Prosiłbym adminów o wytłumaczenie mi pewnej sprawy. Chodzi mi o usuwanie nieczytanych postów. Co jakiś czas pokazuje mi się plansza z załącznika nr 1. Tu rodzi się moje pytanie. Jest tam napisane, że usuwa się nieczytane posty z wyjątkiem tych, które zostały napisane przez ostatnie 3 dni. Nie ma mnie jeden dzień a i tak posty są usunięte. Drugie pytanie brzmi: Dlaczego jeżeli mam napisane, że usunięto 524 posty - to tyle właśnie mi pozostaje?(załącznik nr 2)
Nie jest to pierwszy taki komunikat. Rozumiem, że trzeba usuwać nieczytane posty dla dobra bazy danych ale podanego komunikatu ani metody usuwania nie rozumiem
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ostatnio zmieniony przez Ley Sro Lut 17, 2010 17:52, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lis 13, 2009 00:17 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wydaje się, że w liczniku i komunikacie są błędy - korzystamy z publicznego tłumaczenia i pewnie ktoś przetłumaczył coś dosłownie nie sprawdzając kontekstu.
Żaden post nie zostaje usunięty z automatu. Usuwane są tylko znaczniki, że Ty nie przeczytałeś danego postu, starsze niż 3 dni, gdy ich liczba przekroczy 1000.
Na forum, po prawie 8 latach postów jest prawie 420000, a codziennie przybywa koło 300, użytkowników jest około 7000, więc codziennie przybywa 2 100 000 znaczników (dziennie 5 razy więcej niż postów napisanych prze 8 lat ), co, jak łatwo się domyślić, w krótkim czasie zabiłoby bazę i dlatego te znaczniki są usuwane.
Liczba podawana w komunikacie to ilość postów, które zostały ze znacznikami - posty z ostatnich 3 dni, tylko komunikat jest rzeczywiście trochę mylący.
Mechanizm wygląda tak, że codziennie usuwane są nadmiarowe, starsze znaczniki, a zostają tylko znaczniki do ostatnio napisanych postów.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Rozumiem, że tylko znaczniki, posty zostają w bazie, napisałem troszkę pokrętnie. Dlaczego jednak skoro ostatnio na forum byłem wczoraj o 3.27 to dziś wyskakuje mi komunikat o usuniętych postach a wyraźnie jest napisane: za wyjątkiem napisanych przez ostatnie 3 dni. Nie było mnie przecież na forum zaledwie kilkanaście godzin a jak sam napisałeś średnio przybywa 300 postów dziennie.
Ale jeśli np. wychodząc poprzedniego dnia miałeś 950 postów, do Twojej następnej wizyty przybyło ich 100, to jest 1050 - powyżej 1000, uruchamia się warunek kasowania i kasuje wszystkie starsze niż 3 dni, a młodszych jest 524 i te zostają.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
kiedy mam przykładowo kilkaset nieczytanych postów i czytam tylko te, które mnie interesują to i tak zawsze klikam w "Oznacz wszystkie fora jako przeczytane". Wychodząc z forum zawsze jestem na zero w nieczytanych postach.
[ Dodano: Pon Lis 16, 2009 00:27 ]
przykład z ostatniej chwili. Czy dziś rzeczywiście napisano 1000 postów?
Ten komunikat jest bardzo denerwujacy. Z pewnoscia da sie go jakos usunac...
Bylem moderatorem a pozniej adminem dosc duzego forum rowerowego, mielismy zarejestrowanych kilkadziesiat tysiecy uzytkownikow i taki komunikat nie pojawial sie. Tutaj troche irytuje.
Wysłany: Pon Lut 01, 2010 13:32
W sumie jest on dość irytujący, zwłaszcza kiedy napiszesz coś i dajesz "wyślij", a po przeładowaniu wyskakuje komunikat. Trzeba później przeładować stronę żeby zaskoczyło...
_________________ >lepiej głupio zapytać, niż mądrze coś spie....lić<
Nie trzeba czytać. Wystarczy oznaczać jako przeczytane.
A co to da skoro następnego dnia i tak wyskoczy powiadomienie, że nie przeczytanych postów jest dajmy na to 467? A "czytane" były 7 godzin wcześniej.piter34, popatrz dokładnie na screeny, które załączyłem parę postów wyżej.
Jeśli usuniemy ten komunikat, to się zaczną pojawiać wątki "Co się stało z moimi nieprzeczytanymi postami "
[ Dodano: Czw Lut 18, 2010 10:37 ]
Szymon napisał/a:
piter34, popatrz dokładnie na screeny, które załączyłem parę postów wyżej.
Co z nich ma wynikać?
Widzę, że jest komunikat o usunięciu oraz z info, że pozostało 508 nieczytanych, a potem wrzucasz screen potwierdzający fakt, że tych postów jest rzeczywiście 508.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Widzę, że jest komunikat o usunięciu oraz z info, że pozostało 508 nieczytanych, a potem wrzucasz screen potwierdzający fakt, że tych postów jest rzeczywiście 508.
to my chyba mam przed sobą inne komunikaty. Na pierwszym screenie jest napisane wyraźnie ilość usuniętych nieczytanych postów a na drugim screenie wyraźnie widać że jednak pozostała określona ilość postów. Drugim problemem jest fakt, dlaczego taki komunikat w ogóle wyskakuje, skoro od poprzedniego mojego logowania minęła w tym przypadku niecała doba a w komunikacie jest jasno napisane, że usuwa posty za wyjątkiem napisanych przez ostatnie trzy dni i to dopiero po przekroczeniu tysiąca postów. Już powoli sam nie wiem jak to inaczej napisać, bo już chyba bardziej zrozumiale się nie da
Na pierwszym screenie jest napisane wyraźnie ilość usuniętych nieczytanych postów a na drugim screenie wyraźnie widać że jednak pozostała określona ilość postów.
Faktycznie występuje tam nadużycie semantyczne i podejrzewam, że może wynikać z błędnego przetłumaczenia komunikatu angielskiego... Może powinno być "liczba pozostałych wiadomości"...? Spróbuj może sprawdzić, jak to wygląda po angielsku (ztcp to można ustawić język forum w profilu )
Szymon napisał/a:
rugim problemem jest fakt, dlaczego taki komunikat w ogóle wyskakuje, skoro od poprzedniego mojego logowania minęła w tym przypadku niecała doba a w komunikacie jest jasno napisane, że usuwa posty za wyjątkiem napisanych przez ostatnie trzy dni i to dopiero po przekroczeniu tysiąca postów.
Bo to mogło być tak, że:
- masz np. 1200 nieprzeczytanych, z czego starszych niż 3 dni jest powiedzmy 500
- zostaje usuniętych 500 postów i pozostawionych 700 (czyli mniej niż 1000)
- na forum napisano przez całą dobę kolejnych 400 postów, których nie czytałeś, więc masz teraz 1100 nieczytanych
- wchodzisz następnego dnia na forum i jest komunikat, że masz więcej niż 1000 (załóżmy, że starszych niż 3 dni jest 300)
- zostaje usuniętych 300 postów i masz 800 postów nieprzeczytanych
- itd.
Komunikat jest poza tym zawsze taki sam. Nie ma znaczenia, czy faktycznie są posty starsze niż 3 dni czy nie.
Jeżeli się zdarzy, że oznaczasz wszystko jako przeczytane, na forum napisano 1500 postów i logujesz się w kolejnym dniu, to nie powinno być komunikatu. Jeśli jest, to coś nie działa tak, jak powinno.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Jeżeli się zdarzy, że oznaczasz wszystko jako przeczytane, na forum napisano 1500 postów i logujesz się w kolejnym dniu, to nie powinno być komunikatu.
Ale komunikat taki się pojawia u mnie też czasami, a codziennie odznaczam wszystko jako przeczytane.
Za rzadko bywacie na forum
Mnie sie nie zdarza przy uzytkowaniu codziennym forum.
Jak wyjade i nie mam kontaktu z forum ok. 2 dni to jest tak jak piszecie,
ale zupelnie mi to nie przeszkadza
Pozdrawiam,
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Jeżeli się zdarzy, że oznaczasz wszystko jako przeczytane, na forum napisano 1500 postów i logujesz się w kolejnym dniu, to nie powinno być komunikatu. Jeśli jest, to coś nie działa tak, jak powinno.
Otóż to. Jak widać ze screenów moje logowania na forum dzieliła niecała doba wiec komunikatów być nie powinno. Tym bardziej, iż za każdym razem przed wyłączeniem przeglądarki i wyjściu z forum zaznaczam wszystkie posty jako przeczytane, żeby nie zostawały na dzień następny. Pracuje ciągle na noc więc jestem na forum rano i potem popołudniem/wieczorem a mimo to komunikaty występowały. Zatem jednak cosik tu nie gra tak jak powinno
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum