Witam.
Czy próbował ktoś takiego urządzenia (link) do testowania naszych roverków? Zachodzę w głowę czy coś tym można sprawdzić. Za podpięcie 75-tki do T4 w Krakowie (tu mam najbliżej) liczą sobie 300zł. Może tym ustrojstwem jakieś proste usterki typu np. awaria czujnika abs itp by się zdiagnozowało. Co Wy na to?
Jest tylko jeden taki interfejs który działa. Visa EuroScan tyle że musisz mieć starego laptopa i dwa pełnoprawne porty com RS-232 nie jakies po usb. Na allegro znajdziesz taki interfejs.
Oczywiście obsłuży tylko i wyłącznie silnik ni c poza nim!!!!!!!!!!
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Pełnoprawne porty rs-232 są to porty sprzętowe nie emulowane przez USB za pośrednictwem UART. Jest kilka takich urządzeń które podpinamy pod usb i mamy kilka portów rs-232 ale ceny tych urządzeń są astronomiczne!!!
Najlepszym rozwiązaniem jest stary laptop z wbudowanym portem COM zintergrowanym z płytą główną i dołożenie dodatkowego portu po przez rozszerzenie Pcmcia koszt takiej karty około 150zł plus stary laptop na allegro 200zl
[ Dodano: Wto Sty 12, 2010 11:19 ]
Jakby ktoś pytał dlaczego dwa porty są potrzebne bo w komputerach samochodowych a w Roverkach napewno są dwie linie komunikacji Linia K i L jeden port jest w stanie obsłużyć jedną linie a do działania programów jest potrzebny odczyt obydwo linii
hvil [Usunięty]
Wysłany: Wto Sty 12, 2010 11:20
75 to tez zemuluje? a powiedzcie mi czy freelander latwiej sie diagnozuje niz 75 bo koles na wichurze moim kumplom podlacza pod kompy freelanrery z silnikiem td4 i podobno wszystko w nich robi, tak se mysle moze to jakas cicha zlota rzeka ze i 75 by u niego robil? czy freelandery sa latwiejsze?
Ogólnie silniki dieslowskie w marce Rover są jakby lepiej wspierane przez innych producentów interfejsów. A ogólnie 75 ma OBDII w 100% zgodne normą jakąś tam i każdy interfejs powinien ruszyć. Reszta zależy od programu co da rade zczytać!!!!!!
hvil [Usunięty]
Wysłany: Wto Sty 12, 2010 11:25
iv nic mi nie zepsuje jak podjade zeby podlaczyl sie?:-D
a poda mi którys z kolegów namiary na to konkretne urządzenie bo po wpisaniu na allegro "visa euroscan" znajduje mi masę urządzen i prawie wszystkie to podchodzą pod Rover: 75, 600, 618, 620, 623, 800, 820, 825, 827
Mały komunikat do wszystkich, którzy czytają ten temat i są zainteresowani kupnem tego interfejsu.
Zaznaczam, że interfejs potrzebuje starszego komputera i dwóch pełno prawnych portów RS-232. Program napewno nie zadziała z przejściówkami z allegro USB>RS-232 co sprzedają za kilkanaście kilkadziesiąt złotych!!!! Pomimo posiadania dwóch pełno prawnych portów interfejs może nie działać z nowszymi laptopami!!!
W środowisku WindowsXp i wyższych zalecam używanie DosBox'a. Nie sprawdzałem tego na Windows 7.
A więc w razie czego pretensji prosze nie kierować do mnie!
hvil [Usunięty]
Wysłany: Wto Sty 12, 2010 12:24
Vesper416, a stary komp pII z komami z tylu nie podszedlby?? mam taki na strychu z dawnych lat moze tak se mysle zainstalowalbym go w garazu?:-D monitorek 15 lg tez sie kurzy od kilku lat:-D tam sa dwa wejscia kom chyba z tego co pamietam, a napewno na plycie ma wyjcie na 2 com bo irde tam kiedys wpinalem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum