Wysłany: Nie Mar 28, 2010 14:11 [R75] Dwa problemy. Obroty i wentylator chłodnicy.
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2000
Witam! Posiadam Roverka 75 z 2000r. Ostatnio mam dziwny problem. Podczas gdy odpalam silnik, a auto wcześniej stało ok 10min, obroty sa bardzo niskie albo całkiem mi gaśnie. Po odpaleniu po zgaśnięciu drugi raz silnika, wszystko jest ok. W sytuacji kiedy jednak trzyma się na bardzo niskich obrotach, dodając gazu, wszystko wraca do normy.
Pytanie nr 2: często gdy gaszę silnik, wentylatoe chłodnicy działa jeszcze jakiś czas. Wskazówka temp. silnika jednak nie wskazuje na przegrzewanie się silnika.
Dwa pytania w jednym temacie, bo oba zdarzenia zaczęły się pojawiać w tym samym czasie, więc może są jakoś powiązane. Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Lis 29, 2010 11:24, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Mar 28, 2010 14:11 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
dukat11: klimę "przedmuchiwałem" nawet zimą. Działała 15-20 min tygodniowo.
apples: 1- nie wiem. 2- przy ECON działa wiatraczek ale tylko nadmuchu, nie chłodmnicy.
hvil: być może ale to już musiałbym na warsztat auto wstawić i podpiąć pod komp najpierw.
Napiszcie mi jeszcze, czy to normalne, że gdy nie używam klimy ani ECON, to ciepłe powietrze z nawiewów leci z nawiewów? Moim zdaniem nie powinno mieć to miejsca ale pytam... Pierwsze auto z automatyczną klimatyzacją
Wyłączoną klimatyzacje masz tylko w trybie ECON albo ewentualnie przy wyłączonym całym panelu. W pozostałych ustawieniach klimatyzacja działa. A jak działa klimatyzacja to zwykle działa wentylator chłodnicy choć jest to tez zalezne od temperatury. Dopływ ciepłego czy też zimnego powietrza zależy od temperatury w aucie i temperatury ustawionej na panelu klimatyzacji. Jak temperatura we wnętrzu auta jest niższa od temperatury ustawionej na panelu to logiczne jest, że nawiewami napływa ciepłe powietrze.
robo: wiem, że klimatyzacja jest wyłączona w przypadkach, o których pisałeś (ECON lub wyłączony cały panel). Logiczne też jest co napisałeś z różnicą temperatur wnętrze auta - zewnątrz. Tylko myślałem, że jeśli klimę mam wyłączoną, to może kanały dolotowe zamykają się jakby automatycznie tuż przy samym wlocie powietrza. Teraz rozumiem, że jeśli nie chcę żeby powietrze płynęło przy wyłączonej klimie, muszę pozamykać wszystkie doloty ręcznie. Dzięki za odp
Odpowiadając na pytanie, czy słychać wentylator chłodnicy przy ECON: nie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum