Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Maj 2008 Posty: 366 Skąd: Nowa Huta
Wysłany: Nie Maj 03, 2009 16:16 [R25 i pewne inne] Demontaż wycieraczki tylnej szyby
Witam, wrociłem z wakacji i ciałem poszperac przy aucie tak sie steskniełem, mam pekniety mały element przy tylnej wycieraczce taki plastikowy pierscien miedzy piorem a szyba, chcac sie do niego dostac musze sciagnac wycieraczke a ze nie wiedziałem srub od gory wiec zabrałem sie do tego oo dupy strony posciagałem palstiki pod klapa, odkreciłem silnik wycieraczki i nic... Krece tak sruba duza (na franzuza 32 na oko- u gory) wycieraczka wedy podnosi sie do gory ale odczepic sie ne chce. Wie ktos jak to zdemontwac, zalezy mi b juro pon musze auto złozyc spowrotem wiec wolałbym to miec obcykane do tego czasu i naprawione.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Maj 03, 2009 16:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Nie Maj 03, 2009 16:37
Kurde, to mi cos nie chce sie odginac Tzn jest tak (idacod prawej) pioro - to cos na czym sie pioro trzyma i to mozan odgiac do gry (posawic wycieraczke, pozniej jest kopułka na ktorej jest sprysiwacz a pod nia ten plastik o ktorym pisałem i szyba. Zgadza sie? To co ja mam odgiac?
Tę kopułkę ze spryskiwaczem
Wzdłuż osi wycieraczki trzeba ją podnieść do góry. Tam będzie nakrętka mocująca ramię wycieraczki do osi a pod ramieniem (chyba) nakrętka mocująca cały mechanizm do klapy
Wysłany: Nie Maj 03, 2009 17:04
Jest jest za delikatny byłem i nie chciało isc a ja sie znow bałem ze zepsuje a nie bylem pewien, odkreciłem te srube i wycieraczka jest teraz na gwincie. Dalej nic juz jej nie trzyma? Bo nie chce sc a znow boje sie zeby czegos nie urwac. Podnosic cz wykrecac. Silnik wycieraczk od dołu przkrciłem to juz nie przeszkadza w niczym? (na moj rozum nie ale wole wiedizec)
Wysłany: Pon Maj 04, 2009 08:08
Poszło wczoraj wieczorem bez problemu. W ogole temat sie wydaje głupi jak teraz na to patrze bo mocowanie standartowe, ale nie wiedziaem tego a plastik ktos przede mna pokleil silikonem przez co nie chcialosie odgiac a takze wycieraczka do gory nie chciała pojscbo od gory była zaklejona. Dzieki Temat zamkniety. Przynjmniej dla mnie.
Musze odświeżyć temat;p odkręciłem nakrętkę (jak na zdjęciu) i próbuję wyciągnąć wycieraczkę i nic..ani drgnie..ciągnę na "chama" i nic;P psikałem WD40 i tez nie;p Nie wiem już co mam zrobić:(
Prawdopodobnie zaśniedziała na trzpieniu ('zapiekła się'). Spróbuj ją rozruszać, przechylając we wszystkie strony (Z WYCZUCIEM) a potem podłóż pomiędzy ramię a obudowę np. dwa szerokie wkrętaki (po przeciwnych stronach) i podważ.
Powinno pójść, tylko pamiętaj - z wyczuciem, żebyś nie pogął/połamał czegoś
[ Dodano: Pią 19 Mar, 2010 10:41 ]
Można jeszcze spróbować ściągacza do łożysk, o ile masz dostęp do takiego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum