Rano nie odpalała rowerzyna (dusiła się a dopiero co rozrusznik wymieniłem), to myślałem że akumulator bo często pada. Podmieniłem na co się okazało równie wyczerpany akumulator, i zaczął się cyrk. Nie dochodzi do zapłonu, a wyświetla się m.in kontrolka zamknięcia bagażnika, który oczywiście jest zamknięty. Dodam że różne rzeczy nie działają takie jak np światła, nawiew. Działa np awaryjne. Nie wiem czy doszło do jakiegoś skoku napięcia, w sumie nie patrzyłem na bezpieczniki. Naładowałem akumulator z nadzieją że to jednak jego wina ale to samo. Czy możliwym jest że doszło do jakiegoś skoku napięcia i np coś z elektryką się pokićkało? Czy ogólnie jak faktycznie się świeci kontrolka od bagażnika to nawet do zapłonu nie dochodzi? ( w co wątpię ale spytać warto). Jutro popatrzę na te bezpieczniki, może ktoś miał podobną przygodę?
Czekam na jakieś podpowiedzi od czego by tu zacząć
r 200 1.8 97`
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 00:42 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Kwi 2008 Posty: 485 Skąd: Góra
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 06:09
Sprawdź wiązkę z przewodami która jest na łaczeniu klapy z samochodem po prawej stronie w gumowym węzyku. tam napewno przewody się poprzecierały i dochodzi do lekkich zwarc.
Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 614 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 12:58
Jak miałem takiego Rovera to miałem podobny problem, kontrolka się świeciła mimo iż klapa była zamknięta. Sprawdziłem bezpieczniki i wiem ze jeden nawet po wymianie po kilku, kilkunastu dniach palił się. Rozebrałem klapę (ten plastik) aby dostać się do przewodów, które okazały się ok. Problem był z samym zamkiem. Jest tam mała sprężynka które nie odbijała zamka przez co obieg prądu był przerwany i kontrolka się świeciła. Dokładnie wszystko wyczyściłem bo było mnóstwo syfu, śniedzi i innego badziewia. Popryskałem WD-40 rozruszałem zamek i po tym zabiegu już nigdy się to nie zdarzyło. Bezpiecznik nigdy się nie palił a kontrolka świeciła tylko gdy bagażnik był otwarty. Być może u Ciebie jest tak samo. Spróbuj zrobić tak jak ja być może problem uda się rozwiązać. Pozdrawiam
_________________ Super wypas za małą kasę i oczywiście całkiem młode autko? Tylko Rover Ludzie skoro pomagamy to doceniajcie to opcją pomógł bo przestaniemy
Jak miałem takiego Rovera to miałem podobny problem, kontrolka się świeciła mimo iż klapa była zamknięta. Sprawdziłem bezpieczniki i wiem ze jeden nawet po wymianie po kilku, kilkunastu dniach palił się. Rozebrałem klapę (ten plastik) aby dostać się do przewodów, które okazały się ok. Problem był z samym zamkiem. Jest tam mała sprężynka które nie odbijała zamka przez co obieg prądu był przerwany i kontrolka się świeciła. Dokładnie wszystko wyczyściłem bo było mnóstwo syfu, śniedzi i innego badziewia. Popryskałem WD-40 rozruszałem zamek i po tym zabiegu już nigdy się to nie zdarzyło. Bezpiecznik nigdy się nie palił a kontrolka świeciła tylko gdy bagażnik był otwarty. Być może u Ciebie jest tak samo. Spróbuj zrobić tak jak ja być może problem uda się rozwiązać. Pozdrawiam
Dzieki za rady, o ok 18 powinienem wrócić z pracy i rozpocząć działania:) A powiedzcie jedno - czy teoretycznie jak komputerek widzi że klapa jest otwarta to nie dopuszcza do zapłonu? bo być może faktycznie przewody albo zamek, tylko czy aby wtedy wszystko zacznie hulać z zapłonem
Możesz sprawdzić jeszcze kabel masowy od akumulatora co do karoserii jest przykręcony może zaśniedział, mnie spotkał taki przypadek. Schemat elektryki wyciągnięty i szukam z kolegą usterki: bezpiecznik, przewody do radia ( radio padło pierwsze ) światełko w podsufitce, immo, kontrolka od bagażnika i wiele innych rzeczy zaczeło szaleć co się okazało wystarczyło wyczyścić zaśniedziały przewód masowy czas pracy 1 min. i wszystko wrócilo do normy, ale co ja wtedy przeżyłem hehe.
No moi drodzy ogólnie próbowałem paru rzeczy, a na sam koniec okazało się po prostu że padł mi główny bezpiecznik pod maską ten 80 A ^^ więc kwestia zakupienia dziada i go zamontowania i będzie ok, mam nadzieje że gdzieś takowy dostane bez patrzenia na allegro, może tam na Młodnickiej mają w C.Z. Rover Parts, w każdy razie dzięki za szybkie posty to mnie zmobilizowało
a ogólnie centralny i immo działał, czyszczenie klem i kabla masowego to na pewno nie pójdzie na marne na przyszłość, a i zawsze zrobiłem przegląd ważniejszych bezpieczników
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum