Wysłany: Czw Maj 21, 2009 15:44 Szukam kompana do u-Dimension
Witajcie..
Radio Alpine CDA 9884r
podpięte pod nie głośniki u-Dimension el comp 6
(drzwi wygłuszone, głośniki na dystansach) położone nowe kable, nowy akumulator itd.
Szukam kompana - myślę ze mocowo dobrym rozwiązaniem będzie subwoofer 150-250 wat.
Poszukuję zestawu:
(mono + sub + kable)
Muzyka cały zakres od metal, przez rap, elektronikę po bardzo lekką chilloutową muzyke)
Zdaje sobie sprawe, ze taki marny budżet to marna szansa na dostanie uniwersalnego subwoofera...ale budżet rzecz święta. (do 1000zł)
Najlepiej gdyby dobrze pracował od 80hz w dół, na radio odcioł bym przody.. po prostu..
SPAMU¦
Wysłany: Czw Maj 21, 2009 15:44 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witam, w kwestii suba niestety nie pomogę - za mało osłuchany jestem.
Ale mam takie OT pytanko - jak się sprawuje ten zestawik u-Dimensiona ? Chodzi mi głownie o tweeter. Wart swojej ceny ?:P Niestety jeszcze nigdy nie udało mi się go posłuchać a swego czasu miałem chrapkę na niego
DB 62.1 od Helix'a zasilone Audisonkiem SRx4
Te Hertz'e (ESK 165) słuchałem kiedyś na ścianie w MM, nie wiem z czego zasilane i wg mnie grały lepiej od Helixów, duuużo lepiej
Ok odpowiadam, jeżeli masz wzmacniacz to musisz teraz sie zdycdować w ktrą stronę iść z całym systemem
HSK ma podbicie 12db/oktawę co zwiększa dość mocno uwypuklenie basu i sopranu.
System gra głośno mocno i energicznie i trochę męczy.. może 20 minut ostro łomotu Ciebie zadowala ale one jako sam system stereo wytwarzają potęznę ciśnienie jako scena przednia.. łep boli od nich..
Z innej strony jak je przyciszysz to hmm grają tak sobie słychać więcej basu więcej sopranu i w zasadzie słychac wlasnie tyle...
Teraz.. kupując system u-Dim. masz podbica 6db na oktawę co skutkuje delikatniejszym graniem, o wiele bardziej zrównoważonym, równym. System gra szybko precyzyjnie dobrym "besem" na poziomie chyba 60 hz z pięknym środkiem i z dokładnym sopranem
Na płycie odgrywanej słychać więcej detali - co jest bardzo istotne
Jak zrobisz przy u-Dim głośniej na poziomie u mnie (ok 15 na radiu) robi sie przyjemnie głośno i nie męczy) z Hertzem było bardziej basowo ale też mniej przejżyście lekko zmulony dzwięk nie tak szybki jak w u-dim
Konkluzja ode mnie (i dla mnie) moze dla Ciebie być jakąś forma wyznacznika podczas dalszych poszukiwań
Hertze mniej przejzysty dzwięk, bardziej basowy, mocny uwypuklony, nastawiony na silne mocne głośne granie, do łomotu z mocnym subem
U-Dim el comp 6 - ładne granie tu już wchodzimy w jakość, pomimo swoich 60 watt są swietnym przodem z dobrą stereofonia z lepszym sopranem (jakościowo lepsze)
Potrafia grać głośno ale nie mają takiego basu jak Hertze (ale różnica tez w zastosowanym przetworniku - zobacz czym pokryty jest woofer hertza a zobacz z czego jest stworzony woofer u-dim) zrozumiesz dlaczego hertz gra wieszym zmulonym basem a u-Dim. gra lekko mniejszym basem ale bardziej wyrafionym wąskim i jakościowo rewelacyjnym)
Zrozumiałeś coś z tej plątaniny mojego wywodu? pomogłem ?:)
Hmm jesteś pewien ze chodzi o podbicie ? Mi się wydaje ze 12dB/okt to stromość zbocza tłumienia. I wydaje mi się że tą zwrotkę o tłumieniu 6dB/okt zastosowali w U-Dim tylko ze względu na redukcje kosztów (mniej elementów, prosta płytka) Powiedzmy ze odrobinkę naświetliłeś mi różnice miedzy dwoma zestawami. El-comp = lepsza średnica, więcej detali, Hertz = więcej sopranu i basu, zatarte detale, większa skuteczność. Am I right ? Mógłbyś podać tytuły utworów które znacząco lepiej brzmiały na u-Dim ?
Testowałeś może te zestawy pod wzmakiem ?
Jeszcze raz wielkie sorry za OT, ale może kiedyś ktoś skorzysta z tych wywodów
Czekaj już piszę o co mi chodziło :
po prostu zwrotnica ma łagodne nachylenie zbocza 6dB / 6dB dla osiągnięcia lepszej spójności dźwięku i zwiększenia ogólnej przyjemności słuchania
w tym sensie ..
co do utworów płyte mam w samochodzie więc spisze przy okazji ? ok (nie chce mi sie wychodzić bo deszcz pada
Hertze pomimo wzmacniacza (u-dim junior) potrafiły łupnąć - mialem ten wzmacniacz dwa dni tylko podłączony
U-Dim grają u mnie tylko pod radiem..co może mieć mieć różnicę, wtedy model CDE obecnie model CDA (teoretycznie jak wiesz linia CDA) jest wyższa liniąprzekładająca się na dzwięk
Hehe żebym to ja wiedział co daje korekcja czasowa wtedy kiedy radio kupowałem to też bym teraz pewnie z CDA jeździł I nie planujesz wzmaka na przód ? Może lepiej jakaś 4ro kanałówkę poszukać, zasilić i wygłuszyć odpowiednio przód a do suba troszkę dozbierać.
Przody wygłuszone , w dystansach, nowe okablowanie do wszystkiego
Cięzko mi znależć wzmacniacz z 2 powodów
1) jezeli nawet na przody wystarczy 40-50w rms to na suba spokojnie potrzebuje te 250w rms to dobrego wysterowania...
2) jak juz bym znalazł taki ktry w mostku (w sensie 3i4 kanał) ma taką moc to wiadomo są to już drogie klocki
3) koljna sprawa chce zgrać to w taki a nie inny sposób (u-Dim dobrze sie sprawdzaja pod radiem - dla mnie odpowiednio..brakuje mi typo podstawy basowej poniewaz nie chce zamęczać tych przodów tylko aby grały sobie lekko od 80hz w górę, celowo kupilem takie głośniki aby poszły pod radiem) a teraz wiadomo na co...
jak okarze sie po czasie,ze przody mi nie wyrabiają z subem pomyśle o 2 wzmacniaczu..ale raczej to daleka droga
no to w nówkach szału nie będzie
MDSy byłyby dobre ale czuję że jak na pierwszy subwoofer oczekujesz czegoś więcej. Te głośniki mają taką charakterystykę że szumu w aucie Ci nie zrobią. Tym bardziej przy jednej sztuce bo na dwie z kasą nie wyrobisz. Te głośniki pomimo tego że mają 140W potrzebują więcej a i byle jaki wzmacniacz ich dobrze nie napędzi.
Według mnie w miarę rozsądnym wyjściem może być zakup Carpower Power 4/400 i do tego RE Audio RE10.
Powinieneś na styk zmieścić się w założonym budżecie. Wzmacniacz czterokanałowy więc swobodnie można podłączyć przednie głośniki bądź też jakby zachodziła taka potrzeba drugi subwooferek. Ewentualnie można by było pomyśleć o CP 2/250 i głośniku RE Audio SR10 z tym że tutaj już pewnie ciężko by było zmieścić się w tych pieniądzach.
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
2xMDS08 to 500zł nawet ponad a wzmacniacza do tego nie znajdziesz za 350zł. I jak wspomniałem te głośniki obrosły kultem ale są osoby którym one w ogóle nie przypadły do gustu. Mi np. odpowiadają i już w drugim samochodzie je mam w drzwiach.
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
Napedza to ground zero w mostku 270w a na przodzie sa rainbow slx 256 deluxe a radyjko do pioneer 77r i calosc bardzo fajnie wspolgra. Z gotowych subow to jeden z lepszych ktory slyszalem.
_________________ Sentyment do r200 silverstone pozostanie na zawsze...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum