Wysłany: Sob Wrz 12, 2009 14:28 [25 iDT] pompa wtryskowa zawiesiła sie ??
witam problem polega na tym ze przy odpaleniu samochodu obroty wskakują na 1300 czy mozna to jakos zresetowac samemu badz tez zrobic moze ktos juz mial taki problem.
SPAMU¦
Wysłany: Sob Wrz 12, 2009 14:28 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Sob Wrz 12, 2009 14:31 Re: [25 iDT] pompa wtryskowa zawiesiła sie ??
koleszko1988 napisał/a:
witam problem polega na tym ze przy odpaleniu samochodu obroty wskakują na 1300 czy mozna to jakos zresetowac samemu badz tez zrobic moze ktos juz mial taki problem.
tam jest sterowanie elktroniczne czy na linkę ?
jeśłi to drugie to moze gdzieś się przycina ??
sterowanie na linke...ruszam linką i nic nie czuc zadnego oporu... chodzi o tą linke od gazu po lewej stronie jak sie patrzy z gory na silnik tak .?
niestety nie wiem jak to dokładnie wygląda, nie widziałem silnka w r200.
by ustalić czy dobrą linką ruszasz zapal silnik i włąśnie nią rusz, jeśłi obroty będą wzrastały to będziesz mieć pewność że to właśnie ta.
Pomógł: 317 razy Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 2766 Skąd: NOWE MIASTO N/W wlkp
Wysłany: Sob Wrz 12, 2009 15:05
zawiesił się elektroniczny regulator gazu na prawej podłużnicy , przesikać trzeba go WD I zobaczyć jaki efekt ew. wiązka kabli idąca do niego nawaliła.
_________________ SERWIS ROVER MG TESTER MG ROVER T4 TEL:
0504045682 Z BRAKU CZASU RZADKO JESTEM NA FORUM , NAJLEPIEJ DZWONIĆ PO 18
ta sama sytuacja miala miejsce jakis miesiac temu i dzis sie powtorzyla po umyciu silnika poniewaz byla koniecznosc go umyc...czyli wystrarczy wymienic kable lub tez siknąć WD tak .??
Mówisz, że zdażyło Ci się to po umyciu silnika, więc ja również skłaniałbym sie w kierunku wiązki kabli. Mój kolega miał R25 i również po umyciu silnika miał podobne akcje. Po wizycie u elektoremchanika okazało się że na którymś kablu (z wiązki) miał nieszczelną izolację, co powodowało jakieś przebicia a co za tym idzie wzrost obrotów... Btw. wymienił wiązkę na nową i było ok...
kolego to mi sie stało pierwyszy raz gdzies miesiac temu gdzie nie mial dostepu do wody i cisza az do dzis. na komputerze gosciu mi powiedzial ze bedzie to wina podobno pompy bo komputer nic nie wskazal niby wszystko ok.
Aha no to w takim razie nie wiem, być może diagnosta (mechanik) ma rację, tylko sprawdź czy może jest możliwość jakoś sprawdzenia działania tej pompy aby nie "wbijać" się w niepotrzebne koszta zakupu nowej...
400 PLN używka do iDT .. nie sadzę ... sama naprawa sterownika to 450PLN ... pozatym ... odpuście sobie to mycie silnika i nie bedzie problemów. A co do wieszania obrotow to sprawdź sobie wiązkę kabli idacą do potencjometru pedału gazu - w 25iDT już u kilku osób przetarła się i sprawiała problemy.
bylem u Pana który sie zna na tych pompach i powiedzial ze to wina w srodku i nie da sie nic z nią zrobc wiązka kabli to nie jest bo to jest pompa ktora wychodziła pod dany samochod sterowa elektrycznie jedynie co to jakis proszek wsypac do paliwa i powinno ją przeczyścic znane wam to jest bo ja sam juz zgłupiałem....
Ta pompa była stosowana w różnych markach aut a nie tylko w roverach. Poczytaj ten wątek: http://forum.roverki.eu/v...p=369355#369355 I weź przejrzyj ową wiązkę od potencjometru pedału gazu, bo jak narazie to widzę, że na siłę chcesz wydać kasę na naprawę pompy. A jak wsypiesz cokolwiek do paliwa, to na bank pompę będziesz robił.
ok kolego sprawdze tą wiązke i napisze co mi z tego wyszlo... a co do nowej to wrecz przeciwnie nie spieszy mi sie dzis mi znowu sie zaciela pompa gdy jechalem w deszczu wiedz coraz bardziej jestem przekonany do wiązki a przejechane mam 240 tys. wiedz troche jest.... mam nadzieje ze na jeszcze dlugo przetrwa...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum