Pomógł: 55 razy Dołączył: 21 Wrz 2008 Posty: 1110 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Paź 18, 2009 11:45
Ja bym Dunlopa nie kupował. Wybrałem opony tej firmy mojemu ojcu i teraz zbieram za to baty Po 3 miesiącach i ok. 2000km, na jednej oponie pojawił się guz. Trzymanie przeciętne, żadna rewelacja, natomiast poziom hałasu powyżej 80-100km/h jest znacznie wyższy niż przy moich Kleberach, uważanych ogólnie za głośne opony. Ile masz do wydanie na komplet opon? Ostatnio kupiłem bratu ciotecznemu Goodyear Ultra Grip 7+ (nowe) za 160zł szt., rocznik 2008. Rozmiar: 185/65/14, ale cena znakomita. Na Allegro obecnie najtańsza opona w tym rozmiarze kosztuje ok. 240pln. Hurtownia/wulkanizacja nazywa się Vixeen, W-wa, Ordona 5a, tel. 022-862-48-64. Zadzwoń, zapytaj.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Pomógł: 44 razy Dołączył: 13 Sie 2009 Posty: 986 Skąd: ..: R-M :..
Wysłany: Nie Paź 18, 2009 12:48
Poczytaj artykuły o oponach. Z roku na rok tracą one ok. 10% swoich właściwości więc jeśli kupujesz używane opony z roku 2007 to już 20% są do tyłu jeśli chodzi o rocznik i dodatkowo oczywiście z przebiegu co już w ogóle w moich oczach je dyskwalifikuje. Ja opony zawsze zmieniam co trzeci sezon, oczywiście zawsze na nowe z datą produkcji z roku, w którym kupuję.
opinie sa rozne- jedne takie ze opona sie starzeje, co jej dobrze nie sluzy, drugie takie- ze czy opona jest roczna czy 5letnia odpowiednio przechowywana i nie zuzyta, to jest to opona pelnowartosciowa (to jest oficjalne stanowisko m.in. oidp przedstawiciela pirelli na polske)
Poczytaj artykuły o oponach. Z roku na rok tracą one ok. 10% swoich właściwości więc jeśli kupujesz używane opony z roku 2007 to już 20% są do tyłu jeśli chodzi o rocznik i dodatkowo oczywiście z przebiegu co już w ogóle w moich oczach je dyskwalifikuje. Ja opony zawsze zmieniam co trzeci sezon, oczywiście zawsze na nowe z datą produkcji z roku, w którym kupuję.
A jakie jest twoje zdanie na temat opon tzw wielosezonowych (chyba tak się nazywaja)
_________________ www.w-mp3.pl Nie trąb, robię co mogę
Pomógł: 44 razy Dołączył: 13 Sie 2009 Posty: 986 Skąd: ..: R-M :..
Wysłany: Nie Paź 18, 2009 13:26
Zależy od modelu. Z doświadczenia wiem, że np. Pirelli robi dobre opony całoroczne (bo chyba o to Ci chodziło). Ja ogólnie nie jeżdżę na takich i jeździć nie będę.
Pomógł: 55 razy Dołączył: 21 Wrz 2008 Posty: 1110 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Paź 18, 2009 13:27
PopaY napisał/a:
Wydaje mi się, że wszystko zależy od stanu używanych opon i sposobu ich użytkowania/przechowywania. Masz rację w swojej wypowiedzi, ale marketing producentów opon trzeba brać trochę z przymrużeniem oka Ja staram się nie jeździć na oponach starszych niż 5 lat, chociaż z tyłu mam jeszcze org. z 2002 roku, ale tej zimy (jak spadną trochę ceny) kupuję nowe.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Slyszalem, ze u niemcow chyba nie mozna jezdzic na starszych niz 5 lat
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
Poczytaj artykuły o oponach. Z roku na rok tracą one ok. 10% swoich właściwości więc jeśli kupujesz używane opony z roku 2007 to już 20% są do tyłu jeśli chodzi o rocznik i dodatkowo oczywiście z przebiegu co już w ogóle w moich oczach je dyskwalifikuje
PopaY napisał/a:
Ja opony zawsze zmieniam co trzeci sezon, oczywiście zawsze na nowe z datą produkcji z roku, w którym kupuję.
Skoro tak to czemu nie zmieniasz opon co rok?
Przeciez zgodnie z tym co powiedziales, kazde starsze niz rok to juz sa zle
Nie popadajmy w paranoje, jesli opona jest w dobrym stanie technicznym to nic tylko zakladac. Nie kazdego tez stac na nowki.
Opony zimowe lepiej jesli wybierzesz wezsze. Opona ma wtedy wiekszy nacisk na podloze i dzieki temu lepiej sie zachowuje. A i w sniegu beda mniejsze opory toczenia na wezszej.
_________________ Don't drink and drive, just smoke and fly
Panowie mozecie doradzic, które wybrac z allegro
rozmiar od 205 do 225 i profil 50.
jakies linki ? przebywam za granica a zjezdzam do PL na świeto zmarlych i wtedy musze wymienic opony, wiec jestem zmuszony na dniach kupic jakies.
z gory dziekuje
na zimę kupuje się o rozmiar węższe niż masz letnie jak masz 205 kup 195 itd... robisz to dla swego bezpieczeństwa... co do firmy polecam to tylko Nokian finlandzki ekspert od zimówek
Poczytaj to poczytaj tamto bla bla bla... a powiedz mi drogi PopaYu ile w tym prawdy, a ile marketingowego bełkotu? 2 letnie opony są złe? Wole kupić porządne 2 letnie za 40% ceny niż wydawać nie wiadomo ile za nówki których i tak nie wykorzystam do końca albo co gorsza kupować jakąś tanią nową chińszczyznę. Osobiście śmigam na używkach letnich Kumho Ecsta z 07r. i nie mam żadnych zastrzeżeń, a zaoszczędziłem sporo kasy. Już to kiedyś raz napisałem na tym forum zawsze odradzają coś ludzie którzy nie mieli z tym styczności, a jedynie opierają się na wyczytanych gdzieś "rewelacjach"...
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
Ostatnio zmieniony przez Pływak Nie Paź 18, 2009 19:47, w całości zmieniany 1 raz
dobryziom, jak ma felgę 7,5" czy 8" to raczej 195 odpadają Zresztą cholera wie jaką ma felgę
tego nie wiem podałem tylko przykład żeby wziął mniejszy rozmiar chyba wiesz czemu
co do używek mam mieszane uczucia bo raz się naciąłem i więcej nie kupie co nie znaczy ze zawsze jest to kiepskie rozwiązanie... czasem tak jak kolega napisał lepiej zakupić porządną markowa oponę z małym przebiegiem niż nowego kiepskiego chińczyka ale to wymaga pewnej znajomości gum oraz trochę szczęścia wiec kowalskiemu tego lepiej nie polecać...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum