Wysłany: Pią Lip 10, 2009 16:12
Marshall napisał/a:
Chlop obszedl pole. Pole zostalo przez chlopa.... 'obeszle'"
Ja bym powiedział, że prawidłowo jest:
Pole zostało przez chłopa obejdzione....
_________________ Hasła są jak majtki. Nie zostawiaj ich w miejscu, w którym inni mogą je zobaczyć, zmieniaj je regularnie ...i lepiej nikomu nie pożyczaj.
west [Usunięty]
Wysłany: Pią Lip 10, 2009 17:32
26 dobrych.
niestety w pokoju byl maly wrzeszczacy anty-skupiacz. tak to by bylo ponizej 60%:)
31 pkt (77,5%) Japa mi opadła... byłem przekonany, że wszystko mam dobrze Polśka jenźyk trudna jenźyk
_________________ Lincoln Continental `77 *** M-B 320E *** M-B E500
Marshall [Usunięty]
Wysłany: Nie Sie 02, 2009 03:53
mcteusz napisał/a:
Ja bym powiedział, że prawidłowo jest:
Pole zostało przez chłopa obejdzione....
Tak akurat kazdy odpowiada. Gdyby to bylo takie proste to nie byloby z tym tyle problemu.
Kiedy poraz pierwszy uslyszalem te forme "obeszle" tez wydawala mi sie bardzo dziwna. Teraz jednak widze ze ma to sens. Wedlug pewnego profesora, ktory czesto jest widywany w TV, ta wlasnie forma jest poprawna.
Skoro czasownik ma dopełnienie bliższe (obszedł (kogo? co?) pole), to nie widzę powodu, żeby nie istniała strona bierna.
Analogicznie np. "objechał przeszkodę".
"Nieistnienie" formy biernej wynika raczej z jej nieużywania (i tym samym powszechnego przekonania, że nie istnieje), a nie z jakichś technicznych barier.
Iść, żyć, spać -- to są prawdziwe czasowniki nieprzechodnie.
Skoro objechać objechany, to czemu nie obejść obeszły?
_________________ Pozdrawiam, Marcin
był: 216Si '97 Tahiti Blue
Tak akurat kazdy odpowiada. Gdyby to bylo takie proste to nie byloby z tym tyle problemu.
Kiedy poraz pierwszy uslyszalem te forme "obeszle" tez wydawala mi sie bardzo dziwna. Teraz jednak widze ze ma to sens. Wedlug pewnego profesora, ktory czesto jest widywany w TV, ta wlasnie forma jest poprawna.
mpg napisał/a:
Skoro czasownik ma dopełnienie bliższe (obszedł (kogo? co?) pole), to nie widzę powodu, żeby nie istniała strona bierna.
Analogicznie np. "objechał przeszkodę".
"Nieistnienie" formy biernej wynika raczej z jej nieużywania (i tym samym powszechnego przekonania, że nie istnieje), a nie z jakichś technicznych barier.
Iść, żyć, spać -- to są prawdziwe czasowniki nieprzechodnie.
Skoro objechać objechany, to czemu nie obejść obeszły?
Czasownik obejść należy właśnie do tzw. nieprzechodnich, nie ma dopełnienia bliższego i nie tworzy imiesłowu biernego.
Czasownik obejść należy właśnie do tzw. nieprzechodnich, nie ma dopełnienia bliższego i nie tworzy imiesłowu biernego.
Faktycznie, "obeszłe" to forma imiesłowu przymiotnikowego czynnego a nie biernego. Dlatego "zostało obeszłe" zdaje się brzmieć tak dziwnie.
Ale pole jest jak najbardziej dopełnieniem bliższym.
Wynika z tego, że strona bierna nie istnieje, bo nie istnieje imiesłów bierny, a nie dlatego, że nie istnieje dopełnienie bliższe (jak w "typowych" czasownikach nieprzechodnich, gdzie często łatwo utworzyć imiesłów ale występują tylko z dopełnieniem dalszym).
Wracamy do początku problemu. Trzeba czekać aż ktoś utworzy i upowszechni odpowiednie słowo.
_________________ Pozdrawiam, Marcin
był: 216Si '97 Tahiti Blue
Marshall [Usunięty]
Wysłany: Nie Sie 16, 2009 02:44 odmiana...
kruszon napisał/a:
No to Wam powiem, ze od słowa obejść nie ma formy biernej. Pytałem o to moją matulkę, która jest językoznawcą.
Wg. Bralczyka, Miodka, czy moze Markowskiego? Możesz podać źródło?
Pozdrawiam
Zrodlo to Jerzy Bralczyk. Mowil dosyc obszernie o tym zdaniu w programie "mowi sie"
[ Dodano: Nie Sie 16, 2009 03:47 ]
mpg napisał/a:
Wracamy do początku problemu. Trzeba czekać aż ktoś utworzy i upowszechni odpowiednie słowo.
Zgadzam sie z Toba! Trzeba upowrzechnic odpowiednie slowo i wowczas bedzie ono poprawne. Jest wiele slow ktore uzywamy potocznie a sa formami niepoprawnymi.
W kazdym jezyku tak jest.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum