A gdzie szukać oznaczenia moich sprężyn?
I czy jest jakaś różnica jak inne oznaczenia będą na moich a inne na nowych a obie oczywiście zgodne ze specyfikacją.Pytam bo w serwisie np. nie patrzą na oznaczenia tych w aucie,tylko szukają wg.specyfikacji auta
A gdzie szukać oznaczenia moich sprężyn?
I czy jest jakaś różnica jak inne oznaczenia będą na moich a inne na nowych a obie oczywiście zgodne ze specyfikacją.Pytam bo w serwisie np. nie patrzą na oznaczenia tych w aucie,tylko szukają wg.specyfikacji auta
Z tego co pamiętam to chyba są trzy kolory , które mówią o twardości danej sprężyny. Ale jak załozysz obie takie same to nie ma to wielkiego znaczenia jakiego koloru będą miały plamki. Ci co projektowali R 75 wymyślili wiele niepotrzebnych rzeczy które nam "uprzyjemniają' życie
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 09:46
Z tego co wiem,to w innych autach też się tak oznacza spręzyny i są rózne twardości.Moim zdaniem,to po wykonaniu pewnej partii sprężyn sprawdza się ich twardość i dobiera parami,a te które nie trzymają parametrów są odrzucane,albo po skróceniu montowane w tuningowanych Calibrach i potem gość jedzie takim cudem i na wyboju wybija sobie zęby.
Ważne,żeby była para,a rozrzut twardości jest niewielki.
Miałem jednak przypadek,kiedy kolega rozwalił w moim służbowym Berlingu zawieszenie i kupiliśmy używaną sprężynę.Z jednej strony były dwie różowe kropki,a z drugiej zielona i biała.Jeździłem jeszcze tym kilkadziesiąt tysięcy i samochód szedł dobrze i przechodził przeglądy techniczne.
bierz w ciemno ja tez sie zastanawialem i zastanawialem te sa ok gdzies jest wykaz twardosci to jest posredni bedzie ok
no i cena jest ok ja dalem z 240 za jedna
mam tez 1 sztuke uzywke jak bys chcial ale zalecane jest wymieniac na 2 nowe najlepiej
[ Dodano: Wto Mar 09, 2010 12:52 ]
tu masz oznaczenia
Drodzy Roverkowicze poratujcie, pękła mi sprężyna z przodu w moim R75 - kupiłem za pośrednictwem Allegro. Dostałem nowe sprężyny i zawiozłem do mechanika. ku mojemu olbrzymieniu zdziwieniu okazało się że nowe sprężyny są o 1/4 krótsze od tych które były założone.
Nie udało mi się dodzwonić do sprzedawcy, ale wydaje mi się po prostu że dostałem sprężyny na tył zamiast na przód. Czy dobrze mi się wydaje?
Pomógł: 14 razy Dołączył: 08 Kwi 2008 Posty: 301 Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Mar 10, 2010 21:39
Jedyna, oczywiście że za dwie. Sklep jest w Tarnobrzegu. Apples taniej to faktycznie jest tylko te sprężyny za 179 są na oś tylna, na przód są po 249 za sztukę + pewnie przesyłka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum