Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Wto Sie 25, 2009 19:42 [R111] Pompowanie zawieszenia.
Typ: SLi Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.1 Rok produkcji: 1995
Czy w okolicach gruszki jest jakiś zawór upustowy, który można wykorzystać przy pompowaniu zawieszenia? Problem polega na tym, że pompowanie nie daje zamierzonego efektu, spręża się chyba tylko powietrze w gruszkach, a płyn nie ma wystarczającego ciśnienia by utrzymać zawieszenie w poprawnej pozycji. Zatem jest jakiś zawór, czy po prostu objaw wskazuje na zbyt słabą pompkę?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Lut 23, 2011 23:13, w całości zmieniany 3 razy
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sie 25, 2009 19:42 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
coraz bardziej interesuje mnie ten roverek , jestem fanem hydrowozów , właściwie nie wyobrażam sobie jazdy na zwykłym zawieszeniu , może ktoś przybliży jak to tam wygląda w tym roverku, bo jeżeli chodzi o hydro to nie ma dla mnie tajemnic przynajmniej w citroenie , ciekawe na ile to jest podobne do zawieszenia w ds czy xm ? , jeżeli jest tam grucha to nie ma mowy o komforcie jeżeli jest pusta , i jak to jest z tym płynem w roverku ? jest pompa do tego płynu ? czy jak ?
W roverkach 111 układ gruszek jest połączony czyli przód i tył z prawej strony to jeden zamknięty układ ,...I to samo masz po drugiej stronie...jak dobrze przykucniesz z tyłu samochodu od wewnętrznej strony tylnego koła po lewej i prawej stronie zobaczysz coś w formie zwykłego zaworu jak wentyl z nakręconą nakrętką to miejsce nabijania gruszek płynem.Niestety w Roverku nie ma żadnej pompy która utrzymuje stałe ciśnienie ewentualnie dopompuje ubytki w układzie .W oryginalnale prawą i lewą stronę pompujesz oddzielnie.Niektórzy przerabiają że każdą poduszkę można napompować oddzielnie,ma to swoje plusy ale i minusy.
Osobiście swojego Roverka (jak muszę) popmuję pompą przerobioną z pomy do sprawdzania ciśnienia wtrusków w dieselach ...super sprawa praktycznie trzeba zmienić tylko końcówkę aby zachować szczelność.Jak ktoś z okolicy potrzebuje napompować nie ma sprawy pomogę. NIESTETY PŁYN Z CITROENA NIE NADAJE SIĘ MOŻE USZKODZIĆ UKŁAD W ROVERKU.
Ostatnio zmieniony przez ver-ky Pią Sie 28, 2009 21:26, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Pią Sie 28, 2009 12:46
Tak, to wszystko wiem, chodziło mi tylko o zaworek upustowy. Pompka miała po prostu za słabe ramię do nabicia odpowiedniego ciśnienia. Poprawiono troszkę budowę i zmieniono osprzęt na lepszy i już można bez problemu pompować.
PS>Niniejszym zgłaszam kolejny punkt na mapie Polski, w którym można napompować gruszki w r100, czyli Oświęcim.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum