Wysłany: Sro Gru 02, 2009 22:18 wina gronowe (nie jabole, nie sofie, nie carlo rossi)
czy ktoś pija dobre wina?
ja pomimo, że amatorsko to chętnie się podziele doświadczeniem
(dodatkowo jakby ktoś ze spotów wwa chciał jakieś wino w cenach lepszych niż sklepowe to będzie wiedział kogo pytać)
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Gru 02, 2009 22:18 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
ja najczęściej piję czerwone wytrawne
ze słodkich genialnym winem jest dla mnie tokaj puttonowy (np. 3 puttonowy, 4 puttonowy, 5-6). Wino częściowo jest robione z winogron, które trawi szlachetna pleśń. pleśń nie ma ujemnego wpływu na smak owoców, wyciąga z nich jednak wodę co sprawia, że wino robione z użyciem takich owoców ma dużo więcej ekstraktu (wina w winie )
za wikipedią:
Cytat:
Wino to wytwarza się ze szczepu winogron furmint (sk: furmint), hárslevelű (sk: lipovina) i sárga muskotály (sk: muškát žltý) sadzonego na południowych stokach wzgórz Hegyalja. Winogrona te przy sprzyjającej pogodzie zarażają się pleśnią botrytis cinerea, która powoduje ich odwodnienie (stąd nazwa Aszú - uwiędłe) i wzrost stężenia cukru oraz olejków eterycznych w ich wnętrzach. Dla dodatkowego zwiększenia stężenia cukru winogrona te zbiera się po pierwszych październikowych przymrozkach.
Zebrane winogrona starannie się selekcjonuje, rozsypując je na specjalnych stołach i ręcznie wybierając najlepsze. Najbardziej odwodnione winogrona - ale jeszcze nie całkowicie zasuszone oddziela się od reszty, wyciska z nich ostrożnie sok i lekko podferementowuje w niewielkich dębowych beczkach.
polecam spróbowanie na początek 3-puttnonowego (tokaj aszu 3 - puttony).
cena powinna być w granicach 35 - 50 pln za butelkę (tokaje są sprzedawana w butelkach 0,5 litra).
Wino schłodzić do temp. lekko lodówkowej (8-12 stopni).
Bardzo polecam!
No to się ładny temat zaczął, a może dołączy do niego "siła fachowa".
Nie wiem, czy mogę mówić, ale tak się zdarza, że na to forum, i na spoty warszawskie, wpada czasem najlepszy polski sommelier.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Na forum, to on ostatnio chyba nie bywa, ale jakiś ostatnio był co najmniej 2 razy na Bemowie.
Ma teraz chyba już 4 Roverka.
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
wydaje mi sie, ze Roj moze miec porblem, bo nei byl czestym bywalcem spotow, jak i jest swiezakiem w gronie R.pl wiec moze nawet imie i nazwisko mu nic nie podpowiedziec
a ja juz wiem
ZTCP to i z tego i z poprzedniego, a wcześniej chyba 3 lata 2 miejsce.
jak ze wszystkim, co kto lubi.
jak pijesz białe winko do potraw z grilla na działce to nie ubierasz i nie zwracasz uwagi tak jak piłbyś na jakiejś bardzo uroczystej imprezie. także bardziej kultura osoby i miejsca niż wina.
generalnie chyba tylko nie powinno się
- nalewać za dużo do kieliszków (kieliszki do wina zwykle mają dość dużą pojemność ale nalewamy powiedzmy 1/4)
- trzymać za czaszę gdyż podgrzewamy tym wino do temperatury ciała a zwykle gospodarz (podający wino) stara się je zaserwować w odpowiedniej dla danego wina temperaturze.
nic mi nie mówi jeśli chodzi o postaci które z nam z forum i spotów natomiast samo imię i nazwisko jest mi znane jak najbardziej
Kolega pojawia się ostatnio raz na kilka tygodni na Bemowie, ale na forum to był raz po Zlocie w Jachrance (pełna inwigilacja ) - więcej udzielał się na grupach.
A wracając do tematu, to smakoszem nie jestem i raczej nigdy nie będę, ale tak do kolacji winko, to bardzo chętnie - bliska jest mi pod wym względem kultura śródziemnomorska i tzw. "wina stołowe", a szczególnie greckie "kilo wina" białego do sałatki greckiej wieczorkiem w tawernie na jakiejś wysepce.
Ostatnio w takich celach udaję się do Lidl'a, który posiada spory wybór win "popularnych" w cenach podobnych jak na zachodzie - 2-3 Euro, a nie jak w Polsce - 5-7 Euro, ale to oczywiście nie są żadne tam wina dla smakoszy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum