Pomógł: 22 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 387 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 20:48
Cytat:
Mam pytanie o zamontowanie regulatorów VVC i (sorry ale nie wiem jak się to fachowo nazywa) pręta z zębatką, pompy olejowej - to na górze po stronie rozrządu.
problem mam, od 8.00 staram się założyć te regulatory i nie mogę ich wpasować na wałki.
Czy ktoś z gdańska lub okolić montował już to kiedyś i mógłby pomóc? Albo może znacie jakiegoś mechanika z okolicy który by się tego podjął?
[ Dodano: Pią Cze 12, 2009 21:39 ]
ok, po kolejnej godzinie dałem rade.
Teraz mam nowy problem, dotyczy rozrządu.
Gdy mam pierwszy tłok ustawiony w GMP znacznik na kole wału korbowego nie jest w pionie a w poziomie, wiem że rozrząd powinno się ustawiać na znaczniki ale czy przy znaczniku ustawionym w pionie tłok nie powinien być w GMP?
Wysłany: Wto Cze 16, 2009 09:31
pajakVi napisał/a:
może mi ktoś pomóc znaleźć w RAVE opis założenia małego paska i ustawienia jego kół?
Strona 41 pliku vvcenginemanuel.pdf który Ci wysłałem.
Jezeli Ci to pomoze, moge podeslac fotki ustawienia kół i pozycje wałków które sobie zrobiłem przed rozebraniem głowicy.
Wysłany: Wto Cze 16, 2009 10:15
pajakVi napisał/a:
byłbym wdzięczny za zdjęcia, ja niestety zapomniałem zrobić...
rozumiem że znaczniki mają być w linii poziomej ale po zewnętrznych stronach?
Oni tam sugerują zewnętrzną stronę, bo wtedy najmniej wałki naciskają na zawory i najprościej tak założyć. Poźniej tak jak w zwykłym K16 zakładasz przedni pasek i wszystkie znaczniki powinny się zejść do środka, jak na foto które Ci wysłałem.
Zwróć uwagę czy "orientacyjnie" krzywki wałków są w podobnych pozycjach, bo nie dam głowy czy nie da się inaczej załozyć kółek, zamienić prawego z lewym etc. Jak widzisz, ja miałem własnych znaczników aż nadto .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum