie na kick. Jak dasz jeszcze te 13 to już w ogóle może być klapa (ale nie musi).
Nic nie zyskasz dając tylu warstw dekry. Poza tym że drzwi będą ciężkie jak diabli. Robiłem z kumplem golfa kilka razy i najpierw była jedna warstwa tak samochód pojeździł rok i poszła druga i lepsze głośniki. Różnica pod względem wygłuszenia była znikoma na PB L6C. Nie wspomnę że taki zabieg kosztuje mniej więcej tyle co wygłuszenie matami z prawdziwego zdarzenia. Oczywiście chodzi mi o drzwi bo żeby wygłuszyć całe auto dynamatem czy nawet STP potrzeba ok 1,5tys na taką budę jak R200.
Jak możesz to zapodaj fotki tych wat/gąbek. Sam jestem na etapie wykańczania podłogi i szukam czegoś odpowiedniego by ją wyrównać bo kable skutecznie ją sfałdowały.

Nie wiem gdzie siedzisz bo zależnie od kraju można w fajnych pieniądzach kupić relatywnie dobre klocki. Sam kupowałem wzmacniacze jak i głośniki w różnych krajach jak Niemcy, Włochy, Anglia, USA wiele razy oraz nawet z Singapuru. Warto czaić się na stare używki bo teraz za jakość porównywalną do dzisiejszych trzeba zapłacić 10-15 razy tyle za nowe wzmacniacze.
U mnie tylko głośniki są nowe a wzmacniacze były produkowane jak byłem dzieckiem :)
Jak bierzesz jakiegoś gienka omijaj serię Profile bo w tym wypadku płacisz tylko za napis. Kumpel właśnie zamienił siekierkę na kijek. Miał fajnego XM10020 a teraz męczy się z Profile.

Chyba z okablowaniem coś się pomyliłeś :)

michone 

Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 20:13   

greg ja sprawuja mds 06 na przodzie??

greg-si 
Klubowicz

Rover 400

Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 20:52   

w poldku byłem bardzo zadowolony.
W R jeszcze nie były jednak to kwestia czasu. Zresztą jak by mi nie pasowały jak grają to bym nie dokupował kolejnego kompletu :)

michone 

Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 21:13   

slyszalem mds 08 i glosniki warte uwagi. A co masz na górze do tych IT? i jaka zwrotka?

Botanix 

Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 21:37   

Subwoofer zamierzam ciąć przy 60-70Hz więc nie tak wysoko. Co do wychwytywania, można dość precyzyjnie zlokalizować źródło dźwięku o częstotliwości powyżej 80Hz, w samochodzie granica jest jeszcze ciut wyżej. F3 dla wooferków będzie na poziomie 72Hz... tak więć ciąć wyżej sensu nie ma. Odnośnie głośników miałem do wyboru albo DLS UP6i albo Rockford Fosgate T 162 S, albo Ten zesatwik polk... i wybór padł na Polk. Choć nie schodzi tak nisko jak DLS i Rockford całą reszta jest już na korzyść polka... nawet wykop ma mocniejszy. Fabrycznie nowy dostałem za 700zł... a wybierałem w przedziale do 1500zł. 1200 chcieli za dls-a.Widzisz ocena dźwięku to rzecz bardzo subiektywna, każdy ma inne preferencje dla mnie również liczy się to na jaką "promocję" trafie. Ale jeżeli z góry przekreślasz 13 twierdząc że 16 lepsze... nie można tak. Nie jedna 13 gra lepiej od 16, wszystko zależy od jakości i klasy sprzętu. To samo dotyczy subów, zdarzają sie suby 8 cali wysokiej klasy grające lepiej od średnich większości 10 i sporej ilości średniej klasy 12... Różnica między 13cm frontem a 16 jest tylko w basie poniżej 70-80Hz ( choć nie zawsze tak jest, czasem ta granica jest jeszcze niżej ) którym zajmie się sub. Cała reszta pasma to jednak sporo aby się zdecydować a uwierz mi grają pięknie, zwłaszcza soprany.
Cytat:

Sam miałem kupować 200 ale jako że moim konikiem jest CA kupiłem 400 bo wooferek w 200 jest na środku drzwi co negatywnie wpływa właśnie na kick. Jak dasz jeszcze te 13 to już w ogóle może być klapa (ale nie musi).

Ja najpierw kupuję samochód potem staram się zrobić ile się da w kasie jaką chcę wyłożyć. Kurcze no nie słyszałeś tych 13...

Cytat:
Nic nie zyskasz dając tylu warstw dekry.

Im większa masa blachy tym słabiej drga. Poczytałem trochę w tym temacie, są odpowiednie wzory na to.

Cytat:
Nie wspomnę że taki zabieg kosztuje mniej więcej tyle co wygłuszenie matami z prawdziwego zdarzenia.

Nie oceniaj znanymi Ci kategoriami. Kupuję 10m, 15 centymetrowej za 3 funty więc zakup tych 8 taśm to nie majątek a na cały samochód wystarcza, na kilka warstw :)

Cytat:
Oczywiście chodzi mi o drzwi bo żeby wygłuszyć całe auto dynamatem czy nawet STP potrzeba ok 1,5tys na taką budę jak R200.

Przy czym różnicy między SPT a taśmą a nawet dynamatem nie ma prawie wcale. Na taśmie uzyskasz ten sam efekt, kwestia większej ilości warstw a jak widać cenowo wychodzi mnie raczej atrakcyjnie.

Cytat:
Chyba z okablowaniem coś się pomyliłeś :)

Gdzie? :o

[ Dodano: Pon Kwi 06, 2009 22:42 ]
PS. Krytukujesz moje 13 Polka przy czym sam gustujesz w mds 06? Nie żeby był zły ale no trochę nie ta półka :razz:

greg-si 
Klubowicz

Rover 400

Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 21:43   

Botanix, głośnikowy kabel 16mm2?

Taśma dekarska nie tłumi a likwiduje rezonans a to są dwie różne rzeczy.

Botanix 

Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 21:55   

Botanix, głośnikowy kabel 16mm2?

Miałem zbędnego parę metrów :)

Cytat:
Taśma dekarska nie tłumi a likwiduje rezonans a to są dwie różne rzeczy.

Sprawdziłeś tą informację czy gdzieś przeczytałeś? Bo stereotyp z tego konkretny pewnie propagowany przez przedstawicieli dynamatu... Owiń głośnik taśma dekarska i zobacz czy nie wytłumi.... wszystko co ma jakąś gęstość tłumi w mniejszym lub większym stopniu. Ba nawet zasłoń głośnik kartką A4 z drukarki a różnica będzie. Poza tym jak już wspomniałem dodatkowo używam waty plastikowej i gąbki do wyeliminowania nadmiaru wyższych/średnich częstotliwości z otoczenia.

Odpowiedz do tematu