Wysłany: Pią Sie 07, 2009 17:27 [Honda 2.0iTD] Słaba moc silnika
Witam,
Jestem posiadaczem Hondy Civic Aerodeck z silnikiem Rovera 2.0iTD o symbolu 20T2N. Jest to 105 KM silnik. Problem w tym, że jak na 105KM to ten silnik troszeczkę jakby stracił moc. Auto ma przebieg 144 tys. kilometrów. Na autostradzie rozpędziłęm go do 160km/h i to juz był koniec jego możliwości. Ostatnio byłęm w górach tym autem i średnio sobie radziło szczególnie pod góre. Regularnie zmieniam filtry, oleje i inne rzeczy, nie zmieniałem tylko świec żarowych. Co moze być powodem spadku mocy w tym aucie, czy może to być układ wydechowy lub co jeszcze może być przyczyną takiego stanu rzeczy.
Proszę o pomoc co to może być.
Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sie 07, 2009 17:27 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Pią Sie 07, 2009 17:30
Taką utratę mocy może powodować np. czujnik pedału hamulca. Jest kilka wątków na ten temat i powinno w nich być opisane jak to zdiagnozować. Trzeba zewrzeć dwa styki podające sygnał do komputera wtrysku. Możesz mieć również nieszczelność w układzie dolotowym - przewody inercoolera, przewód stożkowy wychodzący z turbiny. Sprawdź czy po dodaniu gazu rury intercoolera puchną i robią się twarde.
Czujnik pedału hamulaca miałem juz wymieniany. Auto strasznie szarpało, najpierw zwarłem odpowiednie przewody i było ok a później wymieniłem czujnik juz na dobre. Spalanie jest w normie. Gdzie najlepiej zdiagnozować taki samochód, akurat w tej wersji jest 5-pinowa złączka diagnostyczna i z tym mają wszędzie problem.
Może ktoś z użytkowników ma auto z takim silnikiem i napisze coś o parametrach silnika.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum